Rețele de socializare

Moldova

Peste o tonă de narghilea și peste jumătate de milion de țigări de contrabandă. Pe banca acuzaților – doi șoferi și proprietarul unei companii de transport internațional

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a trei bărbați învinuiți de încercarea intrării în România cu 300 kg de tutun de narghilea în autocar, în mai 2023.

Publicat

Marfa a fost ridicată de inspectorii vamali din sistemul de climatizare montat în plafonul autocarului (în locuri special adaptate) de pe cursa Chișinău-București, la postul vamal de la Cahul, în prezența ambilor șoferi învinuiți. Controlul a fost efectuat, după ce aceștia au evitat să declare-n vamă despre narghileaua ascunsă. Trebuie remarcat și faptul că potrivit martorilor, anterior unul din șoferi în anumite cazuri acoperea camera video din mijlocul de transport, până la plecarea în cursă, sub pretextul că „ar avea nevoie de intimitate.”

Au urmat percheziții în garajul din Chișinău al organizatorului contrabandei – proprietar al unei companii de transport internațional, care deține și cetățenia României. Acolo, au fost ridicate alte peste 700 kg de tutun de narghilea în ambalaj vacumat, ce ar fi urmat să fie și el transportat prin contrabandă, care adăugat la cel ridicat în vamă ar costa peste 600.000 lei. De asemenea, în garaj mai erau depozitate peste 400.000 țigări, iar la domiciliul învinuitului – alte peste 250.000 țigări, până la 10 mărci.

Odată cu dejucarea tentativei de contrabandă cu tutun de narghilea și țigări și indisponibilizarea mărfii, de comun cu Serviciul Vamal, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a solicitat aplicarea sechestrelor pe trei mijloace de transport, pentru eventuala confiscare în folosul statului:
– autocarul folosit la tentativa de contrabandă, precum și
– alte două mașini, inclusiv una de lux, folosite și ele la transportarea mărfii în Chișinău, în același scop.


Conform Codului penal, contrabanda cu mărfuri accizate comisă de două sau mai multe persoane se pedepsește cu închisoare de la 4 la 10 ani. Acum, urmează ca Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani să se pronunțe, timp în care cei trei beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.


Ediție TV

Graba și neatenția i-a bătut la buzunar: Circa 1100 de pietoni și 1000 de șoferi, amendați în cadrul operațiunii „PIETONUL”

Pietonii sunt implicați, aproape zilnic în accidentele rutiere, care se produc pe drumurile din țară. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică de vină se fac deopotrivă atât cei care traversează neregulamentar strada, cât și șoferii grăbiți, care nu acordă prioritate legală pietonilor.

Publicat

Cu scopul de a-i disciplina pe cei care încalcă regulile de circulație, inspectorii de patrulare au desfășurat timp de două săptămâni operațiunea „Pietonul”, perioadă în care au fost amendați sute de pietoni și șoferi nedisciplinați.

Dacă în unele zile, atenția polițiștilor s-a îndreptat asupra pietonilor care traversau strada neregulamentar în plin trafic, de această dată inspectorii au luat „la puricat” șoferii neatenți. Primul a fost oprit conducătorul unui troleibuz de pe ruta numărul 2, care nu a cedat trecerea pietonilor la zebră.

Deși susține că nu a observat oamenii care traversau strada, șoferul de rută nu a dorit să discute cu echipa noastră de filmare.


Un alt șofer grăbit a fost amendat cu 1500 de lei și cinci puncte de penalizare pentru că a trecut prin fața câtorva pietoni, care traversau în acel moment strada pe trecerea pietonală.

Potrivit oamenilor legii, în perioada 12-25 februarie, cât s-a desfășurat operațiunea „Pietonul” 1070 de șoferi au fost amendați pentru că nu au acordat prioritate pietonilor.

Cu amenzi s-au ales și 1153 de pietoni care au traversat neregulamentar strada.


Menționăm că șoferii care nu acordă prioritate pietonilor riscă să fie sancționați cu până la 1800 de lei și cinci puncte de penalizare, iar pietonii care traversează strada neregulamentar riscă să fie amendați cu până la 450 de lei.

echipa.md

Citește mai departe

Moldova

Au furat telefoane de aproape 100.000 de lei. Doi băieți și o fată, toți minori, reținuți de poliție

Doi adolescenți de 16 și 17 ani și o tânără de 17 ani sunt cercetați penal fiind suspectați de comiterea a cel puțin două furturi de telefoane mobile în valoare de peste 99 de mii de lei, din magazine specializate.

Publicat

Cazurile ar fi fost comise pe teritoriul orașelor Nisporeni și Călărași, de unde minorii ar fi sustras 16 telefoane mobile. Suma prejudiciului cauzat a fost estimată la 99 543 de lei.

În cadrul acțiunilor desfășurate de ofițerii Direcției investigații criminale și cei ai Direcției investigații analitice a INI, în comun cu polițiștii din Nisporeni și Călărași, sub conducerea Procuraturii Nisporeni, au fost acumulate probe concludente ce ar demonstra complicitatea suspecților în comiterea furturilor.

Aceștia au acționat pe parcursul lunii curente, iar în magazine intrau pe timp de noapte, prin deteriorarea ușii sau a geamurilor.


Bănuiții sunt originari din Strășeni, Rezina și Cahul.

În cadrul percheziției corporale, de la minori a fost ridicat un rucsac în care se afla un ciocan, mănuși și haine folosite la comiterea infracțiunii.

Conform legislației în vigoare, persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă amendă de până la 12 000 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii până la 240 de ore sau cu închisoare de până la 4 ani.


Citește mai departe

Moldova

„Omul-pachet, în acțiune”. Un tânăr a spart un local din Chișinău, iar ca să nu fie recunoscut a îmbrăcat sacoșe negre

Ingeniozitate fără limite. Un tânăr a dat spargerea într-un local din capitală, iar ca să nu fie recunoscut, a îmbrăcat, inclusiv pe cap, mai multe sacoșe de culoare neagră.

Publicat

Suspectul a fost reținut de poliție pentru furt în proporţii deosebit de mari.

La 27 februarie, polițiștii au fost sesizați precum că o persoană necunoscută, prin deteriorarea lacătului, ar fi pătruns într-un local din sectorul Rîșcani al capitalei, de unde a sustras 81 000 de lei.

În urma acțiunilor întreprinse de polițiștii sectorului Rîșcani, suspectul a fost identificat și reținut. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 27 de ani, originar din raionul Șoldănești, anterior judecat pentru infracţiuni similare.Citește mai departe

topul săptămânii