Rețele de socializare

Diaspora

Poliția spaniolă a eliberat 21 de victime, cetățeni moldoveni și români, exploatate prin muncă. 15 suspecți – arestați

Agenți ai Poliției Naționale Spaniole au eliberat 21 de victime ale exploatării prin muncă în sectorul agricol și au arestat 15 persoane responsabile de trafic de persoane. Victimele sunt cetățeni ai R: Moldova și ai României, scrie presa locală.

Publicat

Gruparea criminală avea trei „șefi” principali, rețeaua fiind format din din două clanuri familiale. Cei implicați duceau un nivel de trai ridicat, în timp ce victimele lor erau nevoite să scotocească după hrană. Infractorii nu le permiteau victimelor să bea sau să mănânce în timpul zilei de lucru, în ciuda temperaturilor ridicate și a muncii fizice pe care trebuiau să o presteze. Una dintre victime, o minoră, era însărcinată și a suferit un avort spontan din cauza exploatării sale.

Ancheta poliției

Polițiștii spanioli au făcut rost de o informație operativă, conform căreia ar exista mai multe victime ale traficului de persoane în orașul Brenes, din Sevilla, care erau exploatate pentru munci agricole.


Membrii rețelei falsificau datele de identificare ale persoanelor care lucrau efectiv, modificând documentele autentice de naționalitate română sau moldovenească prin schimbarea fotografiei și, în locul acestora, a fotografiei lucrătorilor. În acest fel, identitatea nu corespundea imaginii, ceea ce le permitea să își continue activitatea infracțională.

Victime disperate, fără mâncare sau băutură

Membrii organizației criminale recrutau victimele, de naționalitate moldovenească și română, în țările lor de origine prin intermediul anunțurilor și al rețelelor de socializare, unde ofereau locuri de muncă în Spania. Aceștia anunțau condiții de muncă și salarii atractive, foarte departe de realitate, deoarece ulterior se vor afla într-o situație de extremă necesitate în timpul exploatării lor. Au fost transportate cu autobuzul până la Sevilla și, întrucât li s-a plătit biletul de călătorie, victimele au contractat o datorie care le-a forțat și mai mult să se afle într-o situație de vulnerabilitate.


Odată ajunse în Sevilla, membrii organizației le-au dus în orașele Brenes și Cantillana, unde le-au cazat în locuințe improvizate, în condiții subumane: camerele aveau în interior cabluri libere și goale, fără învelișul de protecție, existând pericolul serios ca victimele să fie electrocutate, saltelele erau murdare, iar pe pereți și în baie exista o cantitate mare de mucegai și murdărie. Persoanele implicate le controlau în această locație, astfel încât nu puteau părăsi liber locuințele.

Victimele munceau până la epuizare, îndeplinind diferite sarcini agricole în timpul unor zile lungi de lucru, principala lor activitate fiind recoltarea de fructe și legume. Infractorii nu le permiteau victimelor să bea sau să mănânce în timpul orelor de lucru, în ciuda temperaturilor ridicate și a efortului fizic pe care trebuiau să îl depună. Acestea trebuiau chiar să caute mâncare atunci când puteau, pentru a se hrăni.

La sfârșitul zilei de lucru, una dintre victime a leșinat într-un supermarket, iar agresorii au târât-o pe podea pentru a o scoate rapid de acolo sub amenințare. În plus, o altă victimă, din disperare, s-a aruncat pe fereastra din odaia în care era ținută, în încercarea de a scăpa, provocându-și răni grave.


În timpul investigației, au fost efectuate șapte percheziții în orașele Brenes și Cantillana din Sevilla, au fost confiscate trei mașini de lux, cinci macete de mari dimensiuni, un stilou de pistol, 15 telefoane mobile de lux, trei calculatoare, diverse dispozitive de stocare, nouă ceasuri de lux, bijuterii, peste 37.000 de euro în numerar și diverse documente legate de anchetă.

Operațiunea a culminat cu eliberarea a 21 de victime ale exploatării prin muncă și cu arestarea a 15 persoane în Cantillana și Brenes, în Sevilla, pentru infracțiunile de apartenență la o organizație criminală, trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă, împotriva drepturilor cetățenilor străini, furt de identitate și fals în acte. După ce au fost aduși în fața instanțelor, s-a dispus trimiterea la închisoare a celor trei membri principali ai organizației.


Advertisement

Diaspora

Transporta migranți libieni. Barcagiu moldovean, cercetat penal de autoritățile elene.

