Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Polițiști de frontieră, luați la pumni de „contrabandiști”. Nu ar fi asigurat „coridor verde”

Mai mulți polițiști de frontieră au fost bătuți și insultați de către doi presupuși contrabandiști băuți, chiar pe teritoriul unei subdiviziuni specializată a Poliției de Frontieră. Aceștia ar fi venit să ceară socoteală de la doi șefi din cadrul PF pe care i-ar fi plătit pentru a trece marfă de contrbandă prin sectorul verde al frontierei. Incidentul a avut loc în noaptea de duminică, 10 noiembrie, în localitatea Larga, raionul Briceni. Sursele Deschde.MD din teritoriu susțin că factorii de decizie din cadrul Poliției de Frontieră ar încerca să mușamalizeze acest caz.

Publicat

Surse ale portalului Deschide.MD, sub protecția anonimatului, ne-au spus că Vadim Crăciun alias „Rîjîi”, un personaj cunoscut în Nordul țării și care ar implicat în mai multe scheme de contrabandă cu marfă din Ucraina, în noaptea de duminică, împreună cu Sorin Cernelea, un consătean de-al său, au intrat în postul vamal Larga, Briceni, forțând și doborând la pământ turnichetul cu o mașină de teren de marca Mitsubishi L200.

Cei doi i-au insultat și amenințat pe toți polițiștii de frontieră aflați în tura de serviciu, iar Crăciun chiar l-ar fi lovit de mai multe ori pe superiorul de post, după care s-au deplasat cu autoturismul pe teritoru la o subdiviziune specializată a Poliției de Frontieră unde se păstrează tehnica și armamentul din dotare.

Acolo, Crăciun cu Cernelea ar fi manifestat același comportament agresiv și ar fi aplicat mai multe lovituri cu pumnii polițiștilor de frontieră, după care au urcat în automobil și s-au deplasat într-o direcție necunoscută.


Vadim Crăciun ar fi recurs la aceste acțiuni, din dorința de a se răzbuna pe doi șefi de la PF cărora le-ar fi dat mită ca să treacă un lot de contrabandă prin segmentul verde al frontierei de stat. Crăciun s-ar fi supărat pe ei pentru că nu ar fi făcut așa cum a fost înțelegerea și nu au trecut toată marfa indicată de căre acesta. Este vorba despre Eremei Dodu, șef de secție, și Andrei Mîrza, șef-adjunct al Direcției Nord a Poliției de Frontieră.

Aceleași surse ne-au mai spus că, despre acest caz a fost sesizat șeful de sector al PF, Eremei Dodu, dar și șeful interimar la Direcției Nord al PF, maiorul Ruslan Gălușca, însă cei doi ar fi coordonat cu șeful PF, Rosian Vasiloi, și s-a luat decizia de a nu ridica mare zarvă în acest caz, dar și mușamalizarea incidentului. Cazul a fost trecut în Registrul Nr.2.

Sursele au ținut să menționeze că pentru calmarea spiritelor, imediat după acest incident, s-ar fi implicat și Marin Derevenciuc, șeful Echipelor Moblile din cadrul Direcției Nord a PF. Acesta se presupune că ar fi unul din partenerii schemelor de contrabandă ale lui Crăciun.


Derevenciuc l-ar fi convins pe Crăciun „Rîjii” că trebuie să predea mașina pe teritoriul Sectorului poliției de frontiera Larga până când se va liniști tot, după care ar putea să o ia înapoi. Mai mult, Derevenciuc i-ar fi spus lui Crăciun că pentru o perioadă de timp ar fi bine să fugă din țară, în Ucraina.

Solicitat telefonic, comisarul Eremei Dodu, șef de sector din cadrul PF, când a fost întrebat despre acest caz, ne-a spus că nu ne poate nimic, că este ocupat cu o comisie și a închis nervos apelul.

La rândul său, Andrei Mîrza, șeful-adjunct al Direcției Nord a Poliției de Frontieră, ne-a spus că despre acest caz să luăm legătura cu aparatul central căci la moment el este într-o ședință, are alte priorități, alte lucruri mai importante. Întrebat dacă este adevărat că ar fi luat mită de la presupusul contrabandist care i-a agresat pe polițiștii de frontieră, a început acuza defecțiuni tehnice și la fel ca și Dodu a întrerupt nervos discuția.


Nici de la Ion Cecan, șeful IP Briceni, nu am putut afla mai multe detalii. Cecan nu a confirmat, dar nici nu a infirmat incidentul, și ne-a spus că nu ne poate oferi mai multe detalii dat fiind faptul că acest caz este anchetat de către angajații Poliției de Frontieră.

Ana Marchitan, ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, ne-a confirmat incidentul, însă la mai bine de trei zile de la incident, reprezentatul PF susține că nu se cunosc motivele pentru care a venit bărbatul agresiv pe teritoriul PF.


