Ediție TV
/VIDEO/ „Nopți albe”, în capitală: Un șofer a avariat trei automobile, apoi s-a dat în spectacol în fața polițiștilor
Furturi, huliganism, perturbarea ordinii publice dar și incidente cauzate de consumul de alcool: Sunt doar câteva dintre încălcările care cel mai des au loc pe timpul nopții.
Pentru a preveni astfel de situații, dar și pentru a asigura liniștea și siguranța cetățenilor, în capitală, dar și în întreaga țară poliția a desfășurat operațiunea Nopți Albe. Echipa noastră de filmare a mers, alături de colaboratorii IP Buiucani, pentru a urmări cum se desfășoară astfel de operațiuni.
OLEG BÎRLIBA, ȘEFUL IP BUIUCANI: „Reieșind din situația criminogen-infracțională pe care o avem în teritoriu, analiza pe care am făcut-o în comun cu dumneavoastră, este necesar de a interveni pe unele segmente operativ, și anume în zilele de odihnă, așa cum arată analiza. Noi urmează să fim activi, să fim prezenți masiv în teritoriu pentru a preveni și a nu admite cazuri contravenționale comise și infracționale”.
După instructaj, oamenii legii s-au deplasat pe sectoarele care le-au fost încredințate.
Unul din cele mai grave incidente pe care am reușit să-l surprindem a fost un accident rutier, comis de un șofer, vizibil, în stare de ebrietate. Acesta ar fi intrat în viteză pe strada Voluntarilor, unde a tamponat trei automobile parcate. La fața locului au fost îndreptate mai multe echipaje de poliție, iar șoferul și-a chemat o rudă, să-i țină apărarea. Pentru că bărbații nu se supuneau cerințelor legale, oamenii legii au fost nevoiți să folosească gazul lacrimogen.
Conflictul a continuat și la sediul IP Centru, unde au fost aduși certăreții.
În cele din urmă, bărbații, dar și iubita unuia dintre ei au fost duși la centrul narcologic pentru a le fi preluate probe de sânge și a constata dacă se aflau în stare de ebrietate. Totodată, pe numele lor au fost întocmite procese-verbale, pentru ultragierea colaboratorilor de poliție, ei riscând amenzi sau muncă neremunerată în folosul societății.
Acesta nu este însă nici pe departe singurul incident al nopții. Pe strada Ion Creangă, forțele de ordine au fost chemate pentru a prelua un tânăr vizual sub influența narcoticelor.
O tânără care a văzut cum s-a întâmplat totul ne-a relatat, în spatele camerelor, despre cele întâmplate.
MARTOR OCULAR: „Noi am asistat la chestia asta cum el s-a aruncat la un om, și deja a venit echipajul și a fost nevoit să-i dea cu piper pentru că era inadecvat”
Iar în cartierul Telecentru a avut loc o bătaie între mai multe persoane. Poliția a fost chemată de martori, însă, la fața locului oamenii legii au depistat un singur tânăr, care refuza să relateze ce s-a întâmplat, cu toate că, vizual, se observa că a fost implicat în bătaie.
SUSPECT: „Când o să-mi arătați video că eu m-am bătut cu cineva, atunci o să mă luați și mă duceți unde vreți. Dar eu nu m-am bătut cu nimeni. Nimeni nu mă urcă în mașină până nu dau un telefon”.
Tot în cartierul Telecentru, am întâlnit și mai multe echipaje ale INSP, care verificau șoferii. În timpul controalelor, oamenii legii au staționat o șoferiță pe care o suspectau că ar fi consumat alcool, testarea acesteia cu aparatul „Drager” a devenit o adevărată provocare.
SECVENȚĂ DE DIALOG DINTRE POLIȚIȘTI ȘI ȘOFERIȚĂ:
„- Timp de cinci secunde trebuie să suflați.
– Încă, încă.
– Luați aer în piept, și parcă a-ți umfla un balon.
– Păi eu suflu.
– Iată așa trebuie de suflat, mult.
– Păi eu suflu”.
În cele din urmă, femeia a suflat corect, iar rezultatele au arătat 0.07 mg/l în aerul expirat. Cu toate că cifra este mai mică decât minima de 0.15, stabilită de lege, șoferița a fost condusă la dispensarul narcologic pentru proba de sânge.
Am reușit să vorbim și cu un reprezentantul unei echipe al BPRO, care ne-a spus că pe parcursul nopții, echipa lor a intervenit la 10 chemări.
ALEXANDRU SCRIPNIC, SUBOFIȚER SUPERIOR BPRO, AL DIRECȚIEI DE POLIȚIE CHIȘINĂU: „Suntem antrenați în serviciu, în tura de noapte. La moment avem 10 chemări. Cele mai dese sunt de gălăgie, bătaie, conflicte între persoane. Iar unele persoane, care nu s-au conformat cerințelor noastre legale au fost conduse la IP Buiucani pentru documentare. Ca urmare, persoanele date o să fie sancționate”.
