Rețele de socializare

Moldova

O fată de 15 ani care a născut prematur, în vizorul Avocatului Copilului: Ombudsmanul s-a autosesizat și despre copila însărcinată de 16 ani de la Basarabeasca

Avocatului Copilului s-a autosesizat, după ce o copilă de 15 a născut prematur, iar o fată de 16 ani de la Basarabeasca a rămas însărcinată. Totodată, Ombudsmanul s-a autosesizat și despre elevul din raionul Ialoveni, care ar fi fost bătut și electrocutat de către un alt elev, în curtea școlii.

Publicat

„Pe parcursul săptămânii precedente, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, în limita atribuțiilor de care dispune, s-a sesizat din oficiu pe trei cazuri de rezonanță, în scopul examinării acestora după competență, transmite Unimedia.INFO.

Este vorba despre copilul de 15 ani din raionul Ialoveni, care ar fi fost bătut și electrocutat de către un alt elev, în curtea școlii.

Alte două cazuri se referă la două adolescente, de 16 ani, care a rămas orfană și însărcinată să locuiască la persoane străine și fata de 15 ani, care a dat naștere prematură unui copil și se află în situație de risc. În ambele cazuri, există suspiciunea că a fost comisă infracțiunea prevăzută la art. 174 din Codul Penal al Republicii Moldova, actul sexual cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani”, menționează Avocatul Poporului.


Poliția din Basarabeasca, precum și Procuratura examinează cazul minorei de 16 ani, din Sadaclia, care a rămas însărcinată la 15 ani. Dosarul a fost deschis în baza articolului 174 al Codului Penal, care prevede pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 7 ani, pentru persoana care va fi găsită vinovată, a comunicat, pentru UNIMEDIA, ofițera de presă Cristina Ciobanu.

Valeria are 16 ani și este însărcinată în luna a 6-a, iar tânărul care a lăsat-o gravidă ar fi fugit în Italia. Copila din Sadaclia a rămas orfană, fără casă și fără niciun ajutor din partea statului, fiind sub tutela unui nan de al său, care trăiește doar din pensia mizeră.

Valeria a absolvit clasa a 9-a și a abandonat școala. Aceasta locuiește, de jumătate de an, cu un alt bărbat, de 34 de ani, despre care activistul Vasile Costiuc spune că ar fi recidivist și că stă închis, la moment, după ce ar fi bătut mai mulți localnici, dar și pe concubina sa.


Un băiat de 15 ani a fost bătut și atacat cu un electroșoc de un coleg de 14 ani în curtea gimnaziului, la Ialoveni, localitatea Malcoci. Totul s-a întâmplat la data de 4 septembrie, în jurul orei 13:00. Copilul de 15 ani a fost preluat de un echipaj medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Moldova

Căutările au luat sfârșit: Două minore dispărute anterior de acasă au fost găsite de oamenii legii

Două minore, una de 14 și alta în vârstă de 15 ani, dispărute anterior de acasă au fost găsite de oamenii legii și reîntoarse în familie.

Publicat

În primul caz, este vorba despre o fată de 14 ani, care locuiește împreună cu familia sa în satul Oxentea din raionul Dubăsari. Copila plecase de acasă pe 2 septembrie, iar din acea zi nimeni nu mai știa unde să o caute. Pe 26 septembrie, la mai bine de 3 săptămâni de la dispariție, copila a fost depistată pe teritoriul raionului Orhei.

O altă minoră, în vârstă de 15 ani, originară din localitatea Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, a fugit de acasă încă în data de 18 august, iar în tot acest timp, părinții nu știau unde se afla copila lor.

Din fericire, recent, fata a fost găsită în localitatea Băcioi din Municipiul Chișinău. Din fericire, ambele copile erau în afara oricărui pericol și niciuna dintre ele nu au fost victimele vreunei infracțiuni. Polițiștii urmează să stabilească ce le-ar fi făcut pe fete să fugă de acasă, acțiuni la care, de altfel, ar fi recurs și anterior.Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Dosarul narcoticelor de 2,5 milioane de lei: Poliția a reținut încă 4 suspecți și a ridicat droguri de încă un milion

Alți patru indivizi, complicii tânărului de 29 de ani reținut recent pentru trafic de droguri în Chișinău, au ajuns pe mâna oamenilor legii. Potrivit datelor cunoscute la moment, fiecare avea rolul său în schema infracțională.

Publicat

Astfel, în urma mai multor investigații, a fost reținut un taximetrist din Chișinău, în vârstă de 33 de ani, care, la comanda unei persoane din regiunea transnistreană a transportat spre capitală o cantitate de 1200 de grame de amfetamină.

Valoarea drogurilor depistate este estimată pe piața neagră la aproximativ 1 000 000 de lei. De asemenea, în cadrul aceleiași anchete a fost reținut și un cetățean al Uzbekistanului de 31 de ani, cu rol de curier.

Acesta distribuia narcoticele în ascunzișuri. Iar pe 25 septembrie, a fost posibilă reținerea organizatorilor schemei infracționale, un bărbat de 31 de ani din regiunea transnistreană, împreună cu un cetățean al Ucrainei, în vârstă de 35 de ani. Ambii suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore și urmează a fi cercetați penal pentru activitate legată de circulația ilegală a drogurilor.


În rezultatul perchezițiilor în automobilul cu care aceștia se deplasau au fost ridicate trei telefoane mobile și 7.500 de euro, obținuți din activitatea infracțională. Amintim că acum câteva zile a fost reținut și un chișinăuian de 29 de ani fiind suspectat de comercializarea drogurilor prin intermediul aplicației „Telegram”.

Acesta avea acasă aproximativ un kilogram de „Mefedron”, 955 de grame de MDMA, aproape 200 de grame de amfetamină, marijuana, 229 de pastile „Superman” și 60 de grame de pastile cu efect psihotrop, în valoare totală de peste 2,5 milioane de lei.

Conform legii, circulația ilegală a drogurilor se pedepsește cu până la 15 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Luau până la 1.000 de euro pentru un permis de conducere. Doi administratori ai unei școli auto din Cimișlia, reținuți

Alte percheziții în dosarul schemei de corupție la eliberarea permiselor de conducere la Hîncești.

Publicat

Doi administratori ai școlii auto din Cimișlia sunt bănuiți de colectare a banilor de la absolvenții instituției care urmau a fi examinați la Hîncești, pentru a-i ajuta să obțină carnete de șofer. Potrivit ofițerilor anticorupție, cei doi convingeau elevii școlii auto că ar putea să convingă examinatorii Secției Înmatricularea Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto de la Hîncești să-i favorizeze la probele teoretică și practică a examenului auto.

Pentru „ajutorul” acordat, suspecții pretindeau între 350 și 1.000 de euro. În dimineața de 26 septembrie forțele de ordine au percheziționat sediul școlii auto, domiciliile și în automobilele bănuiților, de unde au ridicat sume de bani în euro și dolari, dar și înscrisuri de ciornă. Unul dintre administratori a fost reținut pentru 72 de ore – celălalt este cercetat în stare de libertate.

Amintim că pe 19 septembrie ofițerii CNA au reținut un angajat al Agenției Servicii Publice Hîncești, și doi intermediari, bănuiți că au pus în aplicare un sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere. Cercetările pe caz continuă.Citește mai departe

topul săptămânii