Rețele de socializare

Moldova

Avertisment! Cum puteți fi fraudat prin metoda „Inginerie Sociale” și „Furt de identitate” și cum vă feriți

Fn perioada lunilor  ianuarie – septembrie, curent, angajații Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații au stabilit că în Republica Moldova s-a atestat o creștere a infracțiunilor utilizând metoda fraudei de Inginerie Sociale  (engleză Social Engineering) și Furt de identitate.

Publicat

 Astfel, această metodă a favorizat comiterea mai multor infracțiuni, unde au avut de suferit atât persoane fizice cât și juridice.

Cum funcționează

Noțiunea de inginerie sociala se referă la tehnicile de a influenta, reformula, manipula și minți, utilizând în principal, mecanismele de bază din psihologie, astfel încât, ținta va vedea și înțelege ceea ce „Hackerul” dorește ca ținta să vadă și să înțeleagă.


Un principiu fundamental al ingineriei sociale spune că „omul este cea mai slabă verigă a unui sistem de securitate”. În criminalitatea informatică, termenul are sensul de a obține acces ilicit la informații sau echipamente prin minciuni și manipulare.

Acest tip de infracțiuni se caracterizează prin „furtul de identitate” este un tip de fraudă care implică furtul de bani sau obținerea altor avantaje prin a pretinde a fi altcineva. În cele mai dese cazuri infractorii creează profil “clone” pe rețelele de socializare.

Ulterior „furtului de identitate” hackerii estorcă mijloace financiare de la prietenii apropiați și rudele victimei, invocând diferite motive cum ar fi:  intervenții chirurgicale, acordarea suportului financiar pentru servicii funerare precum și alte situații de forță majoră.


Cum ne protejăm

 În vederea combaterii infracțiunilor ce presupun „Ingineria Socială” și „Furtul de identitate”, Poliția recomandă următoarele măsuri de protecție:

– utilizați  parole de acces securizate;


– folosiți autentificări în două etape;

– verificați identitatea  persoanelor cu care comunicați  virtual;


– în cazul identificării „furtului de identitate” în regim de urgență  solicitați blocarea acestuia la administrația rețelelor de socializare.

Fenomenul trebuie privit cu maximă seriozitate, deoarece infractorii online se perfecționează într-un ritm neaşteptat de rapid, iar pagubele pe care le pot face pot fi extrem de mari.

Sesizați Poliția la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu ați devenit victima acesteia.

Persoanele care a avut de suferit în urma acțiunilor ilegale a persoanelor neidentificate sunt rugați să se adreseze la Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații, (str. Bucuriei 14, mun. Chișinău).

Moldova

/AUDIO/ Servicii medicale „vândute la negru”. Încă un caz de corupție sistemică, depistat de ofițerii CNA.

Doi șefi de secție din cadrul Spitalului raional Florești au ajuns pe mâna ofițerilor CNA și a procurorilor din Bălți, după ce s-a stabilit faptul că aceștia ar face parte dintr-o schemă de corupție sistemică. Mai exact, cei doi medici ar fi pretins și acceptat remunerații ilicite de la pacienți pentru diferite servicii, acordate contrar atribuțiilor funcționale.

Publicat

Oamenii legii au desfășurat până la moment 20 de percheziții în mai multe locații din Chișinău, Bălți și Florești, acțiunile vizând instituții medicale, centre de diagnostic medical și companii farmaceutice.
Potrivit datelor făcute publice, suspecții ar fi acționat în complicitate cu mai multe persoane din sistemul medical, prin corupere și trafic de influență, pe care le-ar fi determinat să elibereze concluzii medicale pentru determinarea gradelor de dizabilitate în lipsa fizică a pacienților. De asemenea, aceștia ar fi eliberat pacienților fișe de trimitere pentru investigații medicale la anumite centre de diagnostic private, iar pentru fiecare investigație ar fi primit de la agenții economici un comision de 15 la sută per serviciu prestat. În cadrul investigațiilor, s-a mai constatat că aceeași schemă ar fi funcționat și cu prescripțiile medicale. Bănuiții ar fi eliberat pacienților prescripții pentru preparate farmaceutice, cu indicarea concretă a agentului economic de unde urmau a fi achiziționate medicamentele, pentru care, de asemenea, primeau comisioane.
În timpul descinderilor, ofițerii CNA au depistat și ridicat mijloace financiare, proveniența cărora urmează a fi stabilită, înscrisuri de ciornă și purtători de informații. Cei doi angajați ai Spitalului raional Florești urmează a fi audiați și ulterior cercetați în stare de libertate pentru trafic de influență și corupere pasivă. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

Moldova

Coliziune violentă la Sîngerei. Un căruțaș a ajuns la spital, după ce a fost tamponat de o mașină.

Coliziune cu urmări grave în raionul Sîngerei. Un căruțaș de 66 de ani a fost traumatizat și a ajuns pe patul de spital, după ce o mașină a dat peste el. Accidentul înfiorător s-a produs în seara zilei de 4 februarie, în apropiere de satul Dumbrăvița.

Publicat

Potrivit poliției, bărbatul de 66 de ani se afla la ghidonul unei căruțe și în momentul în care ieșea de pe un drum adiacent, a fost lovit de un automobil la volanul căruia se afla un bărbat de 34 de ani. Ultimul nu ar fi observat hipomobilul din cauza vizibilității reduse, asta întrucât zona era neiluminată. Mai mult, căruțașul nu era îmbrăcat cu vestă reflectorizantă, iar căruța- neechipată cu lumini de semnalizare.
În urma impactului puternic, bărbatul din căruță a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Totodată, s-a dovedit faptul că acesta era și în stare de ebrietate. Testul alcoolscopic a arătat un rezultat de 0,34 mg/l vapori de alcool în aerul expirat, ceea ce depășește norma de peste două ori. Oamenii legii au menționat că șoferul mașinii nu se afla în stare de ebrietate în momentul accidentului.
Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii impactului.


Citește mai departe

Moldova

Un bărbat și-a pierdut viața în urma unui incendiu. Flăcările ar fi izbucnit de la un calorifer electric.

Încălcarea regulilor de exploatare a surselor de încălzit a provocat izbucnirea unui incendiu soldat cu o victimă. Cazul a fost înregistrat în dimineața zilei de 04 februarie 2025, într-o casă de locuit din satul Rujnița, raionul Ocnița. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 08:42.

Publicat

Potrivit informațiilor, în interiorul locuinței s-a produs un incendiu, care a cuprins mai multe bunuri materiale dintr-o cameră cu suprafața de 20 m2. Pentru lichidarea flăcărilor au fost îndreptate două echipe de salvatori și pompieri.
Ajunși, la fața locului, aceștia au depistat în interiorul casei cadavrul parțial carbonizat al proprietarului, un bărbat în vârstă de 77 de ani. Pompierii au reușit localizarea arderii la ora 09:13 și lichidarea completă la ora 09:21. Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort.
În urma cercetărilor efectuate, specialiștii IGSU au stabilit prealabil că incendiul ar fi izbucnit din cauza unei defecțiuni a unui cablu la care era conectat un calorifer electric.
În acest sens, pompierii atenționează repetat cetățenii, că nerespectarea regulilor antiincendiare la utilizarea aparatelor electrice de încălzit, dar și altor surse, poate duce la cazuri tragice de deces.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă cetățenii să instaleze corect și să verifice periodic funcționalitatea aparatelor electrice de încălzit, cum ar fi reșourile, caloriferele electrice, plăpumile și aerotermele. Mai mult, persoanele sunt rugate să deconecteze sursele de încălzit pe timp de noapte, iar la plecarea din locuință aparatele electrice trebuie să fie neapărat deconectate.
Potrivit IGSU de la începutul anului 2025 au fost înregistrate 186 incendii, în urma cărora au decedat 13 persoane.


Citește mai departe

topul săptămânii