Am încercat să aflăm de la șeful IP Buiucani, Oleg Bîrliba, care este interacțiunea dintre polițiști și cetățeni, în timpul acestor tipuri de operațiuni.
OLEG BÎRLIBA, ȘEFUL IP BUIUCANI: „Aceste operațiuni cetățenilor le insuflă mai multă încredere. Atunci când pe timp de noapte avem locuri mai puțin iluminate. În unele situații în curțile blocurilor locative se găsesc grupuri care consumă alcool. Dar în cazul în care polițiștii stabilesc itinerarul pe acest segment și reacționează, cetățenii sunt mulțumiți”.
Șeful IP Buiucani a ținut să le mulțumească oamenilor, pentru implicarea lor în procesul de menținere a ordinii publice.
OLEG BÎRLIBA, ȘEFUL IP BUIUCANI: „Vreau, în primul rând să le mulțumesc cetățenilor, nu am avut cazuri să se sperie de polițiști, ba mai mult, salută intenția, salută prezența lor în societate. Mai ales acolo unde stabilim că sectoarele sunt problematice și este nevoie de a interveni în forță”.
Astfel de operațiuni se desfășoară periodic în întreaga țară, scopul principal fiind contractarea contravențiilor și a infracțiunilor pe timp de noapte.
Ediție TV
Accident la locul de muncă. Un angajat al unei întreprinderi de producere a bastonașelor din porumb a rămas cu mâna blocată întru-un utilaj electric | VIDEO
Accident la locul de muncă. Un angajat al unei întreprinderi de producere a bastonașelor din porumb a rămas cu mâna blocată întru-un utilaj electric de prelucrare a cerealelor.
Totul s-a întâmplat în după-amiaza de 17 septembrie, la o fabrică de pe strada Uzinelor din sectorul Ciocana al capitalei. La fața locului au intervenit două echipe de salvatori și pompieri. Aceștia au stabilit că un bărbat în vârstă de 33 de ani a rămas cu o mână blocat într-un aparat de prelucrare a crupelor.
Salvatorii au reușit în scurt timp să deblocheze mâna bărbatului, după care el a fost preluat de către medicii de pe ambulanță și dus la spital.
Despre caz au fost alertați și polițiștii, dar și specialiști din cadrul Inspectoratului Muncii, pentru a stabili circumstanțele în care s-a produs incidentul și dacă au fost respectate toate normele securității.
Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 39 situații de risc.
Ediție TV
Ciclonul „Boris” a făcut ravagii în țară: Diguri rupte și stare de urgență la Leova, străzi inundate și mașini înecate în Chișinău
Stare re urgență a fost declarată în satele Covurlui și Romanovca din raionul Leova după ce, din cauza ploilor abundente digurile a două bazine de acumulare au cedat. Deși până la precipitații, lacurile erau practic secate, cantitatea de apă care s-a adunat în weekend au umplut bazinele acvatice, iar digurile de protecție au cedat.
Tot în raionul Leova a cedat și un baraj din localitatea Sărata Nouă, autoritățile locale dau însă asigurări că acesta a fost restabilit. Acestea nu sunt nici pe departe singurele consecințe ale intemperiilor. Peste 30 de drumuri publice din țară și circa 20 de trasee naționale au fost inundate, pe unele porțiuni, asfaltul fiind spălat la propriu, iar mașinile aruncate de pe șosea în șanțuri.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență menționează că și la această oră autoritățile depun eforturi pentru consolidarea digurilor de protecție pe râul Nistru și Prut. Iar pe parcursul nopții, pentru pomparea apei din gospodăriile afectate de inundații salvatorii au fost solicitați în 33 de cazuri. Pe lângă pompieri, a fost nevoie și de intervenția angajaților de la distribuția energiei electrice, în zeci de localități rămase în beznă. Către dimineața de 16 septembrie, toate localitățile erau deja reconectate la lumină.
Nici în Chișinău situația nu a fost una mai bună. Aici drumurile s-au transformat în râuri, iar trecătorii au fost nevoiți să meargă prin apa care le ajungea până la genunchi. În unele cazuri, oamenii erau luați, la propriu, de puhoaie.
Nici persoanele ce se deplasau cu automobilele nu au fost mai norocoși. Pe unele străzi, cum ar fi Albișoara ori Calea Ieșilor mașinile practic pluteau, fiind luate de ape. Prin urmare, circulația pe străzile cu pericol a fost blocată, iar traficul rutier a fost paralizat în totalitate. Iar un șofer ce se deplasa pe strada Meșterul Manole a trăit o sperietură soră cu moartea, după ce asfaltul de sub mașina lui s-a surpat, el nimerind într-un crater uriaș. Din fericire, bărbatul a scăpat nevătămat, reușind, cu ajutorul trecătorilor să iasă singur din vehicul.
