Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/ Părinții unui tânăr cu dizabilități din Ialoveni cer, disperați, ajutor!

Pavel este un tânăr de 24 de ani care nu vorbește, nu merge, nu reacționează la nimic din ce se întâmplă în jur și își trăiește zilele în propria lume pe care nimeni nu o poate descifra. Băiatul a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală și epilepsie. Este invalid de gradul I în stare gravă și nu are nicio șansă de vindecare ori de ameliorare. Cum se transpune acest diagnostic în realitate este greu de închipuit.

Publicat

Mama băiatului, o femeie de 63 de ani, invalidă și ea, spune că feciorul său a ajuns în această stare din cauza medicilor.

„La o zi după ce l-am născut am fost transferată la Centrul Mamei şi Copilului din Chişinău. Mi l-au luat şi l-au dus în salonul destinat copiilor. Îmi făceam griji, aşa că, pe furiş, m-am strecurat acolo şi l-am desfăşat să văd dacă e totul în regulă. Am văzut că pe spate are un bandaj. Șefa secției a recunoscut că i-au făcut o puncție pentru că îl suspectau de meningită. Peste ani, alți medici mi-au spus că, de fapt, i-au făcut această procedură pentru a-i extrage măduva osoasă cu care probabil au salvat o altă viață și au distrus-o pe cea a copilului meu”, povesteşte Ecaterina Jumir, mama tânărului condamnat să trăiască un chin.

„Niciun asistent social nu va accepta să-l îngrijească pe Pavel”
Ecaterina este invalidă de gradul II. Acum nu muncește. Tatăl lui Pavel și-a petrecut ultimii 24 de ani în casă, lângă feciorul său. De câțiva ani s-a angajat oficial ca asistent personal al tânărului bolnav și este remunerat cu aproximativ 1.000 de lei.


„Imaginați-vă că un asistent personal trebuie să lucreze de la 8 dimineață la 5 seara. Soțul meu este remunerat anume pentru acest interval de ore. Dar în restul timpului, noi ce să facem? După ora 5 să ieșim din casă să-l lăsăm singur?”, se întreabă îndurerată mama tânărului. Aceasta spune că nimeni altcineva, niciun asistent social nu va accepta să-l îngrijească pe Pavel. „Cine să-l ridice, cine să stea cu el? Poate fi violent când se enervează, poate mușca, poate lovi. Nimeni nu va accepta…”, șoptește Ecaterina.

Cei trei își duc traiul într-o locuință modestă din orașul Ialoveni.

„Rupe scutecele, îl găsesc murdar din cap până-n picioare”
Nevoile lui Pavel sunt într-adevăr grele, iar îngirijirile sunt foarte specifice. Mama lui Pavel spune că nu-l poate îmbrăca în haine care au nasturi, fermoar sau guler. „Îi rupe sau îi pune în gură. Dacă-i pun ciorapi în picioare, se descalță și îi mestecă până când pot să-i scurg de salivă ca și cum i-aș scurge după spălare”.


Tânărul trebuie schimbat de câteva ori pe zi. „Poartă scutece pentru adulți. Obișnuiește să-și rupă scutecele, le pune în gură, câteodată îl găsesc murdar din cap până în picioare. El nu-şi dă seama de nimic. Se lovește cu capul de pereți. Recent am făcut rost, cu chiu, cu vai, de un pat pe care l-am îngrădit, pentru ca să nu se poată da jos. Patul vechi pe care l-a avut l-a distrus rozându-i barele de metal cu dinții. Trebuie să-i facem clismă, să-l spălăm, să-i schimbam hainele de mai multe ori pe zi”, povestește mama băiatului.

Ceea ce pentru alte familii ar fi o tortură, pentru familia Jumir este o obișnuință. Soții au avut parte de nopți albe în ultimii 24 de ani. Pentru că Pavel doarme foarte puțin, nici părinții lui nu se odihnesc.

„Acum să vreau să dorm că nu mai pot. Cum să ațipești dacă-l aud cum face gălăgie. Nopţile geme şi întotdeauna își lovește cu o palmă cealaltă mână. Nu știu de ce face asta. Câteodată plânge și tot nu înțeleg ce îl deranjează”, mărturisește Ecaterina.


„Mereu am plâns și ne-am rugat în casă”
Familia Jumir abia supraviețuiește. Cheltuielile sunt mari, pensiile mici. „Pavel are o pensie de invaliditate de 615 lei și mai primesc 180 de lei indemnizație. Banii ăștia îmi ajung pentru a cumpăra scutece pentru o săptămână. Atât. E băiat mare și are poftă de mâncare, mănâncă de toate. Mă străduiesc mereu să-l hrănesc bine și sănătos. Încerc să-i dau fructe, legume, chefir…”, spune mama băiatului.

De altfel, la momentul discuției noastre, femeia era internată în spital. Are grave probleme ale coloanei vertebrale. Ar avea nevoie de două operații care costă 40.000 de lei. Îi lipsesc banii, dar lipsește și o garanție din partea medicilor.


„Niciun doctor nu se apucă să mă opereze, pentru că nu-mi pot garanta că mă voi ridica în picioare după intervenție. Mereu am plâns şi ne-am rugat în casă. Nu am cerut ajutor, dar am ajuns la capătul puterilor”, afirmă cu ochii în lacrimi mama lui Pavel.

„Lumea zicea că poate cineva profită de noi”
Chiar dacă povestea ei a mai fost mediatizată cu câțiva ani în urmă mama lui Pavel spune că nu a fost ajutată.

„Tot vin niște oameni la noi acasă, îi fac fotografii lui Pavel și zic că o să ne trimită ajutor, dar nu se întâmplă nimic. Lumea zicea că poate cineva profită de noi, de imaginea băiatului”, presupune Ecaterina.

Din acest motiv femeia ni s-a adresat în încercarea ei disperată de a găsi un sprijin din partea oamenilor sufletiști. În cei 24 de ani de chin nu s-a plâns niciodată, dar simte că a ajuns la capătul puterilor. O dată cu înaintarea în vârstă, părinților lui Pavel le este tot mai dificil să-l îngrijească.

Cei care sunt sensibilizați de povestea acestei familii ar putea să-i ajute oferindu-i tânărului diagnosticat cu paralizie cerebrală și epilepsie:

  • Scutece pentru adulți
  • Tricouri, malete simple, fără guler, fermoar sau nasturi
  • Pantaloni de casă cu elastic
  • Body-uri pentru maturi
  • Detergent și balsam de rufe
  • Deodorant și alte produse de igienă și dezinfectare
  • Produse alimentare

Familia Jumir poate fi contactată la următoarele numere de telefon: 069240452 (Ecaterina Jumir), 068947460 (Grigore Jumir) sau 0-268-29046 (numărul de telefon al familiei Jumir din Ialoveni).

Cont bancar
BC Moldova Agroindbank, Ialoveni
MD76AG000000022523343051
Jumir Ecaterina

thewoman.md

Moldova

/FOTO/ A ajuns pe mâna legii din propria prostie. Un căutat reținut pentru furt, reținut de carabinieri

Un bărbat căutat de poliție pentru furt, a fost prins de carabinieri. Și totul din cauza propriei prostii.

Publicat

Acesta și-ar fi scos picioarele peste balcon de la etajul patru și manifesta un comportament inadecvat.

Totul a avut loc în data de 17 septembrie, în jurul orei 19:30, în orașul Bălți. Patrula de Carabinieri a Direcției regionale Nord a Inspectoratului General de Carabinieri în timpul serviciului de menținere a ordinii publice au observat o persoană de gen masculin, care manifesta un comportament neadecvat.

Bărbatul atârna cu picioarele în gol de la balconul etajului IV al unui bloc de locuit din strada Decebal. Carabinierii au solicitat în ajutor echipajul auto din cadrul DR „Nord” a IGC. Persoana, în urma discuției cu carabinierii și un prieten de-al său, care se afla în preajmă, a coborât, însă devenea tot mai agresivă. Aceasta a fost condusă la IP Bălți, pentru identificare și documentare.


Acesta s-a dovedit a fi locuitor al municipiului Bălți, în vârstă de 25 ani, anterior judecat și la moment aflat în urmărire penală, pentru furt.

Totodată, bărbatul va fi documentat pentru nesubordonarea cu rea-voinţă dispoziţiei sau cererii legitime și ultragierea colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept și opunere de rezistenţă.


Citește mai departe

Moldova

Cele două minore dispărute, au fost găsite de polițiști

Minorele de 15 și 14 ani din satul Baurci, raionul Ceadâr-Lunga, dispărute de câteva zile au fost găsite. Minorele sunt vii și nevătămate.

Publicat

Poliția din Găgăuzia anunță că cele două fete au fost găsite de polițiști, în data de 18 septembrie, în jurul orei 14.00, fără însă să fie specificat unde au fost ele în tot acest timp.

Amintim că cele două minore din satul Baurci, raionul Ceadâr-Lunga sunt anunțate în căutare, după ce în data de 14 septembrie ambele ar fi plecat într-o direcție necunoscută.

Potrivit poliției, după ce au finalizat orele la școală, cele două copile s-au dus într-o direcție necunoscută.


După ce au fost găsite, copilele au fost mai întâi consultate de psihologi, ulterior transmise părinților.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Casă mistuită de flăcări, la Soroca

Incendiu devastator filmat la o margine de sat, în raionul Soroca. O casă de locuit a fost pur și simplu mistuită de flăcări.

Publicat

Totul s-a întâmplat în data de 17 septembrie, în satul Cremenciug. Imaginile de la fața locului au fost expediate la adresa redacției noastre de către un martor ocular. În secvența video se văd flăcările uriașe care pur și simplu au cuprins întreaga locuință. La fața locului au venit pompierii, dar și mai mulți consăteni care au tractoare cu cisterne. Toți împreună au lucrat minute în șir pentru a domoli flăcările.

Am contactat pentru o reacție pe ofițerul de presă de la IGSU, Liliana Pușcașu, care ne-a relatat că în urma incendiului a fost total distrus acoperișul casei,dar și toate bunurile materiale din două odăi, bucătăria și coridor. Iar tavanul locuinței a fost distrus în proporție de 20 %. Totuși pompierii au reușit să salveze bunurile materiale dintr-o altă odaie. Din fericire, persoane rănite nu sunt.

La fel, nici alte construcții auxiliare din gospodărie unde erau ținute animalele domestice nu au fost afectate de foc. Pompierii au ținut să menționeze că în locuință nu erau instalate detectoare de fum, utilaje care ar fi putut preveni o astfel de nenorocire. Toate circumstanțele, dar și prejudicial material pe care l-au suferit proprietarii casei se stabilesc.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii