Moldova
/VIDEO/ Șefa interimară a Direcției pentru protecția drepturilor copilului, despre cazul de maltratare de la un orfelinat: Dacă nu se făcea vâlvă pe internet, am fi depistat mai multe
Șefa interimară a Direcției pentru protecția drepturilor copilului, Lucia Caciuc a venit cu precizări pe marginea cazului postat în grupul Părinților Solidari din Moldova, de pe pagina de socializare Facebook, care denunță abuzuri asupra copiilor dintr-un orfelinat din Chișinău.
„Noi ne-am autosesizat și am mers, pornind așa pe bâjbâite, cu ochii închiși după cum a fost făcută și postarea și îmi pare foarte rău că ne coborâm la nivel de discuții pe rețele de socializare atâta timp cât există organe abilitate să se ocupe de astfel de probleme. Poate atunci am fi depistat mai multe dacă nu s-ar fi făcut vâlvă pe rețelele de socializare, dar mergeam inopinat să verificăm, pentru că, cumva s-a pregătit terenul”, a menționat Lucia Caciuc.
Șefa interimară a Direcției pentru protecția drepturilor copilului a mai adăugat că instituția vizată este una republicană, aflată în subordinea Ministerului Sănătății, și doar ministerul este în drept să verifice și să creeze comisii. „Sunt sigură că doamna Nemerenco o va face cu maximă responsabilitate. Noi am primit o solicitare la telefon prin care doamna ne-a rugat să mergem și acolo. Am mers, dar am verificat doar ceea ce ne permit competențele. Și remarcile de tipul că psihologul nu a vorbit cu copiii sau nu a intrat în odăile unde se aflau copiii nu au temei, pentru că noi nu putem vorbi cu copiii atâta timp cât nu avem solicitare de la organele abilitate. Sunt copii protejați prin lege, mulți dintre ei au trecut prin situații de violență, sunt protejați chiar de propriii părinți. În cazul centrului despre care vorbim, sunt copii cu dizabilități severe, care stau la pat și unii nici nu vorbesc. Este nevoie de consultația psiho-pedagogului sau a unui pediatru psihiatru”, a punctat oficiala.
„În contextul acestei postări, au fost ofensați oameni care cu adevărat muncesc, specialiști, Centrul creștin Prea fericitul Iosif de la Biucani. Noi nu avem suficiente locuri în centrele noastre municipale și dacă vom strica relațiile și conlucrarea cu centrele non-guvernamentael care foarte mult ne ajută, unde copii au parte de o atitudine cu adevărat creștinească, nu știu unde vom ajunge”, a mai adăugat oficiala.
Moldova
„Mama” spălării banilor. O femeie, suspectată că ar fi lichefiat peste 57 de milioane de lei doar într-un an.
Schemă de spălare de bani în proporții deosebit de mari deconspirată de oamenii legii. O femeie ar fi capul întregii grupări. Ofițerii de investigații, în comun cu procurorii, au efectuat zeci de percheziții la domiciliile și în mijloacele de transport ale administratorilor și angajaților mai multor entități economice din țară, într-o cauză pentru spălarea banilor.

Conform materialelor anchetei, mai multe persoane fizice și juridice ar fi fost implicate într-o schemă frauduloasă de conversie și transfer de fonduri și produse cerealiere de proveniență dubioasă, în scopul legalizării și exportului acestora în afara țării. În cadrul investigațiilor s-a stabilit că doar în anul 2024, prin retrageri de numerar de la bancomate și oficii bancare, au fost lichefiate surse financiare în valoare totală de peste 57 de milioane de lei. În paralel, au fost introduse fictiv în circuitul economic național și ulterior exportate bunuri în valoare similară. Mijloacele bănești erau extrase de pe conturile de tip business-card ale mai multor companii nou înființate în acest scop. Retragerile erau efectuate de administratoarea uneia dintre companii, care coordona întreaga activitate infracțională. Prin urmare, în timpul perchezițiilor au fost ridicate telefoane mobile, laptopuri, zeci de carduri bancare emise pe numele unor persoane terțe, un pistol funcțional cu gaz comprimat, precum și numeroase acte și documente utilizate de suspecți în activitatea ilegală. Actualmente, ancheta este în desfășurare, iar autoritățile continuă acțiunile de stabilire a tuturor persoanelor implicate și a prejudiciului cauzat.
Moldova
Băuți și drogați la volan. Mai mulți șoferi s-au pomenit cu dosare penale.
Mai mulți șoferi s-au pomenit cu dosare penale și riscă sancțiuni usturătoare, după ce au fost prinși în timp ce conduceau mașinile fie sub influența drogurilor, fie a alcoolului.

Printre aceștia se numără un bărbat de 45 de ani, care circula cu mașina pe strada Valea Crucii din capitală, fără pic de remușcare. Șoferul a atras atenția unei patrule INSP prin modul haotic de deplasare. Acesta a fost tras pe dreapta și supus testării la consum de substanțe narcotice, iar rezultatul expertizei a arătat că șoferul se afla sub influența marijuanei. Mai mult, automobilistul mai era și băut- testul alcoolscopic a arătat o concentrație de 0,56 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.
Cercetat penal este și un alt șofer, de 59 de ani, după ce a fost depistat conducând sub influența substanțelor narcotice. Acesta a fost escortat la Dispensar pentru testare, rezultatul fiind pozitiv tot la marijuana.
De asemenea, la Copanca, Căușeni, polițiștii de patrulare au prins o șoferiță de 33 de ani, care se afla în stare de ebrietate. Testată alcoolscopic, aparatul Drager a indicat 0,62 mg/l vapori de alcool în aerul expirat. Șoferița a fost înlăturată de la volan, iar automobilul a fost ridicat la parcarea specială. Tot în raionul Căușeni, doar că în satul Tănătari, oamenii legii au surprins un șofer de 47 de ani, care circula pe drumurile din localitate, fiind în stare avansată de ebrietate.
În același timp, în satul Tocuz, un bărbat de 30 de ani a fost stopat, după ce a fost observat cum circulă de pe un sens pe altul. Și în acest caz șoferul se afla în stare avansată de ebrietate.
Acum, toate persoanele sunt cercetate conform legislației în vigoare.
Moldova
/VIDEO/ Braconieri, descoperiți de poliție. 16 persoane din Hîncești sunt cercetate penal pentru vânat ilegal.
Braconieri, descoperiți de poliție. 16 persoane din raionul Hîncești, cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, sunt cercetate penal pentru vânt ilegal.

Oamenii legii au descins cu mai multe percheziții în locuințele bănuiților, unde au găsit și ridicat arme deținute ilegal, muniții și alte probe ce ar demonstra acțiunile de braconaj.
Obiectele ridicate au fost transmise pentru expertiză la Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al IGP, iar suspecții sunt cercetați penal.
Polițiștii continuă investigațiile sub toate aspectele legale, pentru a stabili circumstanțele în care armele au fost dobândite, scopul păstrării acestora, precum și dacă mai sunt și alte persoane implicate.
De menționat că, persoana care predă benevol arma de foc, munițiile sau mijloacele explozive pe care le deține ilegal este eliberată de răspundere penală sau contravențională.
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ Accident tragic în județul Cluj din România. Trei moldoveni au murit, iar alți cinci au fost transportați la spital.
-
Moldova2 zile în urmă
„Mama” spălării banilor. O femeie, suspectată că ar fi lichefiat peste 57 de milioane de lei doar într-un an.
-
Moldova5 zile în urmă
Un bărbat și-ar fi violat sistematic fiica în vârstă de doar 7 ani. Acum el va sta 21 de ani în pușcărie.
-
Moldova5 zile în urmă
La un pas de moarte. Noi detalii despre paznicul înjunghiat într-un magazin din capitală.
-
Moldova2 zile în urmă
/VIDEO/Un bărbat a fost răpit în plină stradă, la Băcioi. S-a întâmplat sub ochii trecătorilor.
-
Moldova5 zile în urmă
S-a întrecut pe sine. Un șofer din Orhei a fost prins în timp ce conducea cu viteza de 235 km/h.
-
Moldova2 zile în urmă
Sfârșit groaznic pentru un șofer. Tânărul de 20 de ani a ajuns cu mașina într-un copac, la Bălți.
-
Moldova6 zile în urmă
Le-a ars casa ca o torță. O familie a rămas fără acoperiș deasupra capului din cauza unui incendiu.