Rețele de socializare

Diaspora

Șofer de TIR moldovean, arestat și lăsat fără camion, în Franța: „Cazul va rămâne în istorie, este excepțional”

Vameșii din Bourg-en-Bresse au confiscat un camion care transporta șase tone de tutun și toate echipamentele necesare înființării unei adevărate fabrici clandestine de țigări. Un sechestru istoric.

Publicat

Ministrul Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, a ținut să „felicite”, marțea trecută, vameșii din Bourg-en-Bresse „pentru această captură excepțională”. Potrivit unui comunicat de presă transmis de la Bercy, „este prima dată când toate elementele care intră într-o linie de producție de țigări contrafăcute au fost interceptate în timpul circulației pe teritoriul francez, de la tutun brut până la diferiții precursori folosiți la fabricarea țigărilor și anumite părți care alcătuiesc mașina în sine de fabricat”, scrie Libertatea.RO. 

Această acțiune fără precedent îndeplinește și obiectivele planului guvernului francez pentru tutun 2023-2025, care vizează stoparea traficului de țigări. De ani de zile, țigările fac obiectul unui trafic care a crescut în același ritm cu creșterea prețului pachetelor. O inflație dorită de guvernanți în scopul sănătății publice, spune comunicatul guvernamental. Luni, 8 ianuarie, de dimineață, în așa-numita zonă de odihnă Bresse, situată pe A39, lângă Dommartin-lès-Cuiseaux (Saône-et-Loire), vameșii francezi au decis să verifice vehiculele la întâmplare. „Câțiva șoferi de camion erau în pauză și își parcaseră camioanele. A fost un control din inițiativa agenților, fără nici cea mai mică bănuială sau informație prealabilă”, a explicat Grégory Guiraud, șeful diviziei vamale din Ain.

Practic, „norocul” a fost de partea vameșilor. După ce i-au cerut unui șofer, cetățean moldovean cu pașaport românesc, să deschidă spatele remorcii, agenții vamali au dat peste o primă cutie care conținea mii de filtre de țigări. „Evident că acest lucru le-a atras atenția și au verificat documentele de transport care nu indicau deloc acest tip de mărfuri. Așa că unul dintre agenții mei s-a strecurat în camion și a găsit o cutie mare cu tutun”, a povestit mai departe Grégory Guiraud.


Ofițerii vamali au dus apoi camionul la un depozit, pentru a efectua un control amănunțit. Astfel, au fost descoperite 75 de cutii conținând fiecare 95 kg de tutun, mai mult de șase tone. Agenții au confiscat și un palet de plăci de ambalare din pachetele de țigări cu sigla Marlboro Rouge, 120 de role de hârtie pentru interiorul pachetelor, 116 de role de hârtie folosite la crearea cartuşelor, 324 de role de folie de plastic pentru ambalarea cartuşelor, 10 role de ambalaje dedicate pachetelor, 25 de cutii de clei alb şi 742.500 de filtre de ţigări, gata de tăiat, distribuite în 33 de cutii. De asemenea, vameșii au pus mâna pe un compresor și motoare.

Echipamentul necesar pentru a înființa o adevărată „fabrică clandestină” de producere a țigărilor, pachetelor și cartușelor. Țigări contrafăcute, pe care un cumpărător nu le va putea detecta ca atare.

Potrivit șefului diviziei vamale, contrabandiştii nu trebuiau decât să găsească o locație discretă și să instaleze acolo o adevărată linie de producție. „Obișnuiam să confiscăm tutun, dar ceea ce face cazul excepțional este acest echipament și marfa pentru a înființa o fabrică, un fenomen recent în Franța”.


