Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/ Jefuitorii de bănci ucrainene au fost reținuți în SUA. Aceștia au activat și în Moldova

Pentru a reține indivizii, poliția ucraineană a cooperat timp de trei ani cu ofițerii de aplicare a legii din SUA, Letonia, Moldova, Macedonia, Georgia, Azerbaidjan și Uzbekistan.

Publicat

În Statele Unite, au fost reținut membrii unei organizații criminale care au sustras bani de peste 30 de milioane de dolari din seifurile bancare din Ucraina.

Organizația criminală a inclus cel puțin 25 de persoane. În 2015-2016, 51 de persoane au devenit victime ale criminalilor cibernetici la Kiev. Suspecții au sustras proprietăți de aproape 170 de milioane de grivne din seifurile lor bancare.

Organizatorii sunt cetățeni ucraineni care au simultan cetățenia SUA, unde au legalizat fonduri obținute ilegal. Acum aceștia riscă 20 de ani de închisoare.


Pentru a expune și reține făptașii, poliția ucraineană a lucrat timp de trei ani în strânsă legătură cu ofițerii de aplicare a legii din mai multe țări, în special din Statele Unite, Letonia, Moldova, Macedonia, Georgia, Azerbaidjan și Uzbekistan.

 


 

În cadrul anchetei preliminare, poliția a constatat că în jurul anului 2012-2015, doi cetățeni ai Ucrainei, care sunt amândoi și cetățeni americani și nu au renunțat la cetățenia ucraineană, au decis să fure în mod sistematic proprietățile altor persoane din seifurile individuale (bancare, de depozit), pătrunzând în seifurile băncilor.

S-a stabilit că, în perioada iunie 2015 – martie 2018, organizatorii au selectat și convins cel puțin 25 de persoane să se alăture organizației criminale.


În 2015-2016, membrii organizației criminale au sustras proprietatea a 51 de persoane din seifurile bancare individuale din 10 instituții bancare din Kiev pentru un total de 169.181.000 UA, echivalentul a peste 108 milioane de lei. În plus, potrivit poliției ucrainene, atacatorii au comis infracțiuni în alte țări pentru aproximativ aceeași sumă.

Atacatorii au sustras bani în valută națională și străină, aur și bijuterii, monede și lingouri de aur. Atacatorii au falsificat, de asemenea, pașapoarte din Ucraina și documente pentru închirierea seifurilor bancare în instituțiile bancare.


 

 

În plus, de la începutul anului 2015 până în octombrie 2018, inculpații au comis infracțiuni similare pe teritoriul Moldovei, Belarusului, Macedoniei și Letoniei.

De asemenea, atacatorii se pregăteau să fure în secret proprietăți la o scară deosebit de mare din seifurile instituțiilor bancare din Georgia, Uzbekistan și Azerbaidjan. Cu toate acestea, nu au reușit să efectueze răpirile în aceste țări, după ce poliția ucraineană i-a avertizat pe oamenii legii.
În cadrul aceleiași anchete prealabile procesului pe teritoriul Ucrainei, anchetatorii Poliției Naționale au trimis instanțe de acuzare la șase persoane implicate. Alte patru persoane sunt în așteptare a cererilor de asistență juridică internațională către Departamentul de Justiție al SUA.

 

 

Preliminar alte cinci persoane au fost arestate și condamnate pentru crimele de mai sus pe teritoriul Letoniei, Uzbekistanului și Azerbaidjanului. Patru dintre ei au fost reținuți pe baza informațiilor furnizate de poliția ucraineană.

În 2018, 2020 și 2021, pe teritoriul Ucrainei, oamenii legii au efectuat percheziții la locul de reședință al membrilor organizației criminale, în urma cărora au fost ridicate probe materiale.

Poliția a constatat că membrii acestei organizații criminale, inclusiv trei persoane cu dublă cetățenie a Ucrainei și a Statelor Unite, au legalizat bunurile furate prin achiziționarea de bunuri mobile și imobile pe teritoriul Ucrainei și Statelor Unite.

 

 

În 2020, Curtea Districtuală Pechersk din Kiev a confiscat proprietatea, care se află pe teritoriul Ucrainei, a celor doi organizatori.

Ca rezultat al cooperării internaționale, care a durat mai mult de trei ani, Departamentul de Justiție al SUA a acuzat trei persoane pentru spălare de bani în Statele Unite în valoare de peste 30 de milioane de dolari, echivalentul a peste 540 de milioane de lei.

