Rețele de socializare

Moldova

Apel către cetățeni: Asigură securitatea familiei tale și a întregii societăți! Predă armele din posesie ilegală!

Inspectoratul General al Poliției continuă acțiunile de control şi supraveghere privind circulaţia armelor individuale din posesia persoanelor fizice şi juridice, prevenirea incidentelor cu arme, depistarea şi ridicarea armelor păstrate ilegal sau fără documente de provenienţă.

Publicat

Totodată,  Poliția vine repetat cu un apel către cetăţeni: dacă cunoaşteţi despre locul aflării sau aţi depistat obuze, proiectile, cartuşe, arme, grenade, focoase de grenade, alte dispozitive cu destinaţie militară, precum şi mijloace explozive – întreprindeţi imediat măsuri pentru a exclude accesul altor persoane, în special al copiilor şi anunţaţi poliţia la numărul unic 112.

În primele șase luni ale anului curent, poliţiștii au depistat şi ridicat 835 arme de foc, dintre care 185 arme deţinute ilegal, 140 pentru încălcarea regulilor de deţinere, port și folosire, iar 78 arme au fost predate benevol. Concomitent au fost ridicate 6920 muniţii de diferit calibru şi 128 grenade, obuze, proiectile şi materiale explozive.

În context, menționăm că, armele păstrate ilegal sunt sursa care generează majoritatea incidentelor grave şi a infracţiunilor comise cu acestea, în special dacă acestea nu se păstrează în safeu. Și cât de bine nu ar fi acestea ascunse, oricum există riscul ca ele să ajungă în mâinele copiilor, iar curiozitatea acestora pot produce tragedii. 


Astfel, în perioada de referinţă au fost înregistrate 54 infracţiuni comise cu aplicarea sau folosirea armelor de foc, dintre care 19 cazuri cu arme deţinute ilegal.  

Așadar, atragem atenţia societății civile de a conştientiza necesitatea predării benevole a armelor şi muniţiilor deţinute pentru a evita cazurile nefaste.

Cum puteți deveni proprietar legal al armelor deținute ilegal?


Apelați sau adresați-vă la orice sector, post sau inspectorat de Poliție și informați despre intenția de a preda benevol o armă, însă evitați transportarea personală a acesteia.

Ulterior, arma va fi înregistrată la Poliţie în condiţiile legii, pe numele deținătorului care a efectuat predarea, iar restituirea acestora se va întreprinde după efectuarea verificărilor speciale dacă aceasta a fost folosită sau aplicată la comiterea infracţiunilor, este anunţată în căutare sau dacă este periculoasă pentru utilizare, conform parametrilor de securitate.

 Important! Persoana care predată arma sau munițiile deţinute fără autorizaţie, din propria voință – este eliberată de răspundere penală, deoarece sunt prezumate cauzele şi condiţiile care înlătură caracterul illegal al faptei, în acest sens, se consideră că persoana renunţă la intenţia infracţională.


Moldova

S-a tamponat cu un tren: O șoferiță nu s-ar fi asigurat și a intrat în coliziune cu garnitura.

Accident la limită în satul Rogojeni din raionul Șoldănești. O șoferiță de 42 de ani a scăpat ca prin urechile acului, după ce a fost implicată într-o coliziune cu un tren.

Publicat

Totul s-a întâmplat în dimineața zilei de 21 iulie, în jurul orei 10:25. Preliminar, femeia s-ar fi aventurat să traverseze calea ferată fără să respecte semnalele rutiere.

Potrivit poliției, conducătoarea auto ar fi ignorat semnul „STOP” și semaforul roșu intermitent, fără să se asigure dacă se apropie vreun tren.

Însă, în acel moment, o locomotivă se deplasa pe linie și a izbit autoturismul. Din fericire, impactul nu s-a soldat cu victime.


Ambii conducători au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

Ancheta este în desfășurare. Polițiștii urmează să stabilească toate circumstanțele în care s-a produs accidentul.

Autoritățile reamintesc șoferilor să manifeste prudență maximă la traversările de cale ferată și să respecte semnalele de avertizare.


Citește mai departe

Moldova

Troleibuz implicat în accident: Opt persoane, printre care doi copii, au ajuns la spital.

Opt persoane, printre care doi copii, au ajuns pe patul de spital după ce troleibuzul în care se aflau a fost implicat într-un accident, în sectorul Ciocana al Capitalei.

Publicat

Totul s-a întâmplat în seara zilei de 21 iulie, pe strada Mircea cel Bătrân. Potrivit primelor informații, șoferul unui troleibuz de pe ruta 23 ar fi frânat brusc pentru a evita o coliziune cu un automobil. Din cauza manevrei bruște, mai mulți pasageri, care în acel moment se aflau în interiorul unității de transport au avut de suferit.

Patru ambulanțe au fost trimise de urgență la fața locului. Medicii au acordat ajutor medical la opt persoane, cu vârste între 8 și 69 de ani.

Șase dintre victime, printre care și un minor, au avut nevoie de internare. Cinci pacienți au fost transportați la Institutul de Medicină Urgentă, iar copilul – la Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”.


Poliția urmează să stabilească toate circumstanțele producerii accidentului.


Citește mai departe

Moldova

Tragedii în lanț, la scăldat: Doi copii și un tânăr s-au înecat în apele din țară, într-o singură zi.

Tragedii în lanț, la scăldat. Doi copii și un tânăr și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară, într-o singură zi.

Publicat

Primul caz s-a produs în după-amiaza zilei de 21 iulie, în apropiere de satul Trifănești, raionul Florești. Un copil de 12 ani s-a înecat în râul Căinar, după ce ar fi căzut în apă în timpul jocului.
Corpul neînsuflețit a fost scos la mal de localnici, înainte ca echipele de salvatori să ajungă la fața locului.
Tot pe 21 iulie, în satul Chiperceni din raionul Orhei, doi frați, de 20 și 12 ani, au dispărut în timp ce se aflau la pescuit. Incidentul a avut loc în jurul orei 23:00, iar dispariția acestora a fost anunțată la 112 de către un prieten, care a găsit pe mal lucrurile personale ale băieților.
Salvatorii au intervenit în scurt timp, iar în dimineața zilei de 22 iulie, cadavrul băiatului de 20 de ani a fost găsit și adus la mal. Minorul este în continuare căutat de scafandrii IGSU.
În context, autoritățile atenționează populația să meargă la scăldat doar în locuri autorizate și supravegheate de salvamari.
Părinții sunt rugați să nu lase copiii nesupravegheați în preajma râurilor sau iazurilor, iar amatorii de pescuit – să evite zonele cu adâncimi mari și curenți periculoși.
Potrivit IGSU, de la începutul anului, 34 de persoane, inclusiv 6 copii, s-au înecat în bazinele acvatice din țară.


Citește mai departe

topul săptămânii