Șoferul, care se deplasa spre nord, nu a oferit niciun răspuns atunci când a fost întrebat unde trebuia să livreze toată marfa. A susținut că a descoperit conținutul camionului său în același timp cu vameșii. Autotvehiculul de mare tonaj este astăzi parcat la Serviciul de Investigații Financiare Judiciare (SEJF). La rândul său, șoferul a fost plasat în arest preventiv, după deschiderea unei anchete la tribunalul Chalon-sur-Saône. „Cazul va rămâne în istorie, este un caz excepțional. Este contrabandă foarte profitabilă, știind că un cartuș se vinde între 45 și 60 de euro pe piața neagră”, a mai spus Grégory Guiraud.

Diaspora

Un bărbat originar din Republica Moldova a evadat din arestul poliției italiene, în timp ce era judecat pentru mai multe infracțiuni

A reușit să evadeze din secția de poliție fără să fie văzut, dar a fost prins din nou două ore mai târziu de poliție în via Romagnosi, orașul Piacenza. Protagonistul scurtei evadări a fost un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de de 30 de ani, care fusese arestat pe 13 ianuarie.

Publicat

Potrivit presei din Italia, citate de TVR Moldova, cetățeanul Republicii Moldova fost expulzat în martie 2015 și însoțit până la graniță, dar s-a întors în Peninsulă înainte de expirarea interdicției de 4 ani stabilită de judecători.

Bărbatul a fost dus la secția de poliție și a rămas acolo până în dimineața zilei de 14 ianuarie când a forțat o ușă și a fugit

Între timp, în instanță se desfășura procesul în care era acuzat.


Avocatul său tocmai solicitase un nou termen de judecată, iar ședința fusese amânată. Odată descoperită evadarea, poliția a lansat imediat căutarea acestuia prin oraș

În cele din urmă, bărbatul originar din Republica Moldova a fost găsit chiar în centru, în via Romagnosi, lângă cabinetul avocatului său. A fost arestat din nou de polițiști, de data aceasta pentru fals. Pe lângă un document al Republicii Moldova valabil, bărbatul avea avea și o carte de identitate românească cu fotografia sa dar cu date personale false.

Noua legislație italiană privind terorismul, după masacrul de la Charlie Hebdo, prevede arestarea, întrucât un document de acest tip facilitează circulația în Uniunea Europeană.


Cetățeanul Republicii Moldova se află din nou în arestul poliției. Sursa citată menționează că acesta are mai multe dosare penale deschise pentru infracțiuni contra proprietății și vătămări corporale.

Citește mai departe

Diaspora

Poliția spaniolă a eliberat 21 de victime, cetățeni moldoveni și români, exploatate prin muncă. 15 suspecți – arestați

Agenți ai Poliției Naționale Spaniole au eliberat 21 de victime ale exploatării prin muncă în sectorul agricol și au arestat 15 persoane responsabile de trafic de persoane. Victimele sunt cetățeni ai R: Moldova și ai României, scrie presa locală.

Publicat

Gruparea criminală avea trei „șefi” principali, rețeaua fiind format din din două clanuri familiale. Cei implicați duceau un nivel de trai ridicat, în timp ce victimele lor erau nevoite să scotocească după hrană. Infractorii nu le permiteau victimelor să bea sau să mănânce în timpul zilei de lucru, în ciuda temperaturilor ridicate și a muncii fizice pe care trebuiau să o presteze. Una dintre victime, o minoră, era însărcinată și a suferit un avort spontan din cauza exploatării sale.

Ancheta poliției

Polițiștii spanioli au făcut rost de o informație operativă, conform căreia ar exista mai multe victime ale traficului de persoane în orașul Brenes, din Sevilla, care erau exploatate pentru munci agricole.


Membrii rețelei falsificau datele de identificare ale persoanelor care lucrau efectiv, modificând documentele autentice de naționalitate română sau moldovenească prin schimbarea fotografiei și, în locul acestora, a fotografiei lucrătorilor. În acest fel, identitatea nu corespundea imaginii, ceea ce le permitea să își continue activitatea infracțională.

