Rețele de socializare

Moldova

Zeci de telefoane mobile, cartele, alcool şi droguri, introduse ilegal în penitenciarul din Lipcani: fenomenul a ajuns în vizorul procurorilor

Procuratura raionului Briceni a iniţiat o cauză penală pe faptul “transmiterii ilegale a obiectelor interzise persoanelor deţinute” în penitenciarul nr.2 din Lipcani.

Publicat

Procesul penal a fost iniţiat după ce, în cadrul percheziţiilor efectuate pe 14 martie 2018 în mai multe ascunzişuri, dar şi asupra deţinuţilor penitenciarului au fost depistate şi ridicate mai multe obiecte interzise, inclusiv: 34 de telefoane mobile, 10 cartele SIM, 15 acumulatoare şi 41 de încărcătoare pentru telefoane mobile, 47 litri de băutură alcoolică ”basamac”, 16 seturi de cărţi de joc, 103 lei, modem WiFi – 2 bucăţi, 8 căşti pentru telefon mobil, 490 de fişe pentru ”poker”, 50 litri de materie primă pentru prepararea băuturii alcoolice ”braga”, 7 pacheţele cu substanţe susceptibile a fi stupefiante.

Obiectele nepermise au fost transmise deţinuţilor de la Lipcani în mod sistematic, tăinuite fiind de la control, iar procurorii au temeiuri de a bănui că acest lucru a fost posibil cu implicarea angajaţilor Penitenciarului nr.2 Lipcani. În prezent, se efectuează acţiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanţelor cazului, identificării persoanelor implicate şi tragerii lor la răspundere penală. Pentru asemenea acţiuni, legislaţia prevede amendă de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Menţionăm că, recent, pentru acţiuni similare de trasnmitere a obiectelor interzise deţinuţilor din Lipcani, două persoane au fost deja condamnate.


În primul caz, persoana a fost condamnată la 2 ani şi 2 luni închisoare, cu executare, după ce, în decursul anului trecut a comis trei episoade de transmitere a obiectelor interzise, prin aruncarea coletelor peste edificiul de pază al instituţiei de detenţie, în care se aflau telefoane mobile şi droguri în proporţii mari.

În celălat caz, persoana a fost condamnată la o amendă penală de 25 mii de lei, după ce, în toamna anului trecut, a încercat să-i transmită unui deţinut al penitenciarului un telefon mobil şi droguri, ascunse într-o cratiţă cu brânză.
De asemenea, procurorii au finalizat şi expediat în judecată o cauză penală de învinuire a unui deţinut al Penitenciarului din Lipcani, care pe 18 noiembrie 2017, a manifestat un comportamnet agresiv la cerinţa unui angajat al închisorii de a se linişi, aplicîndu-i unui gardian o lovitură cu pumnul în faţă. Pentru nesupunerea prin violenţă cerinţelor administraţiei, condamnatul riscă pînă la 5 ani închisoare.

De notat că, după intrarea în vigoare a noii Legi cu privire la Procuratură, a fost exclusă competenţa procurorilor în domeniul monitorizării respectării legislaţiei în activitatea organelor de stat, inclusiv a locurilor de detenţie, aceasta fiind prerogativa exclusivă a organelor de resort, iar în cazul respectiv – al Departamentului Instituţiilor Penitenciare al Ministerului Justiţiei. Intervenţia procurorilor are loc doar în cazul apariţiei unor informaţii despre comiterea unor infracţiuni.


PROCURATURA.MD

Moldova

Accident grav, la Ungheni: Un angajat al Poliției de 21 de ani a decedat

Astăzi, Poliția a fost sesizată despre producerea unui accident rutier pe traseul Alexeevca- Pîrlița din raionul Ungheni.

Publicat

Preliminar, oamenii legii au stabilit că o mașină de marca Audi a derapat de pe carosabil în fâșia forestieră din adiacent.

La fața locului a fost depistat corpul neînsuflețit al unui tânăr de 21 de ani, care ulterior s-a stabilit că este angajatul Inspectoratului de Poliție Ungheni și care activa în calitate de subofițer superior de sector în Sectorul de poliție nr.4.

Polițiștii stabilesc cauzele exacte ale producerii accidentului rutier, inclusiv examinează dacă la bază a stat o defecțiune tehnică a unității de transport sau probleme de sănătate ale angajatului.


Transmitem sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor și colegilor.


Citește mai departe

Moldova

Accident cu implicarea unui microbuz de rută, la Căușeni. Un minor a fost dus la spital

Momente de coșmar pentru pasagerii unui microbuz de pe ruta Tănătari-Chișinău. Vehiculul în care se aflau a ajuns într-un șanț, în urma impactului cu un automobil.  În rezultat mai mulți dintre pasageri, inclusiv un copil au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Publicat

Coliziunea s-a produs în după-amiaza de 09 octombrie, aproape de ora 17.00, în zona localității Ursoaia.

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la IP Căușeni, Mariana Didenco, microbuzul de rută era condus de un șofer în vârstă de 64 de ani.

Din motive încă nestabilite, acesta ar fi tamponat lateral un automobil, la volanul căruia se afla un bărbat de 48 de ani. Se pare că totuși conducătorul microbuzului a încercat să evite impactul, însă manevra nu i-a reușit, iar vehiculul de rută a ajuns în șanțul de la marginea drumului.


Mai mulți pasageri au avut nevoie de ajutorul medicilor la fața locului, iar un minor de 14 ani a fost preluat de ambulanță și dus la spital pentru îngrijiri medicale specializate.

Poliția a constatat că niciunul dintre șoferi nu era băut la volan, iar alte circumstanțe sunt în proces de investigare.


echipa.md

Citește mai departe

Moldova

Detalii șocante despre băiatul de 10 ani, dispărut în drum spre școală. Poliția a reținut un bărbat pentru „răpirea unui minor”

La doar 10 anișori, a trecut prin experiențe dramatice.

Publicat

Băiatul din satul Nicolaevca, raionul Anenii Noi, care a dispărut în dimineața de 09 octombrie, în drum spre școală a fost găsit de polițiști și voluntari, în seara aceleiași zile, pe un imaș, la o distanță de circa 7 kilometri de casă.

Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru “Răpirea unui minor”. Poliția a reținut pentru 72 de ore un bărbat de 49 de ani, din aceeași localitate, care în momentul localizării copilului se afla alături de el.

Băiatul este la domiciliu împreună cu părinții și urmează să beneficieze de asistența psihologică a specialiștilor. Urmează, inclusiv, efectuarea expertizei medico-legale, pentru a determina starea de sănătate a copilului, dar și audierea minorului în condiții speciale.


Citește mai departe

topul săptămânii