Rețele de socializare

Moldova

Fostul sportiv și autoritate criminală Ion Șoltoianu a fugit din țară imediat după ce și-a primit sentința

Fostul sportiv Ion Șoltoianu, găsit vinovat pentru huliganism, după ce a amenințat cu arma un tânăr, în urma unui conflict pornit în scara blocului, din cauza unui câine, a părăsit Republica Moldova. Informația a fost confirmată pentru TV8.md de surse demne de încredere. Șoltoianu a plecat din țară după ce prin sentința Judecătoriei Buiucani, cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile, nu i-a fost aplicată nicio măsură de restricție.

Publicat

„Odată cu eliberarea condamnatului din sala de judecată, instanța nu i-a impus obligația de a se prezenta în fața autorității judecătorești, deși, de regulă, o astfel de obligație este dispusă”, au declarat pentru TV8.md reprezentanții PCCOCS.

Decizia de condamnare a lui Ion Șoltoianu la plata unei amenzi de 1500 de lei pentru huliganism agravant a fost pronunțată de magistratul Gheorghe Bălan, cel care a aspirat la un fotoliu în CSM, însă a fost primul candidat care nu a trecut de pre-vetting, după ce nu a depus la timp declarația de avere.

De altfel, judecătorul a mai dispus recunoașterea lui Șoltoianu vinovat de purtarea și păstrarea unei arme de foc. Pentru această infracțiune, lui Șoltoianu i-a fost stabilită o pedeapsă sub formă de închisoare într-un penitenciar de tip semiînchis, de 1 an, 3 luni și 7 zile. S-a dispus, de asemenea, calcularea pedepsei din data de 31 octombrie, ziua emiterii sentinței, cu includerea în acest termen a timpului reținerii și arestării preventive din 13 martie 2022 până în 30 octombrie 2022.


Totodată, instanța a dispus reducerea pedepsei lui Ion Șoltoianu cu 232 de zile și eliberarea imediată de sub arest în legătură cu executarea termenului pedepsei, cu anularea arestării preventive.

Am solicitat un comentariu de la magistratul Gheorghe Bălan privind fuga lui Șoltoianu. Acesta a intrat la o ședință și ne-a închis ușa în nas.

Ion Șoltoianu a ajuns, din nou, pe mâna poliției, în luna martie curent, după ce ar fi amenințat cu arma soției sale un vecin de-al lor, care ieșise să-și plimbe câinele. Conflictul ar fi pornit, după ce ultimul ar fi intrat cu patrupedul în scara blocului. Fostul kickboxer a fost condamnat și în octombrie 2013, la 14 ani de închisoare, după ce, în 2011, l-a împușcat pe fostul polițist și om de afaceri Ion Stratulat, la o terasă din centrul Capitalei.


Acesta a fost eliberat în august 2019, după ce a obținut o hotărâre de judecată, prin care a fost eliberat pentru condițiile inumane și degradante în care a fost deținut.


Advertisement

Moldova

Doi cetățeni ai Iranului, documentați repetat pentru folosirea actelor falsificate

În Aeroportul Internațional Chișinău au fost prevenite două tentative de trecere a frontierei cu acte falsificate. Sunt documentați doi cetățeni ai Iranului, care au încercat pentru a doua oară să folosească acte falsificate.

Publicat

Ieri, 27 noiembrie 2022, ora 12:35, la cabina de control pe sensul de ieșire din Republică Moldova s-au apropiat doi pasageri de la cursa „Chișinău – Londra”, ambii au prezentat pașapoarte emise de către autoritățile din Confederația Elvețiană cu semne vizibile de falsificare. La verificarea minuțioasă a pașapoartelor, polițiștii de frontieră au stabilit că sunt aplicate și ștampile de intrare/ ieşire ale Republicii Georgia şi Azerbaidjan – falsificate.

Totodată, în cadrul controlului de nivelul II asupra persoanelor au fost depistate și cărți de identitate, care ar fi emise de autoritățile elvețiene, de asemenea cu semne vizibile de falsificare.

Ca urmare a schimbului de informații cu Biroul de Migrație și Azil privind identitatea persoanelor menționate, a fost stabilit faptul că aceștia sunt cetățeni ai Iranului și au solicitat azil pe teritoriului Republicii Moldova în data de 16 noiembrie curent. Atunci, la intrarea în țară au fost depistați la ghișeul de tranzit cu acte falsificate, având itinerarul “Istanbul-Chișinău-Londra”. În primul caz, bărbatul prezentase un pașaport italian falsificat cu date turcești neveridice, iar la nivelul doi de control a fost ridicată și o carte de identitate italiană falsă. Cea de-a doua persoană a prezentat un pașaport emis de autoritățile din Peru autentic, însă titulara căruia era o altă persoană, la fel actul conținea date turcești falsificate.


În fapt, actele falsificare au fost ridicate și expediate pentru efectuarea raportului de constatare științifică, iar persoanelor le-a fost refuzată ieșirea din Republica Moldova. Cercetările pe caz continuă.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Ar fi atacat două persoane în stradă și le-a lăsat fără genți. Suspectul – reținut

Un bărbat de 37 ani a fost reținut de polițiștii capitalei fiind bănuit în comitere de furt și jaf.

Publicat

Oamenii legii au stabilit că suspectul a sustras gențile victimelor, două  persoane de 37 și 56 ani, în care aveau bani, acte și telefoane mobile. Prejudiciul cauzat a fost estimat la 20.000 de lei.

Ca urmare a acțiunilor întreprinse de polițiști, suspectul a fost identificat și condus la inspectorat. În cadrul audierilor acesta și-a recunoscut vina.

Anterior, bărbatul a fost judecat pentru furt, jaf și șantaj.


În privința acestuia a fost eliberat un mandat de arest pe un termen de 30 de zile.

Conform legislației în vigoare pentru faptele comise el riscă închisoare pe un termen de la 4 la 7 ani.


 

Citește mai departe

Moldova

Fost adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor – pe banca acuzaților. A „uitat” să declare bunuri de peste 1.000.000 lei

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a dosarului de învinuire a unui fost director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru falsuri în declarația de avere în care nu a indicat peste 1.000.000 lei, în raport cu realitatea constatată de oamenii legii.

Publicat

Astfel, potrivit datelor primite de procurorii PCCOCS de la inspectorii de integritate, învinuitul și-a declarat fals cifra veniturilor și proprietăților pe parcursul a cinci ani, începând din 2017. Mai exact, învinuitul nu a indicat în declarația de avere faptul că familia acestuia deține un teren și o casă de vacanță în apropierea Chișinăului (evaluată cadastral la peste 400.000 lei) și două automobile, peste 600.000 lei obținuți din vânzarea altor trei automobile, bani deținuți în valută străină ca pretinsă donație, precum și a indicat un preț redus la cumpărarea unui alt automobil al familiei sale.

Potrivit Codului penal, includerea intenționată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere şi interese personale se pedepsește cu amendă care variază între 200.000-300.000 lei sau cu închisoare de până la 1 an, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Potrivit legii, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești, fostul demnitar se prevalează de prezumția nevinovăției, ca drept procedural garantat acestuia.


 


Citește mai departe

topul săptămânii