Rețele de socializare

Moldova

Numărul persoanelor reținute în 2018 a scăzut considerabil

Numărul persoanelor reţinute şi arestate este în scădere. Concluzia se desprinde dintr-un studiu efectuat de procurori la capitolul măsurilor preventive, aplicate în republică în decursul anului 2018 în privinţa persoanelor bănuite sau învinuite de comiterea infracţiunilor la faza de urmărire penală.

Publicat

Statisticile indică o micşorare considerabilă a numărului:
– persoanelor reţinute cu 1047 cazuri (-23,7%);
– demersurilor de arestare preventivă cu 907 cazuri (-31,9%),
– persoanelor reţinute care au fost arestate preventiv cu 838 cazuri (-34,5%).

Faptul scăderii numărului de măsuri preventive nu constituie un indicator al schimbării poziţiei instituţionale în acest sens. Reducerea numărului de reţineri şi arestări în anul 2018 a fost dictată de obiectivele şi realităţile care au influenţat procesul penal, inclusiv:
– scăderea numărului de infracţiuni în republică (de la 35581 de infracţiuni în anul 2017 la 32035 de crime în 2018);
– scăderea numărului de cauze penale exercitate şi conduse de procurori (de la 57313 cauze penale în anul 2017 la 51943 dosare în 2018), inclusiv dosare aflate în circuitul: IGP, CNA, Serviciului Vamal şi Poliţiei de Frontieră.

De notat că, fiind cercetaţi în stare de libertate, o bună parte dintre bănuiţi şi învinuiţi părăsesc teritoriul republicii, fiind anunţaţi în căutare internaţională, iar pentru extrădarea lor statul urmând să achite, în mediu, câte 30 – 40 de mii de lei. Numai în cursul anului trecut, procurorii au inițiat 101 de cereri de extrădare, din care 32 au fost admise, iar 61 se află la etapa de examinare.


Este alarmant numărului învinuiţilor, inculpaţilor şi condamnaţilor aflaţi în căutare. Astfel, dacă la începutul anului 2018 în căutare se aflau 6341 de persoane, la finele anului trecut erau deja 6890 de persoane care se ascundeau de urmărirea penală, de judecată şi organele care pun în executare sentinţa, o bună parte a acestora fiind cercetate şi judecate pentru infracţiuni excepţional şi deosebit de grave.

În concret, la faza de urmărire penală au fost reţinute 3363 persoane, comparativ cu 4410 persoane reţinute în anul 2017.

Arestarea preventivă a fost solicitată de procurori în privinţa a 1936 persoane (2843 în anul 2017) sau a 57,6 la sută din numărul celor reţinuţi. Mandate de arestare preventivă au fost eliberate de magistraţi în privinţa a 1592 persoane, inclusiv în privinţa celor care s-au eschivat de la urmărirea penală, iar în 344 de cazuri demersurile procurorilor au fost respinse.


Procurorii au contestat cu recurs 79 de încheieri prin care judecătorii de instrucţie au respins demersurile de arestare preventivă, din care 10 contestaţii au fost admise. Avocaţii, la rândul lor, au contestat cu recurs 393 de încheieri de arestare preventivă, dintre care 17 contestații au fost admise.

În condiţiile anumitor nemulţumiri, vociferate încă acum doi ani de unii avocaţi şi reprezentanţi ai societăţii civile faţă de „numărul mare şi nejustificat de arestări”, reiterăm că, evaluarea necesităţii şi temeiniciei arestării preventive are loc inclusiv cu luarea în consideraţie a argumentelor părţii apărării atât la faza reţinerii persoanei, cât şi la cea de examinare a demersurilor de arestare de către judecătorii de instrucţie.

În context, procurorii au analizat circumstanţele concrete ale fiecărei cauze penale și, constatând lipsa necesităţii privării în continuare a persoanei de libertate, au decis punerea în libertate a 1771 persoane (52,7 la sută din numărul total al reținuților), inclusiv cu aplicarea altor măsuri procesuale de constrângere.


Respectiv, după cum s-a menţionat, au fost arestate preventiv doar 47,3% (55,1% în anul 2017)  din persoanele reţinute în anul 2018.

Studiul mai arată că, din numărul total al persoanelor arestate preventiv:
– 153 persoane au fost învinuite de comiterea infracţiunilor excepţional de grave (omucideri, acţiuni violente cu caracter sexual asupra minorilor, ş.a.),
– 427 persoane de săvârşirea infracțiunilor deosebit de grave (tâlhării, trafic de droguri, violenţe în familie soldate cu cauzarea de leziuni grave sau decesul victimelor, trafic de persoane şi copii, cazuri de criminalitate organizată etc.);
– 872 persoane de comiterea infracțiunilor grave (infracţiuni violente, escrocherii, şantajuri, jafuri, violuri etc.).

Din totalul celor 1730 de persoane arestate preventiv (inclusiv 138 arestate în lipsă), în instanța de judecată au fost trimise în stare de arest preventiv 960 persoane.


Arestarea la domiciliu a fost dispusă în privinţa a 454 persoane (la demersul procurorului la domiciliul au fost arestate 82 persoane), din care au fost învinuite:
– 11 persoane de comiterea infracțiunilor excepțional de grave;
– 81 persoane de săvârşirea infracțiunilor deosebit de grave;
– 319 persoane de comiterea infracțiunilor grave.

În instanța de judecată au fost trimise în stare de arestare la domiciliu 214 persoane.

Liberarea provizorie sub control judiciar s-a solicitat în privinţa a 18 persoane, instanţa de judecată aplicând-o în privinţa a 146 persoane, dintre care, 95 persoane învinuite au fost trimise în judecată cu această măsură preventivă.

Liberarea provizorie pe cauţiune a fost aplicată unei singure persoane.

Obligarea de a nu părăsi localitatea a fost aplicată în privinţa a 4233 persoane, din ele, 4013 persoane învinuite au fost trimise în instanța de judecată.

Obligarea de a nu părăsi ţara a fost aplicată în privința a 3807 persoane, din ele 3361 persoane învinuite au fost trimise în instanța de judecată.

În privința a 27 de persoane au fost aplicate alte măsuri preventive (ridicarea provizorie a permisului de conducere, garanția personală, a unei organizații sau transmiterea sub supraveghere), din care 20 persoane învinuite au fost trimise în instanța de judecată.

Obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală sau instanţa de judecată a fost aplicată în privinţa a 5371 persoane, iar aducerea silită s-a dispus în privinţa a 1938 persoane.


Prin urmare, din numărul total de 21069 de măsuri procesuale de constrângere aplicate pentru a asigura buna desfăşurare a urmăririi penale în anul 2018, arestarea (preventivă şi la domiciliu) a fost aplicată în privinţa a 2184 persoane, ceea ce constituie 10,36%.

În total, în stare de arest (preventiv şi la domiciliu) au fost trimise în instanţa de judecată 1174 persoane, sau 7,0% din numărul total de 16681 persoane inculpate deferite justiţiei de procurori în anul trecut.

Respectarea legislaţiei şi drepturilor fundamentale ale omului în cadrul aplicării măsurilor procesuale de constrângere, în special a celor privative de libertate, se află permanent în vizorul instituţiei. Procurorii şi reprezentanţii organelor de urmărire penală sunt orientaţi la respectarea strictă a prevederilor legale, în sensul asigurării dreptului persoanei la libertate şi siguranţă fizică.

Moldova

„Mama” spălării banilor. O femeie, suspectată că ar fi lichefiat peste 57 de milioane de lei doar într-un an.

Schemă de spălare de bani în proporții deosebit de mari deconspirată de oamenii legii. O femeie ar fi capul întregii grupări. Ofițerii de investigații, în comun cu procurorii, au efectuat zeci de percheziții la domiciliile și în mijloacele de transport ale administratorilor și angajaților mai multor entități economice din țară, într-o cauză pentru spălarea banilor.

Publicat

Conform materialelor anchetei, mai multe persoane fizice și juridice ar fi fost implicate într-o schemă frauduloasă de conversie și transfer de fonduri și produse cerealiere de proveniență dubioasă, în scopul legalizării și exportului acestora în afara țării. În cadrul investigațiilor s-a stabilit că doar în anul 2024, prin retrageri de numerar de la bancomate și oficii bancare, au fost lichefiate surse financiare în valoare totală de peste 57 de milioane de lei. În paralel, au fost introduse fictiv în circuitul economic național și ulterior exportate bunuri în valoare similară. Mijloacele bănești erau extrase de pe conturile de tip business-card ale mai multor companii nou înființate în acest scop. Retragerile erau efectuate de administratoarea uneia dintre companii, care coordona întreaga activitate infracțională. Prin urmare, în timpul perchezițiilor au fost ridicate telefoane mobile, laptopuri, zeci de carduri bancare emise pe numele unor persoane terțe, un pistol funcțional cu gaz comprimat, precum și numeroase acte și documente utilizate de suspecți în activitatea ilegală. Actualmente, ancheta este în desfășurare, iar autoritățile continuă acțiunile de stabilire a tuturor persoanelor implicate și a prejudiciului cauzat.


Citește mai departe

Moldova

Băuți și drogați la volan. Mai mulți șoferi s-au pomenit cu dosare penale.

Mai mulți șoferi s-au pomenit cu dosare penale și riscă sancțiuni usturătoare, după ce au fost prinși în timp ce conduceau mașinile fie sub influența drogurilor, fie a alcoolului.

Publicat

Printre aceștia se numără un bărbat de 45 de ani, care circula cu mașina pe strada Valea Crucii din capitală, fără pic de remușcare. Șoferul a atras atenția unei patrule INSP prin modul haotic de deplasare. Acesta a fost tras pe dreapta și supus testării la consum de substanțe narcotice, iar rezultatul expertizei a arătat că șoferul se afla sub influența marijuanei. Mai mult, automobilistul mai era și băut- testul alcoolscopic a arătat o concentrație de 0,56 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.
Cercetat penal este și un alt șofer, de 59 de ani, după ce a fost depistat conducând sub influența substanțelor narcotice. Acesta a fost escortat la Dispensar pentru testare, rezultatul fiind pozitiv tot la marijuana.
De asemenea, la Copanca, Căușeni, polițiștii de patrulare au prins o șoferiță de 33 de ani, care se afla în stare de ebrietate. Testată alcoolscopic, aparatul Drager a indicat 0,62 mg/l vapori de alcool în aerul expirat. Șoferița a fost înlăturată de la volan, iar automobilul a fost ridicat la parcarea specială. Tot în raionul Căușeni, doar că în satul Tănătari, oamenii legii au surprins un șofer de 47 de ani, care circula pe drumurile din localitate, fiind în stare avansată de ebrietate.
În același timp, în satul Tocuz, un bărbat de 30 de ani a fost stopat, după ce a fost observat cum circulă de pe un sens pe altul. Și în acest caz șoferul se afla în stare avansată de ebrietate.
Acum, toate persoanele sunt cercetate conform legislației în vigoare.



Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Braconieri, descoperiți de poliție. 16 persoane din Hîncești sunt cercetate penal pentru vânat ilegal.

Braconieri, descoperiți de poliție. 16 persoane din raionul Hîncești, cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, sunt cercetate penal pentru vânt ilegal.

Publicat

Oamenii legii au descins cu mai multe percheziții în locuințele bănuiților, unde au găsit și ridicat arme deținute ilegal, muniții și alte probe ce ar demonstra acțiunile de braconaj.
Obiectele ridicate au fost transmise pentru expertiză la Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al IGP, iar suspecții sunt cercetați penal.
Polițiștii continuă investigațiile sub toate aspectele legale, pentru a stabili circumstanțele în care armele au fost dobândite, scopul păstrării acestora, precum și dacă mai sunt și alte persoane implicate.
De menționat că, persoana care predă benevol arma de foc, munițiile sau mijloacele explozive pe care le deține ilegal este eliberată de răspundere penală sau contravențională.


Citește mai departe

topul săptămânii