Rețele de socializare

Moldova

Un an de la prăbușirea blocului de la Otaci. La ce etapă a ajuns ancheta penală

La aproape un an de la prăbușirea blocului din orașul Otaci, urmărirea penală, inițiată în iunie 2019, încă mai continuă. Expertizele efectuate între timp au arătat că printre cauzele care au dus la prăbușirea blocului au fost prezența apei la nivelul pardoselii subsolului generată de diverși factori naturali, umiditatea excesivă a terenului de fundare. S-a mai constatat că proiectul construcției s-a realizat fără centuri de legătură din beton armat; lipsa întreținerii în exploatare; multiple intervenții în structura de rezistentă etc.

Publicat

Contactată de IPN, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a declarat că urmărirea penală pe acest caz a fost inițiată de Inspectoratul de poliție Ocnița pe 20 iunie 2019 pe faptul executării necalitative a construcțiilor, soldată cu distrugerea parțială a construcției, cu cauzarea daunelor materiale în proporții mari.

Investigarea acestui caz a fost dispusă unui grup de urmărire penală, care a efectuat o serie de acțiuni procesuale: audieri, ridicări de acte, expertize etc. Concomitent, fiind interpelate de procurori, Arhiva Națională, Camera Înregistrării de Stat, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, Consiliul raionul Ocnița, Primăria Otaci, Ministerului Economiei și Infrastructurii au informat că nu dețin documente care ar confirma existența actelor cu privire la proiectarea, construcția și darea în exploatare a respectivului bloc locativ.

Concomitent, Procuratura raionului Ocnița a obținut raportul preventiv de expertiză privind starea tehnică a blocului avariat, precum și raportul de expertiză tehnică a clădirii de locuit care a fost ulterior demolată. Concluziile arată că umiditatea excesivă a terenului de fundare și a spațiului subsolului au generat dezagregarea și cedarea materialelor componente ale elementelor portante ale pereților subsolului. Pe lângă faptul că proiectul construcției s-a realizat fără centuri de legătură din beton armat, s-a mai constatat lipsa întreținerii în exploatare, precum și multiple intervenții în structura de rezistentă.


„În prezent, urmărire penală continuă, Procuratura urmând a informa periodic persoanele interesate și societatea civilă despre măsurile întreprinse și soluțiile adoptate în consecință”, a mai menționat Maria Vieru.

Primarul de atunci al orașului Otaci, Vasile Traghira, a declarat pentru IPN că celor 35 de familii din blocul prăbușit le-au fost acordate compensații pentru procurarea locuințelor, dar și pentru procurarea celor necesare pentru casă. Era vorba de sume cuprinse între 12 și 22 de mii de dolari, în funcție de suprafața apartamentului. De asemenea, Guvernul a acordat compensații pentru alte 35 de familii din cel de-al doilea bloc locativ, alăturat celui în care, pe 19 iunie, s-a prăbușit o scară și, în consecință a fost demolat. Aceasta după ce raportul de expertiză tehnică a constatat că exploatarea și celui de-al doilea bloc nu este posibilă.

Fostul primar a mai spus că, după demolare, acel loc este în paragină. Potrivit lui, în timp ce se afla în funcție, a fost semnat un acord pentru construcția a altor case, însă nu este clar la ce etapă se află acesta actualmente.


Pe 19 iunie 2019, o scară dintr-un bloc de locuit din Otaci s-a prăbușit. Victime nu au fost înregistrate. Ulterior, blocul a fost demolat.

Advertisement

Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii