Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Corupția, soră cu educația! În școli și grădinițe s-au început colectările de bani

A început noul an școlar, s-au înmulțit și cazurile de colectarea ilicită a banilor în instituțiile de învățământ. Practic, în fiecare zi părinții se plâng, pe rețelele sociale, că sunt impuși să achite bani pentru diferite servicii. Și Centrul Național Anticorupție și-a intensificat activitatea. A creat o celulă de criză, iar în prima săptămână de la reluarea anului, au fost înregistrate peste 20 de cazuri.

Publicat

Despre colectările de bani la grădinița 225 din sectorul Ciocana al Capitalei a scris o mamă, pe Facebook. Aceasta a arătat mesajele expediate în chat-ul comun al părinților. Oamenii sunt rugați să dea aproape 1900 de lei fiecare pentru cadouri educatorilor.

„Pentru fiecare profesor includem câte 1700 de lei și din rest să procurăm cutii de ciocolate, plicuri, șampanie. Fără flori”.

„Am mai procurat 3 sacoșe, pentru directoare, metodistă și profesoara de muzică, doar nu o să le dăm plicurile în mână și atât”.


Cu aceste mesaje, am bătut la ușa grădiniței. Administrația susține că totul este legal, iar banii sunt donați benevol de către părinți și încasați de asociație. Aceasta are și un oficiu propriu, chiar în interiorul grădiniței.

RODICA CERNAT, PREȘEDINTA ASOCIAȚIEI DE PĂRINȚI: „Este o cotizație, o donație benevolă prin aparatul de casă sau la bancă prin transfer. –Despre ce sumă este vorba? –Cotizația lunară e 400 de lei”.

AURELIA MORCOV, DIRECTOARE: „Educatorii nu primesc bani sau cadouri de la părinți? –Nu au voie să colecteze bani. Nu pot să mă exprim despre cadouri”.


Iar mătușa unui elev de la liceul Pro Succes ni s-a plâns că în școală sunt colectate sume impunătoare. Femeia afirmă că asociația de părinți o obligă să achite câte 3000 de lei anual pentru contractul de studii. Pe lângă acești bani, mai sunt percepute și alte sume de bani, care se ridică la câteva sute, pentru perdele, ceasuri de perete și altele.

„Pentru patru perdele – 1850 de lei. Un sac cu pământ de 80 de lei și vazoane – 450 de lei”.

„Dacă sunteți de acord, m-am gândit să strângem câte 200 de lei. Totul pentru binele copiilor noștri”.


ANONIM: „În afară de fața instituției, care a fost vopsită, nu s-a schimbat absolut nimic. De ce ei nu ar investi în clasele de studiu, nu ar cumpăra table interactive?”.

Conducerea liceului ne-a spus că s-a autosesizat și a inițiat o anchetă de serviciu, dar a refuzat să ofere un comentariu la cameră: „Avem această contribuție din partea părinților, dar nu o să dăm niciun fel de interviu”.


Iar o profesoară din liceul Academia Copiilor a publicat mai multe înregistrări audio de la ședințele cu directoarea școlii. Femeia susține că salariul directoarei se ridică la 8500 de lei, iar pe lângă acești bani, mai primește și premiu anual în valoare de 40 de mii de lei, alocat din banii plătiți de părinți în contul asociației.

Am mers astăzi la liceu pentru a discuta cu directoarea, însă paznicul nu ne-a dat voie să intrăm, iar ea a refuzat să iasă în fața presei.

Pentru a preveni astfel de cazuri, Centrul Național Anticorupție a format o celulă de criză. În cadrul acesteia, plângerile părinților sunt examinate în regim de urgență în comun cu cei de la Ministerul Educației. Până acum au fost înregistrate 22 de plângeri.

ION PRUTEANU, ȘEFUL DIRECȚIEI EDUCAȚIEI ANTICORUPȚIE: „Multe se referă la colectări fie pentru echipament, fie pentru necesitățile școlii. Le putem cataloga anonime deoarece contactați de către colege, au refuzat să răspundă la întrebări sau să conlucreze”.

Majoritatea părinților doresc să rămână anonimi, ceea ce îngreunează mult lucrul ofițerilor. Datele centrului arată că cel mai des este vorba despre bani solicitați forțat de către asociațiile de părinți sau colectați în plic. Pentru astfel de acțiuni, profesorii riscă să se aleagă cu mustrări sau chiar să fie eliberați din funcție.

tv8.md

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii