Rețele de socializare

Moldova

Copil decedat la Institutul Mamei și Copilului. De ce instituția nu oferă detalii

Institutul Mamei și Copilului susține că nu poate oferi informații cu caracter medical în cazul tinerei în vârstă de 17 ani din raionul Rezina a cărei copil a decedat recent în cadrul instituției.

Publicat

Totodată, instituția spune că este deschisă să ofere toate datele necesare comisiei formate pentru investigarea cazului în contextul acuzațiilor de malpraxis, transmite Știri.md.

Potrivit unui comunicat al instituției, pe parcursul ultimelor zile, din partea mai multor reprezentanți mass media au fost adresate un șir de solicitări pentru a oferi informații cu referire la diagnosticul, cauzele decesului și alte date medicale.

În context, instituția medicală spune că, conform legislației în vigoare, inclusiv și prevederilor legii cu privire la drepturile şi responsabilitățile pacientului, datele medicale au caracter absolut confidențial și pot fi furnizate doar pacientului sau reprezentantului său legal. Datele medicale ale unui pacient nu pot prezenta interes public și nu pot fi furnizate în sursele media.


La fel, IMC menționează că pacientul are dreptul la acces la datele medicale înregistrate în fișa sa medicală.

„Atunci când pacientul dorește să îi fie oferită o copie identică a acesteia, conform Instrucției cu privire la modul de eliberare a informației privind propriile date medicale aprobată prin Ordinul Ministerului Sănătății Nr. 303 din 06.05.2010, pacientul (care a atins vârsta de 18 ani) sau reprezentantul său legal trebuie să depună la cancelaria/secretariatul instituției o cerere către conducătorul instituției medicale, unde aceasta este înregistrată. În cazul când informația solicitată necesită timp pentru pregătire (dosarul medical se află deja în arhiva instituției), ea va fi pusă la dispoziția solicitantului nu mai târziu de 15 zile de la înregistrarea cererii. Responsabil de asigurarea accesului la informația privind propriile date medicale ale pacientului este conducătorul instituţiei medico-sanitare”, se spune în comunicat.

Institutul Mamei și Copilului mai precizează că, până la moment, nu a fost recepționată nicio solicitare din partea reprezentanților legali ai copilului decedat pentru eliberarea informației medicale.


Ediție TV

Sîngerei: Un tânăr de 24 de ani a murit într-un cumplit accident de motocicletă. Pasagera acestuia a ajuns la spital.

Accident cu sfârșit tragic în raionul Sîngerei. Un tânăr de 24 de ani a murit în circumstanțe dramatice, după ce a pierdut controlul motocicletei pe care o conducea.

Publicat

Accidentul s-a produs în seara zilei de 1 mai în localitatea Țîpletești, raionul Sîngerei. Potrivit datelor preliminare, motociclistul de 24 de ani, împreună cu o pasageră de 20 de ani, s-ar fi deplasat prin localitate, iar la un moment dat, într-o curbă periculoasă, ar fi pierdut controlul ghidonului și s-ar fi tamponat cu putere într-un obstacol de pe marginea drumului.

În urma coliziunii, cei doi tineri au fost transportați de urgență la Spitalul Clinic municipal Bălți de către un echipaj de ambulanță, însă din nefericire motociclistul a decedat în drum spre spital.

Oamenii legii au deschis o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care s-a produs tragicul accident.


echipa.md


Citește mai departe

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

topul săptămânii