Moldova
ȘOCANT: Nou-născutul unei ucrainence urma să fie vândut unui cuplu din România. Patru învinuiți – trimiși în judecată!
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a patru femei pentru organizarea unei scheme, prin care un nou-născut în Chișinău urma să fie vândut spre „adopție” unui cuplu din România.

Potrivit materialelor dosarului investigat de Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane al INI, sub conducerea PCCOCS, membrii grupului infracțional au ademenit în Moldova femeia însărcinată – cetățean al Ucrainei – pentru ca aici să-i dea naștere copilei. Din grupul infracțional fac parte: președinta unei fundații de copii (în calitate de organizator și făptuitor), o șefă de maternitate și o notară (în calitate de complice) – din Moldova, o femeie (în calitate de făptuitor) din Ucraina și un cuplu din România (cumpărători).
Invitată din Ucraina în Moldova pentru „o naștere în afara războiului”
Astfel, victima care în decembrie 2022 era însărcinată, a fost identificată în Ucraina de către femeia cu rol de co-autor al infracțiunii din același stat vecin (care circula în Moldova), de comun cu președinta de fundație din Moldova, care avea rolul de organizator al schemei. Aceasta a sosit în Moldova aproape de jumătatea lunii, pentru ca să dea curs invitației acestora de facilitare a nașterii în afara războiului.
Femeia însărcinată cu vârsta de 38 de ani este mama mai multor copii, în Ucraina, lăsați în grija apropiaților. Sosită în Moldova, aceasta a fost cazată într-un hotel din Chișinău, iar până la nașterea care a urmat în a doua jumătate a lunii decembrie, aceasta a fost supusă presiunii psihologice de către membrele grupului infracțional, ca să refuze creșterea copilei ce urma să o nască.
Mai exact, potrivit declarațiilor din dosar, acestea aplicau în privința victimei presiune psihologică, în sensul în care dacă nu ar fi acceptat darea spre „adopție” a copilei pentru cuplul român (în schimbul unei sume de bani și a unor bunuri), ar fi urmat să fie lipsită de drepturile părintești asupra copilei, în Ucraina. Motivul invocat de aceștia era că aceasta ar avea prea puține resurse financiare pentru întreținerea tuturor copiilor.
Internată de șefa de maternitate, trimisă acum în judecată de procurori
Ulterior, prin intermediul șefei de maternitate din Chișinău, care contribuia și cu sfaturi pentru reușita adopției ilegale, aceasta a fost internată pentru ca să dea naștere copilei. Urmare a angajamentului onorat al unei nașteri în afara războiului, președinta fundației i-ar fi promis șefei de maternitate unele beneficii.
După vizită la notară, învinuitul din România s-a ales cu permisiunea să iasă cu copilul din Moldova
Astfel, după nașterea copilei, aceștia au profitat nu doar de starea de război din Ucraina și situația financiară dificilă a victimei, dar și de faptul că nu cunoaște limba română. Prin urmare, aceștia au determinat-o să semneze atât declarația privind stabilirea paternității, cât și declarația prin care cumpărătorul român urma să devină tatăl legal al copilei. Ca rezultat, în certificatul de naștere al nou-născutei figura numele de familie al cumpărătorului, ca fiică biologică a lui, ceea ce i-ar fi permis să părăsească Moldova împreună. În schimb, președinta fundației i-ar fi promis notarei unele beneficii.
Oamenii legii au intervenit la timp
La acea etapă, au intervenit ofițerii CCTP, care au curmat acțiunile ilegale de scoatere a copilei din Moldova, după sesizarea centrului de plasament în care victima era adăpostită. Ulterior, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în privința membrilor grupului infracțional a fost aplicat un set de măsuri non-privative de libertate, astfel încât persoanele să nu împiedice desfășurarea investigațiilor. Acum, dosarul a fost trimis în judecată de procurorii PCCOCS, iar Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, urmează să se pronunțe, timp în care cei vizați de investigațiile penale beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. În ceea ce-l privește pe cuplul de cumpărători, aceștia urmează să fie investigați în statul vecin, în baza solicitării PCCOCS.
Conform Codului penal, pentru infracțiunea de trafic de copii comisă în aceste împrejurări, în scopul vânzării și cumpărării nou-născutei, președinta de fundație (în calitate de organizator) și celelalte învinuite (în calitate de autori și complici) riscă pedeapsa cu închisoare de la 15 la 20 de ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani sau cu detenţiune pe viaţă.
Moldova
Escrocherie de peste un milion de lei: cinci persoane reținute la Sîngerei
O femeie de 65 de ani a fost prejudiciată cu peste un milion de lei, după ce a fost înșelată de un grup de escroci care s-au dat drept experți în investiții online.

