Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ „Nopți albe”, în capitală: Un șofer a avariat trei automobile, apoi s-a dat în spectacol în fața polițiștilor

Furturi, huliganism, perturbarea ordinii publice dar și incidente cauzate de consumul de alcool: Sunt doar câteva dintre încălcările care cel mai des au loc pe timpul nopții.

Publicat

Pentru a preveni astfel de situații, dar și pentru a asigura liniștea și siguranța cetățenilor, în capitală, dar și în întreaga țară poliția a desfășurat operațiunea Nopți Albe. Echipa noastră de filmare a mers, alături de colaboratorii IP Buiucani, pentru a urmări cum se desfășoară astfel de operațiuni.

OLEG BÎRLIBA, ȘEFUL IP BUIUCANI: „Reieșind din situația criminogen-infracțională pe care o avem în teritoriu, analiza pe care am făcut-o în comun cu dumneavoastră, este necesar de a interveni pe unele segmente operativ, și anume în zilele de odihnă, așa cum arată analiza. Noi urmează să fim activi, să fim prezenți masiv în teritoriu pentru a preveni și a nu admite cazuri contravenționale comise și infracționale”. 

După instructaj, oamenii legii s-au deplasat pe sectoarele care le-au fost încredințate.


Unul din cele mai grave incidente pe care am reușit să-l surprindem a fost un accident rutier, comis de un șofer, vizibil, în stare de ebrietate. Acesta ar fi intrat în viteză pe strada Voluntarilor, unde a tamponat trei automobile parcate. La fața locului au fost îndreptate mai multe echipaje de poliție, iar șoferul și-a chemat o rudă, să-i țină apărarea. Pentru că bărbații nu se supuneau cerințelor legale, oamenii legii au fost nevoiți să folosească gazul lacrimogen.

Conflictul a continuat și la sediul IP Centru, unde au fost aduși certăreții.

În cele din urmă, bărbații, dar și iubita unuia dintre ei au fost duși la centrul narcologic pentru a le fi preluate probe de sânge și a constata dacă se aflau în stare de ebrietate. Totodată, pe numele lor au fost întocmite procese-verbale, pentru ultragierea colaboratorilor de poliție, ei riscând amenzi sau muncă neremunerată în folosul societății.


Acesta nu este însă nici pe departe singurul incident al nopții. Pe strada Ion Creangă, forțele de ordine au fost chemate pentru a prelua un tânăr vizual sub influența narcoticelor.

O tânără care a văzut cum s-a întâmplat totul ne-a relatat, în spatele camerelor, despre cele întâmplate.
MARTOR OCULAR: „Noi am asistat la chestia asta cum el s-a aruncat la un om, și deja a venit echipajul și a fost nevoit să-i dea cu piper pentru că era inadecvat” 

Iar în cartierul Telecentru a avut loc o bătaie între mai multe persoane. Poliția a fost chemată de martori, însă, la fața locului oamenii legii au depistat un singur tânăr, care refuza să relateze ce s-a întâmplat, cu toate că, vizual, se observa că a fost implicat în bătaie.


SUSPECT: „Când o să-mi arătați video că eu m-am bătut cu cineva, atunci o să mă luați și mă duceți unde vreți. Dar eu nu m-am bătut cu nimeni. Nimeni nu mă urcă în mașină până nu dau un telefon”. 

Tot în cartierul Telecentru, am întâlnit și mai multe echipaje ale INSP, care verificau șoferii. În timpul controalelor, oamenii legii au staționat o șoferiță pe care o suspectau că ar fi consumat alcool, testarea acesteia cu aparatul „Drager” a devenit o adevărată provocare.


SECVENȚĂ DE DIALOG DINTRE POLIȚIȘTI ȘI ȘOFERIȚĂ:
„- Timp de cinci secunde trebuie să suflați.
– Încă, încă.
– Luați aer în piept, și parcă a-ți umfla un balon.
– Păi eu suflu.
– Iată așa trebuie de suflat, mult.
– Păi eu suflu”.

În cele din urmă, femeia a suflat corect, iar rezultatele au arătat 0.07 mg/l în aerul expirat. Cu toate că cifra este mai mică decât minima de 0.15, stabilită de lege, șoferița a fost condusă la dispensarul narcologic pentru proba de sânge.

Am reușit să vorbim și cu un reprezentantul unei echipe al BPRO, care ne-a spus că pe parcursul nopții, echipa lor a intervenit la 10 chemări.

ALEXANDRU SCRIPNIC, SUBOFIȚER SUPERIOR BPRO, AL DIRECȚIEI DE POLIȚIE CHIȘINĂU: „Suntem antrenați în serviciu, în tura de noapte. La moment avem 10 chemări. Cele mai dese sunt de gălăgie, bătaie, conflicte între persoane. Iar unele persoane, care nu s-au conformat cerințelor noastre legale au fost conduse la IP Buiucani pentru documentare. Ca urmare, persoanele date o să fie sancționate”. 

Am încercat să aflăm de la șeful IP Buiucani, Oleg Bîrliba, care este interacțiunea dintre polițiști și cetățeni, în timpul acestor tipuri de operațiuni.

OLEG BÎRLIBA, ȘEFUL IP BUIUCANI: „Aceste operațiuni cetățenilor le insuflă mai multă încredere. Atunci când pe timp de noapte avem locuri mai puțin iluminate. În unele situații în curțile blocurilor locative se găsesc grupuri care consumă alcool. Dar în cazul în care polițiștii stabilesc itinerarul pe acest segment și reacționează, cetățenii sunt mulțumiți”. 

Șeful IP Buiucani a ținut să le mulțumească oamenilor, pentru implicarea lor în procesul de menținere a ordinii publice.

