Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ EXCLUSIV: Înregistrări audio de la grădinița 177. EDUCATOAREA: „Copiii aceștia sunt turbați. Eu nu vreau să fac nimic cu ei”.

Scandal la grădiniţa numărul 177 din sectorul Ciocana al Capitalei. Părinții copiilor care frecventează grupa cu predare în limba rusă se plâng că modul în care sunt tratați copiii lor, este unul inacceptabil.

Mai mulți părinți s-au adresat redacției noastre și ne-au relatat că problemele în acea grupă ar fi început după ce mai mulți părinți ar fi refuzat să achite bani pentru fundația grupei,dar și pentru reparații. În septembrie 2018, această problemă a fost discutată în cadrul unei adunări părintești.

ANA STARȚEVA, PĂRINTE:

Și a fost ridicată așa o întrebare. De ce? Dumnevoastră aveți doi copii, dar ce, nu aveți bani? De ce toți ceilalți sunt obligați să plătească, dar dumnevoastră nu? Când noi am venit la director pentru a înregistra copilul la grădiniță, am fost anunțați că locul în grădiniță costă 600 de lei.

AINURA CAZACIUC, PĂRINTE:

Pentru că eu nu am plătit bani în grupă, în grădinița noastră, copilul meu a fost lovit cu capul de masă. Copilul s-a ales cu buza ruptă.

Pentru a afla ce se întâmplă, de fapt, în acea grupă, unul dintre părinți a atașat un microfon de haina copilului său și timp de două luni de zile a înregistrat totul. Ceea ce au auzit pe înregistrările audio i-a șocat pe părinți. Într-una dintre zile, un copil ar fi răsturnat din greșeală farfuria cu terci, iar pentru asta, ar fi fost obligat de educatoare să strângă totul de pe jos, ceea ce i-a idignat pe părinți.

ÎNREGISTRARE AUDIO:

Cine a făcut asta? Chiril, ridică-te, ia farfuria, du-te încolo și du-te și ia o cârpă și șterge. Nu, unde te duci? Unde este cârpa? Du-te, ia cârpa și du-te și șterge podeaua!

Într-o altă înregistrare se aude cum educatoarele poartă o discuție, care pare să fie despre copiii din grupă, dar și despre părinții acestora.

ÎNREGISTRARE AUDIO:

– Ei sunt turbați, eu nu-ți pot reda.  Eu nu vreau să fac nimic cu ei. Când îmi amintesc de părinții lor, aceste fețe, toate aceste mizerii.

 Oricum, trebuie de lucrat undeva. 5000 de lei pentru jumătate de zi nimeni nu-ți dă pur și simplu. Aici, practic, nu faci nimic, să stai în genunchi sau în picioare, aici e, totuși, numai jumătate de zi și…nu le atrage atenția.

Un alt caz, s-a întâmplat înregistrat a fost în timp ce copiii se jucau afară. Tatăl unui copil afirmă că băiețelul său ar fi fost împins de un alt copil și s-ar fi lovit cu capul de o piatră.

ÎNREGISTRARE AUDIO:

– Vera Vladimerovna! – Ce s-a întâmplat? – Uitați-vă. – Cine a făcut asta? –Cine te-a împins? – Dar de ce alergai?

 – Ai văzut, lui David, de aici, îi curgea sânge. – Da?

SINCRON: ROMAN CUCU, PĂRINTE:

Eu am venit seara, iar băiatul meu avea o lovitură, o lovitură mare, iar căciula era murdară de sânge. Acasă, copilul a început să se simtă rău, noi am chemat ambulanța, pe el l-au internat în spitalul NR.3. Acolo l-au diagnosticat cu comoție cerebrală și contuzie cerebrală.

După acest incident, părinții copilului s-au adresat la Direcția de Educație din sectorul Ciocana, iar educatoarea ar fi fost mustrată. În urma acestor evenimente, ambele educătoare au demisionat, iar în dimineața de 1 aprilie, adminsitrația grădiniței a decis să sisteze temporar activitea grupei cu predare în limba rusă. Potrivit părinților, directoarea grădiniței le-ar fi propus să facă un grafic, iar părinții să-și supravegheze, pe rând, copii dacă vor ca grupa să activeze.

ANA STARȚEVA, PĂRINTE:

Respectiv, noi am sunat la Ministerul Educației, unde ni s-a spus că părinții nu au dreptul să vină și să înlocuiască educatorul, pentru că părintele nu are studii pedagogice, nu are instruire sanitară. Prin urmare, noi nu avem dreptul să venim și să luăm răspunderea asupra noastră pentru 25 de copii.

Pe de altă parte, directorul grădiniței 177, Lucia Cazacu, neagă toate acuzațiile aduse de părinții respectivei la adresa cadrelor didactice. Potrivit ei, educatorii sunt specialiști buni, cu 15 ani de experiență în spate, și că de fapt, părinții sunt cei care ar fi provocat criza din grădiniță. Cât privește colectările de bani, Lucia Cazacu a infirmat că instituția ar cere bani pentru  accesul copiilor în grădiniță.

Directorul grădiniței a mai declarat că pe acest caz a fost pornită o anchetă de serviciu, iar toate autoritățile abilitate au fost sesizate pe acest caz.

Singură grupă cu predare în limba rusă din cadrul grădinișei nr 177 din sectorul Ciocana este frecventată de 31 de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani.

echipa.md

Ediție TV

/VIDEO/ Plouă afară, plouă și în blocuri. Unii încearcă să oprească apa, alții – pescuiesc în găurile din asfalt.

Ploaia din data de 18 ani le-a dat mari bătăi de cap chișinăuienilor. Apa le-a intrat în case, iar drumurile au fost distruse. Într-un bloc de pe strada Cuza Vodă apa a inundat mai multe locuințe. Imaginile au fost postate pe internet.

Nu toți s-au stresat din cauza calamităților naturale. Unii chiar au găsit plusuri în găurile din asfalt.

Totodată, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în urma ploilor torenţiale înregistrate pe teritoriul ţării în perioada 17 -18 iunie mai multe localităţi au fost afectate. Conform informaţiilor colectate din subdiviziunile teritoriale, precipitaţiile au deteriorat 0,8 km de drum local din oraşul Teleneşti, iar în localitatea Mândrești, ploile au distrus 30 ha de floarea soarelui.

Precipitaţiile puternice au  distrus alte 7 km de drum local din localitatea Coşcodeni a raionului Sângerei iar în localitatea Prepeliţa, ploaia a deteriorat 60 de foi de ardezie şi 90 metri pătraţi de ţiglă de pe acoperişul unui depozit şi magazin. De prejudicii au avut parte şi locatarii unui bloc de locuit din oraşul Criuleni, unde în urma vântului şi averselor puternice au fost distruse 120 foi de ardezie şi 7 metri cubi de cherestea.

În urma precipitaţiilor de ieri două autovehicule au rămas blocate în apă pe strada Uzinelor din capitală, iar pe mai multe străzi au căzut arbori şi crengi. Comisiile pentru situaţii excepţionale lucrează în teritoriu pentru estimarea prejudiciilor înregistrate.

echipa.md

 

Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Vindeau droguri la Sângerei

Activitatea ilegală a doi indivizi din Sângerei, deconspirată de către poliție. Doi bărbați de 24 și respectiv 47 de ani au ajuns pe mâna oamenilor legii, suspectați că vindeau droguri.

În cadrul anchetei s-a stabilit că suspecții vindeau marijuana consumatorilor din raionul de baștină.  Activitatea bărbaților a fost monitorizată de către polițiști timp de două luni. Tot în această perioadă, ofițerii sub acoperire s-au dat drept cumpărători și au cumpărat de la suspecți mai multe doze de marijuana.

Pentru 10 grame de substanță narcotică indivizii cereau 200 de lei. După ce s-a reușit colectarea probelor care ar demonstra implicarea celor doi în activitatea ilegală, polițiștii au descins la domiciliile acestora. În rezultatul percheziției efectuate în casa unuia dintre suspecți, au fost depistate și ridicate aproximativ 500 de grame de marihuana.

Valoarea totală a drogurilor confiscate ajunge la aproximativ 10.000 de lei. Dacă vor fi găsiți vinovați, bărbații riscă detenție de până la 15 ani.

echipa.md

Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Bărbat dispărut de o lună de zile

Un bărbat de 37 de ani din orașul Râbnița a dispărut fără veste de mai bine de o lună de zile. Disperate, rudele bărbatului s-au adresat milițienilor din regiune.

Acestea ar fi declarat că bărbatul a fost văzut ultima dată în data de cinci mai, iar din acea zi, nimeni nu mai știe nimic de el. Alexei Gulinschii are înălțimea de 1.80m, corpolența medie, părul șaten deschis și ochii albaștri spre gri. Potrivit rudelor, bărbatul dispărut are o cicatrice de cinci centimetri la genunchiul stâng.

În ziua dispariției, purta o geacă gri și o pereche de blugi albaștri. În acest context, persoanele care au recunoscut persoana din imagini și dețin informații despre locul unde s-ar putea afla sunt rugate să anunțe la 102, 112 sau la numărul de telefon 055 543 520 .

Orice informație contează.

echipa.md

 

Citește mai departe

topul săptămânii