Rețele de socializare

Moldova

EXCLUSIV // Cazul preotului care și-a „violat” fiica la Cantemir sau istoria unei iubiri interzise

Viol sau iubire interzisă? Povestea iscată între un bărbat de 40 de ani și fiica sa vitregă, o minoră în vârstă de 13 ani, care depășește limitele moralității înrădăcinate în societatea noastră, l-a adus pe bărbat pe banca acuzațiilor.

Publicat

În pofida faptului că cei doi zic că se iubesc și că nici pe departe nu a fost vorba despre un viol, fapt susținut chiar însăși de mama fetei, fosta concubină a bărbatului, magistrații totuși au decis să-l condamne pe acesta la 12 ani de pușcărie, fiind încătușat direct din sala de judecată.

La începutul săptămânii curente, Procuratura Generală a remis presei  un comunicat în care au anunțat despre condamnarea bărbatului.

„Procurorii au demostrat că, în intervalul lunilor ianuarie-august 2016, inculpatul, în vârstă de 40 de ani, care era preot, a abuzat-o sexual, în repetate rânduri, pe fiica concubinei sale, în vârstă de 13 ani, care se afla la întreţinerea sa”, se arată în comunicat.


Cazul a ridicat multe semne de întrebare, bărbatul fiind prezentat public drept „violator”, iar unele voci ale ortodoxiei de pe la noi s-au grăbit să zică că acesta nu a fost preot. Pentru ei era mai important să spele fața creștinismului decât să înțeleagă ce s-a întâmplat de fapt în toată această poveste.

Dincolo de termenii juridici, ceea ce au calificat juriștii drept viol și abuz sexual, pare a fi mai mult o poveste de dragoste interzisă și neînțeleasă. Este drama de viață, trăită de cele trei personae implicate: bărbatul, concubina și fiica acesteia, dar și de urmașii acestora, trei copii minori, care au rămas pentru 12 ani fără ajutorul și susținerea tatălui.

Reporterii Deschide.MD au intrat în posesia hotărârei judecătorești, iar din declarațiile făcute de către cele trei părți implicate în acest dosar, este un caz cu mult mai complicat decât pare la prima vedere.


Dosarul intentat pe numele bărbatului în baza articolului 171 alin 3.  Lit. a) și b), a fost examinat de către magistrații de la Judecătoria Cahul, sediul Cantemir, din 17 ianuarie 2018  până în 20 martie 2019, când a fost emisă sentința.

Procurorul a cerut învinuirea în instanță și a pledat pentru condamnarea bărbatului, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de timp închis. De altă parte, bărbatul acuzat, apărătorul său, dar și mama fetiței, care era și reprezentatul legal, au solicitat aplicarea unei pedepse non privative de libertate pentru acesta.

Eugen, bărbatul condamnat, a început să trăiască în concubinaj cu Elena, mama fetiței despre care se spune că a fost violată, din anul 2012.  Fetiței, în continuare îi îi vom zice Alina, un nume inventat,  la fel ca și numele celorlalte două persoane vizate în acest caz, pentru a le păstra  adevăratele identități sub protecția anonimatului, dat fiind faptul că este un caz sensibil.


Elena fusese anterior căsătorită cu un alt bărbat, iar din acea căsătorie a rămas cu doi copii, printre care și Alina. Cu Eugen a fost împreună mai bine de patru ani și i-a născut acestuia doi copii, care în prezent au 4, respectiv 6 ani. Însă, după, la rândul ei, la vârsta  de 13 anișori, fiica sa Alina a născut o fetiță, a cărei tată era chiar Eugen, concubinul Elenei, cei doi s-au despărțit, iar el a a ales să locuiască cu…Alina. Elena a ajuns chiar să se ia la bătaie cu fiica ei de 13 ani din cauza lui Eugen, dar nici așa nu a putut să o convingă pe fetiță să renunțe la el. Alina i-a zis că-l iubește, același lucru i l-a zis și Eugen, de la care avea deja doi copii.

În ședința de judecată, inculpatul și-a recunoscut parțial vinovăția și a explicat că a întreținut relații sexuale cu minora Alina,  fiica concubinei sale Elena, dar nu a violat-o, nu a aplicat violență, constrângere fizică sau psihică față de ea, relațiile sexuale dintre ei fiind benevole cu consimțământul minorei.


„Faptul că minora a născut de la el o fetiță, îl face fericit”

Eugen, în fața magistraților, a declarat că ceea ce s-a întâmplat între el și Alina, fiica Elenei, nicidecum nu a fost un viol.

„Între el și Alina există un sentiment puternic de dragoste, care a apărut din senin și căruia nu i s-a putut opune, deși s-a străduit. A încercat să o distanțeze pe Alina, să evite relațiile sexuale, dar nu a reușit. Relațiile sexuale au avut loc de fiecare dată cu consimțământul minorei. Acuzațiile ce i se aduc, inclusiv acuzațiile martorului (bunica victimei) sunt lipsite de temei, banale și absurde, nu corespund realității. El întotdeauna și-a întreținut familia, nu era bețivan, ci dimpotrivă nu servea băuturi alcoolice. Faptul că minora a născut de la el o fetiță, îl face fericit”, se arată în hotărârea judecătorească, scrisă din declarațiile lui Eugen făcute în fața instanței.

Eugen le-a zis magistraților că este de profesie șofer și lemnar, iar în perioada de referință exercita misiunea de preot, însă a renunțat la această activitate,  contștientizând că nu ar fi corect să continuie.

Cunoștea că Alina nu avea vârsta de 14 ani, își dădea seama că putea să fie tras la răspundere pentru relațiile sexuale, dar neținând cont de eforturile făcute de el pentru a evita aceste relații, în final „a ieșit ce a ieșit”. Cei doi ar fi făcut dragoste pentru prima oară după data de 07 ianuarie 2016, adică după postul Crăciunului pe stil vechi. Atunci Alina avea vârstă de 12  ani, dar fizic arăta ca de 16 ani. Minora se afla în grija lui. Inițiativa de a avea relații sexuale a venit din partea ambilor. Relațiile dintre ei erau permanente.

În perioada în care dosarul era examinat la Judecătoria Cahul, sediul Cantemir, Eugen nu se afla în arest și continua să locuiască cu Alina și fiica lor, la Chișinău. Eugen se angajase ca taximetrist și luase cu chirie un apartament din capitală, iar Elena s-a întors acasă la mama sa, împreună cu copilul din prima căsătorie și cu cei doi copii a lui Eugen.

Eugen i-a propus Elenei ajutor material pentru întreținerea celorlalți doi copii ai lui, dar ea nu l-a acceptat.

„Nu s-a gândit niciodată că se va întâmpla așa ceva. A încercat să-și țină sentimentee în frâu, dar nu a reușit. Înțelege că ceea ce s-a întâmplat nu este corect, nici din punct de vedere legal, dar nici din punct de vedere moral. El însuși a suferit enorm și regretă cele întâmplate. Nu s-a gândit la pedeapsa ce ar urma să o primească, dar roagă să nu fie trimis la închisoare, pentru că, în acest caz, copii lui vor rămâne singuri și neajutorați”, se mai arată în declarațiile lui Eugen făcute în fața judecătorilor.

„Eugen s-a mutat cu ei când Alina era clasa 2-a”

Alina, partea vătămată, audiată în condiții speciale la data de 05. 07.2017, a zis că l-a cunoscut pe Eugen de pe vremea când era foarte mică. Mama sa a venit împreună cu el acasă. Dânsul nu locuia la început cu eiă. Aproximativ  pe vremea când ea era în clasa a doua, familia lor a început a locui împreună cu bărbatul într-o casă luată cu chirie, dar pe care vroiau să o cumpere. De atunci, au locuit în mai multe case, toți împreună.

„Eugen a început să-i vorbească dulce, a întrebat-o dacă vrea să se culce cu el și ea a fost de acord. Despre relațiile sexuale cu Eugen nu a povestit nimănui, nici măcar mamei sale. Cu alți bărbați în afară de de Eugen nu a mai întreținut relații. Copilul, născut la data de 31martie 2017, l-a conceput în luna iulie 2016. Relațiile sexuale au fost benevole, cu acordul ei și nu au fost făcute în mod pervers”, este menționat în hotărârea judecătorească, din declarațiile făcute de Alina.

„Dacă fiica spune că-l iubește pe Eugen, înseamnă că așa și este cu adevărat”

Mama Alinei, reprezentantul legal, sub jurământ, în calitate de martor, a spus că, despre relația fiicei sale cu Eugen, a aflat după ce a observat că-i crește burtica fetiței.

