Rețele de socializare

Moldova

Mai multe acte falsificate, depistate la trecerea frontierei de stat

Cinci acte oficiale, cu semne de contrafacere, au fost depistate la controlul trecerii frontierei de stat. Sunt documentați patru conaționali și un cetățean al Ucrainei.

Publicat

În punctul de trecere a frontierei Cahul, pe sensul de ieșire din țară, a fost supus controlului amănunțit pasagerii unui microbuz, înmatriculat în Moldova, ce efectua curse ocazionale în Europa. Ca urmare, în husa telefonului personal al unui pasager – un locuitor al or. Ceadâr- Lunga, polițiștii de frontieră au descoperit un permis de conducere, care ar fi eliberat din numele autorităților Republicii Moldova, cu semne vădite de falsificare. Fiind audiat pe caz, tânărul de 28 de ani a comunicat că și-ar fi perfectat actul printr-o persoană intermediară, contra sumei de 150 de euro, pe care a identificat-o pe rețelele de socializare.

În punctul de trecere a frontierei Otaci, pentru autorizarea ieșirii din țară s-a prezentat un cetățean al Ucrainei, la volanul unui autovehicul înmatriculat în Spania. În timpul verificării actelor personale, dar și cele pentru mijlocul de transport, polițiștii de frontieră au stabilit că revizia tehnică este contrafăcută. La cele depistate, șoferul a recunoscut că personal a confecționat-o. În acest sens, mașina a fost plasată pe teritoriul SPF Otaci, până la elucidarea circumstanțelor și prezentarea actelor veridice.

În punctul de trecere a frontierei Leușeni, polițiștii de frontieră au identificat doi șoferi cu permisele de conducere falsificate. În primul caz, un tânăr chișinăuian s-a prezentat la intrarea în Republica Moldova. Acesta conducea un BMW 525D, cu numere de înmatriculare românești. Cercetarea amănunțită a permisului de conducere moldovenesc, polițiștii de frontieră au constatat că actul nu corespunde unuia autentic. Tânărul a declarat că deține permisul încă din anul 2016 și că l-a perfectat cu ajutorul unei persoane terțe. În cel de-al doilea incident, șoferul unui Audi Q5, înmatriculat în Germania s-a prezentat pe direcția ieșire din țară. La controlul trecereii frontierei de stat a înmânat permisul de conducere, care ar fi emis de autoritățile cehe. Cercetarea suplimentară cu tehnica specială, polițiștii de frontieră au depistat că permisul este falsificat. Șoferul – moldovean din or. Glodeni, a justificat că în Germania a apelat la un intermediar pentru a-și perfecta permisul, achitând pentru serviciile acestuia – în jurul a 850 de euro. În ambele cazuri, persoanele și-au continuat călătoriile în calitate de pasageri.


Încheie șirul ilegalităților un conațional care deținea asupra sa o carte de identitate românească falsificată. În punctul de trecere a frontierei Sculeni, în calitate de pasager al rutei „Moldova-Italia” a fost identificat cetățeanul moldovean de 34 de ani, domiciliat în s.Butor, r-nul Grigoriopol. Ca rezultat al controlului suplimentar, în baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au depistat în portmoneul personal o carte de identitate, emisă de autoritățile române pe numele pasagerului. Din cercetările primare s-a dovedit că actul este falsificat. La audieri, bărbatul a declarat că în Federația Rusă a intrat în posesia buletinului românesc, după ce a achitat 5 mii de ruble.

Toate actele cu indici de falsificare au fost ridicate și transmise spre expertiză. Polițiștii de frontieră continuă cercetările sub aspectul de comitere a infracțiunii prevăzute de art.361 CP al RM.


Moldova

/VIDEO/ Reținuți cu droguri în buzunare: Doi tineri din Bălți, prinși în flagrant în sectorul Buiucani.

Doi tineri din Bălți, de 18 și 19 ani, au fost reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce au fost prinși în timp ce plasau droguri în ascunzișuri, în sectorul Buiucani al Capitalei. Cei doi erau, de fapt, curieri pentru un magazin online de droguri, administrat prin aplicația Telegram.

Publicat

Informațiile despre activitatea ilegală au ajuns la polițiștii de la Inspectoratul Buiucani printr-o sursă operativă. Oamenii legii i-au urmărit și i-au documentat, iar în momentul în care plasau pachețelele suspecte în locuri ascunse, au intervenit.

În urma perchezițiilor corporale, asupra celor doi au fost găsite zeci de pachețele ambalate cu bandă adezivă, care conțineau droguri de tip PVP – o substanță psihotropă extrem de periculoasă.

Și la domiciliile suspecților, oamenii legii au descoperit un adevărat „kit” de distribuție: aproximativ 60 de grame de droguri, un cântar electronic, benzi adezive și pliculețe zip-lock, folosite pentru ambalare.


Cei doi riscă între 7 și 15 ani de închisoare, conform legislației în vigoare.
Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în rețeaua infracțională.


Citește mai departe

Moldova

Minor pe motocicletă, tamponat la Tomai: La volanul mașinii implicate ar fi fost primarul localității.

Impact violent pe un drum din satul Tomai, raionul Leova! Un adolescent de doar 14 ani a ajuns la spital, după ce motocicleta pe care o conducea a fost lovită de un automobil de teren. Potrivit informațiilor preliminare, la volanul mașinii s-ar fi aflat chiar primarul localității.

Publicat

Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 3 iulie. Bărbatul de 68 de ani circula regulamentar pe drumul principal al satului, în timp ce minorul ar fi ieșit de pe un drum secundar, moment în care cele două vehicule au intrat în coliziune.

În urma impactului, adolescentul a fost rănit și transportat de urgență la Spitalul Raional Hîncești. Testele cu aparatul Drager au arătat că niciunul dintre conducători nu consumase alcool.

Ancheta a scos la iveală că motocicleta nu era înmatriculată și nu avea acte, iar băiatul nu deținea permis de conducere.


Redacția noastră a încercat să obțină un punct de vedere oficial din partea edilului, însă până la această oră, nimeni nu a răspuns la telefon.

Poliția investighează în continuare toate circumstanțele în care s-a produs accidentul și urmează să stabilească cine se face vinovat de producerea acestuia.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Prejudicii de milioane la buget: O asociație patronală, vizată într-o amplă anchetă a PCCOCS.

O asociație patronală, care activa în domeniul reciclării deșeurilor, este în centrul unei anchete de proporții, după ce procurorii PCCOCS, împreună cu inspectorii de la Serviciul Fiscal de Stat, au descoperit o schemă uriașă de evaziune fiscală și spălare de bani.

Publicat

Potrivit primelor informații, faptele s-ar fi desfășurat în perioada 2020–2024, iar prejudiciul adus statului se ridică la peste 11 milioane de lei.

Asociația ar fi obținut profituri consistente, însă fără a respecta cerințele legale impuse entităților comerciale. Aceasta s-ar fi eschivat de la înregistrarea în calitate de plătitor TVA, nu a prezentat declarațiile fiscale și nu a achitat taxele aferente, generând astfel pierderi uriașe la bugetul de stat.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au efectuat percheziții la mai multe adrese, de unde au fost ridicate documente contabile, înscrisuri și alte obiecte ce constituie probe relevante pentru urmărirea penală.


Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile urmează să stabilească toate persoanele implicate și dimensiunea exactă a prejudiciului.


Citește mai departe

topul săptămânii