Rețele de socializare

Moldova

O nouă schemă de escrocherie golește de bani cardurile moldovenilor: Ținta hoților sunt bătrânii

Poliția atenționează cetățenii despre un nou fenomen de fraudă, ținta căruia sunt persoanele în etate. Oamenii legii îndeamnă cetățenii să nu divulge date cu caracter personal, persoanelor terțe sau necunoscute.

Publicat

Potrivit poliției, escrocii merg la domiciliul victimei, sub o falsă identitate şi prin abuz de încredere fac rost de datele cu caracter personal ale victimei, copia buletinului de identitate precum şi semnătura persoanei vizate, scrie Unimedia.INFO.

Ulterior, datele obținute sunt folosite de către escroci pentru a manipula victima prin apel telefonic, prezentându-se drept reprezentant al securității băncii al cărui client este persoana în cauză.

Astfel, sub pretextul unei false tentative de fraudare a cardului, infractorii obțin acces la contul de card, de unde ulterior extrag mijloacele băneşti disponibile.


În acest context, poliția recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:

– Nu oferiți nimănui copia sau poza buletinului de identitate şi nu semnați nici un act al cărui conţinut nu vă este clar;

– Nu divulgați nimănui informațiile personale sau detalii despre cardul bancar (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe spatele cardului, etc.) ca răspuns la e-mailuri, mesaje SMS (chiar dacă acestea, aparent, provin din numele băncii), pe paginile de site-uri web, care nu sunt concepute pentru a efectua plăți pentru bunuri şi servicii sau prin telefon;


– Nu uitați că pentru orice transfer de bani, recompense, bonusuri, etc. pe cardul dvs. bancar persoana care va face un astfel de transfer are nevoie doar de numărul cardului!

– Dacă pentru efectuarea transferului, ridicarea câștigului, a recompensei etc. vi se cere codul PIN al cardului, data expirării, codul acestuia CVV/CVC, trebuie să vă alarmați şi să fiți atent că aceștia ar putea fi infractori;

– Dacă ați fost sunat de un reprezentant al unei bănci, verifică dacă această persoană activează la bancă prin efectuarea unui apel telefonic la bancă.


Important! În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat poliția și unitatea bancară.

Advertisement

Moldova

Căutările au luat sfârșit: Două minore dispărute anterior de acasă au fost găsite de oamenii legii

Două minore, una de 14 și alta în vârstă de 15 ani, dispărute anterior de acasă au fost găsite de oamenii legii și reîntoarse în familie.

Publicat

În primul caz, este vorba despre o fată de 14 ani, care locuiește împreună cu familia sa în satul Oxentea din raionul Dubăsari. Copila plecase de acasă pe 2 septembrie, iar din acea zi nimeni nu mai știa unde să o caute. Pe 26 septembrie, la mai bine de 3 săptămâni de la dispariție, copila a fost depistată pe teritoriul raionului Orhei.

O altă minoră, în vârstă de 15 ani, originară din localitatea Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, a fugit de acasă încă în data de 18 august, iar în tot acest timp, părinții nu știau unde se afla copila lor.

Din fericire, recent, fata a fost găsită în localitatea Băcioi din Municipiul Chișinău. Din fericire, ambele copile erau în afara oricărui pericol și niciuna dintre ele nu au fost victimele vreunei infracțiuni. Polițiștii urmează să stabilească ce le-ar fi făcut pe fete să fugă de acasă, acțiuni la care, de altfel, ar fi recurs și anterior.Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Dosarul narcoticelor de 2,5 milioane de lei: Poliția a reținut încă 4 suspecți și a ridicat droguri de încă un milion

Alți patru indivizi, complicii tânărului de 29 de ani reținut recent pentru trafic de droguri în Chișinău, au ajuns pe mâna oamenilor legii. Potrivit datelor cunoscute la moment, fiecare avea rolul său în schema infracțională.

Publicat

Astfel, în urma mai multor investigații, a fost reținut un taximetrist din Chișinău, în vârstă de 33 de ani, care, la comanda unei persoane din regiunea transnistreană a transportat spre capitală o cantitate de 1200 de grame de amfetamină.

Valoarea drogurilor depistate este estimată pe piața neagră la aproximativ 1 000 000 de lei. De asemenea, în cadrul aceleiași anchete a fost reținut și un cetățean al Uzbekistanului de 31 de ani, cu rol de curier.

Acesta distribuia narcoticele în ascunzișuri. Iar pe 25 septembrie, a fost posibilă reținerea organizatorilor schemei infracționale, un bărbat de 31 de ani din regiunea transnistreană, împreună cu un cetățean al Ucrainei, în vârstă de 35 de ani. Ambii suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore și urmează a fi cercetați penal pentru activitate legată de circulația ilegală a drogurilor.


În rezultatul perchezițiilor în automobilul cu care aceștia se deplasau au fost ridicate trei telefoane mobile și 7.500 de euro, obținuți din activitatea infracțională. Amintim că acum câteva zile a fost reținut și un chișinăuian de 29 de ani fiind suspectat de comercializarea drogurilor prin intermediul aplicației „Telegram”.

Acesta avea acasă aproximativ un kilogram de „Mefedron”, 955 de grame de MDMA, aproape 200 de grame de amfetamină, marijuana, 229 de pastile „Superman” și 60 de grame de pastile cu efect psihotrop, în valoare totală de peste 2,5 milioane de lei.

Conform legii, circulația ilegală a drogurilor se pedepsește cu până la 15 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Luau până la 1.000 de euro pentru un permis de conducere. Doi administratori ai unei școli auto din Cimișlia, reținuți

Alte percheziții în dosarul schemei de corupție la eliberarea permiselor de conducere la Hîncești.

Publicat

Doi administratori ai școlii auto din Cimișlia sunt bănuiți de colectare a banilor de la absolvenții instituției care urmau a fi examinați la Hîncești, pentru a-i ajuta să obțină carnete de șofer. Potrivit ofițerilor anticorupție, cei doi convingeau elevii școlii auto că ar putea să convingă examinatorii Secției Înmatricularea Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto de la Hîncești să-i favorizeze la probele teoretică și practică a examenului auto.

Pentru „ajutorul” acordat, suspecții pretindeau între 350 și 1.000 de euro. În dimineața de 26 septembrie forțele de ordine au percheziționat sediul școlii auto, domiciliile și în automobilele bănuiților, de unde au ridicat sume de bani în euro și dolari, dar și înscrisuri de ciornă. Unul dintre administratori a fost reținut pentru 72 de ore – celălalt este cercetat în stare de libertate.

Amintim că pe 19 septembrie ofițerii CNA au reținut un angajat al Agenției Servicii Publice Hîncești, și doi intermediari, bănuiți că au pus în aplicare un sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere. Cercetările pe caz continuă.Citește mai departe

topul săptămânii