Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Doi pescari, la un pas să se înece după ce gheaţa fragilă de pe un lac din Capitală a cedat sub picioarele lor

Doi pescari au fost la un pas să se înece după ce gheaţa fragilă de pe un lac din Capitală a cedat sub picioarele lor. Victimele au fost scoase la timp din apa rece de salvatori. Din fericire, nu a fost un caz real, ci o simulare organizată astăzi pe lacul din parcul Valea Morilor din Capitală, de către angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Salvatorii atrag atenţia că în astfel de situații, câteva minute petrecute în apa rece ca gheaţa pot fi fatale.

Publicat

Potrivit scenariului, un bărbat care pescuia la copcă a căzut în apa rece după ce stratul subţire de gheaţă a cedat. În ajutor i-a venit un amic care a căzut şi el în apă, transmite publika.md

Situația a fost la un pas de scăpa de sub control după ce și un salvator care încerca să îi ajute a căzut în apă.

Operaţiunea de salvare a celor trei a durat mai puţin de 4 minute. Salvatorii spun că o persoană care cade în apa rece poate ieși la mal și pe cont propriu.


SERGIU UNGUREANU, salvator:”Există șanse să vii singur la mal. Pe marginea gheții trebuie să ieși târâș. Să nu încerci să te ridici în picioare deodată. Pe burtă, și târâș – târâș să meargă câțiva metri până când simte că gheața este mai tare.”

În astfel de situații, orice secundă contează: un om poate intra în șoc hipotermic după 7 minute petrecute în apa rece ca gheața. Specialiștii au arătat şi cum trebuie acordat primul ajutor în astfel de cazuri.

IGOR MOCANU, ofițer principal Centrul Republican de Instruire:”În cazul nostru dacă persoana este conștientă, noi îl învelim, îl monitorizăm. Atâta timp cât așteptăm ambulanța, noi îl transportăm în spațiu cald, dar trebuie să fie treptat, nu trebuie să fie temperatură bruscă. Evităm țigări, alcoolul nu se permite și cafea. ”


Salvatorii i-au îndemnat pe oameni să fie vigilenți și să evite pescuitul la copcă sau mersul pe gheața fragilă a lacurilor.

DUMITRU VIERU, șef secție control stație salvare:”Un moment important e ca distanța între pescari să fie de cel puțin trei metri la ieșitul pe gheață. Ieșirea pe gheață va fi numai în cazul dacă gheață va fi verzuie, albăstruie.”

La un metru de mal, grosimea gheții este de aproximativ 4 cm, iar salvatorii spun că nu poți fii în siguranță decât dacă gheața are peste 7 centimetri grosime.


Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în Moldova, în jur de 9 copii şi adulţi mor înecaţi anual în apa rece după ce le cedează gheața sub picioare.

Moldova

Tamponare violentă pe traseul R-2. Un bărbat a ajuns la spital.

Un bărbat de 69 de ani a fost transportat de urgență la spital, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită din spate de un alt automobil, pe traseul R-2, în apropierea localității Todirești, raionul Anenii Noi.

Publicat

Totul s-a întâmplat în dimineața de 25 iulie, în jurul orei 5:40, când victima, aflată la volanul unui microbuz, ar fi încetinit pentru a vira la stânga. În acel moment, un alt vehicul, condus de un tânăr de 28 de ani, a izbit microbuzul în plin, din spate.

Ambii șoferi au fost testați alcoolscopic, însă rezultatele au fost negative.

Poliția investighează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs coliziunea.


Спросить ChatGPT


Citește mai departe

Moldova

Accidente în lanț, la Sîngerei: Un camion s-a izbit de un podeț, iar o mașină- de un pilon electric.

Două accidente rutiere soldtate cu persoane traumatizate în mai puțin de opt ore, în raionul Sîngerei. Un camion a derapat și a lovit un podeț pe traseul din apropierea satului Bilicenii Vechi, iar dimineața, un copil de doar două luni a fost rănit într-un alt accident produs în satul Grigorăuca.

Publicat

Primul incident a avut loc în noaptea de 24 spre 25 iulie, în jurul orei 00:54. Potrivit informațiilor preliminare, un bărbat de 64 de ani, aflat la volanul unui autocamion, ar fi pierdut controlul volanului din cauza unei defecțiuni tehnice. Vehiculul a derapat și s-a izbit de un podeț de pe marginea drumului.
Șoferul a fost transportat la Spitalul Raional Sîngerei pentru îngrijiri medicale. Rezultatul testului alcoolscopic a fost negativ.
Câteva ore mai târziu, în dimineața de 25 iulie, în jurul orei 07:15, un alt accident a fost înregistrat în localitatea Grigorăuca. Un bărbat de 57 de ani, conducând un automobil din direcția Chișinău–Bălți, a pierdut controlul și s-a izbit violent de un pilon de iluminat public.
În mașină se aflau și o femeie cu un bebeluș de doar două luni. În urma impactului, fetița, care se afla în brațele mamei sale, a suferit traumatisme și a fost transportat de urgență la spital.
Și în acest caz, rezultatul testării alcoolscopice a fost negativ.
Poliția desfășoară în continuare cercetări pentru a stabili toate circumstanțele și cauzele celor două accidente.
De menționat că, în data de 24 iulie, pe același traseu din localitatea Grigorăuca, s-a produs un alt accident periculos. Șoferul unei camionete nu ar fi ținut cont de distanța optimă dintre automobile, nu ar fi reușit să frâneze la timp și ar fi tamponat cu putere din spate o mașină care oprise în fața unei treceri pentru pietoni. Din fericire, de această data nimeni nu a fost rănit, coliziunea soldându-se doar cu pagube materiale. Poliția cercetează cazul.



Citește mai departe

Moldova

Evacuare de urgență, la Ungheni: Arhiva spitalului din oraș a fost cuprinsă de flăcări.

26 de persoane au fost evacuate de urgență după ce un incendiu a izbucnit în subsolul Spitalului Raional din Ungheni. Un nor dens de fum a fost observat în dimineața zilei de 25 iulie, în jurul orei 10:30, iar martorii au alertat imediat Serviciul 112.

Publicat

La fața locului au intervenit rapid trei echipaje de pompieri și salvatori. Flăcările au cuprins arhiva spitalului, situată în subsolul clădirii. Pentru a preveni intoxicațiile cu produse de ardere, pompierii au evacuat personalul și pacienții aflați în zonele apropiate.

Intervenția a fost promptă, iar victime nu au fost raportate victime.

Cauza izbucnirii flăcărilor și toate circumstanțele producerii acestuia urmează să fie stabilite de specialiști.


Citește mai departe

topul săptămânii