Rețele de socializare

Moldova

Acoperişul unui bloc de locuit din Criuleni a cedat în urma ploilor. Oamenii trăiesc cu frica în sân

Locatarii unui bloc din oraşul Criuleni au fost inundați, după ce acoperişul a cedat în urma ploilor abundente din ultima perioadă. Apa a pătruns în apartamentele de la etajul superior.

Publicat

Valoarea pagubelor se ridică la aproape 300 de mii de lei, bani de care autorităţile locale, la moment, nu dispun.

Asta i s-a întâmplat Evei Babici, care a fost câteva luni plecată peste hotare, iar când a revenit şi-a găsit apartamentul inundat. Femeia a scos din casă covoarele, iar tapetele au căzut de la sine.

„La ora trei noaptea, eu aud cap-cap, am crezut că în WC, dar când mă întorc, la mine tot patul e ud. O grămadă de haine, de covoare am pierdut. Iată eu am făcut reparaţie, a fost tot normal, acum uitaţi-vă cei cu podelele acestea. Eu deja nu pot”, a spus Eva Babici, locatară.


O situaţie similară s-a întâmplat şi în familia Mânzat, care locuieşte în acest bloc de când clădirea a fost dată în exploatare. Apartamentul în care acum câţiva ani au făcut reparaţie, este de nerecunoscut. Din cauza umidităţii, mobila este distrusă, pereţii se cojesc, iar o bună parte din apartament a fost împânzit de mucegai.

„De la ultima ploaie, când ne-am trezit dimineaţă de o șchioapă era apa, de acum era să treacă în coridor. Ud tot absolut, în casă toate ungherile sunt negre. Avem probleme cu respiraţia, permanent suntem răciţi, permanent tuşim, deoarece mucigaiul care este acum în apartament acţionează negativ asupra căilor respiratorii”, a zis Nina Mînzat, locatară.

De precipitaţii au fost afectaţi în special locuitorii primei scări a blocului, în care sunt 20 de apartamente, dintre care doar opt sunt locuite. Potrivit autorităţilor locale, în urma ploilor a mai fost afectat un bloc din Criuleni. Însă Primăria dispune doar de o parte din suma necesară pentru reparaţia acoperișurilor.


Potrivit autorităţilor, locatarii singuri tergiversează procesul, deoarece banii nu pot fi transferaţi, atâta timp cât locatarii nu au format o asociaţie.

„Am verificat şi am făcut un deviz de cheltuieli, pentru a repara acoperişul respectiv. Consiliul a alocat 56 de mii de lei. Stau banii pe contul primării şi nu avem cui aloca şi aşteptăm să formeze asociaţia ca să avem cui transfera suma asta de bani”, a zis Dumitru Simion, Primar.

Ambele blocuri, situate pe strada 31 august din oraşul Criuleni, au avut de suferit după ploile din 14 iunie.


publika.md

Moldova

/VIDEO/ Haos pe drumurile din Orhei: Șoferi băuți, minori la volan și tentative de mituire a polițiștilor.

Volanul, alcoolul și lipsa permisului – o triadă periculoasă pe care unii șoferi au ales să o testeze. În doar 24 de ore, polițiștii din Orhei au intervenit în mai multe cazuri grave de încălcare a legislației rutiere.

Publicat

Unul dintre cele mai alarmante cazuri a fost înregistrat în satul Pohrebeni, unde o femeie de 29 de ani, fără permis de conducere, a fost prinsă conducând un ATV neînmatriculat, având în brațe un copil de doar trei ani. Mai mult, pentru a evita sancțiunile, aceasta a încercat să mituiască polițiștii cu 1000 de lei. Tentativa de corupere a fost imediat documentată, iar femeia este cercetată penal.
Alte cazuri grave au fost înregistrate în zonă: un bărbat de 41 de ani a fost depistat conducând sub influența alcoolului, cu o concentrație de 0,68 mg/l în aerul expirat, iar un alt șofer a fost prins cu o concentrație și mai mare – 0,86 mg/l.
Seria incidentelor a continuat în satul Podgoreni. Acolo, un tânăr de 23 de ani, aflat în stare de ebrietate, a pierdut controlul volanului și a intrat cu mașina într-un magazin local, după care a părăsit locul accidentului.
Autoritățile au fost nevoite să intervină și în satele Sirota și Trebujeni, unde motocicliștii fie circulau cu vehicule neînmatriculate, fie au refuzat să oprească la somația poliției, fugind și abandonând vehiculele în locuri dificile.
Toate autoturismele implicate au fost ridicate, iar șoferii vor fi trași la răspundere conform legii.
De la începutul anului, Inspectoratul de Poliție Orhei a deschis 77 de dosare penale pentru conducere sub influența alcoolului și a aplicat 61 de sancțiuni contravenționale. Totodată, au fost înregistrate 13 cazuri de tentativă de mită către polițiști.
Poliția reamintește că astfel de acțiuni vor continua, iar încălcările vor fi sancționate conform prevederilor legale.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/Tâlhărie în toiul zilei: Trei indivizi au atacat un tânăr și l-au deposedat de bani și telefon.

Au atacat, au amenințat cu un obiect ascuțit și au fugit cu banii și telefonul victimei. Trei bărbați din capitală, cu vârste de 28, 49 și 55 de ani, au fost reținuți de polițiștii din sectorul Rîșcani, după ce ar fi comis o tâlhărie într-o fâșie forestieră.

Publicat

Potrivit oamenilor legii, indivizii s-ar fi apropiat de un tânăr de 19 ani, l-au îmbrâncit și l-au amenințat, apoi l-au deposedat de aproape 8.000 de lei și de telefonul mobil. După atac,

cei trei au dispărut în grabă, sperând că nu vor fi prinși.

Dar intervenția rapidă a poliției a dus la identificarea și reținerea suspecților în scurt timp. Aceștia au fost reținuți pentru 72 de ore, iar bunurile furate au fost recuperate integral și restituite victimei.


Cei trei sunt cercetați penal pentru tâlhărie, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscă până la 10 ani de închisoare.

Poliția continuă ancheta pentru a stabili toate detaliile acestui caz.


Citește mai departe

Moldova

Gelozie dusă la extrem: O femeie de afaceri, condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat asasinarea amantei soțului.

Răzbunare extremă, pusă la cale cu sânge rece. O femeie de afaceri din Bălți, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnată la 10 ani de închisoare, după ce ar fi angajat un fost deținut să asasineze presupusa amantă a soțului ei, în schimbul sumei de 5.000 de euro.

Publicat

Totul a început la sfârșitul anului 2020, când femeia a aflat că partenerul ei ar avea o relație extraconjugală cu o fostă colegă de clasă, în vârstă de 67 de ani, care locuiește în Chișinău. Orbită de gelozie, a angajat mai întâi un detectiv particular, apoi a reușit – prin înșelăciune – să obțină adresa rivalei de la o colaboratoare a organelor de drept.

Cu informațiile în mână, a contactat un bărbat eliberat recent din închisoare, condamnat anterior pentru omor, și i-a cerut să comită crima. Planul era ca totul să pară un jaf.

Cei doi comunicau prin bilețele scrise de mână, care erau arse după fiecare citire, tocmai pentru a nu lăsa urme. Doar că fostul deținut a alertat autoritățile, iar poliția a organizat o simulare a crimei, cu fotografii false ale victimei.


Femeia a fost reținută exact în momentul în care a transferat prima tranșă din suma promisă – 2.500 de euro.

Judecătoria Bălți a condamnat-o la 10 ani de închisoare într-un penitenciar pentru femei. Până la pronunțarea definitivă a sentinței, ea beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii