Rețele de socializare

Moldova

Dosarul licitaţiilor trucate în medicină – de trei ani şi jumătate în „şedinţe preliminare”

Deși au trecut trei ani și jumătate de când dosarul licitațiilor trucate în medicină a fost trimis în judecată, cauza se mai află la etapa ședințelor preliminare. Motivul tergiversării acestui dosar ar fi numărul mare al inculpaților, dar și al avocaților care, în cadrul ședințelor, înaintează diverse cereri și demersuri.

Publicat

Dosarul licitațiilor trucate în medicină a fost trimis în judecată în noiembrie 2015. Deși de atunci au trecut peste trei ani, judecătorii nu au purces încă la examinarea propriu-zisă a probelor din acest dosar.

Potrivit Procuraturii Antico-rupție (PA), în prezent, în dosar sunt vizați 30 de inculpați a căror apărare este asigurată de circa 30 de avocați, astfel, fiind implicate circa 60 de persoane.

„În asemenea circumstanțe, părții acuzării nu-i poate fi imputată tergiversarea examinării cauzei penale, așa cum ședința judiciară nu a fost amânată niciodată, din motivul absenței procurorului, dar la cererile sau din absența părților apărării”, se spune în răspunsul oferit ZdG de către procurora-șefă interimară a PA, Adriana Bețișor.


Procuratura mai menționează că unul dintre inculpați și-a recunoscut vina, iar cauza în privința acestuia a fost disjunsă în procedură separată. La moment, în privința persoanei vizate nu a fost adoptată o decizie, cauza fiind în stadiul final de examinare.

Pentru că dosarul se află de mai bine de trei ani pe masa judecătorilor, fără ca aceștia cel puțin să înceapă examinarea probelor, în privința inculpaților nu este aplicată vreo măsură preventivă, deoarece cele aplicate anterior – arestul preventiv, arestul la domiciliu și liberarea provizorie sub control judiciar, au un anumit termen limită în interiorul cărora pot fi aplicate aceste măsuri, termen epuizat începând cu 2016.

Statul, prejudiciat cu 2,7 milioane de lei

Cauza penală privind „licitațiile trucate în medicină” a fost intentată de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi PA în aprilie 2015, când 16 persoane, inclusiv Andrei Usatâi, fostul ministru al Sănătăţii, au fost reţinute pentru 72 de ore, alte şase persoane fiind audiate în stare de libertate.


CNA informa atunci că această cauză a fost pornită în noiembrie 2014, iar în cadrul investigațiilor s-au constatat mai multe cazuri de trucare a licitațiilor. Astfel, în caietul de sarcini pentru procurarea echipamentelor medicale, ar fi fost incluși parametri care corespundeau exclusiv echipamentelor medicale comercializate de companiile lui Tudor Ceaicovschi, Global Biomarketing Group Moldova SRL și Intermed SRL. Mai mult ca atât, au fost identificate cazuri în care reprezentanţii agentului economic favorizat întocmeau răspunsurile la contestaţiile depuse de întreprinderile care nu au fost de acord cu condiţiile desfăşurării licitaţiilor.

Astfel, prin intermediul acestei scheme, ar fi fost trucate 20 de licitații, fiind semnate contracte de 200 milione de lei, ceea ce a adus statului un prejudiciu de peste 2,7 milioane de lei.

R. Moldova obligată să achite prejudiciu moral unui inculpat în dosarul licitaţiilor trucate în medicină


În dosar sunt vizate mai multe persoane cu funcţii de răspundere, printre care fostul director al Spitalului de Urgență, Gheorghe Ciobanu, fostul șef al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman, şefi de spitale de nivel republican şi local, conducerea Agenţiei Achiziţii Publice, fostul ministru al Sănătăţii, dar şi funcţionari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului Instituţii Penitenciare.

Bănuiții sunt cercetați pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere activă și pasivă, pentru care legislaţia în vigoare prevede pedepse sub formă de detenţie de până la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii.


zdg.md

Moldova

Le-a ars casa ca o torță. O familie a rămas fără acoperiș deasupra capului, în plină iarnă.

O familie cu trei copiii a rămas fără acoperiș deasupra capului, în plină iarnă, după ce casa le-a ars ca o torță. Totul s-a întâmplat în data de 15 ianuarie, în satul Alexăndreni, din raionul Edineț. Incendiul a cuprins rapid gospodăria și în scurt timp a transformat în scrum bunurile din interiorul locuinței.

Publicat

La fața locului au intervenit două echipaje de pompieri, care au depus tot efortul pentru a lichida rapid incendiul. Cu toate acestea, flăcările au distrus casa în care locuiau cei doi soți și copiii acestora.
În urma incendiului, mai multe persoane au inițiat pe rețelele de socializare o campanie de sensibilizare și îndeamnă oamenii să sară în ajutorul familiei rămase fără adăpost.



Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un bărbat ar fi furat instrumente muzicale și echipamente de sunet în valoare de 360.000 de lei.

Un bărbat ar fi furat dintr-un depozit mai multe bunuri valorate la câteva sute de mii de lei, însă fapta i-a fost deconspirată, iar el- identificat.

Publicat

Totul a ieșit la iveală, după ce proprietarul unui depozit de pe strada Uzinelor din capitală a sesizat poliția despre faptul că proprietatea sa a devenit ținta unui furt.
La scurt timp oamenii legii au identificat suspectul. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 48 de ani din capitală, care anterior a mai fost certetat penal pentru infracțiuni similare.
În timpul măsurilor de investigație s-a stabilit că, bănuitul ar fi pătruns în depozit, după ce a spart un geam, iar din interior ar fi sustras mai multe instrumente muzicale, echipamente de sunet, video, dar și electrocasnice mici. În acest fel, individul ar fi sustras bunuri valorate la sume de circa 360 de mii de lei.
În urma reținerii bărbatului, o parte din bunuri au fost depistate.
În prezent, suspectul este cercetat în stare de libertate, iar dacă vinovăția îi va fi demonstrată acesta riscă să-și petreacă următorii patru ani după gratii.


Citește mai departe

Moldova

Suspectat de trafic de influență. Un bărbat ar fi promis că poate facilita obținerea unui permis de conducere.

Un bărbat din orașul Hîncești a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii din mun. Cahul într-un dosar de trafic de influență. Acesta ar fi pretins și acceptat 750 de euro și 4500 de lei pentru a ajuta un alt bărbat să obțină mai ușor permisul de conducere de categoria B.

Publicat

Suspectul ar fi susținut că are influență asupra angajaților Secției de înmatriculare a transportului şi calificare a conducătorilor auto din orașul Hîncești și că poate organiza susținerea cu succes a probelor teoretice și practice, cu eliberarea ulterioară a permisului de conducere de categoria B. Pentru serviciile sale, acesta ar fi pretins și primit 750 de euro și 4500 de lei, dar pentru că nu și-ar fi respectat promisiunea a decis să restituie suma pretinsă, momentul returnării banilor fiind documentat de CNA.
Ofițerii anticorupție au descins cu percheziții în locuința și automobilul bănuitului, unde au găsit și ridicat mijloace bănești. Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore și plasat în Izolatorul de detenție provizorie al Inspectoratului de poliție Cahul, fiind recunoscut în calitate de bănuit.
Menționăm că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

topul săptămânii