Un moldovean de 37 de ani este cercetat penal de autoritățile elene după ce a încercat să aducă ilegal în Grecia 30 de cetățeni din Libia. Potrivit presei străine, cazul a avut loc în data de 21 ianuarie curent.

Publicat

Forțele de ordine elene au anunțat preliminar că, o navă maritimă de patrulare costieră a observat în apropiere de insula Tilos o barcă. Observând nava, barcagiul a încercat să scape de urmărire, însă în scurt timp acesta a fost forțat să acosteze pe o plajă.
Ajunși, oamenii legii au depistat în barcă 31 de persoane, printre care patru femei și șapte copii. Migranții erau cetățeni ai Libiei și încercau să ajungă ilegal pe teritoriul Greciei. Totodată, s-a constatat că barca era condusă de moldovean.
Ca urmare, bărbatul a fost arestat, iar pe numele său a fost pornită o cauză penală.


Citește mai departe

Diaspora

/VIDEO/ Trafic de persoane în secolul XXI. Trei indivizi ar fi pus la cale o schemă criminală de recrutare a șoferilor moldoveni.

Trafic de persoane în secolul XXI. Trei indivizi au fost reținuți și plasați în arest, după ce ar fi recrutat mai mulți șoferi moldoveni și i-ar fi exploatat prin muncă. Victimele ar fi fost atrase în schema prin înșelăciune, iar o dată ce ar fi ajuns în Uniunea Europeană ar fi fost impuși să transporte migranți ilegali.

Publicat

Potrivit poliției, schema a fost pusă la cale începând cu anul 2021 și până în prezent. Membrii grupului criminal organizat ar fi recrutat moldoveni, care dețin permis de conducere. Suspecții promiteau potențialilor șoferi remunerări generoase, însă le ascundeau faptul pe cine anume ar urma să transporte.
În cele din urmă, odată ajunși în Ungaria, șoferii recrutați prin înșelăciune ar fi fost determinați de către membrii grupului să transporte ilegal pe teritoriul UE, circa 45 de refugiați Siria, Afghanistan, Irak, Bangladesh și India. Fiecare migrant în parte ar fi achitat organizatorilor între 5 mii și 7 mii de euro.
Ulterior, unii șoferi au fost reținuți de către autoritățile statelor tranzitate, fiind condamnați la pedepse cu închisoarea.
La data de 9 ianuarie curent, organele de drept au descins cu percheziții la domiciliile a trei suspecți, ultimii fiind reținuți pe un termen de 72 de ore.
Apoi, pe numele a doi învinuiți au fost emise mandate de arest preventiv, iar al treilea a primit arest la domiciliu.
În cazul în care vinovăția acestora va fi demonstrată, bărbații riscă o pedeapsă cu închisoare de la 10 la 20 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani.


Citește mai departe

Diaspora

Jaf comis în 19 secunde, în Italia: Un cuplu de moldoveni, reținuți

Ar fi vrut bani ușori, iar pentru asta riscă pușcărie. Un cuplu de moldoveni și complicele acestora, un tânăr de 23 de ani, sunt cercetați penal după ce ar fi jefuit un local din orașul Bologna, ziua în amiaza mare.

Publicat

Potrivit presei italiene, polițiștii ar fi fost alertați de către o femeie care a anunțat că o persoană necunoscută a pătruns în locul în care ea activează, după care ar fi atacat-o și ar fi sustras circa 4500 de euro.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au presupus că femeia minte, și asta pentru că jaful a durat doar 19 secunde. Mai exact, individul nu ar fi putut în acest interval scurt de timp să intre în încăpere, să agreseze femeia, să fure banii și să părăsească localul.


Totodată, polițiștii au analizat toate înregistrările și au identificat o dubă care, în ziua jafului se afla în apropierea localului. În urma măsurilor speciale de investigație, polițiștii au identificat proprietarul automobilului. Acesta a cooperat cu oamenii legii și a declarat că în ziua comiterii infracțiunii i-a dat mașina unui coleg de lucru, care s-a dovedit a fi falsul atacator.

Bărbatul a fost identificat și reținut, iar în cadrul audierilor a recunoscut că a săvârșit jaful în complicitate cu doi moldoveni- angajata localului și soțul acesteia.

Preliminar, italianul, dar și soțul angajatei localului nu sunt la prima abatere de la lege. Cercetările pe marginea acestui caz continuă.


Citește mai departe

topul săptămânii