Suspecții au fost arestați, au fost efectuate percheziții la locul lor de reședință, au fost ridicate instrumentele infracțiunii, precum și bunurile achiziționate cu fonduri obținute prin mijloace penale.

Acum riscă ani grei de închisoare pentru un termen de 20 de ani în Statele Unite.

 

Ediție TV

Au exploata o femeie cu dizabilități timp de 16 ani: Un bunic, un fiu și un nepot reținuți de polițiștii moldoveni și români

A fost exploatată timp de 16 ani. Polițiștii moldoveni, cu suportul colegilor din România au demascat activitatea a trei bărbați din Nisporeni, bunic, tată și nepot, care au impus începând cu anul 2008 și până în prezent, o femeie cu dizabilități să cerșească în diverse țări.

Publicat

Victima are 43 de ani, și așa cum avea doi copii de crescut, situația materială fiind extremă, bunicul, care are acum 63 de ani, a convins-o să meargă la cerșit în afara Moldovei. De-la lungul anilor, schema a fost preluată de feciorul acestuia, de 42 de ani, iar ulterior – de nepot în vârstă de 21 de ani.

Primul reținut a fost feciorul pe teritoriul județului Suceava din România. În aceeași casă, a fost depistată și femeia-victimă. Ulterior, bunicul și nepotul au fost reținuți în raionul Nisporeni.

Cercetările arată că în toți acești ani victima a fost exploatată în mai multe state din Europa, inclusiv în România și Lituania, dar și în Rusia.


Potrivit informațiilor preliminare, activitatea infracțională le aducea zilnic 400-500 euro, din cerșitul femeii care era prezentată în stradă și la centre comerciale, cu o pancartă pe care scria: „Oameni buni, ajutați-mă să adun bani pentru protezarea picioarelor.”

Ca să evite investigații pentru trafic de persoane, un membru de familie al bănuiților s-a căsătorit fictiv cu victima. Investigațiile continuă.

 


Citește mai departe

Moldova

Viețile pasagerilor – în pericol! Un șofer de autobuz urban prins băut la volanul vehiculului de rută

Strigător la cer. Un șofer de autobuz urban a fost depistat la volan în stare de ebrietate.

Publicat

S-a întâmplat în data de 23 aprilie, în jurul orei 13.00, pe una din străzile capitalei. Un echipaj de poliție care monitoriza traficul rutier în zonă ar fi observat manevrele periculoase efectuate de șofer în trafic, așa că au oprit autocarul.

La volan se afla un bărbat în vârstă de 62 de ani, iar în autobuz erau și mai mulți pasageri. Simțind miros de alcool, polițiștii au decis să-l supună pe conducător etilotestului, iar rezultatele au fost de 0.47 mg/l alcool în aerul expirat.

La fața locului a fost chemat în scurt timp un alt șofer, care a transportat pasagerii în siguranță la destinație, iar conducătorul băut s-a ales cu dosar penal. Cazul este documentat de IP Ciocana.



Citește mai departe

Moldova

Psihotrope din Franța ajungeau în pușcăriile din Moldova: Schemă prin care sute de pastile „Subutex” urmau să ajungă în penitenciar

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI în comun cei de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Botanica, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău- Oficiul Botanica, au demascat o schemă de introducere ilegală a drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova, documentată timp de trei luni.

Publicat

În urma măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au stabilit că drogurile erau introduse în țară prin intermediul autocarelor de pe ruta Paris-Chișinău, fiind camuflate în coletele transportate din Franța spre Republica Moldova.

Miercuri, 24 aprilie curent, ofițerii de investigație în comun cu agenții de patrulare ai INSP, pe traseul Otaci-Dondușeni, au reținut în flagrant un bărbat de 31 de ani, în timp ce se deplasa cu o Skoda Octavia.

În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii au depistat și ridicat o cantitate mare de pastile de tip „Subutex” în valoare totală de aproximativ 200 000 de lei.


În cadrul documentării s-a stabilit că drogurile urmau a fi introduse ilegal în Penitenciarul nr. 9 „Pruncul” din mun. Chișinău.

Suspectul a fost reținut pentru 72 de ore, iar conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă de la 7 la 15 ani de închisoare.

Investigațiile continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, dar și identificarea persoanelor implicate în activitatea ilicită.


Citește mai departe

topul săptămânii