Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Controale inopinate în cluburi de noapte: 25 de agenți economici – amendați

Iresponsabilitatea oamenilor continuă, cu regret, să facă victime. În timp ce nu mai sunt paturi libere prin spitale, în localurile din capitală și suburbii practic locuri libere tot nu mai sunt. Colegii noștri au verificat, în acest weekend, cum sunt respectate măsurile impuse de CNESP.

Publicat

Angajații Inspectoratului național de investigații, în comun cu colegii Direcției de Poliție a mun. Chișinău, BPDS “Fulger”, DIE și SPIA s-au deplasat în sectoarele municipiului Chișinău și suburbii, unde au efectuat activități de monitorizare privind respectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției COVID-19, conform prevederilor Hotărârilor Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică nr. 62 din 22 septembrie 2021 și nr. 63 din 08 octombrie 2021.

Toate localurile sunt în vizorul poliției, de această dată fiind verificate încă o serie dintre ele. Totodată au fost petrecute convorbiri cu administratorii acestora pe marginea situației pandemice, în special au fost punctate măsurile de prevenire a infecției COVID-19, precum și rolul primordial al imunizării.

În urma verificărilor, angajații implicați au documentat 25 de cazuri de nerespectare a normelor legale.


Primele încălcările depistate de polițiști a fost surplusul de persoane; lipsa registrelor de efectuare a termometriei și de igienizare; permisiunea în încăpere a vizitatorilor care nu au prezentat datele de identitate pentru completarea fișei epidemiologice; lipsa certificatelor de vaccinare anti-COVID-19 sau alte acte ce ar confirma că persoanele nu sunt infectate; verificarea doar selectivă, de către reprezentanții localului, a certificatelor de vaccinare anti-COVID-19 sau altor acte ce ar confirma că vizitatorii nu sunt infectați; lipsa registrului de igienizare a localului, unii chelnerii purtând masca de protecție incorect; aflarea fără mască de protecție a vizitatorilor; permisiunea de a se fuma în locuri interzise, etc.

În paralel, angajații Inspectoratului național de securitate publică au verificat altă latură a respectării prevederilor CNESP. 1691 de persoane aflate în autoizolare au fost verificate la domiciliu.
A fost monitorizată activitatea a:
– 548 unități de comerț;
– 87 de pieţe comerciale;
– 205 stații PECO;
– 130 de unități de alimentație publică (restaurante, cafenele/ bar/ terasă/ cantine, etc.)


Au fost verificate 175 de zone de agrement în aer liber.

În 110 localităţi s-au desfășurat activități de informare a populației privind riscul infectării cu COVID-19. Au fost verificate 184 unități de transport (transportatori de pasageri) și 5 cluburi de noapte.

Totodată, au fost întreprinse acțiuni de informare și evaluare a măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 în lăcaşele sfinte din teritoriul deservit, fiind supuse verificărilor 1403 biserici şi mănăstiri, în care nu s-au depistat încălcări.


În urma verificărilor au fost întocmite 59 de procese verbale cu privire la contravenție în baza art.76/1 alin.(1) pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice.

Subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției vor continua monitorizarea persoanelor fizice și a celor juridice, pentru prevenirea infectării masive cu COVID-19. Reiterăm, toate aceste acțiuni sunt pentru protejarea sănătății și vieții cetățenilor, iar conformarea la cerințele impuse de autorități ne va ajuta pe toți să putem opri această perioadă complicată prin care trecem toți.


Moldova

Inconștiență la drumul mare: Mai mulți șoferi și bicicliști, prinși cu alcoolemii semnificative.

Alcool la volan, pe bicicletă și chiar pe motocultor- polițiștii de la Inspectoratul Național de Securitate Publică au depistat în ultimele 24 de ore mai mulți șoferi care conduceau sub influența alcoolului, iar în unele cazuri nivelul de alcoolemie era alarmant.

Publicat

În raionul Ungheni un biciclist de 53 de ani care abia de își mai putea ține echilibrul a fost testat de polițiști și aparatul a indicat un rezultat de 1,39 miligrame pe litru alcool în aerul expirat- de circa 9 ori peste limita admisă.

În raionul Orhei doi bărbați au fost prinși pe traseu în timp ce se deplasau în stare de ebrietate. Unul dintre ei, în vârstă de 55 de ani conducea haotic un motocultor, iar rezultatul testului a fost de 1,29 miligrame pe litru, în timp ce un alt biciclist de 49 de ani avea o alcoolemie de 1,04.

Șirul încălcărilor a continuat la Durlești. Un șofer a fost testat de polițiștii după ce halena de alcool pe care o emana a pus în gardă inspectorii de patrulare. Rezultatul nu s-a lăsat așteptat- testul Drager a arătat 1,20 miligrame pe litru.


Toți conducătorii auto prinși beți la volan au fost documentați iar pe numele lor au fost pornite proceduri contravenționale sau penale în funcție de gravitatea cazului.
Poliția reamintește că toleranța față de consumul de alcool la volan este zero și fiecare gest de inconștiență poate duce la tragedii.


Citește mai departe

Moldova

„Vânător” de bunuri străine: Adolescent, cercetat penal după ce ar fi comis două furturi din gospodării.

„Vânător” de bunuri străine. Un adolescent de 19 ani este cercetat penal fiind bănuit că ar fi comis furturi din două gospodării din raionul Ialoveni. Potrivit forțelor de ordine, infracțiunile au fost comise la sfârșitul lunii mai, în timp ce proprietarii lipseau, iar ușile locuințelor erau descuiate. Profitând de această neglijență, bănuitul ar fi intrat nestingherit în casele străine de unde ar fi sustras diverse obiecte și bani.

Publicat

În cadrul acțiunilor de investigație, polițiștii au stabilit că suspectul ar fi pătruns în gospodăria unui bărbat din localitatea Sociteni de unde ar fi sustras mai multe instrumente în valoare de 30.000 de lei, pe care ulterior le-a realizat pe piața neagră. Câteva zile mai târziu, pe timp de noapte, tânărul ar fi pătruns într-o gospodărie din localitatea Ruseștii Noi, de unde ar fi sustras peste 60.000 de lei.
Pe cazuri au fost demarate anchete care adus la reținerea suspectului, iar bunurile sustrase au fost recuperate parțial și restituite victimelor. Tânărul, originar din Ialoveni, este cercetat penal în stare de libertate, iar conform legislației în vigoare, riscă închisoarea de până la 4 ani, amendă în mărime de până la 67 500 lei sau până la 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii.
În acest context, oamenii legii îndeamnă cetățenii să-și securizeze locuințele, chiar și pentru scurte perioade de absență și să anunțe imediat orice activitate suspectă la 112.


Citește mai departe

Moldova

Noi detalii în dosarul de la Durlești: Ofițerii CNA au descins la proprietarul companiei care a construit imobilul.

Percheziții de amploare în dosarul incendiului care a mistuit mansarda unui bloc de locuit din Durlești. Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii au descins în dimineața de 9 iulie la proprietarul companiei care a construit imobilul de pe strada Tudor Vladimirescu, mistuit de foc.

Publicat

De la fața locului au fost ridicați purtători de informații și alte probe ce urmează a fi analizate în cadrul anchetei.
De menționat că, în același dosar alte 13 persoane cu funcții-cheie au fost anterior percheziționate în legătură cu presupuse acte de corupție și abuz în procesul de autorizare, construcție și recepție a blocului afectat de flăcări în luna mai.
Printre cei vizați se numără angajați ai Primăriei Durlești, foști lucrători ai Agenției pentru Supraveghere Tehnică și ai Direcției Situații Excepționale, reprezentanți ai companiei de proiectare Chișinăuproiect, dirigintele de șantier, proiectantul, beneficiarul construcției, dar și proprietarul terenului.
CNA a emis până acum acte de recunoaștere în calitate de bănuit pentru 10 persoane, iar acțiunile de urmărire penală continuă pentru stabilirea întregului lanț de responsabilitate.
Amintim că, în luna iunie mai mulți specialiști implicați în construcția blocului de locuit din Durlești, afectat de incendiu, au rămas fără certificate de atestare profesională. Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică a depistat abateri majore în toate etapele construcției: de la documentația urbanistică, proiectare și verificare tehnică, până la recepția finală și intervențiile neautorizate asupra structurii clădirii. Constatările arată încălcări grave ale legislației și neglijențe care au pus în pericol siguranța locatarilor.
Pe 16 mai, mansarda unui bloc de locuit din Durlești, construită, potrivit autorităților, fără autorizație, a fost cuprinsă de flăcări. 15 apartamente au ars complet, iar alte câteva zeci au fost afectate. Deși proiectul prevedea construcția a 150 de apartamente, în realitate în bloc existau 165. La o zi după incendiu, MIDR a dispus un control de amploare, care a scos la iveală mai multe nereguli.
Potrivit IGSU, incendiul ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor în timpul unor lucrări cu foc deschis.


Citește mai departe

topul săptămânii