Moldova
/VIDEO/ S-ar fi îmbogățit pe seama copiilor: Șeful unei întreprinderi municipale de alimentație publică şi trei agenți economici, reținuți de CNA
Ofițerii CNA şi procurorii anticorupție l-au reținut, astăzi, pe şeful unei întreprinderi municipale de alimentație publică din Chişinău şi trei agenți economici, în cadrul unor dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă. Aceștia sunt bănuiți că ar fi acționat în complicitate, trucând contracte de achiziționare a produselor alimentare pentru școlile și grădinițele din capitală, astfel cauzând prejudicii în proporții deosebit de mari bugetului local.
Cazul a fost documentat de CNA și procurori pe parcursul mai multor luni, timp în care au fost acumulate probe privind funcționarea unei scheme de corupție, organizată de șeful întreprinderii municipale în comun cu câțiva agenți economici. Potrivit datelor anchetei, funcționarul încheia cu agenții economici contracte de furnizare a alimentelor pentru instituțiile școlare și preșcolare, iar aceștia, drept recompensă, trebuiau să-i ofere un comision din fiecare contract semnat. Funcționarul le-ar fi sugerat complicilor săi să majoreze fictiv prețul de achiziție a produselor alimentare, iar diferența de preț să i-o dea lui. Din informațiile obținute, comisionul perceput de pe fiecare contract se ridica până la 25 la sută, iar transmiterea banilor avea loc chiar în biroul șefului.
În procesul documentării cazului au fost constatate episoade de transmitere a mai multor sume de bani, acestea variind între 5000 de lei până la 18 000 de lei. Pentru acumularea altor probe, pertinente pentru cauză, CNA și procurorii anticorupție au efectuat, în această dimineață, 18 percheziții la mai multe adrese din mun. Chișinău. Acțiunile de urmărire penală îi vizează pe șeful întreprinderii și trei furnizori de produse alimentare pentru școlile și grădinițele din Chișinău. În cadrul perchezițiilor, ofițerii Centrului au ridicat diferite sume de bani, în lei și valută străină, de la persoanele supuse perchezițiilor, documente contabile, contracte și alte informații relevante pentru examinarea obiectivă și multilaterală a cazului.
Funcționarul şi cei trei agenți economici au fost reținuți pentru 72 de ore şi au fost escortați la CNA pentru a fi audiați. Aceștia sunt bănuiți de corupere pasivă şi activă. În prezent, au loc şi alte acţiuni de urmărire penală pentru a elucida toate aspectele cazului.
Vedeți mai jos stenograma convorbirilor fixate în birourile suspecților:
Dialog 1
X – Să aduci carne, măi băiete! Azi îmi scrii 150 și îmi aduci 40. Pân aici ți-ajunge. Da, e foarte simplu. Pentru că, в основном, carnea – aici. Carnea, untul.
Y – Da, da, da.
X – Untul… Acestea-s scumpe. Da deja cu legumele… pune-n borș cartoafe cât *** și varză, să fie gustos!
Y- Da.
X – Carnea, untul, cașcavalul, aici, înțelegi? Ai scris atâta și…
Dialog 2
X – Noroc. Tac… Să mă lămuresc cu o chestie.
Y – Lămurește.
X – Da… și amuș și cu a doua. Fiindcă-s aici, dă de-am să-ți dau pe mere. Văd că am lei în buzunar.
Y– Noi ieri n-am numărat paștetul. 600 de paștete.
X– 600 de paștete?
Y– Să fac un ceai?
X– Una, două, trei. Dacă vrei, poți să faci … Da eu mă duc jos și la mata se vând plăcinte, mă duc să ieu două plăcinte calde.
Y – Șăz binișor, ăi, amuș ți-aduce …
X – Nu, mă duc eu să iau plăcinte, nu trebuie mata, постоянно iei, lasă că mă duc.
Y– Nu ți-i rușine? Auzi, A., îmi pare rău cu totul chiar. El se duce jos să cumpere două plăcinte. Poate te duci jos să cumperi și ceai ***?
X – Ține. Aici e și pe paștet și pe….
Y.– Da și domn S., eu n-am 20 de lei să cumpăr două plăcinte jos la mata?
X.– Ai tu și mai multe, da mie mi-i rușine de tine.
Dialog 3
X.- Cu aceia care de la astăia? Ține pe mere – ieri și azi.
Y.- Da, da, da. Nu-i problemă de aceasta. V. cu dânsa-i.
Dialog 4
X- Scrieți-mi acolo 2000-3000. Scrieți acolo ceva, că vreau la urmă săăă….
Y- De cât?
X – 3 scrieți. Că bani nu putem face, măcar asta scrieți că …
Y – Mai fă și niște capici acolo.
X – S.S., știți, aș face… da…
Y – Ce? X – Nu, nu, n-am cui, n-am cu cine. Vă spun, se duc ba la plimbare, ba la teatru, ba la astăia. De-amu cu acestea…
Y – Macar 100 de lei fură pe zi! Să te-nvăț eu?
Y – Am mai făcut și noi acolo oleacă ce-am putut și…
X – Mai rău n-o să fie.
Y – Da. X – Mai rău n-o să fie.
Moldova
/VIDEO/ Canal de migrație ilegală destructurat: Patru străini opriți la frontieră, iar doi moldoveni în rol de călăuze, reținuți.
O operațiune de amploare desfășurată de Poliția de Frontieră, sub coordonarea Procuraturii Hâncești, a dus la anihilarea unei rețele infracționale specializate în migrație ilegală. Doi moldoveni care acționau în rol de călăuze au fost reținuți, iar patru cetățeni străini – trei indieni și un nepalez – au fost opriți înainte de a încerca să treacă ilegal frontiera moldo-română.

Acțiunea s-a desfășurat în noaptea de 30 martie, în apropierea Punctului de Trecere Leușeni, după mai multe săptămâni de supraveghere operativă și investigații. Autoturismul Nissan X-Trail în care se aflau migranții a fost oprit pentru control, iar verificările au confirmat tentativa de trecere ilegală a frontierei.
În urma măsurilor speciale de investigații, s-a stabilit că cei doi moldoveni – cu vârste între 25 și 35 de ani – asigurau transportul și coordonarea străinilor până în apropierea frontierei de stat. Migranții plătiseră între 2.000 și 4.000 de euro pentru serviciile oferite de rețea. Unul dintre suspecți figurează și în alte dosare similare.
Autoturismul a fost indisponibilizat, iar cei doi organizatori – reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Pe numele acestora au fost inițiate proceduri penale, iar cercetările continuă pentru identificarea tuturor membrilor implicați în rețea.
Potrivit legii, suspecții riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 12 ani și amendă de la 6 000 la 8 000 de unități convenționale. Toți cei implicați beneficiază de prezumția nevinovăției până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive.
Moldova
/VIDEO/ Reținuți în câmp. Doi bărbați din Bălți au fost prinși în timp ce preluau un pachet cu droguri.
Ar fi asigurat consumatorii de droguri din Bălți cu substanțe narcotice. Doi bărbați de 31 și 33 de ani au fost prinși de poliție și sunt suspectați de comercializarea drogurilor sintetice în raza capitalei de nord a țării.

Cei doi sunt bănuiți că ar fi aderat la un grup infracțional și că ar fi preluat rolurile de curieri și ambalatori. Potrivit schemei, indivizii ar fi preluat din ascunzișuri droguri în cantități mari, după care le divizau în doze a câte un gram și le plasau în ascunzișuri pe teritoriul municipiul Bălți.
La începutul lunii aprilie, bărbații au fost reținuți pe un câmp din Strășeni, în timp ce preluau un colet cu droguri.
În urma perchezițiilor corporale și în mijlocul de transport cu care se deplasau aceștia, polițiștii au depistat și ridicat 1 kilogram de PVP (sare) și telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii. Valoarea drogurilor scoase din circuit depășește suma de 500 mii de lei. În baza demersurilor înaintate de procuror pe numele unui suspect a fost eliberat mandat de arest pe un termen de 30 zile, iar celălalt este cercetat penal în stare de libertate. Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 7 la 15 ani.
Moldova
/VIDEO/ Escrocherie de nivel transfrontalier, dată în vileag. Patru call-centre – „puricate”.
Operațiune tranfrontalieră soldată cu 6 rețineri, patru call-centre deconspirate și circa 30 de percheziții. Acțiunile au fost desfășurate în cadrul investigațiilor pe un dosar de escrocherie de proporții. În cadrul acestora au fost implicate forțele speciale din cadrul Direcției de investigații din Moldova și România, a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cu suportul EUROPOL.

Urmare a colaborării a fost anihilată o schemă de promovare frauduloasă a suplimentelor alimentare neautorizate, de proveniență incertă, inclusiv expirate, dintre care unele aduse din Odesa, Ucraina. Conform poliției, sub coordonarea unor cetățeni străini, operatorii telefonici se prezentau fals ca reprezentanți ai companiilor farmaceutice atunci când contactau persoane din Europa, ca să le convingă să cumpere aceste suplimente neatestate sau produse similare, inclusiv de slăbire, prin folosirea unor tehnici de manipulare prestabilite. În acest scop, bănuiții speculau în principal cu posibilitatea tratării anumitor boli precum diabet zaharat, cancer sau psoriazis și convingeau clienții să renunțe la tratamentele prescrise de medici, pentru ca să le înlocuiască cu suplimente fantomă. Schema de escrocherie avea la bază și anumite pagini de internet, precum și publicitate care promovau aceste produse. Odată ce clienții cădeau în plasă și le cumpărau produsele, acestea erau livrate prin companii de curierat.
Prin urmare, autoritățile de drept atât din Moldova cât și Româna, au fost reținute șase persoane, trei bărbați și trei femei, inclusiv administratori, cu vârste cuprinse între 24 și 49 de ani. Au fost desfășurate 28 de percheziții în patru centre de apel din Chișinău, unde activează peste 80 de persoane.
Totodată, oamenii legii au stabilit că o parte din operatorii telefonici sunt în Rusia, fapt care indică asupra unei rețele transfrontaliere bine organizate, cu ramificații în mai multe state. Urmare a perchezițiilor, din oficiile din Chișinău, oamenii legii au ridicat telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, acte contabile, contracte, copii ale diferitor acte, inclusiv acte de identitate, servere, registrator video, blocuri de sistem, calculatoare, laptopuri, stick-uri, harduri, dar și alte dispozitive de stocare a informației. Totodată, la domiciliul suspecților au fost depistate și ridicate acte, laptopuri, telefoane mobile, stick-uri USB, înscrisuri de ciornă, carnete cu notițe relevante activității infracționale, aproape 200 de mii de lei, peste 15.000 de dolari, 2.000 hrivne, liste cu comenzile livrate, cutii cu suplimente naturiste contrafăcute, pachete și sigile destinate ambalării comenzilor, sac de tuburi goale destinate ambalării.
În continuare, se întreprind acțiuni pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în schema infracțională, rolurile fiecăruia, efectuarea altor percheziții domiciliare cu ulterioara reținere a șefilor de echipe, dar și citarea operatorilor pentru audieri în calitate de bănuiți. De asemenea, urmează să fie stabilite toate persoanelor care au fost înșelate de aceste grupuri infracționale și stabilirea prejudiciului cauzat.
-
Moldova5 zile în urmă
Și-a aflat sentința. Șoferul de 19 ani care a provocat un accident soldat cu trei decese la Rîșcani, condamnat.
-
Moldova4 zile în urmă
Un băiat de 9 ani a murit pe loc, după ce a fost tamponat de un tractor. Copilul ar fi traversat strada neregulamentar.
-
Moldova5 zile în urmă
O mașină în care se aflau trei moldoveni a fost spulberată de tren, în România. Un mort și doi răniți.
-
Moldova5 zile în urmă
Gelozia, bat-o vina. O femeie fost reținută fiind suspectată de omorul rivalei sale, la Strășeni.
-
Moldova2 zile în urmă
Accident terifiant, la Florești. Un moment de neatenție a dus la moartea unui om și rănirea altor patru persoane.
-
Moldova5 zile în urmă
Bănuiți de corupere pasivă. Doi inspectori de patrulare și un intermediar, reținuți pentru mită.
-
Moldova4 zile în urmă
/VIDEO/ Altercații ca la ușa cortului. Mai multe persoane au fost reținute și sunt bănuite de huliganism.
-
Moldova4 zile în urmă
/VIDEO/ A luat foc din mers. Un autobuz de rută internațională a fost cuprins de flăcări, la Anenii Noi.