„A întrebat-o ce s-a întâmplat. La început fiica nu a vrut să-i spună, se temea să nu o certe, dar pe urmă i-a povestit că a avut relații cu Eugen. Fiica i-a spus că ei se iubesc reciproc, că relațiile sexuale au fost din inițiativa ambilor și că la împlinirea vârstei necesare ea se va căsători cu el. De asemena, fiica a rugat-o să-l ierte pe Eugen, de dragul ei, pentru fericirea ei și a copiilor. ”

Elena când a aflat că fiica sa așteaptă un copil de la concubin, nu a întreprins nimic, fiind deja prea târziu.

Când a aflat că Alina așteaptă un copil de la concubinul său, a decis să se mute cu traiul la Chișinău, ca să nu afle familia ei despre acest caz. Ea, împreună cu cei trei copii ai ei, cu Alina și fiica ei, locuiau într-un apartament luat cu chirie, iar Eugen a plecat la muncă în Cehia. Apartamentul era plătit de Eugen. Elena a locuit acolo până în luna august a anului trecut.

„După ce fiica a născut, a mers la maternitate, a luat-o pe fiică si copilul ei acasă, a făcut tutela pe copil. Cât timp Eugena a fost plecat la muncă peste hotare în Cehia, ea, împreună cu toți copiii, au locuit la Chișinău. După ce Eugen s-a întors, împreună cu copiii, a revenit în sat la mama ei. Alina i-a spus că nu mai are nevoie de tutore deoarece copilul ei are tată”.

Eugen știa că fata e născută în anul  2004 și la început se comporta cu ea ca un tată, dar când Alina a mai crescut și, din spusele ei, s-a îndrăgostit de cel care-i era tată vitreg.

Mama a discutat cu Alina, s-au și bătut.  I-a spus că este încă un copil și nu înțelege ce este dragostea, dar ea i-a spus categoric că nu vrea să se despartă de Eugen. Alina i-a zis că se împacă bine cu Eugen.

„Spune că acesta nu o obijduiește, că familia are de toate, deoarece Eugen lucrează taximetrist și face bani. Au fost cazuri când mai servea alcool și se mai certau uneori, dar nu în asemenea manieră cum declara mama sa ( bunica Alinei), care are tendința de a exagera lucrurile. Alina i-a declarat că s-a îndrăgostit de Eugen și că relațiile sexuale au fost benevole, deoarece ea îl iubește. O poate caracteriza  ca pe o fetiță cu caracter și sinceră. Dacă fiica spune că-l iubește pe Eugen, înseamnă că așa și este cu adevărat”, asta susține Elena în declarațiile făcute în sala de judecată.

Elena le-a mai spus judecătorilor că Eugen ar fi făcut dragoste cu fiica ei, în timp ce ea era plecată la cumpărături sau la biserică.

„Uneori ea lipsea câte jumătate de zi și cei doi aveau timp pentru relații intimie. A încercat să discute cu Eugen despre cazul dat, dar s-a terminat cu ceartă. El i-a spus că o iubește pe Alina și că vor locui împreună. Consideră că trebuie pedepsit pentru fapta sa, dar nu cu închisoarea, astfel încât el să poată să-și crească și întreține copii în continuare. Ea nu are nicio pretenție față de el, doar să aibă grijă de copii”,

„Nepoata ei i-a comunicat că îl place pe Eugen și când va împlini 18 ani se va căsători cu el”.

Mama Elenei, totodată bunica Alinei a fost cea care și-a asumat rolul de martor al acuzării. Din declarațiile făcute de aceasta în instanța de judecată, s-ar părea că a fost unica care a fost deranjată de acest triunghi amoros.

Femeia a declarat în judecată că fostul ei ginere, de când a venit în familia lor, a făcut doar rău.  A locuit cu fiica ei mai bine de 5 ani. Fiind preot, avea întotdeauna vin și mai mereu era beat.  Prin luna mai, primarul satului a anunțat-o pe nora sa că Alina a născut un copil. Nu a știut că era însărcinată, deoarece Elena cu copii plecaseră la Chișinău. Pe urmă a discutat cu fiica ei despre acest caz, dar ea nu i-a zis mai nimic. A vorbit și cu Alina, nepoata ei, care i-a comunicat că îl place pe Eugen, și când va împlini 18 ani se va căsători cu el.

Cine este Eugen?

Dat fiind faptul că, după condamnare, Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove a emis un comunicat prin care, la fel îl fac vinovat pe bărbat de violul fiicei sale vitrege și neagă că ar fi cleric al Mitropoliei, am încercat să aflăm cine totuși este Eugen.

Parascovia, asistentul social din localitatea din raionul Cantemir, unde s-au consumat evenimentele, ne-a povestit că, într-o margine de sat, este un cimitir al eroilor căzuți în timpul celui de al doilea război mondial, iar acolo este și o mănăstire la care Eugen era călugăr.

Un cimitir unde sunt îngropați soldați români, bulgari, ruși, iar alături, este o mănăstire mică, acum se construiește una mai mare. Eugen era călugăr acolo, iar Elena cânta în corul bisericesc. Acolo s-au cunoscut. El era un om de aur, mărinimos, iar oamenii de la noi din sat l-au rugat să le fie preot. Noi, în sat, nu aveam biserică și nici preot. Oamenii l-au rugat și pe domnul primar ca Eugen să le fie preot. Au strâns mână de la mână, i-au cumpărat icoane, cărți bisericești, haine și au amenajat o bisericuță mică. Părintele oficia slujbe, botezuri, sfințea casele, iar pentru aceste servicii nu lua taxe. Era om bun și se mulțumea cu ceea ce îi dădeau oamenii fără ca el să ceară. Biserica nu a fost recunoscută oficial, iar el lupta pentru asta…”, zice Parascovia.

Femeia ne-a mai spus că a rămas șocată când a aflat despre acest caz.

Eu am fost plecată din sat o perioadă, iar când m-am întors am aflat. El se comporta frumos cu fetița și ea îl iubea mult, îi zicea tată. Mereu erau văzuți la magazin, îi cumpără bomboane și înghețată. Nu știu cum s-a ajuns până la așa situație”, ne-a mai spus femeia.

Tot de la oamenii din sat, am aflat că Eugen a făcut parte din Mitropolia Basarabiei până în 2012, când a fost oprit, printr-o decizie mitropolitană, să oficieze serviciul pentru abateri grave de la disciplina și orânduirile bisericești, însă a continuat să oficieze serviciul divin, într-o localitatea din raionul Cantemir.

deschide.md

Moldova

Poliția face apel către femei, în contextul fetei dispărute la Orhei! Dacă au avut vreun contact cu acest bărbat să apeleze imediat la 112

Publicat

Contextual dispariției tinerei de 19 ani, de pe o stradă din Orhei, după ce a urcat într-o mașină de ocazie, Poliția face apel către cetățeni, în special #femei, să ne sesizeze de urgență dacă au avut tangențe dubioase sau cu tentă infracțională cu acest bărbat. 

Este vorba despre șoferul în mașina căruia a urcat fata în acea seară. În cadrul perchezițiilor efectuate de polițiști la domiciliul și în automobilul acestuia au fost găsite mai multe lucruri pentru femei. 

În timp, bărbatul s-a schimbat  fizic foarte mult și a condus mașini de mai multe mărci și modele. S-ar fi putut să-l cunoașteți în una dintre aceste perioade. Poza marcată cu o săgeată este cea mai recentă a acestuia, iar mașina marcată este cea condusă în ultima perioadă, inclusiv cea în care a urcat fata. 


❗️Dacă ați cunoscut persoana în circumstanțele relatate, contactați-ne 📞 060033442.

Poliția garantează confidențialitatea informației și protejarea surselor.


Citește mai departe

Moldova

Primarul de Boldurești, care ar fi tamponat mortal un copil și a fugit, rămâne după gratii. PCCOCS: Urmează să fie prezentate rezultatele expertizelor

Primarul satului Boldurești din Nisporeni, Nicanor Ciochină, care în seara de 19 februarie a tamponat mortal un adolescent de 14 ani, rămâne în arest preventiv, pentru alte 30 de zile. Procurorii Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au solicitat prelungirea măsurii în fața magistraților de la Judecătoria Chișinău (Sediul Ciocana), care le-a acceptat demersul.

Publicat

„Măsura aplicată este necesară în vederea finalizării investigațiilor. Acum, urmează ca procurorilor PCCOCS să le fie prezentate rezultatele expertizelor dispuse, în vederea trimiterii dosarului în judecată”, se arată în comunicatul emis de PCCOCS, transmite Realitatea.MD.

Între timp, bărbatul beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Accidentul tragic a avut loc luni seara, 19 februarie, în localitatea Boldurești, raionul Nisporeni. Șoferul, care ulterior s-a constatat că era primarul localității, a tamponat mortal un minor de 14 ani și a fugit de la fața locului. La scurt timp s-a stabilit că primarul localității se afla la volanul mașinii de serviciu și a încercat să ascundă urmele impactului. Miercuri, 21 februarie, acesta a fost reținut.


