Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ Pietonii, în pericol pe timpul nopții: Timp de o săptămână șapte persoane au decedat, lovite de mașini

Perioada rece a anului, când se întunecă devreme, iar timpul este mai mereu ploios și cețos este unul extrem de periculos mai ales pentru pietoni. Asta o demonstrează accidentele grave cu implicarea pietonilor care s-au produs în ultimele zile. O coliziune violentă a avut loc în seara de 24 noiembrie, între localitățile Stejăreni și Lozova.

Publicat

Acolo un șofer de 53 de ani a tamponat mortal un pieton care se deplasa în aceeași direcție.

Cercetările pe caz continuă. Pentru a preveni încă odată șoferii și pietonii despre pericolele care pot surveni, polițiștii de patrulare au organizat o campanie de informare la intersecția dintre Șoseaua Hîncești și Lech Kaczynski.


Atât șoferii cât și pietonii au fost informați cum trebuie să se comporte în trafic, mai ales pe timp de noapte, iar unii au primit și câte un accesoriu reflectorizant, pentru a fi mai vizibili atunci când traversează strada.

„- Avem un cadou pentru voi, dar văd că aveți elemente speciale, ca să fiți vizibili.
– Mulțumesc!
– Cu plăcere!”.

Am încercat să aflăm de la pietoni dacă s-au pomenit în situații riscante, atunci când trec strada, dar și ce reguli cunosc și aplică în timpul traversării.


„Trecem pe zebră, suntem atenți la drum, ne uităm la stânga, la dreapta. S-au oprit mașinile, și numai după asta trec. 01.26 – 01.33 Trebuie să atașăm, să cumpărăm reflectorizante să le punem pe rucsac”.

Iar unii șoferi ne-au mărturisit că uneori, pietonii chiar sunt greu vizibili, de aceea ei se străduie să fie atenți la maxim.

Pentru a preveni situațiile de accident, poliția a venit cu un șir de recomandări.


NATALIA GOLOVCO, OFIȚER DE PRESĂ, INSPECTORATUL NAȚIONAL DE SECURITATE PUBLICĂ: „Suntem în perioada când afară se întunecă mult mai devreme, dar și persistă ceața, recomandăm conducătorilor auto și pietonilor atunci când se deplasează pe drumuri. Să nu folosească telefoanele mobile și să nu asculte muzică în căști. Iar șoferilor, le sugerăm să dea dovadă de prudență maximă, mai ales lângă instituțiile de învățământ”.

Oamenii legii le-au atras o atenție deosebită pietonilor, care, uneori, din cauza grabei sau a neatenției pot ajunge sub roțile unei mașini.
C0063
NATALIA GOLOVCO, OFIȚER DE PRESĂ, INSPECTORATUL NAȚIONAL DE SECURITATE PUBLICĂ: „În astfel de condiții, poliția recomandă cetățenilor să traverseze strada doar la trecerile de pietoni și la culoarea verde a semaforului.  Să poarte haine deschise la culoare și elemente reflectorizante pentru a fi cât mai vizibili în stradă. Să nu traverseze neregulamentar. Să folosească o lanternă sau chiar lumina telefonului pentru a fi cât mai vizibili atunci când te deplasează în zone mai puțin iluminate”.


Potrivit statisticii, în perioada 15-21 noiembrie, 230 de șoferi au fost sancționați pentru că nu au cedat trecerea pietonilor. Numărul pietonilor, care au încălcat regulile de traversare a străzii este însă de 2 ori mai mare – 453 de persoane au fost sancționate. Menționăm că în această săptămână 39 de persoane au fost accidentate de mașini, iar în rezultat, 7 persoane au decedat, iar 35 au ajuns pe patul de spital.

Advertisement

Ediție TV

Exercițiu de simulare: Pompierii au intervenit după ce mai multe persoane au murit în urma unui accident chimic

Mai multe persoane au murit, iar altele s-au intoxicat în urma unui accident chimic la un depozit cu substanțe extrem de periculoase.

Publicat

Din fericire, nu este o realitate, ci un exercițiu de simulare în cadrul căruia au fost implicați zeci de pompieri, salvatori, dar și angajați ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În timpul simulării care a avut loc în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, pompierii au făcut demonstrații și și-au testat abilitățile, pentru a fi bine pregătiți în cazul unui accident chimic real.

În același timp, reprezentanții IGSU au explicat care sunt primii pași de intervenție.

Pe parcursul a trei zile, zeci de pompieri demonstrează cât de pregătiți sunt în timpul unor intervenții de tip excepțional, cum ar fi seisme, accidente chimice, biologice, radiologice sau nucleare.


Agenția Națională pentru Sănătate Publică a participat la demonstrații cu laboratoare mobile, care permit detectarea substanțelor extrem de periculoase într-un timp scurt. Responsabilii ANSP spun că în cazul unui real pericol, instituția este suficient de pregătită pentru a interveni.

Pe parcursul ultimilor cinci ani au fost organizate 18 cursuri, în urma cărora au fost instruiți circa 50 de pompieri și salvatori, care pot interveni în cazul unui accident de natură chimică, radiologice sau nucleare.


Citește mai departe

Ediție TV

Schema cu „ruda implicată în accident” continuă să facă victime. În câteva minute, escrocii au făcut 360.000 de lei

Publicat

Doar aseară Poliția a înregistrat două infracțiuni în sectorul Botanica al capitalei. Victime în ambele cazuri sunt femei vârstnice, de 76 și 78 de ani.

În jurul orei 20:00, acestea au fost telefonate de către un bărbat necunoscut și, sub pretextul că fiicele lor au fost implicate într-un accident rutier, le-a solicitat sume mari de bani.

În câteva minute, escrocii au reușit să delapideze victimele de circa 360 mii de lei.


Poliția atenționează repetat:

    • Fiți prudenți! Nu vă lăsați manipulați de infractori!
    • Ce faci dacă ești apelat de persoane dubioase care îți prezintă un scenariu similar?
    • Închizi apelul, iei legătura cu rudele și verifici minuțios informația prezentată. Ulterior să apelezi la 112.


Citește mai departe

Ediție TV

Starețul Mănăstirii Cosăuți, înjunghiat în spate de un sătean, transferat cu Aviasan-ul la Chișinău. Starea lui rămâne extrem de gravă

Starețul mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din Cosăuți, găsit înjunghiat în curtea lăcașului sfânt a fost transportat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău.

Publicat

Acesta este în stare extrem de gravă, dar stabilă și se află sub monitorizarea medicilor din secția de terapie intensivă a spitalului.

MARINA ZIBLIUC, PURTĂTOR DE CUVÂNT, SCR „TIMOFEI MOȘNEAGA”: „Pacientul a fost internat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” în data de 11 martie. I-a fost acordat tot ajutorul necesar. La moment se află în secția de Terapie Intensivă, în stare extrem de gravă. Este conștient, conectat la aparatul de ventilare artificială cu mască CPAP”. 

BETA: Starețul mănăstirii Cosăuți a fost găsit cu un cuțit înfipt în spate în curtea lăcașului sfânt, în data de 10 martie. Preotul a fost depistat de către alți slujitori ai bisericii, care au chemat de urgență ambulanța și poliția. Principalul suspect în acest caz a fost găsit ulterior, strangulat într-o pădure din apropiere. Oamenii legii spun că presupusul făptaș s-a dovedit a fi un localnic, care timp de un an a frecventat mereu slujba preotului. Sătenii au declarat pentru presa locală că bănuitul avea probleme mintale.


Starețul mănăstirii a fost dus la spital și operat de urgență de medicii din Soroca împreună cu o echipă de doctori venită la Chișinău. Însă, întrucât starea pacientului rămâne în continuare extrem de gravă a fost luată decizia ca acesta să fie transferat în capitală, prin intermediul liniei AVIASAN.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii