Rețele de socializare

Moldova

Automobilul șefului secției de la Institutul Oncologic, cercetat pentru luare de mită, confiscată

Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) a CNA a preluat în administrare automobilul, care aparține unui șef de secție din cadrul Institutului Oncologic, după ce procurorii au dispus aplicarea sechestrului pe acesta. Este vorba despre o mașină de model BMW, estimată la 445 de mii de lei.

Publicat

Ridicarea unității de transport s-a efectuat în cadrul cauzei penale, pornite pentru fapte de corupere, în care medicul este învinuit că ar fi pretins și primit de la fiica unei paciente 50 000 de lei pentru a grăbi spitalizarea mamei sale.

Într-o notă informativă, ARBI anunță că, în prezent, în administrarea Agenției se află 33 de mijloace de transport, în valoare totală de circa 9 milioane de lei, dintre care 23 de autoturisme, 6 autocamioane și 4 remorci. Printre cele mai scumpe sunt un „Porsche Cayenne”, de aproximativ 1 milion de lei, o „Mazda CX5” din 2020, un „Audi A6”, un ”Mercedes GL500”, și o „Kia Sorento” – toate estimate la prețul de circa jumătate de milion de lei fiecare. Majoritatea bunurilor au fost indisponibilizate în cadrul cauzelor penale, pornite pe infracțiuni de spălare de bani și escrocherie, în vederea reparării prejudiciilor materiale, cauzate prin infracțiune, asigurării măsurii de confiscare specială sau confiscare extinsă și garantării executării pedepsei amenzii.

ARBI mai notează că, în baza hotărârilor judecătorești, a asigurat procesul de comercializare a două mijloace de transport – un autoturism de model „Porsche Cayenne”, anul fabricării 2013, vândut la prețul de 653 903,29 lei și o „Skoda Kodiaq”, anul fabricării 2017, comercializat la prețul de 423 225,00 lei. Mijloacele bănești obținute din valorificarea autoturismelor nominalizate au fost transferate pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenție. ARBI a înaintat mai multe demersuri în adresa organelor procuraturii și organelor de urmărire penală privind inițierea procedurilor de valorificare în privința altor 19 mijloace de transport, puse sub sechestru, atât pe cauzele penale conexe cu frauda bancară, cât și pe alte cauze penale.


Menționăm că, printre competențele ARBI se regăsește inclusiv administrarea și valorificarea bunurilor infracționale sechestrate. Valorificarea acestora și transferarea mijloacelor bănești în custodia statului asigură conservarea valorii bunurilor respective, precum și integritatea acestora, sporind transparența în procesul de recuperare a activelor ilicite.

 


Advertisement

Moldova

Ar fi plătit până la 10 mii de dolari fiecare: Încă 10 migranți ucraineni, prinși la hotarul cu Ucraina

Au scos din buzunare între 8 și 10 mii de dolari, doar că să ajungă pe teritoriul Republicii Moldova, însă au fost prinși în timp ce treceau, pe întuneric, frontiera de stat.

Publicat

Zece ucraineni au încercat să ajungă ilegal în țara noastră, prin zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Ocnița. Responsabilii de la frontieră au observat bărbații datorită mijloacelor de observare fixe și sistemului de aeronavă fără pilot la bord, așa că imediat grupele de intervenție au reținut ucrainenii.

Luați la întrebării, migranții ilegali au recunoscut că fiind încă în Ucraina ar fi achitat fiecare sume între 8 și 10 mii de dolari, doar ca să ajungă în țara noastră. Banii i-ar fi oferit membrilor unui grup infracțional, care ar fi organizat trecerea ilegală. La scurt timp, polițiștii de frontieră au prins în flagrant pe unul dintre presupușii organizatori. Acesta se afla în apropiere de linia de frontieră, telefoane mobile, căști, stație radio și binoclu de vedere nocturnă.

În procesul de documentare a cazului, migranții au solicitat azil pe teritoriul Republicii Moldova.


La moment, sunt întreprinse acțiuni de urmărire penală, pentru a identifica și atrage la răspundere persoanele implicate în acest caz.


Citește mai departe

Moldova

Vântul face ravagii în nordul și centrul țării! Copaci doborâți peste mașini, semafoare rupte și coloane prăbușite

Rafalele de vânt puternic fac prăpăd atât în capitală, cât și în alte zone ale țării. În Chișinău un copac s-a rupt și a căzut peste o mașină parcată pe strada Calea Orheiului. Automobilul a fost avariat, iar drumul a fost practic blocat de crengile arborelui.

Publicat

Un alt copac a fost doborât de vânt în sectorul Botanica, pe strada Independenței. Aici, arborele masiv a rupt în cădere mai multe fire de înaltă tensiune și a căzut peste un drum de acces spre blocurile locative. Din fericire, nimeni nu se afla în preajmă în momentul incidentului.

Vântul puternic a rupt și un semafor din centrul capitalei. În imaginile surprinse de martori se vede cum semaforul atârnă pe un fir, deasupra mașinilor aflate în mișcare.

Codul galben de vânt puternic face prăpăd și în alte zone ale țării. În apropiere de localitatea Sculeni, municipiul Ungheni, un camion a fost grav avariat, după ce un copac s-a prăbușit peste capul-tractor. TIR-ul staționa în momentul căderii arborelui. În pofida impactului puternic, șoferul de 40 de ani s-a ales doar cu o sperietură zdravănă.


Și în partea de nord a Republicii Moldova rafalele au aduse consecințe. La Bălți, într-unul din parcuri un copac s-a rupt și a căzut la pământ,  iar la Soroca vântul a doborât coloanele de la intrarea în parcul „Mihai Eminescu”. Și de această dată,din fericire, nimeni nu se afla în preajmă în momentul  în care structurile au căzut la  pământ.

Potrivit meteorologilor, avertizarea de cod galben de vânt este valabilă pentru data de 29 martie.


echipa.md

 

Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu peste 180.000 de dolari, la frontiera moldo-ucraineană: Patru bărbați – reținuți

Serviciul Vamal, sub conducerea PCCOCS, anunță reținerea la postul vamal Vulcănești, la intrarea în țară din Ucraina a patru bărbați care au selectat culoarul verde – „nimic de declarat.”

Publicat

Totuși, funcționarii vamali din post au dispus efectuarea controlului fizic detaliat al mașinii și bunurilor transportate. Astfel, au fost depistate tăinuite de către bănuiți, în buzunarele din scurtă și pantaloni, precum și sub centura de la brâu, bani în sumă totală de 181.000 dolari americani (a câte 81.000 dolari, 60.000 dolari și 40.000 dolari).

La fața locului au intervenit ofițerii Departamentului antifraudă și conformare al Serviciului Vamal care, sub conducerea PCCOCS, au reținut mijloacele financiare și cinci telefoane ce aparțineau persoanelor. De asemenea, au fost reținuți cei patru bărbați – șoferul, un conațional în vârstă de 29 de ani, cât și pasagerii, trei conaționali cu vârstele de 22, 28 și 31 de ani.

Ulterior, ofițerii vamali au desfășurat cinci percheziții la domiciliile și în mijloacele de transport ale bănuiților (unii dintre aceștia fiind anterior cercetați și pentru organizarea migrației ilegale, furt, accidente).


Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Concomitent, procurorii PCCOCS urmează să determine necesitatea aplicării arestului preventiv, inclusiv în vederea investigării destinației celor peste 180.000 dolari.


Citește mai departe

topul săptămânii