Victime disperate, fără mâncare sau băutură

Membrii organizației criminale recrutau victimele, de naționalitate moldovenească și română, în țările lor de origine prin intermediul anunțurilor și al rețelelor de socializare, unde ofereau locuri de muncă în Spania. Aceștia anunțau condiții de muncă și salarii atractive, foarte departe de realitate, deoarece ulterior se vor afla într-o situație de extremă necesitate în timpul exploatării lor. Au fost transportate cu autobuzul până la Sevilla și, întrucât li s-a plătit biletul de călătorie, victimele au contractat o datorie care le-a forțat și mai mult să se afle într-o situație de vulnerabilitate.


Odată ajunse în Sevilla, membrii organizației le-au dus în orașele Brenes și Cantillana, unde le-au cazat în locuințe improvizate, în condiții subumane: camerele aveau în interior cabluri libere și goale, fără învelișul de protecție, existând pericolul serios ca victimele să fie electrocutate, saltelele erau murdare, iar pe pereți și în baie exista o cantitate mare de mucegai și murdărie. Persoanele implicate le controlau în această locație, astfel încât nu puteau părăsi liber locuințele.

Victimele munceau până la epuizare, îndeplinind diferite sarcini agricole în timpul unor zile lungi de lucru, principala lor activitate fiind recoltarea de fructe și legume. Infractorii nu le permiteau victimelor să bea sau să mănânce în timpul orelor de lucru, în ciuda temperaturilor ridicate și a efortului fizic pe care trebuiau să îl depună. Acestea trebuiau chiar să caute mâncare atunci când puteau, pentru a se hrăni.

La sfârșitul zilei de lucru, una dintre victime a leșinat într-un supermarket, iar agresorii au târât-o pe podea pentru a o scoate rapid de acolo sub amenințare. În plus, o altă victimă, din disperare, s-a aruncat pe fereastra din odaia în care era ținută, în încercarea de a scăpa, provocându-și răni grave.


În timpul investigației, au fost efectuate șapte percheziții în orașele Brenes și Cantillana din Sevilla, au fost confiscate trei mașini de lux, cinci macete de mari dimensiuni, un stilou de pistol, 15 telefoane mobile de lux, trei calculatoare, diverse dispozitive de stocare, nouă ceasuri de lux, bijuterii, peste 37.000 de euro în numerar și diverse documente legate de anchetă.

Operațiunea a culminat cu eliberarea a 21 de victime ale exploatării prin muncă și cu arestarea a 15 persoane în Cantillana și Brenes, în Sevilla, pentru infracțiunile de apartenență la o organizație criminală, trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă, împotriva drepturilor cetățenilor străini, furt de identitate și fals în acte. După ce au fost aduși în fața instanțelor, s-a dispus trimiterea la închisoare a celor trei membri principali ai organizației.


Citește mai departe

Diaspora

Un student moldovean a murit, după ce a căzut în Canalul Bega din Timişoara. Cu o seară mai devreme își serbase ziua de naștere

Un tânăr de 19 ani din R. Moldova, care era student la o universitate din orașul românesc Timişoara, a murit după ce a căzut în Canalul Bega.

Publicat

În data de 21 februarie, în jurul orei 04.00 dimineața, doi studenți care se îndreptau spre Complex au sunat la 112 după ce au văzut că un bărbat era căzut în canalul Bega în zona Parcului Copiilor. La fața locului au intervenit mai multe echipe de pompieri și scafandri care au inițiat căutările.

După ore de căutări, scafandrii au descoperit trupul neînsuflețit al tânărului în apropiere de Pasarela Îndrăgostiților de la Parcul Copiilor.

Ulterior, oamenii legii au reușit să stabilească identitatea tânărului decedat. Este vorba despre un student din Republica Moldova. Avea 19 ani și aseară tocmai își sărbătorise ziua de naștere.


E posibil ca acesta să fi fost în stare de ebrietate și să fi căzut accidental în Bega.

Polițiștii au deschis un dosar penal și încearcă să stabilească cu precizie dacă a fost vorba de un accident sau de o sinucidere.


Citește mai departe

topul săptămânii