Rețele de socializare

Grave

UPDATE: Cine este tânăra care s-ar fi aruncat în gol de la etajul cinci al căminului ASEM:

Noi detalii despre tânăra de 24 de ani, care s-ar fi sinucis, aruncându-se în gol de la balconul camerei de cămin unde locuia.

Persoane apropiate rudelor tinerei, care au solicitat să le fie păstrat anonimatul au declarat că tânăra se numaște Maria Purici. Fata provine dintr-o familie din Rezina. Aceasta mai are un frate.

Potrivit sursei, familia tinerei este una exemplu, admirată de toată lumea pentru cumsecădenia de care au dat mereu dovadă.

„Întreg orașul a rămas șocat după ce a aflat de nenorocirea care s-a produs în familia Purici. Sunt niște oameni foarte de treabă, mama lor lucrează la piață. Maria și fratele ei sunt foarte educați, niciodată nu am auzit nicio vorbă rea despre ei”, ne-a comunicat sursa.


În fotografia expediată pe adresa redacției noastre tânăra decedată apare alături de singurul ei frate.

Amintim că incidentul s-a produs în seara de șate mai, aproape de ora 21.00. Tânăra s-ar fi aruncat de la etajul cinci al căminului de pe strada Florilor și a decedat. Polițiștii nu au depistat semne de moarte violentă pe corpul victimei și versiunea preliminară este că fata și-a pus capăt zilelor.


Potrivit poliției, victima este originară din raionul Rezina, însă își făcea studiile la ASEM.Fata era studentă la masterat, în anul doi la Școala Masterală de Excelență în Economie și Business.

Potrivit poliției, din discuțiile cu iubitul victimei, aceștia nu s-ar fi certat în seara tragediei. Acum forțele de ordine cercetează toate circumstanțele, iar dacă se va adeveri versiunea unui suicid, să stabilească ce ar fi făcut-o pe tânără să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește și: Detalii despre masteranda de la ASEM, care s-ar fi aruncat în gol. Fratele victimei tocmai venise la ea în vizită.

Grave

Prima sentință în dosarul Braguță. Un polițist și un deținut au fost condamnați la 4 și 5 ani de pușcărie

Un gardian de la Izolatorul de detenție preventivă din Chișinău și un deținut au fost condamnați cu executare, vineri, în dosarul morții lui Andrei Braguța. Alți trei foști deținuți și un gardian au fost condamnați cu suspendare, iar un gardian a fost achitat. Sentința a fost pronunțată de către Judecătoria Chișinău, după aproape cinci ore de deliberări.

Șeful de tură la Izolatorul de detenție preventivă, Igor Orbu, a fost condamnat la 4 ani cu executare, subalternul său, Aurel Șapteboi, a fost condamnat la 4 ani cu suspendare, iar gardianul Aurel Isachi a fost achitat.

Dumitru Tabureanu, care ispășește în prezent o pedeapsă de 8 ani de închisoare, a fost condamnat la 5 ani cu executare, iar Adrian Gogu, Boris Bolocan și Stanslav Mircea, care au stat în aceeași celulă cu Braguță, au prmit pedepse de 5 ani de închisoare cu suspendarea executării.

Instanța i-a găsit pe cei 6 condamnați vinovați de cauzarea leziunilor corporale medii, dar i-a achitat pentru tortură și tratamente inumane.


Amintim că procurorii au cerut între 8 și 9 ani de închisoare pentru polițiștii din izolatorul de detenție și între 9 și 13 ani pentru codeținuți. Procurorul pe caz a declarat că va decide dacă va ataca sentința după ce va primi decizia motivată.

Avocatul PromoLex, Vadim Vieru, care susține cauza părinților lui Andrei Brăguță, a declarat că sentința reprezintă o mică victorie, însă o va ataca în instanța ierarhic superioară. ”Nu putem spune că nu s-a făcut justiție, mai ales că a fost condamnat cu executare un polițist. Da faptul că toți au fost achitați pentru tortură reprezintă temei pentru a ataca sentința”, a precizat apărătorul.


Andrei Brăguță, în vârstă de 31 ani, a decedat în condiții suspecte în penitenciar la 26 august, 2017, la mai puțin de două săptămâni după ce a fost reținut pentru depășirea limitei de viteză. Actul de expertiză medico-legală constată că victima a decedat la Penitenciarul spital din Pruncul din cauza unei pneumonii purulente, de care s-ar fi îmbolnăvit în detenţie. Mai multe secvențe video, dar și fotografii în care se văd echimoze pe corpul tânărului, arată că el a fost supus unor violențe în timp ce s-a aflat în custodia instituțiilor statului.

Actualmente pe rol se află încă două dosare penale în cazul morții lui Brăguță. Un dosae, în care 13 polițiști sunt învinuiți de moartea lui Brăguță, se află pe rol la Judecătoria Chișinău. Vadim Vieru spune că examinarea dosarului decurge anevoios din cauza numărului mare de participanți.


Într-un alt dosar sunt învinuiți doi medici de la Penitenciarul nr.16. Lor li se incriminează că nu i-au acordat lui Brăguță asistență medicală calificată. Medicii au stabilit o diagnoză greșită tânărului torturat și l-au ținut în condiții inumane, din care cauză nu a fost tratată pneumonia, ceea ce i-ar fi provocat decesul.

Iurie Obadă, Judecătorul care a sancționat arestul tânărului cu dizabilități psihice a fost demis din sistemul judecătoresc. La fel, și procurorul Ivan Filimon, care a instrumentat dosarul pornit pe numele lui Andrei Brăguță a fost eliberat din funcție. De asemenea, trei angajaţi ai sistemului penitenciar au fost sancţionaţi disciplinar în urma unei anchete de serviciu pornite după decesul tânărului Andrei Brăguţă. Şeful adjunct al Penitenciarului nr.16 de la Pruncul și șeful Serviciului medical al Penitenciarului nr.13 din Chișinău au fost concediaţi, în timp ce adjunctul ultimului a fost mustrat.


anticoruptie.md

Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Femeie accidentată mortal, la Suruceni

Încă o tragedie pe traseul Chișinău-Leușeni. O femeie a murit, după ce a fost accidentată de un automobil. Șoferul declară că victima mergea pe drum și n-a putut evita impactul.

Tragedia a avut loc în noaptea de 19 iulie, în jurul orei 00:45, în apropiere de satul Suruceni, din raionul Ialoveni. Ofițerul de presă al IGP, Mariana Bețivu, a declarat că la volanul mașinii se afla un șofer în vârstă de 29 de ani, originar din localitatea Băcioi, având ca pasager pe soția sa în vârstă de 24 de ani. Aceștia se deplasau de la Chişinău spre Leuşeni, când, în apropiere de satul Suruceni, Ialoveni, a accidentat o femeie a cărei identitate nu a fost încă stabilită.

Victima în vârstă de aproximativ 40-45 de ani, se afla pe carosabil. La faţa locului s-a deplasat Serviciul de Urgenţă Ialoveni care a constatat decesul. Pe acest caz a fost pornit un proces penal, iar oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele în care s-a produs accidentul, dar și cine este femeia care a murit.

Dacă vinovăția șoferului va fi demonstrată, șoferul riscă ani grei de pușcărie.

echipa.mdCitește mai departe

Grave

GROAZNIC: Bebelușul de patru ani, care a căzut de la etajul trei, A MURIT la spital

Tragedie fără margini într-o familie din Bender. Bebelușul lor, de numai patru ani, care acum câteva zile a căzut de la etajul trei, A MURIT la spital. 

Medicii au constatat decesul micuțului în dimineața de 18 iulie, în jurul orei 05.00.

Amintim că, în data de 17 iulie, băiețelul a căzut de la etajul geamul apartamentului, aflat la etajul trei. Potrivit milițienilor din regiune, geamul ar fi fost lăsat deschis, iar micuțul s-ar fi sprijinit de plasa care protejează de insecte a ferestrei. Plasa nu ar fi rezistat greutății copilului, acesta s-a dezechilibrat și a căzut în gol de la etajul trei. Micuțul a fost preluat de o ambulanță și dus, de urgență, la spital, în stare de comă.

Din nefericire, leziunile grave suferite de micuț au fost incompatibile cu viața. Inima copilului a cedat.

echipa.md


 


Citește mai departe

topul săptămânii