Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ Atenție, șoferi! Șeful STI explică cum funcționează noile camere de supraveghere a traficului

Ghinion pe capul mai multor șoferi din capitală. Odată cu montarea camerelor de trafic noi de acum două luni, mai mulți automobiliști au primit amenzi prin poștă, pentru că nu aveau centurile de siguranță cuplate.

Publicat

Pe internet, o șoferiță a scris că a primit o asemenea scrisoare, deşi purta centura sub o haină groasă, iar un alt șofer povestește că a fost surprins câteva zile la rând fără centură, și a adunat o adevărată colecție de scrisori cu notificări de amenzi. Pentru a afla cum funcționează noile camere am vorbit cu șeful Serviciului Tehnologii Informaționale, Alexandru Putere. Potrivit lui, noile camere modernizate, 5 la număr, pe lângă încălcarea regimului de viteză și trecerea la culoarea roșie a semaforului, detectează și șoferii care nu au centurile cuplate sau vorbesc la telefon. După ce presupusa încălcare a fost surprinsă, imaginile sunt examinate de către un operator.

În cazul în care operatorul constată o încălcare, acesta transmite materialele către agentul constatator, responsabil de elaborarea citației pentru șofer, unde el este invitat să dea explicații cine se afla la volan în momentul comiterii încălcărilor. În 2021, peste 2.000.000 de astfel de scrisori au fost expediate către șoferi, iar în primele luni ale acestui an – peste 100.000 de scrisori. Însă, spune specialistul uneori șoferii ignoră aceste citații.

Dacă e să analizăm statistica, cele mai multe încălcări țin de nerespectarea regimului de viteză, dar și nerespectarea indicatoarelor și trecerea la culoarea roșie a semaforului. Spre exemplu, dacă în 2021 pentru nerespectarea cerințelor semaforului au fost citați 3372 de șoferi, doar în primele trei luni ale acestui an au fost înregistrate 1946 de astfel de încălcări. O bună parte din ele se referă însă și la necuplarea centurii și convorbirile telefonice la volan.


Șeful serviciului tehnologii informaționale a ținut să menționeze că aceste camera cu radar au scopul principal de a asigura un trafic sigur pentru toată lumea.

Menționăm că, la moment în țară sunt instalate 70 de camera de monitorizare a traficului. Recent au fost instalate 18 camere noi pe traseele din țară și 5 camere modernizate în capitală.

echipa.mdEdiție TV

/VIDEO/ Poliția a identificat minorii care ar fi distrus o bancă într-un parc din capitală: Vor fi audiați în prezența părinților

De dragul contentului pe rețelele de socializare unii adolescenți sunt gata să încalce legea. Este și cazul unui grup de băieți care s-au filmat cum schimbă locul unei bănci din parc și se amuză pe seama propriilor acțiuni.

Publicat

Secvența video a fost plasată pe internet chiar de către unul din cei participanți. Totul a avut loc în parcul „La Izvor” din sectorul Buiucani.

Deși secvența video a fost ștearsă la scurt timp de autorul postării, imaginile au fost preluate și plasate pe diverse rețelele sociale, devenind virale. Internauții scriu în comentarii că cel mai probabil, băieții nu încăpeau pe o singură bancă, și au decis să o tragă pe a doua vis-a-vis de prima ca să poată discuta și se distra toți împreună.

Contactat telefonic, ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, a declarat că oamenii legii au identificat eroii din secvența video.


Este vorba despre mai mulți minori cu vârstele cuprinse între 16 și 17 ani. Suspecții au fost citați la poliție împreună cu părinții, pentru a fi audiați și stabili circumstanțele.

Agentul constatator va decide sub incidenta cărui articol se califică acțiunile suspecților, dar și pedeapsa pe care o vor ispăși.


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Riscă șapte ani de pușcărie: Un minor de 17 ani, suspectat că a jefuit un bărbat în plină stradă

Un minor de 17 ani a fost reținut de poliția din Soroca, suspectat că ar fi jefuit un bărbat în plină stradă. Totul a avut loc în seara de 23 mai, pe o stradă din oraș.

Publicat

La poliție a apelat victima, în vârstă de 37 de ani care a declarat că un necunoscut s-a apropiat pe la spate, i-a furat suma de 3.000 de lei pe care o avea în buzunarul de la blugi și a fugit într-o direcție necunoscută. La scurt timp bănuitul a fost identificat și escortat la Inspectoratul de Poliție Soroca.

La audieri, minorul și-ar fi recunoscut vina, iar banii sustrași au fost depistați asupra sa.

Dacă va fi găsit vinovat, băiatul de 17 ani riscă până la 7 ani de detenție.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ A dat spargerea într-un garaj și a furat instrumente de aproape 9.000 de lei. Suspectul – reținut de poliție

Lupu-și schimbă blana, dar caracterul ba. Este și cazul unui bărbat de 34 de ani, cu antecedente penale, reținut în capital după ce ar fi dat spargerea  într-un garaj și a furat de acolo un aparat de sudat, un compresor, dar și alte instrumente pentru construcții.

Publicat

Căutările suspectului au început după ce proprietarul garajului aflat pe strada Pietrarilor din cartierul Telecentru al capitalei a anunțat că cineva i-ar fi furat bunurile, provocându-i un prejudiciu de 8.680 de lei. După un șir de căutări, bănuitul a fost reținut.

La audieri, el și-ar fi recunoscut vina și a declarat că a a vândut instrumentele sustrase, iar banii i-a cheltuit în scopuri personale.

Oamenii legii au reușit să găsească și  bunurile sustrase, care urmează a fi returnate proprietarului.


Acum recidivistul, originar din raionul Hîncești este cercetat penal pentru furt, iar dacă vina lui va fi demonstrată, el riscă detenție pe un termen de până la 4 ani.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii