Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/ Verificări inopinate în sudul țării. Aproape 20 de pescari sancționați de inspectorii mediului

Grupul operativ al Direcției control resurse cinegetice și piscicole din cadrul aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM) a desfășurat o serie de acțiuni de combatere a braconajului piscicol și depistare a încălcărilor legislației privind protecția mediului în raioanele de centru, sud și sud-estul Republicii Moldova.

Publicat

În urma inspecțiilor efectuate, inspectorii de mediu au întocmit 19 procese-verbale contravenționale, aplicând amenzi în valoare totală de 11.400,0 lei. De asemenea, au fost identificate prejudicii cauzate mediului în sumă de 27.036,0 lei, calculată de către agenții constatatori ai IPM și înaintată în vederea recuperării.

Pe lângă acestea, au fost confiscate mai multe echipamente și unelte folosite ilegal în activitățile de pescuit, precum un năvod, o fatcă, un ecran, o undiță de fund și douăzeci și trei de plase din fibre sintetice, având o lungime totală de 1,7 km.

Un caz semnificativ s-a produs între doi locuitori din satul Ciobruciu, raionul Ștefan Vodă, care au fost depistați în flagrant delict în timp ce pescuiau ilegal în canalul ameliorativ, care face parte din zona reproductivă a afluentului râului Nistru.


Aceștia au fost înregistrați și documentați de către inspectorii de mediu, fiind găsiți în posesia a 6,0 kg de pești de specii precum crap, caras argintiu și plătică, în perioada de prohibiție.

Această acțiune ilegală a cauzat un prejudiciu în valoare de 13.420,0 lei resurselor biologice acvatice. Conform articolului 114 alin. (1) al Codului contravențional, ambele persoane au fost sancționate cu amenzi maxime de 600,0 lei, iar echipamentele interzise au fost confiscate.

În timpul unei inspecții a lacului Beleu, situat în rezervația științifică a Prutului de Jos, inspectorii de mediu și angajații poliției de frontieră din sectorul Brânza au reușit să ridice 15 plase de pescuit ilegal, prin care aproximativ 45 kg de pești de diverse specii au fost eliberați în mediul acvatic natural.


Lacul Beleu este situat pe cursul inferior al râului Prut. Suprafața medie a oglinzii lacului este de 9.5 km², Beleul fiind unul din cele mai mari lacuri naturale din Republica Moldova. Volumul de apă e de 8,39 mln/m3. După provenență, lacul Beleu este un relict al limanelor Dunării formate acum 5-6 mii ani și a fost, în acest caz, colmatat de aluviunile Prutului. Lungimea lacului este de 5 km, lățimea – 2km, adîncimea medie 0,5-1,5 m, adîncimea maximă fiind de 2,5 m.

Nivelul apei din lac depinde în mare măsură de nivelul apei din Dunăre și din Prut. În Beleu se întâlnesc peste 20 de specii de pești, inclusiv plătica-de-Dunăre, bibanul-soare, țigănușul-bătrân, crapul, șalăul, văduvița.


Moldova

Poliția face apel către femei, în contextul fetei dispărute la Orhei! Dacă au avut vreun contact cu acest bărbat să apeleze imediat la 112

Publicat

Contextual dispariției tinerei de 19 ani, de pe o stradă din Orhei, după ce a urcat într-o mașină de ocazie, Poliția face apel către cetățeni, în special #femei, să ne sesizeze de urgență dacă au avut tangențe dubioase sau cu tentă infracțională cu acest bărbat. 

Este vorba despre șoferul în mașina căruia a urcat fata în acea seară. În cadrul perchezițiilor efectuate de polițiști la domiciliul și în automobilul acestuia au fost găsite mai multe lucruri pentru femei. 

În timp, bărbatul s-a schimbat  fizic foarte mult și a condus mașini de mai multe mărci și modele. S-ar fi putut să-l cunoașteți în una dintre aceste perioade. Poza marcată cu o săgeată este cea mai recentă a acestuia, iar mașina marcată este cea condusă în ultima perioadă, inclusiv cea în care a urcat fata. 


❗️Dacă ați cunoscut persoana în circumstanțele relatate, contactați-ne 📞 060033442.

Poliția garantează confidențialitatea informației și protejarea surselor.


Citește mai departe

Moldova

Primarul de Boldurești, care ar fi tamponat mortal un copil și a fugit, rămâne după gratii. PCCOCS: Urmează să fie prezentate rezultatele expertizelor

Primarul satului Boldurești din Nisporeni, Nicanor Ciochină, care în seara de 19 februarie a tamponat mortal un adolescent de 14 ani, rămâne în arest preventiv, pentru alte 30 de zile. Procurorii Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au solicitat prelungirea măsurii în fața magistraților de la Judecătoria Chișinău (Sediul Ciocana), care le-a acceptat demersul.

Publicat

„Măsura aplicată este necesară în vederea finalizării investigațiilor. Acum, urmează ca procurorilor PCCOCS să le fie prezentate rezultatele expertizelor dispuse, în vederea trimiterii dosarului în judecată”, se arată în comunicatul emis de PCCOCS, transmite Realitatea.MD.

Între timp, bărbatul beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Accidentul tragic a avut loc luni seara, 19 februarie, în localitatea Boldurești, raionul Nisporeni. Șoferul, care ulterior s-a constatat că era primarul localității, a tamponat mortal un minor de 14 ani și a fugit de la fața locului. La scurt timp s-a stabilit că primarul localității se afla la volanul mașinii de serviciu și a încercat să ascundă urmele impactului. Miercuri, 21 februarie, acesta a fost reținut.


A fost identificat și un complice al primarului satului Boldurești, un medic stomatolog. Oamenii legii spun că „acesta l-a ajutat (n.r pe primar) cu găsirea unei mașini identice cu cea implicată în accident”.

După ce în spațiul public au apărut informații precum că primarul de Boldurești și ex-șef IP Nisporeni, Nicanor Ciochină, ar fi fost ajutat de către un factor de decizie din cadrul Procuraturii raionale Nisporeni ca să ducă în eroare ancheta în cazul copilului de 14 ani lovit mortal pe o stradă din satul Boldurești, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat că s-a autosesizat pe acest caz.

Joi, 22 februarie, Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au depus demers de aplicare a arestului preventiv pentru 30 de zile în privința acestuia. În aceeași zi, Nicanor Ciochină a fost plasat în arest preventiv pentru un termen de 30 zile. Arestul preventiv este executat în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.


Avocatul primarului, Dumitru Buliga, declara că clientul său „se află într-o stare de sănătate foarte precară și nu este în stare să discute detalii despre cele întâmplate”. Totodată, avocatul a subliniat faptul că probele publicate de către poliție nu le consideră mijloace de probă.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a emis miercuri, 27 martie, un comunicat de presă în care anunță că în urma accidentului rutier din 19 februarie curent din localitatea Boldurești, raionul Nisporeni, în care a fost tamponat un copil, iar șoferul, care ulterior s-a aflat că este primarul localității a părăsit locul accidentului, a fost demarată o anchetă de serviciu.

În prezent, primarul satului Boldurești din Nisporeni, Nicanor Ciochină, se află în arest preventiv în Penitenciarul nr.13 din Chișinău.


Citește mai departe

Moldova

Șoferul în a cărui mașină a urcat tânăra dispărută de o săptămână, plasat în arest pentru 30 de zile! Așa și nu colaborează cu ancheta

Șoferul mașinii în care a urcat tânăra de 19 ani, dispărută fără urmă de o săptămână a fost plasat în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

Publicat

Decizia aparține magistraților de la Orhei și a fost pronunțată în seara zilei de 19 aprilie. Bărbatul a compărut în fața judecătorilor fiind însoțit de mai mulți polițiști.

Tânăra însărcinată în șase luni, a dispărut în seara de 12 aprilie, după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Aceasta se afla într-o stație de așteptare din orașul Orhei în momentul în care un automobil a staționat și fata a urcat.

Timp de patru zile, oamenii legii au verificat zeci de camere de supraveghere și au stopat toate mașinile asemănătoare celei în care a urcat fata, iar în cele din urmă poliția l-a găsit și reținut pe șoferul de 45 de ani. Acesta este originar dintr-o localitate din raionul Telenești și este fost angajat în sistemul penitenciar.


Deși inițial, șoferul a refuzatsă colaboreze cu ancheta, ulterior acesta le-a spus polițiștilor că tânără a coborât din automobilul său după doar 300 de metri, fiindcă și-ar fi dat seama că se află într-o mașină străină. În același timp, pe internet au apărut imagini video în care se vede momentul când tânăra urcă în vehiculul cu pricina.

Între timp, poliția,voluntari, localnici, dar și apropiați ai tinerei continuă căutările în raioanele Orhei și Telenești. Aceștia caută tânăra în toate fâșiile forestiere, bazine acvatice, clădiri părăsite și locuri nepopulate, stațiile de vulcanizare, spălătorii auto, stâne și alte locații în speranța de a da de urmele ei. Mai mult, căutările se desfășoară cu ajutorul bărcilor, dronelor, dar și a ATV-urilor.

Amintim că fata se numește Ana-Maria Guja, este originară din localitatea Susleni, învață la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Orhei și este însărcinată în luna a șasea.


După sărbătorile pascale, urma să se căsătorească cu iubitul ei. Fata are înălțimea de 1.65m, părul șaten și ochii căprui. În momentul dispariției, ea purta pantaloni negri, tricou de culoare albă și o bluză neagră. Persoanele dețin orice detaliu despre tânără sunt rugate să anunțe imediat la unul dintre numerele de telefon 112 sau 078 325 001. Orice informație poate fi utilă.


Citește mai departe

topul săptămânii