Rețele de socializare

Frontiera

Atenție, CĂLĂTORI! Un post vamal din sudul țării își sistează activitatea.

Serviciul Vamal informează, în baza unui demers al Î.S. ”Calea Ferată din Moldova”, despre efectuarea, de către întreprindere, a unor lucrări de reparație capitală a porțiunii de cale ferată care intersectează segmentul de drum dintre posturile vamale ”Giurgiulești” (MD) și ”Galați” (RO).

Lucrările de reabilitare sunt planificate începând cu data de 13 iunie, ora 20:00 și până pe 14 iunie, ora 06:00.

Având în vedere că, în acest interval, circulația transportului auto prin vama ”Giurgiulești” va fi suspendată, le recomandăm șoferilor să evite acest post sau să opteze pentru alte posturi vamale.

echipa.md


Frontiera

Atenție, călători! Trafic intensiv la trei puncte de trecere a frontierei.

Poliția de Frontieră informează că pe parcursul celor trei luni de vară, în unele puncte de trecere a frontierei de stat și în anumite perioade de timp se înregistrează un flux majorat al unităților de transport, fapt ce condiționează o circulație mai anevoioasă și o creștere a mediei timpului de așteptare. 

La ora actuală în trei puncte de trecere se semnalează trafic intensiv.

În punctul de trecere Leușeni se înregistrează un flux continuu și majorat de călători și mijloace de transport. În jurul a 80 de mașini au format o coloană pe sensul de ieșire din țară. Se activează la capacitate maximă, fiind deschise toate pistele de control și o parte din flux este direcționat pe benzile de intrare în țară. Deși este trafic intensiv, media timpului de așteptare nu depășește 30 de minute.

În această dimineață, de la ora 07:00  în punctul de trecere comun Palanca se atestă aglomerație pe direcția ieșire din țară. Cele patru autorități de frontieră și vamale din Moldova și Ucraina au întreprins toate măsurile necesare pentru a nu permite formarea rândurilor și creșterea timpului de așteptare. Estimativ acest trafic intensiv se va menține cel mult o oră.


Circulație îngreunată este și în punctul de trecere Criva, la ieșirea din țară sunt circa 40 de mașini. În acest sens, recomandăm călătorilor la traversarea frontierei în regiunea în cauză să opteze pentru cel mai apropiat punct de trecere Larga-Kelmențî, care activează în regim normal.

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 80 081 traversări, dintre care un număr mai mare de treceri – 43 191 a fost înregistrat pe sensul de ieșire din Republica Moldova. La fel, din totalul de traversări persoane un număr mai mare a fost consemnat al trecerilor cetățenilor moldoveni – 46 101 traversări. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 17 553  traversări, cu un număr mai mare înregistrat al mijloacelor de transport înmatriculate în RM – 8 980 traversări autovehicule.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost:
PTF Leușeni – 11 693 traversări persoane;
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 10 983 traversări persoane;
PTF Cahul – 6 681 traversări persoane;
PTF Otaci – 6 523 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 6 460 traversări persoane;
PTF Sculeni – 6 309 traversări persoane;
PTF comun Palanca – 5 499 traversări persoane;
PTF Tudora – 5 332 traversări persoane.


Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier și de neadmitere a creșterii timpilor de așteptare în punctele de trecere:
– mărirea numărului de polițiști de frontieră de primă linie de control;
– folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere, prin redirecționarea traficului pe arterele libere și, la necesitate implementarea procedurii de trecere a frontierei ”Revers”;
– menținerea unei comunicări permanente între inspectorii de frontieră și călători, prin informarea corectă despre situația din punctele de trecere și problema care condiționează îngreunarea circulației;
– intervenția în cele mai solicitate puncte de trecere a grupurilor de suport, formate din specialiști din cadrul sediului central al IGPF;
– instalarea corturilor anticaniculă în cele mai tranzitate puncte de trecere, unde călătorilor le sunt asigurate asistență medicală și apă potabilă;
– intensificarea conlucrării și schimbului de informații cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
– verificarea, din timp, a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
– tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.
– îndemnăm agențiile de turism să notifice Poliția de Frontieră, în prealabil cu 24 de ore, despre sosirea grupurilor de turiști în punctele de trecere.
– pe parcursul celor trei luni de vară, motocicliștilor li se permite trecerea tuturor formalităților de frontieră fără a sta în rând cu alte tipuri de mijloace de transport.
– în cazurile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.
– manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat


Citește mai departe

Frontiera

Un moldovean ar fi încercat să ajungă ilegal în Slovacia, dar a fost prins de polițiștii de frontieră din Ucraina

Un moldovean, care ar fi încercat să ajungă ilegal în Slovacia, a fost prins de polițiștii de frontieră din Ucraina, în apropierea punctului de trecere Ujgorod.

Acesta a fost reținut în timp ce încerca să sară gardul dintre state.

Interogat, moldoveanul, în vârstă de 33 de ani, ar fi declarat că voia să se ducă la lucru în Slovacia, însă nu ar fi reușit să obțină o viză Schengen pentru intrarea legală în țările UE.

Acum, moldoveanul este reținut la inspectoratul poliției de frontieră din Ucraina. Acesta urmează să compară în fața magistraților din țara vecină pentru tentativa de trecere ilegală a frontierei.

echipa.md


Citește mai departe

Frontiera

/FOTO/ Traficant de motorină moldovean, prins la granița română. A vrut să ducă ilegal peste hotare 350 de litri de motorină.

Poliţiştii de frontieră și lucrătorii vamali din cadrul Punctului de Trecere al Frontierei Albiţa au depistat un cetăţean din Republica Moldova, care a încercat să introducă ilegal în ţară 350 de litri de motorină.

În data de 19 august a.c., în jurul orei 11.50, în Punctul de Trecere al Frontierei Albiţa – I.T.P.F. Iași s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul din Republica Moldova V.V., în vârstă de 33 de ani, la volanul unui ansamblu de vehicule format dintr-un autocamion marca Mercedes şi o remorcă marca Zandt Cargo, ambele înmatriculate în Republica Moldova.

În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, în urma căruia echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră și lucrători vamali a descoperit într-un recipient din tablă, aflat pe partea dreaptă a autocamionuluicantitatea totală de 350 de litri de motorină.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii întregii cantități de carburant descoperite, în valoare totală de 1.960 de lei, precum şi a autocamionului în valoare totală de 47.000 de lei, bărbatul fiind sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei.Citește mai departe

topul săptămânii