Rețele de socializare

Moldova

Scrisoare deschisă, semnată de mame ale căror copii au fost victime ale accidentelor rutiere: „Câți oameni ar trebuie să mai moară, până se va opri acest calvar dezlănțuit pe 4 roți?”

Mai multe mame din R. Moldova au semnat o scrisoare deschisă adresată președintei Maia Sandu, prim-ministrului Dorin Recean și președintelui Parlamentului Igor Grosu.

Publicat

În text, femeile cer o lege prin care singura pedeapsă disponibilă pentru „șoferii în stare de ebrietate, sub influenţa drogurilor sau care nu aveau un permis de conducere valabil” și au provocat accidente rutiere soldate cu morți, să fie închisoare cu executare, cu termen complet, în penitenciar de tip închis, transmite ZDG.MD.

Autoarele scrisorii, mamele mai multor victime ale unor accidente grave, comise din cauza unor șoferi iresponsabili: Marcela Paladi, Danu Cornet, Anastasia Culai, Daniil Lazariuc, Valerian Răilean, Doinița Prodan, zic că autoritățile responsabile ar trebui să facă remanieri în lege. „(…)Se cere imperativ implementarea şi în Republica Moldova a unei legi promulgate de curând în România, după numeroasele accidentele mortale care au zguduit societatea noastră”, făcând referință la Legea Anastasia, promulgată în România, dar la care ar trebui să se facă adaptări, ținând cont de contextul din R. Moldova.

„Copiii noștri acum sunt la 2 metri sub pământ sau în scaun cu rotile, iar ucigașii lor se află la libertate și își trăiesc viața din plin. Ne veți întreba cum este posibil acest fapt? Simplu! Legislația noastră imperfectă e de vină care lasă la discreția judecătorului să dispună acestor ucigași pedepse cu suspendare.


(…)Se cere un proiect de lege prin care săvârşirea unui accident soldat cu deces sau vătămarea gravă a integrității corporale de către un şofer care a condus fără permis, a fost sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psiho-active, să se pedepsească cu închisoare cu executare, fără ca instanţa de judecată să poată dispune suspendarea pedepsei”, au declarat autoarele scrisorii.

Legea Anastasia a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, la inițiativa senatorului PSD român, Robert Cazanciuc. Numele legii a fost ales în memoria unei fetiţe de 4 ani care a fost ucisă, pe 1 iunie 2022, chiar de ziua ei, în fața casei sale, de o mașină condusă de o femeie fără permis. Potrivit legii, șoferii care urcă la volan sub influența alcoolului, a drogurilor ori fără permis de conducere și fac accidente letale ajung direct la închisoare, fără posibilitatea de a-i suspenda executarea pedepsei.

Potrivit datelor oficiale, pe parcursul a opt luni ale anului curent au avut loc 1279 de accidente rutiere în care și-au pierdut viața 122 de persoane, iar peste 1500 s-au ales cu traumatisme. Potrivit statisticilor, în ultimii trei ani numărul accidentelor a crescut cu 1,3%. De cele mai multe ori, accidentele rutiere sunt cauzate de viteza excesivă, neacordarea priorității pietonilor și altor vehicule, precum și de aflarea la volan în stare de ebrietate. Totodată, de la începutul anului au fost înregistrate 153 de accidente cu implicarea angajaților poliției, 63 dintre angajați fiind în afara orelor de serviciu.


Datele statistice mai arată că pe parcursul a opt luni ale acestui an 207 accidente s-au produs din cauza conducătorilor auto aflați în stare de ebrietate. Totodată, până la începutul lunii august, oamenii legii au intervenit în 4267 de situații în care șoferii erau sub influența băuturilor alcoolice.

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii