Rețele de socializare

Moldova

Studentele care au bătut o femeie, pe o stradă din capitală, vor fi declarate indezirabile pe teritoriul țării noastre, pentru 5 ani

La data de 23 septembrie curent, în jurul orei 15:35, serviciul unic 112 a fost sesizat precum că pe str. N. Testimițeanu din Chișinău, în stradă, o femeie  în vârstă de 33 de ani,  a fost agresată de un grup de persoane de origine străină.

Publicat

Polițiștii au înregistrat cazul, astfel fiind inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

De asemenea, în urma măsurilor întreprinse de către angajații Biroului Migrație și Azil, persoanele suspecte s-au dovedit a fi patru tinere cu vârsta cuprinsă între  20  și 22 de ani, originare din Israel, cu permis de ședere în scop de studii la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testimițanu.

Ieri, 1 octombrie,  organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție  Centru, a pornit o cauză penală în baza art.287 alin.(2) Cod penal (huliganism în grup) în privința celor patru tinere, iar astăzi,  au fost citate pentru audieri, însă nu s-au prezentat pentru recunoașterea și audierea în calitate de bănuite. Fiind verificate la domiciliu, nu au fost depistate, iar la numerele de telefon indicate nu au răspuns.


Astfel, se prezumă că tinerele  au comis o infracțiune contra  securității  și  ordinii publice, iar în consecință existând motive întemeiate de a considera că  acestea au desfășurat și intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol ordinea publică, potrivit  articolului  55 al Legii nr. 200 din 16.07.2010  privind regimul străinilor în Republica Moldova.

În context,  Inspectoratul de Poliție Centru a înaintat un demers către Biroul Migrație și Azil  al MAI, cu privire la declararea celor patru persoane indezirabile pe teritoriul țării pentru o perioadă de 5 ani.


Moldova

Crăciun „fierbinte” în nordul țării. Pompierii au intervenit la stingerea a doua incendii, la Briceni.

Crăciunul pe stil nou s-a lăsat cu incidente. Salvatorii și pompierii din țară au intervenit în 21 de situații de risc în doar 24 de ore. Potrivit IGSU, peste 450 de salvatori și pompieri, cu 140 de unități de tehnică specializată, au fost la datorie pentru siguranța cetățenilor.

Publicat

Astfel, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit la stingerea a 2 incendii, înregistrate în raionul Briceni. Primul caz a fost înregistrat în satul Slobozia – Șirăuți. Acolo, pompierii au intervenit pentru a stinge focul, care a distrus o cameră dintr-o casă de locuit. Datorită intervenției eficiente a angajaților IGSU, alte 2 camere au fost salvate. Din fericire, în urma celor întâmplate nici o persoană nu a avut de suferit. De asemenea, pompierii au fost solicitați pe strada Independenței din orașul Briceni. Acolo a izbucnit un incendiu într-o încăpere a unui magazin cu piese auto. Focul a afectat parțial mai multe bunuri materiale depozitate în acesta. Pompierii au intervenit promt și au lichidat flăcările la scurt timp după intervenție. Și în acest caz nu au fost înregistrate victime. În urma celor două incidente, au fost ponite anchete în cadrul cărora specialiștii urmează să stabilească circumstanțele exacte ale izbucnirii flăcărilor.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Pungășie ziua în amiaza mare. Un bărbat a rămas fără acte, bani și bunuri, într-un local din capitală.

Pungășie ziua în amiaza mare, într-un local din capitală. Doi indivizi de 24 și 48 de ani din Chișinău și Criuleni au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce ar fi prădat un bărbat de mai multe bunuri personale. Totul s-a întâmplat într-un local din sectorul Centru al capitalei.

Publicat

Potrivit poliției, cei doi suspecți i-ar fi distras atenția victimei și i-ar fi sustras din buzunar portmoneul cu acte de identitate și bani, telefonul mobil și alte bunuri personale. Suma totală a prejudiciului cauzat a fost estimat la peste 22 de mii de lei.
După ce și-a dat seama că a rămas bunuri, bărbatul a alertat poliția. În urma acțiunilor de investigație și urmărire penală, oamenii legii au identificat și reținut suspecții.
La moment, cei doi bărbați sunt cercetați penal pentru pungășie, iar dacă vor fi găsiți vinovați aceștia riscă până la patru ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Reținuți de proprii colegi. O schemă de migrație ilegală în care ar fi implicați funcționari MAI, deconspirată.

Schemă infracțională specializată pe organizarea migrației ilegale – dată peste cap de oamenii legii. Două persoane au fost reținute, urmare a 19 percheziții la Dondușeni și Otaci, într-un dosar de organizare a migrației ilegale pentru 12 cetățeni ai Ucrainei, apți de luptă.

Publicat

Printre figuranți în schemă s-ar număra și persoane cu statut special. Conform informației oferite de către organele de resort, membrii grupului infracțional le organizau ucrainenilor intrarea ilegală în Moldova prin traversarea râului Nistru cu o barcă gonflabilă, contra sumei de $10.000 per migrant ucrainean. Alternativ, migranții transmiteau banii în Ucraina – atât electronic, cât și în numerar. După sosirea ilegală în Moldova, recruții ucraineni se prezentau la Inspectoratul General pentru Migrație și subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al MAI, pentru perfectarea actelor privind legalizarea șederii acestora în Moldova, în scopul plecării spre Uniunea Europeană.
Prin urmare, unul din transportatorii vizați a fost reținut în flagrant, chiar în timp ce conducea mașina personală pe șoseaua de centură a orașului Dondușeni, când pornise spre Chișinău, cu patru pasageri ucraineni sosiți ilegal în Moldova. Cel de-al doilea bărbat cu rol de organizator al grupului infracțional, a fost reținut acasă, la Otaci. Ulterior, la solicitarea procurorilor, cei doi au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Per total, cele 19 percheziții desfășurate cu sprijinul angajaților „Fulger” au vizat 11 persoane cu vârste cuprinse între 31 și 47 ani, inclusiv doi funcționari publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care dețin funcții de conducere. De asemenea se numără și un intermediar financiar al grupului organizat, care primea fizic banii de la ucraineni, pe care le transmitea membrilor grupului, mizând pe faptul că astfel nu vor fi deconspirați. Tot la percheziții, au fost depistate atât barca folosită la traversarea ilegală a Nistrului, cât și o parte din banii plătiți în numerar în sumă de circa 95.000 de dolari în diferită valuta precum în dolari americani, euro, lei și hrivne. Actualmente, urmare a ultimelor percheziții desfășurate în ziua de 22 decembrie, celelalte nouă persoane care nu au fost reținute urmează să se prezinte în fața autorităților de drept, pentru înaintarea statutului de bănuit, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Investigațiile penale continuă, inclusiv prin prisma prevenirii în cadrul unor astfel de scheme de organizare a migrației ilegale a infiltrării persoanelor cu risc multilateral la adresa securității Moldovei.


Citește mai departe

topul săptămânii