Rețele de socializare

Moldova

Dosarul licitaţiilor trucate în medicină – de trei ani şi jumătate în „şedinţe preliminare”

Deși au trecut trei ani și jumătate de când dosarul licitațiilor trucate în medicină a fost trimis în judecată, cauza se mai află la etapa ședințelor preliminare. Motivul tergiversării acestui dosar ar fi numărul mare al inculpaților, dar și al avocaților care, în cadrul ședințelor, înaintează diverse cereri și demersuri.

Publicat

Dosarul licitațiilor trucate în medicină a fost trimis în judecată în noiembrie 2015. Deși de atunci au trecut peste trei ani, judecătorii nu au purces încă la examinarea propriu-zisă a probelor din acest dosar.

Potrivit Procuraturii Antico-rupție (PA), în prezent, în dosar sunt vizați 30 de inculpați a căror apărare este asigurată de circa 30 de avocați, astfel, fiind implicate circa 60 de persoane.

„În asemenea circumstanțe, părții acuzării nu-i poate fi imputată tergiversarea examinării cauzei penale, așa cum ședința judiciară nu a fost amânată niciodată, din motivul absenței procurorului, dar la cererile sau din absența părților apărării”, se spune în răspunsul oferit ZdG de către procurora-șefă interimară a PA, Adriana Bețișor.


Procuratura mai menționează că unul dintre inculpați și-a recunoscut vina, iar cauza în privința acestuia a fost disjunsă în procedură separată. La moment, în privința persoanei vizate nu a fost adoptată o decizie, cauza fiind în stadiul final de examinare.

Pentru că dosarul se află de mai bine de trei ani pe masa judecătorilor, fără ca aceștia cel puțin să înceapă examinarea probelor, în privința inculpaților nu este aplicată vreo măsură preventivă, deoarece cele aplicate anterior – arestul preventiv, arestul la domiciliu și liberarea provizorie sub control judiciar, au un anumit termen limită în interiorul cărora pot fi aplicate aceste măsuri, termen epuizat începând cu 2016.

Statul, prejudiciat cu 2,7 milioane de lei

Cauza penală privind „licitațiile trucate în medicină” a fost intentată de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi PA în aprilie 2015, când 16 persoane, inclusiv Andrei Usatâi, fostul ministru al Sănătăţii, au fost reţinute pentru 72 de ore, alte şase persoane fiind audiate în stare de libertate.


CNA informa atunci că această cauză a fost pornită în noiembrie 2014, iar în cadrul investigațiilor s-au constatat mai multe cazuri de trucare a licitațiilor. Astfel, în caietul de sarcini pentru procurarea echipamentelor medicale, ar fi fost incluși parametri care corespundeau exclusiv echipamentelor medicale comercializate de companiile lui Tudor Ceaicovschi, Global Biomarketing Group Moldova SRL și Intermed SRL. Mai mult ca atât, au fost identificate cazuri în care reprezentanţii agentului economic favorizat întocmeau răspunsurile la contestaţiile depuse de întreprinderile care nu au fost de acord cu condiţiile desfăşurării licitaţiilor.

Astfel, prin intermediul acestei scheme, ar fi fost trucate 20 de licitații, fiind semnate contracte de 200 milione de lei, ceea ce a adus statului un prejudiciu de peste 2,7 milioane de lei.

R. Moldova obligată să achite prejudiciu moral unui inculpat în dosarul licitaţiilor trucate în medicină


În dosar sunt vizate mai multe persoane cu funcţii de răspundere, printre care fostul director al Spitalului de Urgență, Gheorghe Ciobanu, fostul șef al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman, şefi de spitale de nivel republican şi local, conducerea Agenţiei Achiziţii Publice, fostul ministru al Sănătăţii, dar şi funcţionari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului Instituţii Penitenciare.

Bănuiții sunt cercetați pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere activă și pasivă, pentru care legislaţia în vigoare prevede pedepse sub formă de detenţie de până la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii.


zdg.md

Moldova

Minorele care acum 7 luni au ucis cu bestialitate o bătrână din Telenești, condamnate. Motivul pentru care au săvârșit crima

Cele două minore care în septembrie 2023 au ucis cu deosebită cruzime o bătrână din satul Ghermănești, raionul Telenești, au fost condamnate la 10 ani de închisoare.

Publicat

Sentința a fost pronunțată recent de magistrații Judecătoriei Orhei, scrie Deschide.MD.

De menționat că tragedia s-a produs în seara zilei de 21 septembrie, când tinerele de 14 și 15 ani, fiind în stare de ebrietate, au pătruns în gospodăria unei femei de 67 de ani, pe care au înjunghiat-o cu cuțitul în burtă. Când femeia a început să strige, minorele au luat un ștergar și au sufocat-o. Ulterior, văzând că victima respiră, inculpatele au luat cuțitul și i-au aplicat multiple lovituri peste diferite părți ale corpului.

Fiind audiate, inculpatele au declarat că au venit în sat la băieți cu care au făcut cunoștință în Chișinău. Peste un timp, acestea au cerut să rămână undeva pe noapte. Astfel, cunoscuții lor au apelat la un consătean, fiul victimei, care i-a dus în casă mamei sale.


Seara, una dintre inculpate a întrebat „cum mor oamenii”, la care cea de-a doua i-a răspuns: „hai să facem și vei vedea”, după care au luat cuțitul și au atacat găzdașa. După ce bătrâna a murit, minorele au învelit-o cu plapuma.

După ce au săvârșit crima, inculpatele au plecat în centrul satului, unde era sărbătorit hramul localității. A doua zi, fetele au fost duse la Telenești, unde au mers în vizită la un alt băiat, unde și au fost reținute de polițiști.

Sentinţa nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.


 


Citește mai departe

Moldova

Ar fi luat mită? Un internaut a filmat momentul în care un șofer ar fi oferit bani unor agenți ai poliției

Imagini ce provoacă multe semne de întrebare au fost surprinse pe strada Ismail din centrul capitalei.

Publicat

Un internaut a filmat de la geam cum un șofer ar fi oferit mită unor agenți ai poliției. În imaginile, care au devenit virale pe rețelele sociale, se poate observa cum șoferul iese din mașină cu niște acte, dar și niște hârtii asemănătoare bancnotelor, pe care le oferă oamenilor legii. Cu toate acestea, unul dintre polițiști continuă să întocmească niște acte, le oferă șoferului pentru a le semna, după care fiecare își vede de treaba lui.

După apariția acestor secvențe video, serviciul protecție internă și anticorupție a venit cu o reacție, anunțând că s-a autosesizat pe acest caz, în legătură cu acțiunile angajaților Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată, urmează a fi identificat și șoferul automobilului pentru a stabili toate circumstanțele celor întâmplate și a lua o decizie conform legii în vigoare. În context, SPIA îndeamnă cetățenii, dacă sunt martori sau chiar implicați în unele acțiuni din partea angajaților MAI care li se par ilegale, să anunțe neîntârziat autoritățile.


echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Accident de coșmar, la Hîncești: O șoferiță de 19 ani scoasă decedată dintre fiarele contorsionate ale mașinii

Publicat

Polițiștii din Hîncești investighează circumstanțele producerii unui grav accident rutier în urma căruia o tânără a decedat. Accidentul s-a produs aseară între localitățile Pereni și Pașcani.

Preliminar, polițiștii au stabilit că o tânără de 19 ani, fiind la volanul unui Peugeot ar fi pierdut controlul mașinii și s-a tamponat într-un copac de pe marginea drumului.
În urma impactului, șoferița a decedat pe loc.

Pe acest caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii