Rețele de socializare

Economice

/VIDEO/ Un ex-contabil-șef al biroului vamal riscă pușcărie

Un fost contabil-șef de la un birou vamal riscă să-și petreacă următorii șase ani după gratii pentru că ar fi dat salarii neîntemeiate mai multor angajați.

Procurorii anticorupție au stabilit că pe parcursul anului 2017, contabila ar fi eliberat salarii unor persoane aflate în concediu ordinar sau de boală, precum și unor persoane suspendate din funcție sau eliberate din serviciu. Mai mult, funcționara și-ar fi calculat și ei un supliment la salariu în mărime de peste 125 mii lei.

Astfel, fosta angajată a Serviciului Vamal ar fi prejudiciat bugetul instituției cu peste 720 de mii de lei. Potrivit procurorilor, suspecta, dar și cei care au beneficiat de salariile neîntemeiate ar fi întors toți banii, astfel, întreg prejudiciu a fost recuperat.

Acum, dosarul pe numele suspectei a fost transmis în judecată. Dacă va fi găsită vinovată, aceasta riscă amendă de până la 117 mii 500 de lei sau până la șase ani de detenție.


Totodată, nu va putea ocupa funcții publice în următorii 10 ani.

echipa.md


Economice

Amenzi de peste jumătate de milion de lei pentru administratorii unor piețe care au permis comerțul ilicit

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a amendat administratorii mai multor piețe care au admis activități de comerț ilicit. SFS susține că în luna aprilie au fost efectuate vizite fiscale la 244 de piețe, administratorilor piețelor fiind înmânate scrisori de conformare privind asigurarea respectării legislației pe segmentul comerțului în piețe.

Astfel, în capitală au fost informate – 36 piețe, în regiunea de Nord a țării – 86 piețe, în regiunea centru a țării – 87 piețe și în zona de Sud – 35 de piețe.

Ulterior, pe parcursul lunii mai au fost întreprinse acțiuni de pașaportizare în piețele respective fiind constatate 1.086 cazuri de practicare a activității ilicite de întreprinzător.

În aceste cazuri SFS a întreprins acțiuni de specialitate față de administrația piețelor care nu au asigurat respectarea cerințelor actelor normative ce reglementează comerțul în piețe, întocmind 63 procese – verbale contravenționale conform prevederilor art. 275 alin. (2) din Codul contravențional, în rezultatul cărora au fost aplicate sancțiuni contravenționale în sumă totală de 569 mii lei.


În continuare, Serviciul Fiscal de Stat recomandă tuturor contribuabililor să se conformeze prevederilor legislației în vigoare și informează despre continuarea acțiunilor de conformare voluntară față de contribuabilii ce desfășoară activitate ilicită în cadrul piețelor.

radiochisinau.md


Citește mai departe

Economice

SERVICIUL VAMAL: Procurorii NU au descins în oficiile subdiviziunilor vamale

Serviciul Vamal precizează că, în prima jumătate a zilei de 19 iulie a.c., nu au avut loc descinderi în oficiile subdiviziunilor vamale, ca urmare a informațiilor lansate în spațiul mediatic privind desfășurarea descinderilor la sediile ÎS ”Poșta Moldovei” și Serviciului Vamal, în cadrul unei cauze penale inițiate pe faptul schemelor de contrabandă cu diferite mărfuri.

Totodată, menționăm că Serviciul Vamal este dispus să acorde orice suport și asistență organelor de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor vizate.

Amintim că, în această dimineață, pe site-ul oficial al Procuraturii Generale a fost plasat un comunicat, potrivit căruia, în cadrul cauzei penale, inițiate pe faptul schemelor de contrabandă cu diferite produse şi mărfuri (anabolizante, chihlimbar, tutungerie şi alcool etilic), grupul de urmărire penală efectuează, în acest clipe, descinderi la sediile ÎS „Poşta Moldovei” şi Serviciului Vamal, care se vor desfășura pe parcursul întregii zile.

echipa.md


Citește mai departe

Economice

/VIDEO/ Percheziții la Vamă și Poșta Moldovei

Descinderi matinale la Poșta Moldovei și Serviciul Vamal. Perchezițiile au început în dimineața de 19 iulie și vor continua pe tot parcursul zilei.

Potrivit unui comunicat emis de procuratura Generală, operațiunea are loc într-un dosar penal iniţiat pe faptul schemelor de contrabandă cu diferite produse şi mărfuri. Procurorii urmează să ridice de la cele două sedii ale instituțiilor de stat acte confirmative şi documente de însoțire a coletelor şi mărfurilor expediate prin scheme de contrabandă peste hotarele ţării. Totodată, vor fi verificate și suporturile tehnice pe care sunt stocate informații electronice şi codurile bară acordate, conform Convecției Uniunii Poștale Universale.

Menționăm că, dosarul penal a fost pornit în data de 27 iunie, la baza acestuia au stat declarațiile televizate făcute de către  fostul şef al Companiei de Stat „MoldATSA”, Sorin Stati. Fostul funcționar a afirmat că întreprinderea de stat Poșta Moldovei ar fi implicată în scheme de contrabandă cu țigări, anabolizante și chihlimbar.

Pe măsura desfăşurării acţiunilor de urmărire penală şi adoptării unor decizii procesuale, Procuratura va reveni cu informaţii.

echipa.mdCitește mai departe

topul săptămânii