Un alt crater s-a format și la intersecția străzilor Uzinelor și Podul Înalt, circulația în zonă, de asemenea fiind restricționată.
Și instituțiile de învățământ din Chișinău au fost grav afectate de ploi, anunță Primăria capitalei. 56 de școli și grădinițe din sectoarele Botanica, Buiucani, Centru și Râșcani. Totuși autoritățile dau asigurări că situația va fi remediată în cel mai scurt timp.
Inundat a fost și teatrul de Operă și Balet Maria Bieșu, sub presiunea apei de pe acoperiș, au cedat două țevi.
Inundate au fost și trecerile subterane de pietoni, dar și parcările amenajate în subsolurile blocurilor locative.
La lichidarea consecințelor intemperiilor sunt antrenați aproape două mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, dar și toate serviciile specializate de nivel local, raional și național.
Menționăm că meteorologii prognozează vreme instabilă și pentru următoarele zile.
Ediție TV
Copilul de 2 ani care a căzut în golul liftului, se află la IMC, la terapie intensivă în stare extrem de gravă. Toate ascensoarele din Ungheni au fost oprite
Copilul de doi anișori, care a căzut de la etajul 6 în tunelul liftului a fost transferat la Institutul Mamei și Copilului în stare extrem de gravă.
În a doua parte a zilei de 11 septembrie, după ce a fost stabilizat, acesta a fost transportat de la Ungheni spre Chișinău cu o echipă de la Aviasan. Potrivit datelor oferite de către purtătorul de cuvânt al instituției medicale, Maxim Cazacu, micuțul a fost internat în secția terapie intensivă, fiind diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral, leziuni ale oaselor bazinului și alte traume grave. Deocamdată, medicii sunt rezervații în a face careva prognosticuri privind evoluția stării micuțului.
Amintim că totul s-a întâmplat în dimineața de 11 septembrie, într-un bloc locativ din orașul Ungheni. Mama împreună cu ai săi trei copii ar fi ieșit din apartament pentru a-i duce la grădiniță. Cei mai mari copii, de 4 și, respectiv 6 anișori ar fi coborât pe scări, iar mama și cel de-al treilea micuț, de 2 ani, urmau să meargă cu ascensorul. La ușile deschise ale liftului, mama a reușit să împingă doar partea din fața a căruciorului în care se afla micuțul, și s-a întors pentru a lua o pungă, moment în care ușile s-au închis! Copilul a căzut în gol, în tunelul liftului, iar cabina ascensorului a urcat la nivelele superioare, blocându-se între etajele 8 și 9. Ușile liftului au fost deblocate la primul etaj de către pompieri, iar în golul ascensorului a fost depistat micuțul.
După acest incident de coșmar, la Primăria Ungheni a fost convocată o ședință de urgență în cadrul căreia s-a decis ca toate ascensoarele din oraș să fie oprite. Acestea vor fi repornite numai dacă, în urma verificărilor, se va constata că ar standardelor de securitate.
-
Moldova2 zile în urmă
Caz șocant la Căușeni. O mamă și-a omorât copilul de cinci ani după ce ia tăiat gâtul cu un cuțit de bucătărie.
-
Moldova5 zile în urmă
Accident de coșmar, nu departe de intrarea în Bălți: O șoferiță de 40 de ani a decedat, iar alte 3 persoane au ajuns la spital
-
Ediție TV10 ore în urmă
Accident la locul de muncă. Un angajat al unei întreprinderi de producere a bastonașelor din porumb a rămas cu mâna blocată întru-un utilaj electric | VIDEO
-
Moldovao zi în urmă
Crimă odioasă, la Botanica: O minoră de 17 ani și-ar fi înjunghiat mortal amicul de pahar, cu 25 de ani mai mare
-
Moldova14 ore în urmă
Accident de coșmar, în sudul țării! Un cetățean străin a decedat după ce s-a izbit cu mașina într-un copac
-
Moldova8 ore în urmă
A decedat în circumstanțe tragice: Un bărbat mai întâi s-ar fi electrocutat, după care ar fi căzut într-o fântână
-
Ediție TV6 zile în urmă
Copilul de 2 ani care a căzut în golul liftului, se află la IMC, la terapie intensivă în stare extrem de gravă. Toate ascensoarele din Ungheni au fost oprite
-
Ediție TV2 zile în urmă
Ciclonul „Boris” a făcut ravagii în țară: Diguri rupte și stare de urgență la Leova, străzi inundate și mașini înecate în Chișinău