Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Atenție, intervenție: Cum se desfășoară operațiunile anti-teroriste de prevenire a exploziilor

Începutul acestui an va rămâne în istorie ca unul cu cele mai multe pericole de explozie. Și asta pentru că doar în luna ianuarie au fost făcute 18 alerte cu bombă. Asta în circumstanțele în care pe tot parcursul anului 2021 au fost efectuate 34 de astfel de anunțuri.

Publicat

De fiecare dată, la fața locului, pe lângă polițiști, pompieri și medici cu ambulanțe, intervin angajații secției tehnico explozive, dar și cei ai direcției chinologice. Anume ei au rolul de a verifica locurile presupus minate, iar în cazul în care depistează un obiect periculos tot ei sunt cei care îl dezamorsează.

Astfel se finalizează o operațiune care de obicei începe cu o informație privind plasarea obiectelor periculoase pe teritoriul unui obiectiv. Reporterul nostru a aflat cum au loc pregătirile specialiștilor din acest domeniu, dar și cum se desfășoară o astfel de operațiune. Este de menționat că membrii echipajului secției tehnico-explozive activează în toată țara, iar în cazul unei situații de risc ei intervin la capacitate maximă.

Iar pentru a spori minuțiozitatea verificărilor și a nu scăpa nimic din vedere, împreuncă cu echipa tehnico-explozivă la fața locului intervine și chinologul împreună cu patrupedul specializat în depistarea obiectelor sau a substanțelor explozive. Acești câini-detectori cum li se mai spune sunt dresați și antrenați de mici. Ei trec atestații la fiecare jumătate de an pentru a le fi verificată vigilența și capacitatea de intervenție, și tot timpul sunt supravegheați de antrenorul lor.


Când sunt pregătiți, ei intervin la locurile presupus minate pentru a ajuta la detectarea obiectelor sau substanțelor explozive. Echipa noastră de filmare a surprins cum are loc antrenamentul patrupedului Karma. Antrenorul a ascuns un vas cu trotil, apoi i-a cerut câinelui să-l găsească. Acesta a reușit în câteva minte să depisteze obiectul periculos. Se poate observa reacția profesionistă a câinelui-detector, după ce a găsit explozibilul.

Karma s-a culcat la sol, în apropiere de obiect pentru a indica locul aflării lui, fără să latre sau să se miște rapid, astfel încât să nu provoace detonarea obiectului.

Dacă ar fi fost un explozibil adevărat, acesta ar fi fost preluat în condiții de maximă siguranță de angajații secției tehnico-explozive. Ulterior, acesta este transportat într-un loc sigur pentru a fi dezamorsat.


Ulterior, tot experții secției tehnico-explozive preiau obiectul dezamorsat și-l transmit spre efectuarea cercetărilor tehnico-științifice pentru a constata cu exactitate dacă obiectul în cauză prezenta pericol. Conform legii, actele de terorism reale sau anunțurile false de plasare a obiectelor explozive sunt documentate penal de agenții de la Antitero, iar autorii lor sunt pedepsiți în funcție de gravitatea gestului comis.

echipa.md

Advertisement

Moldova

O femeie a fost jefuită chiar în veceul de pe teritoriul gării feroviare din orașul Strășeni. Suspectul – reținut

Un bărbat de 38 de ani a fost arestat pentru 30 de zile, după ce ar fi intrat într-un bloc sanitar de pe teritoriul gării feroviare din orașul Strășeni, unde i-ar fi aplicat unei femei mai multe lovituri, i-a sustras telefonul mobil și geanta și a fugit într-o direcție necunoscută. Ulterior, acesta a vândut telefonul cu 100 de lei, pe teritoriul gării.

Publicat

Imediat femeia de 43 de ani a sesizat Poliția, iar ca a urmare a acțiunilor întreprinse de polițiștii din Strășeni, dar și a implicării oamenilor, suspectul a fost reținut.

Acesta este din orașul Strășeni și este cercetat pentru jaf, anterior fiind condamnat pentru fapte similare.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani cu (sau fără) amendă de la 42 500 la 67 500 de lei.



Citește mai departe

Moldova

Peste 100 de hectare de teren, compromise de foc în weekend: Cel mai grav incendiu a izbucnit la Dănceni

Weekend de foc în întreaga țară. În perioada 04-06 mai, pompierii și salvatorii au intervenit pentru lichidarea a 45 de incendii de vegetație, care au afectat circa 100 hectare de teren.

Publicat

Unul dintre cele mai mari incendii a izbucnit în dimineața de 6 mai, în localitatea Dănceni din raionul Ialoveni. Acolo focul a nimicit peste 20 hectare de stuf. Internauții au filmat flăcările uriașe care erau observate de la sute de metri distanță, iar funinginea ajungea chiar la casele acestora.

Deși pompierii nu au anunțat încă cauza exactă de la care au izbucnit flăcările, primarul localității a scris pe o rețea socială că ar fi vorba de o incendiere intenționată. Un alt incendiu, care a mistuit 15 ha de teren s-a produs tot în raionul Ialoveni, în satul Mileștii Noi. Situație similară a fost și în satul Chirileni din raionul Ungheni, unde focul a distrus 15 hectare de vegetație.

Totodată, în această perioadă au fost  întocmite 77 procese verbale, fiind sancționate persoanele care au dat foc intenționat vegetației uscate.


În 53 de cazuri, oamenii au fost amendați, suma totală a amenzilor fiind de aproape 264.000 de lei, restul persoanelor vor munci neremunerat în folosul comunității.

De la începutul anului, au fost înregistrate 1240 de incendii de vegetație, care au distrus peste 2500 hectare de terenuri.


Citește mai departe

Moldova

Sărbători pascale cu iz de alcool: 55 de șoferi prinși băuți la volane, unii întrecând norma de aproape 10 ori

De sărbători, s-au încumetat să încalce legea. 55 de șoferi au fost prinși în zilele de sâmbătă și duminică băuți la volane.

Publicat

Unul dintre cazuri a avut loc în satul Ciulucani din raionul Telenești. Acolo, un șofer de 29 de ani avea în aerul expirat o concentrație de alcool de 1,41 mg/l. Un alt bărbat de 53 de ani, a fost stopat în aproprierea satului Șișcani, raionul Nisporeni. Acesta conducea o mașină, deși avea o concentrație de 1,29 mg/l vapori de alcool. Un alt șofer băut a fost prins pe strada Ștefan cel Mare din orașul Nisporeni, cu o concentrație de alcool de 1,04 mg/l alcool în aerul expirat.

Încă doi tineri, ambii de câte 20 de ani au fost stopați în satul Recea din raionul Strășeni, unui conducea o motocicletă, având o concentrație de alcool de 0,49 mg/l în aerul expirat. Celălalt se deplasa cu un automobil, deși avea în aer 0,39 mg/l de alcool în aerul expirat. În toate cazurile, vehiculele au fost ridicate și transportate la parcarea specială, iar conducătorii auto sunt documentați penal sau contravențional.

Oamenii legii menționează că pe lângă conducători băuți, în weekend au fost documentați și peste 1500 de vitezomani. Cu sancțiuni s-au ales și circa 600 de șoferi care au ignorat indicatoarele rutiere, 119 nu aveau cuplate centurile de siguranță, iar alți peste 400 oprit unitatea de transport în locuri interzise.



Citește mai departe

topul săptămânii