Rețele de socializare

Moldova

O femeie, atacată de un câine al străzii într-un parc din Chișinău: „Mi-a mușcat piciorul, aproape 2 cm în interior și a atins artera”

O femeie s-a plâns că a fost atacată de un câine al străzii, într-un parc din sectorul Buiucani al capitalei. Potrivit acesteia, câinele a mușcat-o de picior, din spate, și i-a atins artera. „În acel moment eu nu alergam”, a ținut să precizeze femeia, adăugând că în parc se aflau mulți oameni dar nimeni nu a venit să o ajute.

Publicat

Acum, ea urmează un curs de vaccinare împotriva rabiei, care se efectuează la Policlinica nr.1 de pe strada 31 August. În cadrul instituției medicale, femeia a auzit mai multe cazuri în care oamenii au fost atacați de câini, dar și că sectorul Buiucani este considerat cel mai periculos în această privință, transmite Newsmaker.MD.

Despre situația în care s-a pomenit, femeia a relatat pe rețelele de socializare. Potrivit ei, cazul a avut loc pe 6 iulie, în sectorul Buiucani, în pădurea-parc Butoiaș.


„Am fost atacată de un câine al străzii pe strada Nicolae Costin. Vreau să precizez din start că în acel moment eu nu alergam și înaintea mea nu erau câini. A apărut (nota red. câinele) din tufișuri și mi-a prins piciorul stâng, din spate. În consecință, mi-a mușcat piciorul, aproape 2 cm în interior și a atins artera”, a comunicat femeia.

Acum, ea a spus că urmează un curs de vaccinare împotriva rabiei, care durează o lună și include 5 vaccinuri.

„Pe lângă aceasta, mi-a apărut o teamă puternică nu numai față de câini, ci pur și simplu să merg pe stradă, pentru că acum mă simt neprotejată de faptul că în orice moment din spatele unui tufiș sau al unei mașini poate alerga spre mine un câine. Nu contează dacă este sau nu aglomerat pe stradă, deoarece în parc în ziua atacului erau mulți oameni dar nimeni nu a venit să mă ajute”, a menționat ea.


Totodată, femeia a spus că a început să înțeleagă, cu fiecare vizită la policlinică pentru vaccinare, „cât de acută este această problemă în orașul nostru”.

„Vaccinarea antirabică se face la noi doar la Policlinica nr.1 de pe strada 31 August, și doar un singur specialist în tot orașul face acest lucru. La primul vaccin am mers cu încrederea că oameni „norocoși” ca mine vin acolo odată pe lună. M-am interesat la medic dacă vin mulți oameni la ei, s-a dovedit că 30-40 oameni într-o zi”, a comunicat ea.

Femeia a relatat și unele cazuri pe care le-a auzit de la oameni – „timp de 15 minute cât am stat în rând”:


„un băiat de 6 ani, câinele s-a năpustit peste față, i-a mușcat ochiul și urechea, în sectorul Ciocana, zona Maria Drăgan;
o femeie în vârstă, 74 de ani, mergea dinspre biserică, a fost atacată de un câine din spate, a fost mușcată de picior, în sectorul Buiucani, zona Nicolae Costin;
adolescent 15-16 ani – un câine s-a năpustit din spate și i-a mușcat piciorul, tot la Ciocana, zona Maria Drăgan;
femeie, 30-35 ani, câinele a atacat-o în curte, a fost mușcată de picior”.
Cel mai interesant este că sectorul Buiucani, a adăugat femeia, este considerat cel mai periculos în ceea ce privește atacul câinilor fără stăpâni: „Medicul are o mapă cu fișele persoanelor din fiecare sector, care în prezent sunt tratate de rabie. Mapa pentru Buiucani este de 3 ori mai groasă decât celelalte”.

***


Reprezentanții Guvernului declarau anterior că în perioada anilor 2012-2021, în Republica Moldova, au fost înregistrate 1 156 de cazuri de rabie la animale sălbatice și domestice. Pe parcursul perioadei de referință, peste 90% de îmbolnăviri au fost depistate la bovine, câini, vulpi și pisici. „Până în prezent, pe teritoriul țării au fost depistate 20 de specii de animale pozitive la virusul rabic”, se arată într-un comunicat al Guvernului din 29 martie 2023.

În 2019, reprezentanții Ministerului Sănătății precizau că în fiecare an, aproximativ 5000 de moldoveni sunt afectați de mușcăturile animalelor: „Singura modalitate de a preveni îmbolnăvirea cu rabie este vaccinul, care se administrează imediat după incident. În lipsa măsurilor urgente, consecinţele pot fi fatale”.

În ianuarie 2022, Agenția Națională pentru Sănătate Publică susținea că, în Republica Moldova, pe parcursul anilor 2020 – 2021, cazuri de rabie umană nu au fost înregistrate.

Agenția mai declara că persoanele agresate de orice animal trebuie să respecte unele reguli şi anume:

  • rana să fie spălată cu săpun sub apă curgătoare;
  • să fie prelucrată cu tinctură de iod;
  • obligatoriu, se va solicita asistenţa medicală specializată.

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii