Rețele de socializare

Moldova

Răsturnare de situație! Dosarul carabinierului Vitalie Tătaru, acuzat de omor intenţionat la Elizaveta, reexaminat

Publicat

Răsturnare de situaţie în cazul carabinierului Vitalie Tătaru, acuzat de omorul unui tânăr din satul Elizaveta. Pentru că l-a ameninţat cu moartea pe unchiul victimei, Curtea de Apel Bălţi l-a condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare, de trei ori mai mult decât a dictat iniţial Judecătoria Bălţi, scrie Canal2.

Acum Curtea reexaminează dosarul lui Tătaru pentru omor intenţionat.

Între timp, Consiliul Superior al Magistraturii a condamnat public injuriile fostului primar de Bălţi la adresa magistraţilor.


Renato Usatîi i-a ameninţat pe judecători, pentru greşeli de procedură, care au permis eliberarea lui Tătaru, după un an de arest preventiv.
Totuşi, potrivit membrilor CSM, Usatîi are dreptul la liberă exprimare.

„La toţi care au fost implicaţi în acest proces, le-au rămas zile numărate. Eu vreau să vă spun, stimaţi judecători, că eu voi deveni cel mai mare duşman al vostru. Voi sunteţi „bespridelishishi” şi credeţi numai în bancnote şi „kuliok”. Pentru voi, nenorociţilor şi nemernicilor, eu voi fi cel mai mare duşman.”

Renato Usatîi a făcut aceste declaraţii în ziua de 6 iulie 2021, când Curtea de Apel Bălţi a anulat decizia de condamnare a lui Vitalie Tătaru la 17 ani de închisoare, pentru asasinarea tânărului Simion Botnari, şi a trimis dosarul la reexaminare la Judecătoria Bălţi, pe motiv că prima instanţă a schimbat membrii completului de judecată în timpul procesului, ceea ce contravine legii. În consecinţă, s-a reluat examinarea dosarului de la zero, chiar dacă din momentul săvârşirii omorului trecuse aproape un an şi jumătate. Mai mult, inculpatul nu putea fi ţinut în continuare în arest preventiv şi a fost eliberat în noaptea de 22 iulie.


După 18 ore de libertate, timp în care a fost păzit de poliţişti la domiciliu, Vitalie Tataru a ajuns din nou după gratii, aşa cum procurorii au obţinut o sentinţă de condamnare în dosarul pentru ameninţarea cu moartea. Atunci el a fost încătuşat chiar în sala de judecată.

Trei dintre judecătorii care au făcut parte din completul de judecată au depus o sesizare la CSM, prin care au reclamat limbajul folosit de Usatîi şi au cerut să se ia atitudine. În timp ce Inspecţia judiciară a cerut sesizarea organelor de drept în privinţa ameninţărilor lansate de politician, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au declarat inadmisibilă cererea celor trei magistraţi. Chiar dacă a condamnat public limbajul licențios folosit la adresa judecătorilor, CSM a constatat că Renato Usatîi are dreptul la libera exprimare. Informaţia ne-a fost confirmată de preşedintele interimar al instituţiei, Dorel Musteaţă.

Anterior, Procuratura Generală s-a sesizat în cazul magistraţilor care ar fi admis acele încălcări de procedură judiciară, iar procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a înaintat la CSM proceduri disciplinare în privința a opt judecători, care au examinat dosarul lui Vitalie Tataru. Este vorba despre cinci magistraţi de la Judecătoria Bălţi şi trei de la Curtea de Apel Bălţi. Atunci Procuratura Generală anunţa că urmează să fie verificată şi legalitatea acţiunilor procurorilor în cadrul unor proceduri disciplinare. Preşedintele interimar al CSM, Dorel Musteaţă, ne-a spus că nu există o finalitate în privinţa sesizărilor lui Stoianoglo, care continuă să fie examinată de către Inspecţia judiciară. Potrivit ofiţerului de presă al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, în urma verificărilor s-a constatat că judecătorii sunt cei care au dus la tergiversarea acestui dosar. Iar preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, ne-a declarat că CSP nu a înregistrat abateri disciplinare pe numele procurorilor.


Între timp, avocatul familiei victimei ne-a spus că dosarul în care Tătaru este acuzat de omor intenţionat se află abia la etapa de audiere repetată a martorilor la Judecătoria Bălţi. Surse din cadrul sistemului judecătoresc ne-au explicat că, în cazul în care Curtea de Apel Bălţi nu accepta argumentele Procuraturii de circumscripţie Bălţi privind necesitatea înăspririi sentinţei pentru ameninţarea cu moartea, exista riscul ca Vitalie Tătaru să fie pus din nou în libertate la 21 decembrie, când urma să-şi ispăşească pedeapsa de 5 luni de puşcărie, stabilită iniţial de prima instanţă. Potrivit aceloraşi surse, există puţine şanse ca până la sfârşitul anului Judecătoria Bălţi să reuşească să emită o sentinţă repetată de condamnare pentru omor, iar autorităţile nu ar mai fi avut bază legală să-l ţină pe inculpat după gratii. L-am contactat pentru o reacţie în acest sens pe judecătorul de instrucţie responsabil de relaţii cu mass-media din cadrul Judecătoriei Bălţi, Stanislav Sorbalo, iar acesta ne-a spus că nu se poate expune dacă până la finele anului va fi sau nu o sentinţă pentru inculpat.

„La etapa actuală, când dosarul se află în examinare nu pot să mă expun despre acţiunile instanţei de judecată, aşteptăm sentinţa.”


În ceea ce priveşte completul de magistraţi care ar fi admis încălcări de procedură care au permis ulterior eliberarea lui Tătaru, Sorbalo a declarat că hotărârea care îi vizează pe magistraţi va fi examinată în data de 5 noiembrie, în cadrul Colegiului disciplinar al CSM.

„Deja Colegiul disciplinar urmează să se stabilească toate circumstanţele, de către cine a fost modificată componenţa, de câte ori, nu am dreptul acum să vin cu unele calificative.”

Ofiţerul Inspectoratului General de Carabinieri, Vitalie Tătaru, l-a împuşcat mortal pe Simion Botnari, un tânăr de 23 de ani din satul Elizaveta, municipiul Bălţi. Tragedia s-a produs în noaptea de 13 ianuarie 2020. Victima ar fi încercat să intervină într-un conflict apărut între vărul său şi atacator. Vitalie Tataru şi-a recunoscut anterior vina în comiterea asasinatului, dar s-a declarat nevinovat în dosarul de ameninţare cu moartea a unchiului victimei.

Moldova

/VIDEO/ Reținuți cu droguri în buzunare: Doi tineri din Bălți, prinși în flagrant în sectorul Buiucani.

Doi tineri din Bălți, de 18 și 19 ani, au fost reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce au fost prinși în timp ce plasau droguri în ascunzișuri, în sectorul Buiucani al Capitalei. Cei doi erau, de fapt, curieri pentru un magazin online de droguri, administrat prin aplicația Telegram.

Publicat

Informațiile despre activitatea ilegală au ajuns la polițiștii de la Inspectoratul Buiucani printr-o sursă operativă. Oamenii legii i-au urmărit și i-au documentat, iar în momentul în care plasau pachețelele suspecte în locuri ascunse, au intervenit.

În urma perchezițiilor corporale, asupra celor doi au fost găsite zeci de pachețele ambalate cu bandă adezivă, care conțineau droguri de tip PVP – o substanță psihotropă extrem de periculoasă.

Și la domiciliile suspecților, oamenii legii au descoperit un adevărat „kit” de distribuție: aproximativ 60 de grame de droguri, un cântar electronic, benzi adezive și pliculețe zip-lock, folosite pentru ambalare.


Cei doi riscă între 7 și 15 ani de închisoare, conform legislației în vigoare.
Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în rețeaua infracțională.


Citește mai departe

Moldova

Minor pe motocicletă, tamponat la Tomai: La volanul mașinii implicate ar fi fost primarul localității.

Impact violent pe un drum din satul Tomai, raionul Leova! Un adolescent de doar 14 ani a ajuns la spital, după ce motocicleta pe care o conducea a fost lovită de un automobil de teren. Potrivit informațiilor preliminare, la volanul mașinii s-ar fi aflat chiar primarul localității.

Publicat

Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 3 iulie. Bărbatul de 68 de ani circula regulamentar pe drumul principal al satului, în timp ce minorul ar fi ieșit de pe un drum secundar, moment în care cele două vehicule au intrat în coliziune.

În urma impactului, adolescentul a fost rănit și transportat de urgență la Spitalul Raional Hîncești. Testele cu aparatul Drager au arătat că niciunul dintre conducători nu consumase alcool.

Ancheta a scos la iveală că motocicleta nu era înmatriculată și nu avea acte, iar băiatul nu deținea permis de conducere.


Redacția noastră a încercat să obțină un punct de vedere oficial din partea edilului, însă până la această oră, nimeni nu a răspuns la telefon.

Poliția investighează în continuare toate circumstanțele în care s-a produs accidentul și urmează să stabilească cine se face vinovat de producerea acestuia.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Prejudicii de milioane la buget: O asociație patronală, vizată într-o amplă anchetă a PCCOCS.

O asociație patronală, care activa în domeniul reciclării deșeurilor, este în centrul unei anchete de proporții, după ce procurorii PCCOCS, împreună cu inspectorii de la Serviciul Fiscal de Stat, au descoperit o schemă uriașă de evaziune fiscală și spălare de bani.

Publicat

Potrivit primelor informații, faptele s-ar fi desfășurat în perioada 2020–2024, iar prejudiciul adus statului se ridică la peste 11 milioane de lei.

Asociația ar fi obținut profituri consistente, însă fără a respecta cerințele legale impuse entităților comerciale. Aceasta s-ar fi eschivat de la înregistrarea în calitate de plătitor TVA, nu a prezentat declarațiile fiscale și nu a achitat taxele aferente, generând astfel pierderi uriașe la bugetul de stat.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au efectuat percheziții la mai multe adrese, de unde au fost ridicate documente contabile, înscrisuri și alte obiecte ce constituie probe relevante pentru urmărirea penală.


Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile urmează să stabilească toate persoanele implicate și dimensiunea exactă a prejudiciului.


Citește mai departe

topul săptămânii