Moldova
/FOTO/ Trei funcționari de la ANSA, bănuiți de corupție sistemică la eliberarea certificatelor fitosanitare pentru exportul mărfurilor peste hotare
Trei funcționari responsabili de siguranța alimentelor au fost documentați de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, în cadrul mai multor cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă și corupere activă.

Aceștia sunt bănuiți că ar fi eliberat, contra mită, certificate fitosanitare, necesare pentru exportul și reexportul mărfurilor în Uniunea Europeană, Ucraina și Federația Rusă.
Potrivit actului de sesizare, în perioada 2017-2021 inclusiv, angajații de la Direcția Municipală pentru Siguranța Alimentelor din Chișinău, a ANSA, ar fi perceput sistematic sume de bani, sub formă de mită, de la agenții economici, pentru urgentarea obținerii certificatelor fitosanitare și altor acte permisive și de calitate, fără ca marfa destinată exportului să fie supusă unui control detaliat. Funcționarii ar fi eliberat, cu abateri, certificate pentru diferite categorii de mărfuri, precum fructe, legume, cereale, ambalaje din lemn etc.
Într-unul din cazurile documentate de CNA, mai mulţi agenţi economici specializați în producerea paleţilor și ambalajelor din lemn ar fi oferit mijloace bănești necuvenite inspectorilor ANSA, ca aceștia să elibereze certificate fitosanitare necesare pentru export, fără a verifica dacă paleţii au fost sau nu prelucrați termic, aceasta fiind o condiție care trebuia întrunită, ca marfa să poată fi transportată peste hotare. În cadrul măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că actele au for emise comercianților în lipsa unui utilaj de prelucrare a lemnului, iar pentru fiecare lot de paleți exportat, aceștia ar fi transmis funcționarilor procent din costul mărfii.
Pe parcursul investigării schemei de corupție sistemică, au fost constatate zeci de episoade de eliberare a certificatelor fitosanitare, contra mită, cu implicarea funcționarilor de la ANSA. Ofițerii CNA au documentat mai multe transmiteri în sumă de circa 20 000 de lei, către funcționari, însă suma reală, care a intrat în afara circuitului oficial, ar putea fi de câteva ori mai mare și urmează a fi stabilit în cadrul anchetei.
În urma percheziţiilor operate în această dimineaţă, trei angajați ai Direcţiei Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor din mun. Chişinău au fost reţinuţi pentru 72 de ore, iar în prezent sunt audiați de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie. Acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat la domiciliile și în automobilele acestora, în birourile de serviciu, dar şi în ghişeul unic de eliberare a actelor permisive din incinta Direcţiei.
Procurorii anticorupție conduc urmărirea penală, care se desfăşoară în cadrul a nouă dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă şi corupere activă. Menționăm că, legislaţia națională prevede până la 10 ani de puşcărie pentru aceste fapte, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice.
Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.
Moldova
Tragedie pe Nistru: Un minor de 15 ani și-a pierdut viața în apele râului.
Final tragic pentru un adolescent de doar 15 ani, care s-a înecat în apele râului Nistru. Nenorocirea s-a produs în seara zilei de 8 iulie, în apropierea satului Varnița.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în jurul orei 20:00, salvatorii au fost alertați despre dispariția băiatului, care intrase în apă la scăldat și nu a mai ieșit la suprafață.
Imediat, la fața locului au intervenit echipele Unității de salvatori și pompieri din Anenii Noi, dar și scafandrii Direcției regionale de căutare-salvare din municipiul Chișinău. Căutările subacvatice au fost efectuate pe parcursul serii, însă fără rezultat.
Operațiunea a fost reluată în dimineața zilei de 9 iulie, iar în jurul orei 10:40, corpul neînsuflețit al minorului a fost depistat și extras la suprafață de către scafandri. La misiune au participat și salvatori din stânga Nistrului.
Cazul este acum investigat de autoritățile competente pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.
În acest context, salvatorii trag un nou semnal de alarmă și le reamintesc părinților să supravegheze cu strictețe copiii, mai ales în apropierea râurilor și a lacurilor.
Potrivit IGSU, de la începutul sezonului estival, opt persoane, inclusiv un minor, și-au pierdut viața în apele din țară.
Moldova
Impact frontal, la Sîngerei: Un șofer s-a tamponat cu un tir, după ce a ieșit la o depășire neregulamentară.
Accident cu urmări serioase în localitatea Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei. Un autoturism și un camion s-au ciocnit frontal în parte a zilei de 9 iulie, în urma unei manevre riscante efectuate de unul dintre șoferi.

Potrivit poliției, un bărbat de 37 de ani, aflat la volanul unui automobil, ar fi ieșit la o depășire neregulamentară, încălcând linia dublă continuă și intrând pe contrasens. A urmat un impact violent cu un vehicul de mare tonaj, condus regulamentar de un șofer în vârstă de 65 de ani.
Imediat după coliziune, la fața locului au intervenit echipaje de poliție și medici. Șoferul automobilului a suferit mai multe leziuni, însă, din fericire, nu a avut nevoie de transportare la spital.
Ambii conducători auto au fost testați alcoolscopic, iar rezultatele au arătat că niciunul nu consumase alcool înainte de accident.
Poliția a pornit o anchetă pentru a stabili cu exactitate toate circumstanțele în care s-a produs coliziunea.
Moldova
Inconștiență la drumul mare: Mai mulți șoferi și bicicliști, prinși cu alcoolemii semnificative.
Alcool la volan, pe bicicletă și chiar pe motocultor- polițiștii de la Inspectoratul Național de Securitate Publică au depistat în ultimele 24 de ore mai mulți șoferi care conduceau sub influența alcoolului, iar în unele cazuri nivelul de alcoolemie era alarmant.

În raionul Ungheni un biciclist de 53 de ani care abia de își mai putea ține echilibrul a fost testat de polițiști și aparatul a indicat un rezultat de 1,39 miligrame pe litru alcool în aerul expirat- de circa 9 ori peste limita admisă.
În raionul Orhei doi bărbați au fost prinși pe traseu în timp ce se deplasau în stare de ebrietate. Unul dintre ei, în vârstă de 55 de ani conducea haotic un motocultor, iar rezultatul testului a fost de 1,29 miligrame pe litru, în timp ce un alt biciclist de 49 de ani avea o alcoolemie de 1,04.
Șirul încălcărilor a continuat la Durlești. Un șofer a fost testat de polițiștii după ce halena de alcool pe care o emana a pus în gardă inspectorii de patrulare. Rezultatul nu s-a lăsat așteptat- testul Drager a arătat 1,20 miligrame pe litru.
Toți conducătorii auto prinși beți la volan au fost documentați iar pe numele lor au fost pornite proceduri contravenționale sau penale în funcție de gravitatea cazului.
Poliția reamintește că toleranța față de consumul de alcool la volan este zero și fiecare gest de inconștiență poate duce la tragedii.
-
Moldova6 zile în urmă
Minor pe motocicletă, tamponat la Tomai: La volanul mașinii implicate ar fi fost primarul localității.
-
Moldova3 zile în urmă
Tânăr spulberat pe zebră, în capitală: Șoferul a abandonat victima și a dispărut.
-
Moldova7 zile în urmă
Accident matinal la Sîngera: O mașină s-a răsturnat, trei persoane au ajuns la spital.
-
Moldova2 zile în urmă
/VIDEO/ Haos pe drumurile din Orhei: Șoferi băuți, minori la volan și tentative de mituire a polițiștilor.
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ Mașină făcută zob, copil rănit: Accident cu momente de groază pe șoseaua Balcani din Capitală.
-
Moldova3 zile în urmă
Incendiu într-un bloc nefinalizat din capitală: Flăcările au cuprins un apartament plin cu materiale de construcție.
-
Moldova7 zile în urmă
Reținut după aproape 30 de ani: Un bărbat, trimis în judecată pentru omor cu deosebită cruzime comis în 1996.
-
Moldova2 zile în urmă
/VIDEO/ Promisiuni de aur, realitate de coșmar: Doi frați din Hîncești, reținuți pentru exploatarea sexuală a șapte femei în Grecia.