Rețele de socializare

Moldova

Decizia CtEDO în cazul profesorilor turci, expulzați din R. Moldova

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis astăzi o hotărâre prin care declară că R. Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului.

Publicat

Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci dintre cei șapte cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, și care au depus plângeri în fața Curții.

În fața Curții, reclamanții au declarat că au fost reținuți ilegal în dimineața zilei de 6 septembrie și că au fost predați ilegal autorităților turcești. Guvernul R. Moldova a recunoscut că cetățenii turci au fost reținuți, însă a declarat în fața Curții că acest lucru a fost justificat, iar reclamanții nu s-au opus expulzării în țara lor de origine.

Deși Guvernul de la Chișinău insistă că nu era conștient de temerile reclamanților de a fi expulzați în Turcia, Curtea notează că, în cererile de azil, reclamanții și-au exprimat clar frica de a fi persecutați în Turcia. Totodată, în decizia din 4 septembrie 2018, în legătură cu aceste cereri de azil, Biroul Migrație și Azil a considerat că temerea reclamanților de a fi persecutați politic în Turcia este bine întemeiată.


„În cazul de față se pare că autoritățile din R. Moldova nu numai că nu au acordat reclamanților posibilitatea de a alege țara în care să fie expulzați, dar deliberat, i-au transferat către autoritățile din Turcia. Materialele din dosar mai arată că operațiunea comună a serviciilor moldovenești și turcești a fost pregătită înainte de 6 septembrie 2018. Faptul că reclamanții au fost transportați în Turcia într-un avion special, este unul dintre elementele care susțin acest punct de vedere. Totodată, faptele indică că operațiunea a fost concepută și organizată astfel încât reclamanții să fie luați prin surprindere și să nu aibă posibilitatea de a se apăra”, precizează CtEDO.

Totodată, din moment ce reclamanţii s-au integrat în societatea moldovenească şi au avut relaţii de familie veritabile, Curtea a considerat că expulzarea lor din Moldova a perturbat în mod radical relaţiile lor private şi de familie. Corespunzător a avut loc o ingerinţă în drepturile acestora în această privinţă, notează Juriștii pentru Drepturile Omului.

Curtea a notat că legislaţia moldovenească reglementează expulzarea şi extrădarea. Cu toate acestea, reclamanţii au fost înlăturaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale. Din moment ce transferul forţat nu a avut o bază legală suficientă, acesta nu a fost „conform legii” în sensul paragrafului 2 din Articolul 8.


zdg.md

Moldova

Descoperire șocantă în Franța: Bebeluș, găsit mort într-o mașină de spălat. Mama copilului este o moldoveancă.

Tragedie cutremurătoare în Franța, unde un bebeluș a fost descoperit fără viață în tamburul unei mașini de spălat, într-o locuință din Valenton, o suburbie a Parisului. Descoperirea macabră a fost făcută în seara de 7 iulie, după ce mama copilului, o moldoveancă de 39 de ani, s-a prezentat la spital cu sângerări abundente.

Publicat

Potrivit presei franceze, medicii au constatat că femeia prezenta semne clare că a născut recent – inclusiv prezența placentei și a cordonului ombilical – însă aceasta a negat totul.
Suspiciunile au fost imediat transmise autorităților, care au început o anchetă penală.

O primă percheziție la domiciliul femeii nu a dus la descoperirea copilului. Ulterior, mama a recunoscut că a născut, dar nu a oferit detalii despre ce s-a întâmplat cu nou-născutul.

Polițiștii au revenit și au reluat căutările. În cele din urmă, trupul bebelușului a fost găsit ascuns în mașina de spălat.


Din primele constatări nu s-au observat urme vizibile de violență pe corpul micuțului, însă cauza exactă a morții va fi stabilită în urma unei autopsii.

Femeia se află internată în spital, sub supraveghere medicală, și nu a putut fi încă audiată de anchetatori. Poliția franceză a deschis oficial un dosar penal pentru omor voluntar asupra unui minor sub 15 ani.


Citește mai departe

Moldova

Tamponare fatală la Sîngerei: Un bărbat de 53 de ani a fost spulberat de un camion.

Tragedie pe șosea, în raionul Sîngerei. Un bărbat de 53 de ani și-a pierdut viața, după ce a fost lovit mortal de un camion. Accidentul s-a produs în seara zilei de 10 iulie, în jurul orei 22:20, pe o porțiune de traseu neiluminată.

Publicat

Potrivit informațiilor preliminare, șoferul- un bărbat de 40 de ani- se deplasa regulamentar pe traseu, când la un moment dat în față i-ar fi apărut pietonul, care mergea pe acostament, în aceeași direcție de mers. Impactul a fost extrem de violent, iar bărbatul de 53 de ani, a suferit răni incompatibile cu viața. La fața locului au fost trimise de urgență echipaje de poliție și ambulanță. Din nefericire însă, medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat.

Șoferul a fost supus testării cu aparatul Drager, iar rezultatul a fost negativ — acesta nu se afla sub influența alcoolului în momentul producerii accidentului.

Oamenii legii au deschis o anchetă și urmează să stabilească toate circumstanțele care au dus la producerea tragediei.


Citește mai departe

Moldova

„Afaceri” cu bani publici: Percheziții de amploare într-un dosar de abuz de serviciu, la Taraclia.

Scandal cu iz penal în administrația publică locală din sudul țării. Ofițerii Centrului Național Anticorupție, în colaborare cu procurorii municipiului Chișinău, au descins cu percheziții în dimineața zilei de11 iulie în mai multe locații, într-un dosar de abuz de serviciu, soldat cu prejudicii în proporții deosebit de mari aduse bugetului local al raionului Taraclia.

Publicat

Conform informațiilor preliminare, în vizorul anchetatorilor se află atât persoane cu funcții de conducere din cadrul autorităților publice locale, cât și reprezentanți ai unor agenți economici. Aceștia sunt bănuiți că, începând cu anul 2021, ar fi pus la cale o schemă prin care atribuiau preferențial contracte publice de reparație a drumurilor locale, în schimbul unor foloase necuvenite.

Potrivit schemei descoperite de CNA, factori de decizie din cadrul administrației publice locale Taraclia ar fi ignorat deliberat ofertele mai avantajoase ale altor participanți la licitații și ar fi favorizat în mod repetat același operator economic, încălcând grav legislația privind achizițiile publice. Prejudiciile calculate până acum sunt semnificative și vizează fondurile destinate infrastructurii rutiere.

Pe marginea acestui caz a fost pornită o cauză penală pentru abuz de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau care a cauzat daune în proporții deosebit de mari.


Perchezițiile s-au desfășurat atât în municipiul Chișinău, cât și în raioanele de sud ale țării.

Oamenii legii continuă investigațiile în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor cauzei, identificării tuturor persoanelor implicate și atragerii acestora la răspundere penală, conform legii.


Citește mai departe

topul săptămânii