Suspecții au convins victima să instaleze aplicații de control la distanță și să transfere sume mari de bani, promițând câștiguri rapide din investiții fictive în petrol și bunuri de valoare.
Polițiștii și procurorii din Sîngerei au intervenit la timp și au reținut cinci persoane chiar în momentul în care încercau să obțină încă 230 000 de lei de la victimă. În urma perchezițiilor, au fost ridicate arme deținute ilegal, valută străină, peste 40 000 de lei în numerar și un automobil BMW X5.
Suspecții sunt cercetați penal și riscă între 7 și 10 ani de închisoare. Ancheta continuă pentru identificarea tuturor complicilor și recuperarea prejudiciului.
Moldova
Vindeau droguri ca „la piață”. Două femei au fost reținute și sunt cercetate pentru trafic de droguri.
Două femei din Orhei au ajuns din propriile gospodării direct în arest preventiv, după ce oamenii legii le-au deconspirat activitatea care le aducea profit. Cele două sunt suspectate de implicare într-o rețea de distribuție a drogurilor atât pe teritoriul municipiului Orhei, cât și în alte localități din țară.

Totul a ieșit la iveală în luna ianuarie, când polițiștii au obținut informații despre faptul că un grup de persoane ar fi pus pe roate o adevărată rețea de comercializare a substanțelor narcotice și psihotrope. Femeile suspectate ar fi avut rolul lor în schemă: acestea ar fi ambalat și vândut marijuana și hașiș în cartierul Slobozia Doamnei din Orhei. Prețul ar fi fost de 400 de lei pentru un pachețel.
După o perioadă de documentare a cazului, mascații le-au făcut o vizită inopinată. În timpul descinderilor, în gospodăriile suspectelor a fost depistat hașiș, un cântar electronic de înaltǎ precizie și peste 18.000 de lei, bani care ar fi provenit din activitatea infracțională.
Cele două femeie de 37 și 43 de ani au fost reținute. Pe numele acestora au fost eliberate mandate de arest pentru 30 de zile. Dacă vinovăția acestora va fi dovedită, acestea riscă închisoare de la 7 la 15 ani.
Moldova
/VIDEO/ Business cu iz de tutun: O linie clandestină de producere a țigaretelor a fost destructurată.
Descinderi de amploare desfășurate de ofițerii serviciului vamal. O linie clandestină de producere a țigaretelor a fost destructurată. Cinci mandate de percheziție în municipiul Chișinău și în afara acestuia au fost puse în aplicare în cadrul unei cauze penale pornite pe contrabanda cu mărfuri accizate. Potrivit informațiilor oferite de structirile competente, un grup de persoane ar fi organizat o linie clandestină de fabricare a țigaretelor într-un spațiu arendat în apropierea municipiului Chișinău.

Conform probelor, fiecare membru al grupului deținea un rol prestabilit în desfășurarea activității ilegale, care presupunea producerea și distribuirea produselor accizate, fără a deține licențele, autorizațiile sau avizele necesare. Materia primă utilizată era de proveniență nesigură, iar țigaretele erau fabricate cu scopul comercializării.
Astfel, ca urmare a perchezițiilor desfășurate sub conducerea procurorilor, au fost depistate și ridicate echipamentele utilizate pentru producerea țigaretelor, cantități importante de tutun prelucrat ambalat în 92 de cutii a câte 10 kg fiecare, peste 208.000 de țigarete fără filtru, aproximativ 360.000 de timbre false, 95.000 lei, tehnică de calcul, precum și diverse înscrisuri de ciornă, inclusiv schema de funcționare a utilajului folosit în procesul de producție. Totodată, într-unul dintre depozitele arendate de bănuiți, au fost descoperiți circa 11.000 de litri de alcool etilic, depozitați în recipiente de diferite tipuri, fără acte justificative. În prezent, trei persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 55 de ani, sunt cercetate penal, unele fiind deja audiate în calitate de bănuiți. Acestea beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive. Investigațiile continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cauzei și identificarea celorlalte persoane implicate în schemă.
-
Moldova4 zile în urmă
Accident mortal, în Chișinău: O femeie a fost tamponată în plin de o mașină, pe Viaduct
-
Moldova3 zile în urmă
Conflict finalizat la spital: un bărbat și-a stropit iubita cu acid, iar ea l-a împins, făcându-l să cadă pe scări
-
Moldova7 zile în urmă
Un adolescent de 16 ani ani a urcat la volanul mașinii tatălui său și a provocat un accident grav, la Vulcănești.
-
Moldova3 zile în urmă
Incendiu de groază la mansarda unui bloc din Durlești: 32 de persoane evacuate, inclusiv 11 copii
-
Moldova4 zile în urmă
Tragedii în lanț, la Florești: Un tată ar fi murit de mâna propriei fiice, iar un alt bărbat s-ar fi strangulat.
-
În căutare3 zile în urmă
Dispariție cu semne de întrebare la Ocnița: O fată de 14 ani, căutată deja de 4 zile de rude și poliție
-
Moldova6 zile în urmă
(+18) Refuzul i-a stârnit furia: O tânără a fost bătută de un bărbat într-o cafenea din Vulcănești
-
Moldova5 zile în urmă
/VIDEO/ Tânărul care amenința că sare în gol de la etajul 3, păstra în locuință un kilogram de droguri „PVP”.