Moldova
/VIDEO/ Corupția din agricultură: șase reținuți și circa €29 mii confiscate. Precizările CNA și Procuraturii Anticorupție

Șase persoane au fost reținute, șase persoane sunt cercetate în stare de libertate, iar alte 24 de persoane urmează a fi audiate în calitate de bănuiți pentru abuz de putere, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani. Acestea sunt rezultatele preliminare anunțate de reprezentanții Procuraturii Anticorupție și CNA, în urma celor 68 de percheziții efectuate pe 24 ianuarie în mai multe localități din țară.
„Au avut loc percheziții pentru a clarifica fapte pe 26 de cauze penale care au fost pornite pe abuzul de putere sau abuz de serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani, care au fost documentate de ofițerii CNA și PCCOCS. Activitățile țin de mai multe episoade ce s-au petrecut în ultimele luni ce țin de gestionarea de către AIPA a fondurilor din mai multe proiecte pe care le implementează. Am depistat o schemă prin care 10% din fondurile oferite, contrar prevederilor legale erau transferate prin diferite mijloace sub formă ascunsă în conturile angajaților AIPA și prin intermediul persoanelor interpuse. Aceste sume ajungeau până la 150.000 de lei per contract de subvenționare. Un alt episod important cu un prejudiciu deja stabilit de 3,5 milioane lei a fost depistat într-un alt oficiul teritorial al AIPA, au fost oferite subvenții eludând prevederile legale”, a declarat directorul CNA, Iulian Rusu.
Într-un alt oficiu teritorial din sudul țării au fost documentate episoade prin care au fost oferite foloase necuvenite în sumă de 100.000 de lei, care reprezintă 10 la sută dintr-un contract de subvenționare.
„În cadrul măsurilor speciale de investigație au fost depistați actori care au fost implicați în această schemă: funcționari AIPA și diverși reprezentanți ai societăților comerciale și reprezentanți ai Asociațiilor Obștești. Printre beneficiari se numără și primari care acționează în calitate de beneficiari efectivi ai respectivelor întreprinderi, deși întreprinderile sunt înregistrate pe numele unor persoane interpuse”, a adăugat Iulian Rusu.
Localitățile unde au avut loc descinderile sunt Glodeni, Bălți, Sîngerei, Comrat, Choșinău, Rîșcani, Fălești și Drochia.
„Au fost efectuate 68 de percheziții, în care au fost vizați angajați ai AIPA din Bălți și Comrat, administratori de SRL, administratori SA, primari și terțe persoane. În rezultatul acțiunilor de urmărire penală, au fost reținute șase persoane, iar alte șase persoane sunt cercetate în stare de libertate. Totodată 24 de persoane urmează a fi recunoscute și audiate în caliatate de bănuiți”, a precizat șefa PA, Veronica Dragalin.
În urma perchezițiilor, care sunt încă în desfășurare, au fost ridicați peste 350 de mii de lei, 10.000 de euro, 2.000 de dolari, precum și 13 telefoane, trei blocuri de sistem, un notebook și două arme care erau deținute ilegal.
Amintim că ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au inițiat percheziții la persoane publice din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), dar și la autorități publice locale, precum și agenți economici. Sunt vizate localități din toată țara. Informația a fost confirmată pentru NM de către Angela Starinschi, ofițer de presă al CNA.
Potrivit CNA, este vorba despre suspiciuni de acordare ilegală a subvențiilor în agricultură.
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a confirmat perchezițiile desfășurate de ofițerii CNA, pe 24 ianuarie, la domiciliile și birourile de serviciu a unor angajații ai instituției. Agenția a publicat o declarație în care precuzează că persoanele vizate sunt „suspectate de depășirea atribuțiilor de serviciu”.
Moldova
Șofer prins beat, cu mită la pachet: Un bărbat, condamnat la un an și 3 luni de pușcărie și 200 mii lei amendă.
Un bărbat de 35 de ani din Fălești a fost condamnat la un an și 3 luni de închisoare, după ce a fost prins conducând în stare de ebrietate și a încercat să-i mituiască pe polițiști. Totodată, instanța i-a aplicat și o amendă usturătoare – 200 de mii de lei – și i-a anulat dreptul de a conduce.

Totul s-a întâmplat în noaptea de 19 martie 2025, când bărbatul se afla la volanul unui microbuz, pe o stradă din orașul Fălești. Oprit de polițiști și testat cu aparatul „Drager”, acesta s-a dovedit a fi în stare de ebrietate avansată. În speranța că va scăpa de dosar penal, individul a scos din buzunar 10.000 de lei și i-a oferit agenților, încercând să-i mituiască. Oamenii legii au refuzat banii și au raportat fapta.
Procurorii din Fălești l-au trimis în judecată pentru conducere în stare de ebrietate și corupere activă. În fața instanței, inculpatul și-a recunoscut vina, iar cauza a fost examinată în procedură simplificată.
Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Bălți, sediul Fălești, însă nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Nord.
Moldova
Mașini fictive, bani reali: Opt persoane, condamnate pentru o escrocherie de milioane, organizată din penitenciar.
O rețea de escroci, coordonată din Penitenciarul Bălți, a fost destructurată după ce a reușit să păcălească cel puțin 25 de persoane, provocând un prejudiciu de peste 4,4 milioane de lei. Opt membri ai grupării au fost condamnați de Judecătoria Chișinău la pedepse cuprinse între trei ani cu suspendare și 12 ani de detenție.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, trei deținuți, care au orchestrat schema din spatele gratiilor, vor executa câte 12 ani suplimentari peste pedepsele pe care le aveau deja. Un complice aflat în libertate, originar din Bălți, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Alte trei persoane – un bărbat și două femei din același municipiu – au primit pedepse de la 6 la 8 ani.
Printre condamnați se numără și o femeie din Ialoveni, fără antecedente penale, care a avut un rol minor în rețea, fiind responsabilă de transferul banilor încasați drept „arvună” pentru mașini fictive. Ea a fost pedepsită cu 3 ani de închisoare, cu suspendare.
Alte trei persoane, inclusiv doi soți, au fost condamnate în lipsă, fiind în continuare date în urmărire. Totodată, încă trei complici care și-au recunoscut vina vor fi judecați într-un dosar separat.
Escrocheria a fost pusă în aplicare între 2020 și 2021, de către deținuți condamnați anterior pentru infracțiuni grave, precum omor și răpire, în complicitate cu persoane din afara închisorii. Infractorii publicau online anunțuri false de vânzare a unor automobile „aduse din Germania”, iar pentru a convinge victimele, solicitau avansuri între 1.500 și 3.000 de euro, plus „taxe de vămuire” de până la 120.000 de lei. Pentru a da credibilitate escrocheriei, prezentau contracte și recipise aparent autentificate notarial.
Banii furați erau folosiți pentru a introduce ilegal în penitenciar telefoane mobile, cartele SIM, alcool și alte bunuri. Pentru a nu fi depistați, membrii rețelei apelau la intermediari – inclusiv persoane aflate în căutarea unui loc de muncă – care transportau sumele prin microbuze.
Ancheta a scos la iveală și un act de intimidare violentă: un martor-cheie a fost agresat fizic de trei indivizi din Ungheni, la cererea unui inculpat deja condamnat, pentru a-l forța să-și retragă declarațiile. Victima a suferit o fractură la mână și a leșinat de două ori în urma bătăii. Cei trei agresori au fost ulterior condamnați de Judecătoria Ungheni la pedepse de până la 1 an și 6 luni de închisoare sau amendă.
Dosarul penal conține peste 60 de volume și a fost deschis în urma a 60 de percheziții desfășurate în noiembrie 2021. Acesta a ajuns pe masa instanței în mai 2022. Până la pronunțarea unei hotărâri definitive, toți inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Moldova
/VIDEO/ Asigura piața drogurilor din Căușeni: Un bărbat de 40 de ani, reținut de polițiști cu narcotice asupra sa.
Un bărbat de 40 de ani a fost reținut de polițiștii din Căușeni, fiind bănuit că punea în circulație droguri în proporții mari. Individul acționa împreună cu alți complici, care, deocamdată, nu au fost identificați. În momentul reținerii, suspectul ar fi recunoscut că are asupra sa droguri sintetice, cunoscute sub denumirea de „sare”.

Potrivit anchetatorilor, bărbatul făcea parte dintr-o rețea care urmărea să obțină profituri considerabile din vânzarea substanțelor narcotice. Pentru documentarea activității sale infracționale, polițiștii au desfășurat patru percheziții la adresele frecventate de suspect. În urma descinderilor, au fost ridicate droguri deja porționate pentru distribuție, aparate artizanale pentru consum, seringi folosite și un cântar de mare precizie.
Bărbatul a fost plasat în arest pentru 72 de ore. Între timp, oamenii legii încearcă să stabilească întreaga cantitate de droguri distribuită și să identifice ceilalți membri ai rețelei.
Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă între 3 și 7 ani de închisoare.
-
Moldova6 zile în urmă
Un moldovean, suspectat că a ucis la comandă fiica unui afacerist în Germania, prins la granița României
-
Moldova7 zile în urmă
Accident grav la Sîngerei, provocat de o depășire riscantă: O persoană a ajuns la spital
-
Moldova6 zile în urmă
Imagini apocaliptice, în sudul țării. Zeci de hectare de teren, compromise de incendii. Mai multe locuințe au fost afectate de foc
-
Moldova6 zile în urmă
Un polițist, reținut după ce ar fi ajutat tânăra deținută la Penitenciarul 13 să evadeze
-
Moldova2 zile în urmă
A lovit un vehicul, apoi a ricoșat în alte două și a ajuns în pădure: traseul haotic al unui șofer, soldat cu cinci mașini avariate și doi răniți la Chișinău
-
Moldova3 zile în urmă
După faptă și răsplată: Indivizii care ar fi dat buzna într-o casă din Durlești și au bătut proprietarul, condamnați.
-
Moldova2 zile în urmă
Tragedie pe un drum din Bădiceni: Un tânăr de 19 ani, fără permis și beat criță, a provocat un accident fatal.
-
Moldova2 zile în urmă
/VIDEO/ Șantaj cu 10.000 de euro: o femeie, reținută în timp ce încasa banii pentru un video defăimător.