Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ „Nopți albe”, în capitală: Un șofer a avariat trei automobile, apoi s-a dat în spectacol în fața polițiștilor

Furturi, huliganism, perturbarea ordinii publice dar și incidente cauzate de consumul de alcool: Sunt doar câteva dintre încălcările care cel mai des au loc pe timpul nopții.

Publicat

Pentru a preveni astfel de situații, dar și pentru a asigura liniștea și siguranța cetățenilor, în capitală, dar și în întreaga țară poliția a desfășurat operațiunea Nopți Albe. Echipa noastră de filmare a mers, alături de colaboratorii IP Buiucani, pentru a urmări cum se desfășoară astfel de operațiuni.

OLEG BÎRLIBA, ȘEFUL IP BUIUCANI: „Reieșind din situația criminogen-infracțională pe care o avem în teritoriu, analiza pe care am făcut-o în comun cu dumneavoastră, este necesar de a interveni pe unele segmente operativ, și anume în zilele de odihnă, așa cum arată analiza. Noi urmează să fim activi, să fim prezenți masiv în teritoriu pentru a preveni și a nu admite cazuri contravenționale comise și infracționale”. 

După instructaj, oamenii legii s-au deplasat pe sectoarele care le-au fost încredințate.


Unul din cele mai grave incidente pe care am reușit să-l surprindem a fost un accident rutier, comis de un șofer, vizibil, în stare de ebrietate. Acesta ar fi intrat în viteză pe strada Voluntarilor, unde a tamponat trei automobile parcate. La fața locului au fost îndreptate mai multe echipaje de poliție, iar șoferul și-a chemat o rudă, să-i țină apărarea. Pentru că bărbații nu se supuneau cerințelor legale, oamenii legii au fost nevoiți să folosească gazul lacrimogen.

Conflictul a continuat și la sediul IP Centru, unde au fost aduși certăreții.

În cele din urmă, bărbații, dar și iubita unuia dintre ei au fost duși la centrul narcologic pentru a le fi preluate probe de sânge și a constata dacă se aflau în stare de ebrietate. Totodată, pe numele lor au fost întocmite procese-verbale, pentru ultragierea colaboratorilor de poliție, ei riscând amenzi sau muncă neremunerată în folosul societății.


Acesta nu este însă nici pe departe singurul incident al nopții. Pe strada Ion Creangă, forțele de ordine au fost chemate pentru a prelua un tânăr vizual sub influența narcoticelor.

O tânără care a văzut cum s-a întâmplat totul ne-a relatat, în spatele camerelor, despre cele întâmplate.
MARTOR OCULAR: „Noi am asistat la chestia asta cum el s-a aruncat la un om, și deja a venit echipajul și a fost nevoit să-i dea cu piper pentru că era inadecvat” 

Iar în cartierul Telecentru a avut loc o bătaie între mai multe persoane. Poliția a fost chemată de martori, însă, la fața locului oamenii legii au depistat un singur tânăr, care refuza să relateze ce s-a întâmplat, cu toate că, vizual, se observa că a fost implicat în bătaie.


SUSPECT: „Când o să-mi arătați video că eu m-am bătut cu cineva, atunci o să mă luați și mă duceți unde vreți. Dar eu nu m-am bătut cu nimeni. Nimeni nu mă urcă în mașină până nu dau un telefon”. 

Tot în cartierul Telecentru, am întâlnit și mai multe echipaje ale INSP, care verificau șoferii. În timpul controalelor, oamenii legii au staționat o șoferiță pe care o suspectau că ar fi consumat alcool, testarea acesteia cu aparatul „Drager” a devenit o adevărată provocare.


SECVENȚĂ DE DIALOG DINTRE POLIȚIȘTI ȘI ȘOFERIȚĂ:
„- Timp de cinci secunde trebuie să suflați.
– Încă, încă.
– Luați aer în piept, și parcă a-ți umfla un balon.
– Păi eu suflu.
– Iată așa trebuie de suflat, mult.
– Păi eu suflu”.

În cele din urmă, femeia a suflat corect, iar rezultatele au arătat 0.07 mg/l în aerul expirat. Cu toate că cifra este mai mică decât minima de 0.15, stabilită de lege, șoferița a fost condusă la dispensarul narcologic pentru proba de sânge.

Am reușit să vorbim și cu un reprezentantul unei echipe al BPRO, care ne-a spus că pe parcursul nopții, echipa lor a intervenit la 10 chemări.

ALEXANDRU SCRIPNIC, SUBOFIȚER SUPERIOR BPRO, AL DIRECȚIEI DE POLIȚIE CHIȘINĂU: „Suntem antrenați în serviciu, în tura de noapte. La moment avem 10 chemări. Cele mai dese sunt de gălăgie, bătaie, conflicte între persoane. Iar unele persoane, care nu s-au conformat cerințelor noastre legale au fost conduse la IP Buiucani pentru documentare. Ca urmare, persoanele date o să fie sancționate”. 

Am încercat să aflăm de la șeful IP Buiucani, Oleg Bîrliba, care este interacțiunea dintre polițiști și cetățeni, în timpul acestor tipuri de operațiuni.

OLEG BÎRLIBA, ȘEFUL IP BUIUCANI: „Aceste operațiuni cetățenilor le insuflă mai multă încredere. Atunci când pe timp de noapte avem locuri mai puțin iluminate. În unele situații în curțile blocurilor locative se găsesc grupuri care consumă alcool. Dar în cazul în care polițiștii stabilesc itinerarul pe acest segment și reacționează, cetățenii sunt mulțumiți”. 

Șeful IP Buiucani a ținut să le mulțumească oamenilor, pentru implicarea lor în procesul de menținere a ordinii publice.

OLEG BÎRLIBA, ȘEFUL IP BUIUCANI: „Vreau, în primul rând să le mulțumesc cetățenilor, nu am avut cazuri să se sperie de polițiști, ba mai mult, salută intenția, salută prezența lor în societate. Mai ales acolo unde stabilim că sectoarele sunt problematice și este nevoie de a interveni în forță”.

Astfel de operațiuni se desfășoară periodic în întreaga țară, scopul principal fiind contractarea contravențiilor și a infracțiunilor pe timp de noapte.

 

Ediție TV

/VIDEO/ Doi indivizi, condamnați la 8 și respectiv 12 ani de închisoare după ce au păgubit zeci de agricultori cu aproape 14 milioane de lei

Doi indivizi au fost condamnați la 8 și respectiv 12 ani de închisoare după ce au păgubit zeci de agricultori cu aproape 14 milioane de lei.

Publicat

Potrivit materialelor cauzei, liderul schemei are 34 de ani și este originar din Comrat, iar anterior și-a ispășit pedeapsa pentru tâlhărie. Al doilea acuzat are 31 de ani și este originar din Râșcani. În anul 2018, acționând din numele a trei companii, aceștia încheiau contracte cu agricultori pentru a procura cereale, însă achitau doar parțial, sau chiar deloc pentru marfa cumpărată.

Deși aveau contracte semnate, aceștia amânau achitarea sub diferite pretexte.

În total, cei doi indivizi au preluat cereale de la circa 50 de agricultori, cauzându-le prejudicii în sumă totală de peste 14.000.000 de lei. De menționat că liderul grupării figurează și în alte dosare penale cu scenarii similare.


Sentința a fost emisă de magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul Buiucani și poate fi atacată în instanțele ierarhic superioare.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Momente de panică pentru locatarii unui bloc din Chișinău: Un apartament de la etajul 8 a fost cuprins de flăcări.

Momente de panică pentru locatarii unui bloc din sectorul Buiucani al capitalei, după ce un apartament de la etajul 8 a fost cuprins de flăcări.

Publicat

Totul a avut loc în a doua parte a zilei de 25 septembrie, în jurul orei 14.20, pe strada Liviu Deleanu.

În imaginile de la fața locului, distribuite pe rețelele sociale poate fi observat un fum negru și dens care iese prin geamul apartamentului afectat. La fața locului au fost direcționate 3 echipaje de pompieri.

Ajunși, specialiștii au stabilit că focul a cuprins mai multe bunuri materiale din interiorul locuinței. În circa 20 de minute, salvatorii au reușit să localizeze flăcările, iar la ora 15.16, focul a fost lichidat complet. Din fericire, în urma incendiului, victime nu au fost raportate.


Cauza și circumstanțele producerii arderii urmează a fi stabilite în cadrul unei anchete.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ „Drift” finalizat în bordură. Un șofer de 20 de ani a pierdut controlul volanului

În goana după adrenalină s-a pomenit cu mașina într-o bordură. Este isprava unui șofer în vârstă de 20 de ani, care a ajuns în vizorul poliției datorită unei secvențe video postată pe rețelele sociale.

Publicat

Autorul postării susține că automobilistul efectua drifturi pe șosea, însă ar fi pierdut controlul asupra volanului, izbindu-se într-o bordură.

De asemenea, din imagini se poate observa că șoferul și pasagerul pe care-l avea în mașină intenționau să plece de la locul accidentului însă nu au putut urni mașina din loc. Ba mai mult, cei doi s-au arătat indignați că sunt filmați și au scos numerele de înmatriculare, insultând persoanele care s-au oprit pentru a le ajuta.

Deși toată lumea de la fața locului cerea să fie chemată poliția, în cele din urmă se pare că nimeni nu a sunat la 112. Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, oamenii legii s-au autosesizat în baza imaginilor făcute publice pe rețele.


Poliția a identificat automobilul și a constatat că acesta era condus de un tânăr de 20 de ani. Din fericire, în urma impactului nu au fost persoane rănite. Dacă va fi găsit vinovat, șoferul riscă amendă contravențională.


Citește mai departe

topul săptămânii