Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ Cazurile de abuz sexual în mediul cu implicarea copiilor cresc alarmant în ultimii ani, inclusiv în R. Moldova. Detalii de la MAI și IGP

Cazurile de abuz sexual în mediul cu implicarea copiilor cresc alarmant în ultimii ani, iar R. Moldova nu este o excepție.

Publicat

La începutul acestui an, în premieră, R. Moldova a apărut în top 10 țări unde sunt găzduite materiale de abuz sexual asupra copiilor la nivel global. Problema exploatării minorilor pe internet a fost discutată în cadrul unei conferințe de presă, organizată la IGP, unde Ministrul de Interne Adrian Efros, a explicat cauzele din care Moldova a ajuns în acest top.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că începând cu luna mai și până în prezent, au fost înregistrate peste 40 de astfel de cazuri.

În ultimii ani, vârsta copiilor ce apare în astfel de materiale scade, iar materialele sunt de o severitate sporită.


Botezatu a declarat că din luna aprilie a acestui an, pe platforma siguronline.md, unde pot fi raportate astfel de cazuri, au fost înregistrate peste 1700 de raportări. Fiecare link raportat conținea de la zeci, la sute de fișiere cu copii abuzați sexual.

Cu părere de rău, cazurile de abuz sexual a copiilor ajung deseori prea târziu în vizorul autorităților, când acele imagini sunt deja distribuite și redistribuite de zeci și sute de ori. Tocmai de aceea în Moldova a fost creată platforma siguronline.MD, unde orice persoană care a găsit un material foto sau video unde copiii sunt exploatați sexual poate să-l raporteze.

Potrivit datelor statistice, în anul 2022 au fost înregistrate 403 cauze penale de abuz sexual asupra copiilor, din ele 52 de cazuri, cu utilizarea tehnologiilor informaționale, astfel fiind victimizați 23 minori.


echipa.md

Advertisement

Ediție TV

/VIDEO/ Doi indivizi, condamnați la 8 și respectiv 12 ani de închisoare după ce au păgubit zeci de agricultori cu aproape 14 milioane de lei

Doi indivizi au fost condamnați la 8 și respectiv 12 ani de închisoare după ce au păgubit zeci de agricultori cu aproape 14 milioane de lei.

Publicat

Potrivit materialelor cauzei, liderul schemei are 34 de ani și este originar din Comrat, iar anterior și-a ispășit pedeapsa pentru tâlhărie. Al doilea acuzat are 31 de ani și este originar din Râșcani. În anul 2018, acționând din numele a trei companii, aceștia încheiau contracte cu agricultori pentru a procura cereale, însă achitau doar parțial, sau chiar deloc pentru marfa cumpărată.

Deși aveau contracte semnate, aceștia amânau achitarea sub diferite pretexte.

În total, cei doi indivizi au preluat cereale de la circa 50 de agricultori, cauzându-le prejudicii în sumă totală de peste 14.000.000 de lei. De menționat că liderul grupării figurează și în alte dosare penale cu scenarii similare.


Sentința a fost emisă de magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul Buiucani și poate fi atacată în instanțele ierarhic superioare.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Momente de panică pentru locatarii unui bloc din Chișinău: Un apartament de la etajul 8 a fost cuprins de flăcări.

Momente de panică pentru locatarii unui bloc din sectorul Buiucani al capitalei, după ce un apartament de la etajul 8 a fost cuprins de flăcări.

Publicat

Totul a avut loc în a doua parte a zilei de 25 septembrie, în jurul orei 14.20, pe strada Liviu Deleanu.

În imaginile de la fața locului, distribuite pe rețelele sociale poate fi observat un fum negru și dens care iese prin geamul apartamentului afectat. La fața locului au fost direcționate 3 echipaje de pompieri.

Ajunși, specialiștii au stabilit că focul a cuprins mai multe bunuri materiale din interiorul locuinței. În circa 20 de minute, salvatorii au reușit să localizeze flăcările, iar la ora 15.16, focul a fost lichidat complet. Din fericire, în urma incendiului, victime nu au fost raportate.


Cauza și circumstanțele producerii arderii urmează a fi stabilite în cadrul unei anchete.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ „Drift” finalizat în bordură. Un șofer de 20 de ani a pierdut controlul volanului

În goana după adrenalină s-a pomenit cu mașina într-o bordură. Este isprava unui șofer în vârstă de 20 de ani, care a ajuns în vizorul poliției datorită unei secvențe video postată pe rețelele sociale.

Publicat

Autorul postării susține că automobilistul efectua drifturi pe șosea, însă ar fi pierdut controlul asupra volanului, izbindu-se într-o bordură.

De asemenea, din imagini se poate observa că șoferul și pasagerul pe care-l avea în mașină intenționau să plece de la locul accidentului însă nu au putut urni mașina din loc. Ba mai mult, cei doi s-au arătat indignați că sunt filmați și au scos numerele de înmatriculare, insultând persoanele care s-au oprit pentru a le ajuta.

Deși toată lumea de la fața locului cerea să fie chemată poliția, în cele din urmă se pare că nimeni nu a sunat la 112. Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, oamenii legii s-au autosesizat în baza imaginilor făcute publice pe rețele.


Poliția a identificat automobilul și a constatat că acesta era condus de un tânăr de 20 de ani. Din fericire, în urma impactului nu au fost persoane rănite. Dacă va fi găsit vinovat, șoferul riscă amendă contravențională.


Citește mai departe

topul săptămânii