A fost identificat și un complice al primarului satului Boldurești, un medic stomatolog. Oamenii legii spun că „acesta l-a ajutat (n.r pe primar) cu găsirea unei mașini identice cu cea implicată în accident”.

După ce în spațiul public au apărut informații precum că primarul de Boldurești și ex-șef IP Nisporeni, Nicanor Ciochină, ar fi fost ajutat de către un factor de decizie din cadrul Procuraturii raionale Nisporeni ca să ducă în eroare ancheta în cazul copilului de 14 ani lovit mortal pe o stradă din satul Boldurești, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat că s-a autosesizat pe acest caz.

Joi, 22 februarie, Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au depus demers de aplicare a arestului preventiv pentru 30 de zile în privința acestuia. În aceeași zi, Nicanor Ciochină a fost plasat în arest preventiv pentru un termen de 30 zile. Arestul preventiv este executat în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.


Avocatul primarului, Dumitru Buliga, declara că clientul său „se află într-o stare de sănătate foarte precară și nu este în stare să discute detalii despre cele întâmplate”. Totodată, avocatul a subliniat faptul că probele publicate de către poliție nu le consideră mijloace de probă.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a emis miercuri, 27 martie, un comunicat de presă în care anunță că în urma accidentului rutier din 19 februarie curent din localitatea Boldurești, raionul Nisporeni, în care a fost tamponat un copil, iar șoferul, care ulterior s-a aflat că este primarul localității a părăsit locul accidentului, a fost demarată o anchetă de serviciu.

În prezent, primarul satului Boldurești din Nisporeni, Nicanor Ciochină, se află în arest preventiv în Penitenciarul nr.13 din Chișinău.


Citește mai departe

Moldova

Șoferul în a cărui mașină a urcat tânăra dispărută de o săptămână, plasat în arest pentru 30 de zile! Așa și nu colaborează cu ancheta

Șoferul mașinii în care a urcat tânăra de 19 ani, dispărută fără urmă de o săptămână a fost plasat în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

Publicat

Decizia aparține magistraților de la Orhei și a fost pronunțată în seara zilei de 19 aprilie. Bărbatul a compărut în fața judecătorilor fiind însoțit de mai mulți polițiști.

Tânăra însărcinată în șase luni, a dispărut în seara de 12 aprilie, după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Aceasta se afla într-o stație de așteptare din orașul Orhei în momentul în care un automobil a staționat și fata a urcat.

Timp de patru zile, oamenii legii au verificat zeci de camere de supraveghere și au stopat toate mașinile asemănătoare celei în care a urcat fata, iar în cele din urmă poliția l-a găsit și reținut pe șoferul de 45 de ani. Acesta este originar dintr-o localitate din raionul Telenești și este fost angajat în sistemul penitenciar.


Deși inițial, șoferul a refuzatsă colaboreze cu ancheta, ulterior acesta le-a spus polițiștilor că tânără a coborât din automobilul său după doar 300 de metri, fiindcă și-ar fi dat seama că se află într-o mașină străină. În același timp, pe internet au apărut imagini video în care se vede momentul când tânăra urcă în vehiculul cu pricina.

Între timp, poliția,voluntari, localnici, dar și apropiați ai tinerei continuă căutările în raioanele Orhei și Telenești. Aceștia caută tânăra în toate fâșiile forestiere, bazine acvatice, clădiri părăsite și locuri nepopulate, stațiile de vulcanizare, spălătorii auto, stâne și alte locații în speranța de a da de urmele ei. Mai mult, căutările se desfășoară cu ajutorul bărcilor, dronelor, dar și a ATV-urilor.

Amintim că fata se numește Ana-Maria Guja, este originară din localitatea Susleni, învață la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Orhei și este însărcinată în luna a șasea.


După sărbătorile pascale, urma să se căsătorească cu iubitul ei. Fata are înălțimea de 1.65m, părul șaten și ochii căprui. În momentul dispariției, ea purta pantaloni negri, tricou de culoare albă și o bluză neagră. Persoanele dețin orice detaliu despre tânără sunt rugate să anunțe imediat la unul dintre numerele de telefon 112 sau 078 325 001. Orice informație poate fi utilă.


Citește mai departe

topul săptămânii