Poliția de frontieră confirmă că în data de 10 noiembrie curent, aproximativ la ora 01:31 a fost semnalat un act de huliganism prin care un mijloc de transport de model Mitsubishi L 200 a lovit porțile de la intrare a Sectorului Poliției de Frontieră Larga. Aflat pe teritoriul Sectorului, conducătorul auto a prezentat un comportament necontrolat, folosind cuvinte obscene în adresa polițiștilor de frontieră. Angajații PF au acționat imediat conform atribuțiilor de serviciu. Persoana documentată este un locuitor al satului Larga, raionul Briceni. Ca urmare a celor întâmplate, a fost inițiat dosar penal pe huliganism, iar ofițerii de investigații continuă cercetările și în prezent împreună cu reprezentanții Procuraturii Briceni”, susține Marchitan.

Deși, reprezentatnul PF susține că „angajații PF au acționat imediat conform atribuțiilor de serviciu”, din imaginile suprinse de camerele de supraveghere se vede cum Crăciun a urcat nestingherit în mașină și și-a văzut mai departe de drum.

Mai mult, Marchitan nu ne-a putut spune ce a stat la baza comportamentului agresiv al bărbatului, însă ne-a comunicat că acesta nu a fost reținut pentru 72 de ore și că este cercetat în stare de liberate.

Moldova

Șantajatori deghizați în polițiști: Doi indivizi au estorcat de la un tânăr mii de lei și euro

Se dădeau drept polițiști și-l șantajau pe un tânăr cu dosare penale. Doi bărbați au fost reținuți, bănuiți de estorcare de bani.

Publicat

Totul s-a aflat după ce la poliție s-a adresat victima, un chișinăuian de 30 de ani, care a relatat că pe tot parcursul lunii februarie a fost șantajat de doi indivizi.

Suspecții au 35 și 45 de ani, și se dădeau angajați ai organelor de forță. Astfel, sub pretextul că ar putea iniția dosare penale împotriva victimei și l-ar putea priva de libertate, i-au cerut 4 000 de euro și 40 600 de lei. În urma acțiunilor întreprinse de polițiști, suspecți au fost reținuți și conduși la inspectorat.

În urma perchezițiilor la domiciliile bănuiților, oamenii legii au depistat mai multe probe ce ar demonstra implicarea suspecților.


Ambii bănuiți au fost arestați pentru 30 de zile, iar conform legii, dacă vor fi recunoscuți vinovați de șantaj, riscă închisoare pe un termen de la 7 la 10 ani.

echipa.md

 


Citește mai departe

Moldova

Un șofer drogat a fost reținut în timp ce conducea mașina, în capitală. Testul a arătat pozitiv la marijuana

Un șofer drogat a fost reținut de inspectorii de patrulare în timp ce conducea mașina, în capitală.

Publicat

Totul s-a petrecut în seara zilei de 16 aprilie, pe strada Nicolae Testemițeanu, din cartierul Telecentru. Patrula de poliție ce monitoriza circulația rutieră în zonă, au observat un automobil ce se deplasa haotic.

Oamenii legii au stopat șoferul în vârstă de 22 de ani, care în timpul discuțiilor ar fi avut un comportament straniu, specific consumatorilor de droguri.

Ulterior, conducătorul auto a fost escortat la Dispensarul Republican de Narcologie, unde a fost testat la prezența de substanțe narcotice în organism. Rezultatul expertizei a demonstrat că șoferul era drogat cu marijuana.


Mașina a fost transportată la parcarea specială, iar investigațiile continuă.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

„Afacere” de familie: Un cuplu împreună cu o amică, suspectați că vindeau droguri în întreaga țară

 Afacere de familie. Un cuplu, dar și o amică de-a lor au fost reținuți de poliție, suspectați că vindeau droguri sintetice în întreaga țară.

Publicat

Potrivit oamenilor legii, toți trei suspecți locuiesc în capitală și au 20, 22 și respectiv 35 de ani. Aceștia plasau drogurile sintetice de tip PVP, în vânzare în întreaga țară, prin intermediul aplicației Telegram. Clienții le transferau vânzătorilor bani prin intermediul terminalelor publice de plată, iar în schimb primeau fotografii cu locul unde sunt ascunse narcoticele.

Potrivit datelor preliminare, soția avea rolul de gestionare a aplicației Telegram, iar bărbatul și a doua femeie livrau drogurile în ascunzișuri.

În urma perchezițiilor au fost depistate droguri în valoare de 100.000 de lei, dar și cântare electronice pentru porționarea narcoticelor, accesorii pentru ambalarea și consumul de droguri, bani proveniți din afacerea ilegală, dar și telefoane mobile folosite la vânzarea drogurilor.


Oamenii legii menționează că în prezent, bărbatul este cercetat și într-un alt dosar pentru trafic de droguri, gestionat de procurorii sectorului Buiucani.

În prezent, bărbatul este plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, la fel ca și prietena de familie. Soția lui este cercetată în libertate.

Investigațiile continuă.


Citește mai departe

topul săptămânii