OLEG BÎRLIBA, ȘEFUL IP BUIUCANI: „Vreau, în primul rând să le mulțumesc cetățenilor, nu am avut cazuri să se sperie de polițiști, ba mai mult, salută intenția, salută prezența lor în societate. Mai ales acolo unde stabilim că sectoarele sunt problematice și este nevoie de a interveni în forță”.

Astfel de operațiuni se desfășoară periodic în întreaga țară, scopul principal fiind contractarea contravențiilor și a infracțiunilor pe timp de noapte.

 

Ediție TV

Weekend marcat de tragedii: Doi moldoveni au decedat în România

Weekend marcat de tragedii. Doi moldoveni și-au găsit sfârșitul în România, în circumstanțe șocante.

Publicat

În primul caz, un tânăr de 28 de ani, care deține cetățenie dublă, a fost găsit spânzurat în zona Podu Roș, din Iași. Corpul neînsuflețit al bărbatului a fost observat de către un trecător, care a sunat imediat la poliție. La scurt timp, toate echipele de intervenție s-au îndreptat la fața locului și au descoperit sub pod cadavrul tânărului. Oamenii legii au emis ordonanța de efectuare a necropsiei medico-legale, care va stabili cauza exactă a decesului tânărului.

În același timp, a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, iar cercetările continuă.

Tot în weekendul trecut, un șofer moldovean a murit într-un accident groaznic, după ce autocisterna încărcată cu etanol pe care o conducea s-a răsturnat și s-a izbit violent de un stâlp. Accidentul a avut loc în Mărășești, județul Vrancea, iar circulația în zonă a fost blocată timp de mai multe ore. Autocisterna, înregistrată în Republica Moldova, transporta etanol când s-a răsturnat pe carosabil.


Echipajele de urgență au intervenit imediat și l-au descarcerat pe șofer dintre fiarele contorsionate ale cabinei. Din nefericire, medicii sosiți la fața locului nu au putut decât să constate decesul acestuia.

Totodată, la locul tragediei au intervenit și patru echipaje de salvatori care spălat traseul de combustibilul care s-a revărsat în urma impactului.

Circumstanțele tragediei urmează a fi stabilite.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

Au exploata o femeie cu dizabilități timp de 16 ani: Un bunic, un fiu și un nepot reținuți de polițiștii moldoveni și români

A fost exploatată timp de 16 ani. Polițiștii moldoveni, cu suportul colegilor din România au demascat activitatea a trei bărbați din Nisporeni, bunic, tată și nepot, care au impus începând cu anul 2008 și până în prezent, o femeie cu dizabilități să cerșească în diverse țări.

Publicat

Victima are 43 de ani, și așa cum avea doi copii de crescut, situația materială fiind extremă, bunicul, care are acum 63 de ani, a convins-o să meargă la cerșit în afara Moldovei. De-la lungul anilor, schema a fost preluată de feciorul acestuia, de 42 de ani, iar ulterior – de nepot în vârstă de 21 de ani.

Primul reținut a fost feciorul pe teritoriul județului Suceava din România. În aceeași casă, a fost depistată și femeia-victimă. Ulterior, bunicul și nepotul au fost reținuți în raionul Nisporeni.

Cercetările arată că în toți acești ani victima a fost exploatată în mai multe state din Europa, inclusiv în România și Lituania, dar și în Rusia.


Potrivit informațiilor preliminare, activitatea infracțională le aducea zilnic 400-500 euro, din cerșitul femeii care era prezentată în stradă și la centre comerciale, cu o pancartă pe care scria: „Oameni buni, ajutați-mă să adun bani pentru protezarea picioarelor.”

Ca să evite investigații pentru trafic de persoane, un membru de familie al bănuiților s-a căsătorit fictiv cu victima. Investigațiile continuă.

 


Citește mai departe

Ediție TV

„Dreptate pentru Ana-Maria”. Zeci de oameni au ieșit în PMAN cerând autorităților să înăsprească pedepsele pentru violența asupra femeilor

Zeci de oameni au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale, cerând autorităților să facă dreptate în cazul tinerei de 19 ani, găsită moartă la Telenești, la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie în orașul Orhei.

Publicat

Organizatorii acțiunii stradale spun că în acest fel fac apel către instituțiile statului și cer politici eficiente pentru ca oamenii să se simtă în siguranță.

Pe lângă activiști și cetățeni simpli au venit la manifestație. Oamenii spun că trăiesc un sentiment profund de tristețe și frică.

Între timp, oamenii legii continuă investigațiile. Potrivit poliției, Ana-Maria încă era în viață atunci când a fost scoasă din casa suspectului și urcată în portbagajul mașinii. O cauză preliminară a decesului tinerei ar fi o lovitură puternică la cap. La moment, anchetatorii au dispus efectuarea a zeci de expertize pentru a elucida cazul.


Victima, în vârstă de 19 ani, însărcinată în șase luni, a urcat pe 12 aprilie într-o mașină de ocazie la Orhei, după care a dispărut. După opt zile de căutări în care au fost implicați sute de polițiști și voluntari, trupul neînsuflețit a fost găsit într-o pădure, la 21 de kilometri de casa suspectului, în satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești.

Șoferul mașinii în care a urcat fata, este deocamdată singurul suspect în acest caz.

Acesta este fost polițist și fost angajat al Administrației Penitenciarelor și a fost reținut la patru zile distanță din ziua dispariției fetei. Bărbatul are statut de învinuit și e plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în penitenciar. Acesta nu colaborează cu anchetatorii.


Codul Penal prevede pentru o asemenea infracțiune pușcărie de la 15 până la 20 de ani sau detenție pe viață.

Pe 23 aprilie, Ana-Maria a fost petrecută pe ultimul drum.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii