Rețele de socializare

Moldova

Percheziții într-un dosar de corupție și fals în acte publice la dobândirea cetățeniei Republicii Moldova. Cazurile au fost raportate la CNA de conducerea ASP

Ofițerii CNA efectuează percheziții în cadrul unui dosar de corupție și fals în acte publice, în cadrul căruia sunt cercetate acțiunile ilicite ale unor persoane implicate în facilitarea procesului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova de către cetățeni străini, solicitanții fiind preponderent din Federația Rusă.

Publicat

Acțiunile au loc, după ce mai multe cazuri de dobândire ilicită a cetățeniei au fost raportate la CNA de către conducerea Agenției Servicii Publice.

Potrivit faptelor investigate, în perioada anilor 2022-2024, mai mulți cetățeni străini, intenționând să dobândească cetățenia Republicii Moldova prin recunoașterea faptului că ar avea cel puțin unul dintre părinți, bunei sau străbunei născuți pe teritoriul Republicii Moldova, acționând personal, sau prin persoane împuternicite, folosind acte de stare civilă cu conținut denaturat, obțineau extrasele certificatelor de naștere ale persoanelor născute pe teritoriul Republicii Moldova. Documentele erau eliberate pe numele unor persoane care aveau nume și prenume asemănător cu pretinsele rude (bunei, străbunei), astfel încât să întrunească condițiile de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere.

În cadrul acțiunilor procesuale efectuate de ofițerii CNA în ziua de 03.06.2024 sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău, au fost efectuate 10 percheziții în urma cărora au fost ridicate obiecte și documente relevante cauzei penale. Astfel, șase persoane au calitatea de bănuit și urmează, după audieri, să fie cercetate în stare de libertate.


Precizăm că, în perioada analizată (01.01.2022-15.04.2024) au fost depuse 4317 cereri de dobândire a cetățeniei R. Moldova din care 2577 de cereri au fost acceptate, 210 au fost refuzate și restul se află în proces de examinare sau suspendate până la primirea răspunsurilor de la autorități.

Ancheta se desfășoară sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău, iar suportul informațional în documentarea cazului sub toate aspectele este oferit de ASP.


Moldova

„Mama” spălării banilor. O femeie, suspectată că ar fi lichefiat peste 57 de milioane de lei doar într-un an.

Schemă de spălare de bani în proporții deosebit de mari deconspirată de oamenii legii. O femeie ar fi capul întregii grupări. Ofițerii de investigații, în comun cu procurorii, au efectuat zeci de percheziții la domiciliile și în mijloacele de transport ale administratorilor și angajaților mai multor entități economice din țară, într-o cauză pentru spălarea banilor.

Publicat

Conform materialelor anchetei, mai multe persoane fizice și juridice ar fi fost implicate într-o schemă frauduloasă de conversie și transfer de fonduri și produse cerealiere de proveniență dubioasă, în scopul legalizării și exportului acestora în afara țării. În cadrul investigațiilor s-a stabilit că doar în anul 2024, prin retrageri de numerar de la bancomate și oficii bancare, au fost lichefiate surse financiare în valoare totală de peste 57 de milioane de lei. În paralel, au fost introduse fictiv în circuitul economic național și ulterior exportate bunuri în valoare similară. Mijloacele bănești erau extrase de pe conturile de tip business-card ale mai multor companii nou înființate în acest scop. Retragerile erau efectuate de administratoarea uneia dintre companii, care coordona întreaga activitate infracțională. Prin urmare, în timpul perchezițiilor au fost ridicate telefoane mobile, laptopuri, zeci de carduri bancare emise pe numele unor persoane terțe, un pistol funcțional cu gaz comprimat, precum și numeroase acte și documente utilizate de suspecți în activitatea ilegală. Actualmente, ancheta este în desfășurare, iar autoritățile continuă acțiunile de stabilire a tuturor persoanelor implicate și a prejudiciului cauzat.


Citește mai departe

Moldova

Băuți și drogați la volan. Mai mulți șoferi s-au pomenit cu dosare penale.

Mai mulți șoferi s-au pomenit cu dosare penale și riscă sancțiuni usturătoare, după ce au fost prinși în timp ce conduceau mașinile fie sub influența drogurilor, fie a alcoolului.

Publicat

Printre aceștia se numără un bărbat de 45 de ani, care circula cu mașina pe strada Valea Crucii din capitală, fără pic de remușcare. Șoferul a atras atenția unei patrule INSP prin modul haotic de deplasare. Acesta a fost tras pe dreapta și supus testării la consum de substanțe narcotice, iar rezultatul expertizei a arătat că șoferul se afla sub influența marijuanei. Mai mult, automobilistul mai era și băut- testul alcoolscopic a arătat o concentrație de 0,56 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.
Cercetat penal este și un alt șofer, de 59 de ani, după ce a fost depistat conducând sub influența substanțelor narcotice. Acesta a fost escortat la Dispensar pentru testare, rezultatul fiind pozitiv tot la marijuana.
De asemenea, la Copanca, Căușeni, polițiștii de patrulare au prins o șoferiță de 33 de ani, care se afla în stare de ebrietate. Testată alcoolscopic, aparatul Drager a indicat 0,62 mg/l vapori de alcool în aerul expirat. Șoferița a fost înlăturată de la volan, iar automobilul a fost ridicat la parcarea specială. Tot în raionul Căușeni, doar că în satul Tănătari, oamenii legii au surprins un șofer de 47 de ani, care circula pe drumurile din localitate, fiind în stare avansată de ebrietate.
În același timp, în satul Tocuz, un bărbat de 30 de ani a fost stopat, după ce a fost observat cum circulă de pe un sens pe altul. Și în acest caz șoferul se afla în stare avansată de ebrietate.
Acum, toate persoanele sunt cercetate conform legislației în vigoare.



Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Braconieri, descoperiți de poliție. 16 persoane din Hîncești sunt cercetate penal pentru vânat ilegal.

Braconieri, descoperiți de poliție. 16 persoane din raionul Hîncești, cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, sunt cercetate penal pentru vânt ilegal.

Publicat

Oamenii legii au descins cu mai multe percheziții în locuințele bănuiților, unde au găsit și ridicat arme deținute ilegal, muniții și alte probe ce ar demonstra acțiunile de braconaj.
Obiectele ridicate au fost transmise pentru expertiză la Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al IGP, iar suspecții sunt cercetați penal.
Polițiștii continuă investigațiile sub toate aspectele legale, pentru a stabili circumstanțele în care armele au fost dobândite, scopul păstrării acestora, precum și dacă mai sunt și alte persoane implicate.
De menționat că, persoana care predă benevol arma de foc, munițiile sau mijloacele explozive pe care le deține ilegal este eliberată de răspundere penală sau contravențională.


Citește mai departe

topul săptămânii