Rețele de socializare

Moldova

Dosarul licitaţiilor trucate în medicină – de trei ani şi jumătate în „şedinţe preliminare”

Deși au trecut trei ani și jumătate de când dosarul licitațiilor trucate în medicină a fost trimis în judecată, cauza se mai află la etapa ședințelor preliminare. Motivul tergiversării acestui dosar ar fi numărul mare al inculpaților, dar și al avocaților care, în cadrul ședințelor, înaintează diverse cereri și demersuri.

Publicat

Dosarul licitațiilor trucate în medicină a fost trimis în judecată în noiembrie 2015. Deși de atunci au trecut peste trei ani, judecătorii nu au purces încă la examinarea propriu-zisă a probelor din acest dosar.

Potrivit Procuraturii Antico-rupție (PA), în prezent, în dosar sunt vizați 30 de inculpați a căror apărare este asigurată de circa 30 de avocați, astfel, fiind implicate circa 60 de persoane.

„În asemenea circumstanțe, părții acuzării nu-i poate fi imputată tergiversarea examinării cauzei penale, așa cum ședința judiciară nu a fost amânată niciodată, din motivul absenței procurorului, dar la cererile sau din absența părților apărării”, se spune în răspunsul oferit ZdG de către procurora-șefă interimară a PA, Adriana Bețișor.


Procuratura mai menționează că unul dintre inculpați și-a recunoscut vina, iar cauza în privința acestuia a fost disjunsă în procedură separată. La moment, în privința persoanei vizate nu a fost adoptată o decizie, cauza fiind în stadiul final de examinare.

Pentru că dosarul se află de mai bine de trei ani pe masa judecătorilor, fără ca aceștia cel puțin să înceapă examinarea probelor, în privința inculpaților nu este aplicată vreo măsură preventivă, deoarece cele aplicate anterior – arestul preventiv, arestul la domiciliu și liberarea provizorie sub control judiciar, au un anumit termen limită în interiorul cărora pot fi aplicate aceste măsuri, termen epuizat începând cu 2016.

Statul, prejudiciat cu 2,7 milioane de lei

Cauza penală privind „licitațiile trucate în medicină” a fost intentată de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi PA în aprilie 2015, când 16 persoane, inclusiv Andrei Usatâi, fostul ministru al Sănătăţii, au fost reţinute pentru 72 de ore, alte şase persoane fiind audiate în stare de libertate.


CNA informa atunci că această cauză a fost pornită în noiembrie 2014, iar în cadrul investigațiilor s-au constatat mai multe cazuri de trucare a licitațiilor. Astfel, în caietul de sarcini pentru procurarea echipamentelor medicale, ar fi fost incluși parametri care corespundeau exclusiv echipamentelor medicale comercializate de companiile lui Tudor Ceaicovschi, Global Biomarketing Group Moldova SRL și Intermed SRL. Mai mult ca atât, au fost identificate cazuri în care reprezentanţii agentului economic favorizat întocmeau răspunsurile la contestaţiile depuse de întreprinderile care nu au fost de acord cu condiţiile desfăşurării licitaţiilor.

Astfel, prin intermediul acestei scheme, ar fi fost trucate 20 de licitații, fiind semnate contracte de 200 milione de lei, ceea ce a adus statului un prejudiciu de peste 2,7 milioane de lei.

R. Moldova obligată să achite prejudiciu moral unui inculpat în dosarul licitaţiilor trucate în medicină


În dosar sunt vizate mai multe persoane cu funcţii de răspundere, printre care fostul director al Spitalului de Urgență, Gheorghe Ciobanu, fostul șef al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman, şefi de spitale de nivel republican şi local, conducerea Agenţiei Achiziţii Publice, fostul ministru al Sănătăţii, dar şi funcţionari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului Instituţii Penitenciare.

Bănuiții sunt cercetați pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere activă și pasivă, pentru care legislaţia în vigoare prevede pedepse sub formă de detenţie de până la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii.


zdg.md

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii