Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ Confecționau acte false: Zeci de percheziții și două persoane reținut

Ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a INI, sub conducerea procurorilor PCCOCS, au deconspirat activitatea unui grup infracțional specializat în confecționarea, folosirea și comercializarea documentelor oficiale false, atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și peste hotare.

Publicat

Activitatea infracțională a grupului a fost documentată pe parcursul anului 2023, timp în care polițiștii au stabilit că membrii grupării aveau rolurile repartizate, fiind implicați în confecționarea și comercializarea diferitor tipuri de documente oficiale false. Aceștia confecționau și comercializau pașapoarte, cărți de identitate și premise de conducere ale Republicii Moldova, României, Bulgariei, Cehiei și altor state membre ale Uniunii Europene. Bărbații încasau de la 120 la 2000 de euro, în dependență de completul de documente.

Documentele erau confecționate și comercializate cu date de identitate inventate de membrii grupării criminale sau la indicația solicitantului, fiind destinate și folosite de către membrii grupărilor aflați în vizorul organelor de drept sau implicați în comiterea infracțiunilor grave și deosebit de grave pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene pentru a nu putea fi identificați. O altă parte a documentelor erau destinate pentru organizarea migrației ilegale și angajarea în câmpul muncii peste hotarele țării.

Suspecții, doi bărbați de 44 și, respectiv, 51 de ani, originari din Chișinău, unul dintre ei fost angajat al structurilor de forță, anterior judecat pentru infracțiuni similare, organizau confecționarea și comercializarea pașapoartelor, cărților de identitate și permiselor de conducere din diferite țări ale Uniunii Europene, datorită legăturilor și rolurilor care le dețin în gruparea infracțională. Pentru a nu admite eșecuri din partea solicitanților, aceștia convingeau persoanele despre avantajele și dezavantajele documentelor, precum și unde pot fi prezentate sau cum pot fi transportate în siguranță la traversarea frontierei de stat.


La 18 mai, ofițerii de investigații, cu suportul mascaților de la BPDS „Fulger” a IGP, au descins cu percheziții în mijloacele de transport și la domiciliile suspecților, unde au fost depistate și ridicate telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, transferuri bănești, purtători de informații electronice, copii ale documentelor de identitate, tehnică de calcul, precum și mijloace financiare.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimantelor, ştampilelor sau sigiliilor false de către un grup criminal organizat. Bănuiții au fost reținuți pentru 72 de ore, iar conform legislației în vigoare aceștia riscă până la 5 ani de închisoare.

În continuare polițiștii întreprind măsuri speciale de investigație și urmărire penală pentru acumularea probelor pertinente și concludente, precum și acumularea informațiilor pentru documentarea altor membri ai grupării.


Ediție TV

/VIDEO/ Pericole de sezon: Recomandări pentru părinți, dar și copii în perioada vacanței de vară

Suntem în prag de sezon estival, ceea ce înseamnă că vine perioada vremii calde și a vacanței mari. Dar pe lângă odihnă și relaxare, vara vine cu un șir lung de griji pentru părinți și multe riscuri pentru copiii, care rămân de unii singuri acasă, în timp ce maturi merg la muncă.

Publicat

Părinții de copii minori susțin că în această perioadă le este cel mai dificil să își monitorizeze de la distanță copii, dar spun că își învață odraslele să nu deschidă ușile și geamurile locuințelor, să nu contacteze cu persoane necunoscute și să nu se joace cu substanțele chimice și cele inflamabile.

Totodată, părinții spun că frica lor cea mare rămâne a fi trecerile pietonale, mai ales când copiii ies neînsoțiți în stradă.

Potrivit reprezentanților de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pe timp de vară copiii care rămân nesupravegheați sunt supuși pericolelor la fiecare pas. Astfel că, pompierii și salvatorii vin cu un șir de recomandări pentru părinții de minori, care merg la muncă și își lasă copiii de unii singuri acasă.


În același timp, oamenii legii susțin că minorii reprezintă cea mai vulnerabilă categorie în ceea ce privește mediul online. Pe lângă faptul că pot ajunge victima unui abuz sexual și șantaj, aceștia mai pot cădea în plasa escrocilor și a hoților de locuințe.

De cealaltă parte, oamenii spun că își protejează locuințele cum știu ei mai bine, inclusiv învățându-și copiii să nu furnizeze nici o informație de ordin personal.

Specialiștii recomandă părinților să acorde o atenție deosebită copiilor pe durata vacanţei de vară şi să le identifice ocupaţii utile. În plus, maturii sunt îndemnați să învețe minorii că pot apela numărul unic de urgență 112 în cazul în care aceștia se află în pericol.


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Accident în centrul capitalei. O tânără de 20 de ani a ajuns la spital

Nu ar fi observat-o pe trecerea de pietoni, iar în consecință a tamponat-o cu mașina. Accidentul s-a produs în după amiaza zilei de 31 mai, la intersecția străzilor 31 august și Sfatul Țării, din centrul capitalei.

Publicat

Potrivit datelor oferite de ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, la volanul automobilului se afla un șofer de 40 de ani. Acesta nu ar fi observat tânăra de 20 de ani, în momentul în care aceasta traversa strada, iar în consecință a lovit-o în plin.

Momentul impactului a fost surprins de o cameră de bord. În imagini se poate vedea cum șoferul înaintează, în timp ce pietonul practic înțepenește în fața mașinii, fără să încerce să evite impactul.

Accidentul s-a produs în fața câtorva polițiști aflați în apropiere, care au alergat la fața locului pentru a acorda primul ajutor medical pietonului. La scurt timp, la fața locului a venit și o ambulanță care a preluat tânăra și a transportat-o la spital.


Pe caz a fost inițiată o anchetă. Oamenii legii urmează să determine cauza exactă, dar și circumstanțele în care s-a produs accidentul.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Graba strică treaba: Un șofer de ATV s-a răsturnat într-un sens giratoriu după o depășire periculoasă

A simțit pe propria piele consecințele iresponsabilității. Vorbim de un conducător de ATV care s-a răsturnat cu vehiculul său într-un sens giratoriu, la doar câteva momente după ce a fost surprins cum să deplasa cu viteză excesivă.

Publicat

Totul s-a întâmplat în după-amiaza de 30 mai, în cartierul Telecentru al capitalei, imaginile fiind plasate pe rețelele sociale. În secvența video se vede cum un ATV depășește cu un automobil deplasându-se cu viteză excesivă.

În minutul următor, șoferul mașinii care fusese depășit a observat că ATV-ul în cauză s-a răsturnat în sensul giratoriu de la intersecția străzile Pan Hallippa și Vasile Alecsandri.

Contactat telefonic, ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, a declarat că vehiculul era condus de un tânăr în vârstă de 20 de ani. Ajungând în sensul giratoriu, acesta a pierdut controlul asupra ghidonului și s-a răsturnat pe o parte.


Din fericire, tânărul a scăpat nevătămat, alți participanți la trafic nefiind implicați. Pe caz a fost pornită o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte în care s-a produs incidentul.


Citește mai departe

topul săptămânii