Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Violență la un liceu din Capitală. O elevă trasă de păr, iar alta impusă să achide 600 de lei

Violenţă fizică, psihologică şi estorcare de bani. Câţiva părinţi, ai căror copii învaţă la Liceul Academic de Arte Plastice ”Igor Vieru”, din Capitală, se plâng că unii profesori au un comportament violent faţă de copii lor. O elevă ar fi fost trasă de păr în timpul orelor, iar de la colega sa, o profesoară ar fi pretins 600 de lei, pentru un geam pe care ea nu l-ar fi spart. Unul dintre părinţi a alertat oamenii legii, care investighează cazurile.

Publicat

Administraţia instituţiei de învăţământ nu recunoaşte învinuirile aduse profesorilor vizaţi, care continuă să activeze.

Natalia Rumeghea spune că fiica sa, elevă în clasa a noua a liceului, ar fi una din victimile violenţei. Familia este originară din Drochia, iar fata a venit în Capitală, pentru a învăţa la un liceul specializat în arte. Aici, ea trăieşte în căminul şcolii, iar de curând, viaţa sa a devenit un calvar, spune mama. Unii profesorii ar fi pretins de la ea 600 de lei, pentru un geam spart din cămin, însă familia fetei spune că nu are aceşti bani. Atunci, o profesoară i-ar fi propus elevei să o angajeze în câmpul muncii, iar salariul pe care îl va primi, să il dea ei, pentru a achita geamul, pe care eleva spune că nu ea l-a spart.

Totodată, fiica Nataliei, ar fi văzut cum o profesoară a tras de păr şi a umilit public o prietenă de a sa şi urma să depună mărturii la poliţie. Pentru a nu permite elevei să spună adevărul, profesoara ar fi ameninţat fată în tualeta şcolii.


“Mi-a spus că doamna Daniela Blănuţa a chemat-o în WC, după ce a fost poliţia la ei şi i-a zis dacă vine procurorul să nu spună ce a fost. Ultimile vorbe ale lor au fost: Diana, noi o să fim cu ochii în patru. Ea mă sună şi îmi spune: mămica, eu mă tem de ele!”

Un alt părinte îngrijorat este Vasile Filatov. Fiica acestuia este elevă în clasa a 11-a, a aceluiaşi liceu. Aceasta s-ar fi plâns părinţilor că alţi colegi sunt umiliţi în timpul orelor, fie li se micşorează intenţionat notele.

“Noi avem violenţă psihologică, stoarcere de bani, noi avem violenţă fizică şi intimidare, presiuni, la adresa minorului. Eu îmi trimit copilul la şcoală şi eu nu sunt sigur ce se întâmplă acolo. Eu trebuie să stau cu grijă şi să mă gândesc: cine va striga astăzi la Iulia şi ce se va întâmpla acolo”, a spus Vasile Filatov, tată.


Ultima picătură în paharul răbdării ar fi fost un incident, de la lecţia de istorie. Profesoara ar fi tras de păr şi a aruncat cu cretă, într-o elevă. Când alţi copii au încercat să oprească profesoara, femeia a spus că doar îi aranja coafura. Totuşi, elevii s-au plâns unei profesoare de pictură, Alexandra Clapatiuc. La rândul ei, femeia a alertat oamenii legii.

“Există un comportament neadecvat, violent chiar aş spune. Lor li se invocă că riscă să-şi piardă căminul sau se fac tot felul de aluzii, să fie mai atenţi, că este o conducere nouă”, a zis Alexandra Clapatiuc, profesoară.

Am mers la administraţia liceului “Igor Vieru”, pentru a obţine o reacţie. Directorul şcolii, Natalia Stîncă, care este în această funcţie din septembrie, curent, a recunoscut că într-adevăr, o profesoară de istorie a fost învinuită de agresiune fizică de către părinţi şi elevi.


“În cadrul adunării de părinţi opiniile s-au divizat. Dar au solicitat să fie înlocuit dirigintele cu altul, să nu mai fie doamna Blănuţa diriginte. Doamna nu mai este diriginte la clasa a noua, nici profesor şi nu mai are nici o legătură cu această clasă”, a spus Natalia Stîncă, directorul Liceului Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”.

Profesoară învinuită de violenţă fizică a refuzat să vorbească în faţa camerei şi ne-a declarat că nu se consideră vinovată. Ea continuă să activeze şi predă la alte clase. Totodată, oamenii legii spun că în prezent investighează doar cazul unei profesoare, care ar fi agresat o elevă şi deja au sesizat conducerea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.


“Poliţiştii au stabilit şi părinţii au comunicat că fiica lor a fost trasă de păr de către profesoară şi a aruncat cu cretă în ea. Deja organele competente urmează să stabilească toate circumstanţele şi să i-a o hotărâre pe cazul dat”, a menționat Natalia Stati, ofiţer de presă al Poliţiei Capitalei.

Am încercat să obţinem o reacţie de la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, pe marginea acestui caz. Secretarul de stat al instituţiei, Andrei Chistol a declarat că acest caz se află în vizorul ministerului, însă nu poate veni cu o reacţie promptă, deoarece urmează să se documenteze la subiect.

publika.md

Moldova

Focuri de arme în centrul Chișinăului: Un bărbat de 44 de ani a tras într-un tânăr. Victima e la spital

Focuri de arme în centrul Chișinăului: Un bărbat de 44 de ani a tras într-un tânăr. Victima e la spital.

Publicat

Despre asta anunță poliția într-un comunicat, iar potrivit oamenilor legii, totul s-a întâmplat la intersecția străzilor Ismail și 31 august.

Un bărbat de 28 de ani a fost rănit prin împușcare. Polițiștii BPRO în comun cu cei ai INSP au intervenit operativ și au identificat, localizat și reținut persoana care a tras din armă.

Este vorba despre un bărbat de 44 de ani, iar arma era deținută ilegal de acesta.


Bărbatul rănit a fost transportat la Spitalul de Urgență pentru îngrijiri medicale.

Alte date și circumstanțe se stabilesc la fața locului.


Citește mai departe

Ediție TV

Incendiu în orașul Căușeni: O clădire cu trei etaje în care se află un supermarket, o cafenea, dar și un magazin de mobilă a fost cuprinsă de flăcări

Incendiu de proporții în sudul țării. O clădire cu trei etaje în care se află un supermarket, o cafenea, dar și un magazin de mobilă a fost cuprinsă de flăcări, în orașul Căușeni, iar zeci de pompieri și salvatori au intervenit la fața locului.

Publicat

Focul a izbucnit în după amiaza zilei de 30 aprilie, iar martorii, panicați de cele întâmplate, au sunat imediat la Serviciul 112. În urma apelului, a fost aplicat planul sporit de intervenție, la fața locului venind cinci echipe de pompieri și salvatori.

Angajații IGSU au stabilit că incendiul s-a produs într-o anexă din spatele clădirii cu trei nivele, iar focul se răspândea deja spre acoperișul construcției. Pe lângă flăcările puternice, și fumul dens s-a răspândit la zeci de metri distanță.

Pompierii și salvatorii au luptat cu flăcările timp de câteva ore pentru a le localiza și stinge. Din fericire, nu au fost raportate victime, incendiul provocând doar daune materiale. Deocamdată nu se cunoaște de la ce ar fi pornit incendiul, circumstanțele urmând a fi examinate de specialiști.



Citește mai departe

Moldova

Și-ar fi snopit iubita în bătăi: Un cetățean străin, reținut pe urme fierbinți de poliția din Hîncești

Și-ar fi snopit iubita în bătăi după care a fugit de la fața locului. Un cetățean străin în vârstă de 28 de ani a fost reținut de polițiștii din Hîncești, fiind bănuit de violență în familie.

Publicat

Potrivit forțelor de ordine, totul s-ar fi întâmplat în satul Buțeni, acolo unde victima și suspectul locuiau împreună.

Cei doi s-ar fi luat ceartă, iar tânărul ar fi lovit-o de mai multe ori pe concubina sa, cauzându-i leziuni. Când și-a dat seama ce a făcut, el a urcat în mașină și a fugit de la locul faptei.

Victima însă s-a adresat la poliție, iar după o serie de măsuri speciale, bănuitul a fost localizat și reținut.


În prezent, el se află în arest preventiv pe un termen de 20 de zile, iar în privința acestuia a fost pornită o cauză penală pentru violență în familie.


Citește mai departe

topul săptămânii