Rețele de socializare

Moldova

Atenție. șoferi! Amenzile pentru depășirea limitei de viteză ajung până la 500 de euro. Șoferii riscă și suspendarea dreptului de conducere

Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul Guvernului, a decis să modifice şi articolul 236 din Codul Contravenţional, cel care prevede sancţiuni pentru depăşirea limitei de viteză legale pe un sector de drum. Dacă până acum avea doar trei alineate, în noua redacţie va avea şapte!

Publicat

Rămân neschimbate alineatele 1 şi 2 care prevăd: amenzi de 500-900 lei şi 3 puncte de penalizare pentru depăşirea limitei cu 10-20 km/h; amenzi de 900-1.200 lei şi 4 p.p. pentru depăşirea limitei cu 20-40 km/h, scrie Autoblog.md.

Al treilea alineat nu va mai exista în forma „Depăşirea vitezei de circulaţie stabilită pe sectorul respectiv de drum mai mult de 40 km/oră se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 1.800 lei şi cu aplicarea a 5 puncte de penalizare.”

În noua redacție va avea următorul cuprins: „Depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum de la 40 la 60 km/oră se sancționează cu amendă de la 1.500-1.800 lei, cu aplicarea a 5 puncte de penalizare și (mai nou) cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 30 la 45 de zile.”


  • Alineatul 4: Depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum de la 60 la 80 km/oră se sancționează cu amendă de la 2.250 la 2.500 lei, cu aplicarea a 6 puncte de penalizare şi cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 60 la 75 de zile.
  • Alineatul 5: Depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum mai mult de 80 km/oră se sancționează cu amendă de la 3.750 la 5.000 lei, cu aplicarea a 7 puncte de penalizare şi cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 90 la 105 zile.
  • Alineatul 6: Depășirea repetată a vitezei de circulație stabilită la alin. (3), în cursul aceluiaşi an calendaristic, se sancționează cu amendă de la 5.000 la 7.500 lei, cu aplicarea a 6 puncte de penalizare şi cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 90 la 120 de zile.
  • Alineatul 7: Depășirea repetată a vitezei de circulație stabilită la alin. (4) și (5), în cursul aceluiaşi an calendaristic, se sancționează cu amendă de la 7.500 la 10.000 de lei, cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 150 la 180 de zile.

Motivele intervenției în legislaţie:

Potrivit datelor statistice acumulate de INSP, principala „cauză a producerii accidentelor rutiere” care au prevalat pe parcursul anilor 2019 –2021 este viteza neadecvată vizibilității. Conform datelor din Sistemul informațional automatizat „Registrul accidentelor rutiere”, pe perioada anilor 2019 – 2021 au fost înregistrați următorii indici:


În redacția actuală a art. 236 din Codul contravențional nr.218/2008 (depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum), prevede doar 3 alineate, cea mai aspră sancțiune fiind pentru depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum mai mult de 40 km/oră și atrage sancțiunea contravențională sub formă de amendă și puncte de penalizare.

În contextul studierii practicii altor state, cum ar fi România, Anglia, Germania se atestă că răspunderea pentru depășirea limitei de viteză este graduală, iar pentru depășirea limitei de viteză de la 40-50 km/oră pe segmentul de drum, se aplică suplimentar și suspendarea dreptului de a conduce mijlocul de transport de la o lună și mai mult.

În acest sens, amendarea art.236 din Codul contravențional prevede sancționarea graduală a contravenientului, în dependență de limitele de viteze depășite. De asemenea, justificarea propunerii de amendare se întemeiază pe faptul că potrivit practicii de activitate a Poliției s-au constatat cazuri când conducătorul auto a fost depistat conducând cu depășirea limitei de viteză mai mult de 50 km peste limita admisă.


Prezenta lege intră în vigoare la expirarea a 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, însă după ce va fi aprobată şi de Parlament.

Important! Suspendarea dreptului de conducere este aplicată de poliţie, iar privarea dreptului de conducere este aplicată de instanţa de judecată!


Moldova

Șantajatori deghizați în polițiști: Doi indivizi au estorcat de la un tânăr mii de lei și euro

Se dădeau drept polițiști și-l șantajau pe un tânăr cu dosare penale. Doi bărbați au fost reținuți, bănuiți de estorcare de bani.

Publicat

Totul s-a aflat după ce la poliție s-a adresat victima, un chișinăuian de 30 de ani, care a relatat că pe tot parcursul lunii februarie a fost șantajat de doi indivizi.

Suspecții au 35 și 45 de ani, și se dădeau angajați ai organelor de forță. Astfel, sub pretextul că ar putea iniția dosare penale împotriva victimei și l-ar putea priva de libertate, i-au cerut 4 000 de euro și 40 600 de lei. În urma acțiunilor întreprinse de polițiști, suspecți au fost reținuți și conduși la inspectorat.

În urma perchezițiilor la domiciliile bănuiților, oamenii legii au depistat mai multe probe ce ar demonstra implicarea suspecților.


Ambii bănuiți au fost arestați pentru 30 de zile, iar conform legii, dacă vor fi recunoscuți vinovați de șantaj, riscă închisoare pe un termen de la 7 la 10 ani.

echipa.md

 


Citește mai departe

Moldova

Un șofer drogat a fost reținut în timp ce conducea mașina, în capitală. Testul a arătat pozitiv la marijuana

Un șofer drogat a fost reținut de inspectorii de patrulare în timp ce conducea mașina, în capitală.

Publicat

Totul s-a petrecut în seara zilei de 16 aprilie, pe strada Nicolae Testemițeanu, din cartierul Telecentru. Patrula de poliție ce monitoriza circulația rutieră în zonă, au observat un automobil ce se deplasa haotic.

Oamenii legii au stopat șoferul în vârstă de 22 de ani, care în timpul discuțiilor ar fi avut un comportament straniu, specific consumatorilor de droguri.

Ulterior, conducătorul auto a fost escortat la Dispensarul Republican de Narcologie, unde a fost testat la prezența de substanțe narcotice în organism. Rezultatul expertizei a demonstrat că șoferul era drogat cu marijuana.


Mașina a fost transportată la parcarea specială, iar investigațiile continuă.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

„Afacere” de familie: Un cuplu împreună cu o amică, suspectați că vindeau droguri în întreaga țară

 Afacere de familie. Un cuplu, dar și o amică de-a lor au fost reținuți de poliție, suspectați că vindeau droguri sintetice în întreaga țară.

Publicat

Potrivit oamenilor legii, toți trei suspecți locuiesc în capitală și au 20, 22 și respectiv 35 de ani. Aceștia plasau drogurile sintetice de tip PVP, în vânzare în întreaga țară, prin intermediul aplicației Telegram. Clienții le transferau vânzătorilor bani prin intermediul terminalelor publice de plată, iar în schimb primeau fotografii cu locul unde sunt ascunse narcoticele.

Potrivit datelor preliminare, soția avea rolul de gestionare a aplicației Telegram, iar bărbatul și a doua femeie livrau drogurile în ascunzișuri.

În urma perchezițiilor au fost depistate droguri în valoare de 100.000 de lei, dar și cântare electronice pentru porționarea narcoticelor, accesorii pentru ambalarea și consumul de droguri, bani proveniți din afacerea ilegală, dar și telefoane mobile folosite la vânzarea drogurilor.


Oamenii legii menționează că în prezent, bărbatul este cercetat și într-un alt dosar pentru trafic de droguri, gestionat de procurorii sectorului Buiucani.

În prezent, bărbatul este plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, la fel ca și prietena de familie. Soția lui este cercetată în libertate.

Investigațiile continuă.


Citește mai departe

topul săptămânii