Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/ Părinții unui tânăr cu dizabilități din Ialoveni cer, disperați, ajutor!

Pavel este un tânăr de 24 de ani care nu vorbește, nu merge, nu reacționează la nimic din ce se întâmplă în jur și își trăiește zilele în propria lume pe care nimeni nu o poate descifra. Băiatul a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală și epilepsie. Este invalid de gradul I în stare gravă și nu are nicio șansă de vindecare ori de ameliorare. Cum se transpune acest diagnostic în realitate este greu de închipuit.

Mama băiatului, o femeie de 63 de ani, invalidă și ea, spune că feciorul său a ajuns în această stare din cauza medicilor.

„La o zi după ce l-am născut am fost transferată la Centrul Mamei şi Copilului din Chişinău. Mi l-au luat şi l-au dus în salonul destinat copiilor. Îmi făceam griji, aşa că, pe furiş, m-am strecurat acolo şi l-am desfăşat să văd dacă e totul în regulă. Am văzut că pe spate are un bandaj. Șefa secției a recunoscut că i-au făcut o puncție pentru că îl suspectau de meningită. Peste ani, alți medici mi-au spus că, de fapt, i-au făcut această procedură pentru a-i extrage măduva osoasă cu care probabil au salvat o altă viață și au distrus-o pe cea a copilului meu”, povesteşte Ecaterina Jumir, mama tânărului condamnat să trăiască un chin.

„Niciun asistent social nu va accepta să-l îngrijească pe Pavel”
Ecaterina este invalidă de gradul II. Acum nu muncește. Tatăl lui Pavel și-a petrecut ultimii 24 de ani în casă, lângă feciorul său. De câțiva ani s-a angajat oficial ca asistent personal al tânărului bolnav și este remunerat cu aproximativ 1.000 de lei.


„Imaginați-vă că un asistent personal trebuie să lucreze de la 8 dimineață la 5 seara. Soțul meu este remunerat anume pentru acest interval de ore. Dar în restul timpului, noi ce să facem? După ora 5 să ieșim din casă să-l lăsăm singur?”, se întreabă îndurerată mama tânărului. Aceasta spune că nimeni altcineva, niciun asistent social nu va accepta să-l îngrijească pe Pavel. „Cine să-l ridice, cine să stea cu el? Poate fi violent când se enervează, poate mușca, poate lovi. Nimeni nu va accepta…”, șoptește Ecaterina.

Cei trei își duc traiul într-o locuință modestă din orașul Ialoveni.

„Rupe scutecele, îl găsesc murdar din cap până-n picioare”
Nevoile lui Pavel sunt într-adevăr grele, iar îngirijirile sunt foarte specifice. Mama lui Pavel spune că nu-l poate îmbrăca în haine care au nasturi, fermoar sau guler. „Îi rupe sau îi pune în gură. Dacă-i pun ciorapi în picioare, se descalță și îi mestecă până când pot să-i scurg de salivă ca și cum i-aș scurge după spălare”.


Tânărul trebuie schimbat de câteva ori pe zi. „Poartă scutece pentru adulți. Obișnuiește să-și rupă scutecele, le pune în gură, câteodată îl găsesc murdar din cap până în picioare. El nu-şi dă seama de nimic. Se lovește cu capul de pereți. Recent am făcut rost, cu chiu, cu vai, de un pat pe care l-am îngrădit, pentru ca să nu se poată da jos. Patul vechi pe care l-a avut l-a distrus rozându-i barele de metal cu dinții. Trebuie să-i facem clismă, să-l spălăm, să-i schimbam hainele de mai multe ori pe zi”, povestește mama băiatului.

Ceea ce pentru alte familii ar fi o tortură, pentru familia Jumir este o obișnuință. Soții au avut parte de nopți albe în ultimii 24 de ani. Pentru că Pavel doarme foarte puțin, nici părinții lui nu se odihnesc.

„Acum să vreau să dorm că nu mai pot. Cum să ațipești dacă-l aud cum face gălăgie. Nopţile geme şi întotdeauna își lovește cu o palmă cealaltă mână. Nu știu de ce face asta. Câteodată plânge și tot nu înțeleg ce îl deranjează”, mărturisește Ecaterina.


„Mereu am plâns și ne-am rugat în casă”
Familia Jumir abia supraviețuiește. Cheltuielile sunt mari, pensiile mici. „Pavel are o pensie de invaliditate de 615 lei și mai primesc 180 de lei indemnizație. Banii ăștia îmi ajung pentru a cumpăra scutece pentru o săptămână. Atât. E băiat mare și are poftă de mâncare, mănâncă de toate. Mă străduiesc mereu să-l hrănesc bine și sănătos. Încerc să-i dau fructe, legume, chefir…”, spune mama băiatului.

De altfel, la momentul discuției noastre, femeia era internată în spital. Are grave probleme ale coloanei vertebrale. Ar avea nevoie de două operații care costă 40.000 de lei. Îi lipsesc banii, dar lipsește și o garanție din partea medicilor.


„Niciun doctor nu se apucă să mă opereze, pentru că nu-mi pot garanta că mă voi ridica în picioare după intervenție. Mereu am plâns şi ne-am rugat în casă. Nu am cerut ajutor, dar am ajuns la capătul puterilor”, afirmă cu ochii în lacrimi mama lui Pavel.

„Lumea zicea că poate cineva profită de noi”
Chiar dacă povestea ei a mai fost mediatizată cu câțiva ani în urmă mama lui Pavel spune că nu a fost ajutată.

„Tot vin niște oameni la noi acasă, îi fac fotografii lui Pavel și zic că o să ne trimită ajutor, dar nu se întâmplă nimic. Lumea zicea că poate cineva profită de noi, de imaginea băiatului”, presupune Ecaterina.

Din acest motiv femeia ni s-a adresat în încercarea ei disperată de a găsi un sprijin din partea oamenilor sufletiști. În cei 24 de ani de chin nu s-a plâns niciodată, dar simte că a ajuns la capătul puterilor. O dată cu înaintarea în vârstă, părinților lui Pavel le este tot mai dificil să-l îngrijească.

Cei care sunt sensibilizați de povestea acestei familii ar putea să-i ajute oferindu-i tânărului diagnosticat cu paralizie cerebrală și epilepsie:

  • Scutece pentru adulți
  • Tricouri, malete simple, fără guler, fermoar sau nasturi
  • Pantaloni de casă cu elastic
  • Body-uri pentru maturi
  • Detergent și balsam de rufe
  • Deodorant și alte produse de igienă și dezinfectare
  • Produse alimentare

Familia Jumir poate fi contactată la următoarele numere de telefon: 069240452 (Ecaterina Jumir), 068947460 (Grigore Jumir) sau 0-268-29046 (numărul de telefon al familiei Jumir din Ialoveni).

Cont bancar
BC Moldova Agroindbank, Ialoveni
MD76AG000000022523343051
Jumir Ecaterina

thewoman.md

Moldova

Un BMW dat în căutare internațională, descoperit la frontiera de la Sculeni

7400 euro a achitat un bărbat pentru un BMW, care figura în baza de date Interpol, ca fiind furat din Marea Britanie. Bolidul înmatriculat în România a fost depistat de polițiștii de frontieră din punctul de trecere Sculeni.

Acum o zi, pe sensul de intrare în țară s-a prezentat un cetățean român de 33 de ani, la volanul unui BMW 520 C, fabricat în anul 2012. În timpul procesării datelor din actele prezentate pentru mijlocul de transport, a apărut un consemn internațional. În baza OIPC Interpol mașina figura ca fiind căutată de către autoritățile engleze. La audieri, conducătorul auto a declarat că autoturismul a fost procurat în România, la începutul anului curent, prin intermediul site-urilor specializate. Ulterior, autoturismul ar fi fost înregistrat de către autoritățile române, însă tânărul precizează că nu a fost informat despre prezența consemnului depistat.

Până la finalizarea cercetărilor și luarea unei decizii, automobilul a fost indisponibilizat pe teritoriul PTF Sculeni.


Citește mai departe

Moldova

Un moldovean oprit în trafic, în România. Are pe numele lui trei infracțiuni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Huşi efectuează cercetări în privinţa unui bărbat cu cetăţenie română şi R. Moldova  care a fost depistat încălcând regimul juridic al circulaţiei rutiere.

În data de 20 februarie a.c., în jurul orei 05.30, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi aflaţi în executarea atribuţiilor de serviciu au oprit pentru control, pe raza localităţii Râşeşti, un autovehicul marca Mercedes, înmatriculat în R. Moldova, condus de B.V., cu cetăţenie română şi R.Moldova, în vârstă de 32 de ani.

La controlul de frontieră, B.V. nu a putut prezenta permisul de conducere, dar a prezentat o dovadă de reţinere a permisului de conducere, eliberată de Poliţia Rutieră Maramureş la data de 18.01.2020, valabilă până la 08.03.2020.

Din studiul documentului prezentat la control s-a concluzionat că acesta prezintă urme vizibile de falsificare prin modificarea mecanică a datei de valabilitate.


Cu privire la cele constatate, B.V. a declarat că în data de 08.01.2020, efectuând o manevră de depăşire neregulamentară, poliţişti din cadrul I.P.J. Maramureş i-au reţinut permisul de conducere moldovenesc, eliberându-i o dovadă de reţinere a acestuia, pentru o perioadă de 30 de zile. De asemenea, acesta a mai declarat că a recurs la falsificarea dovezii de reţinere deoarece este conducător auto, meserie ce-i asigură subzistenţa.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul având dreptul de conducere suspendat, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.


Citește mai departe

Moldova

/FOTO/ S-a pornit în România cu o armă și cu țigări nedeclarate. Un moldovean este cercetat de poliția de frontieră română

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea au descoperit un cetățean moldovean, care intenţiona să intre în România, având o armă neletală şi ţigarete asupra sa.

În cursul acestei dimineţi, în jurul orei 08.00, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în România, conducând un autoturism marca Volkswagen, cetăţeanul moldovean V. P., în vârstă de 46 de ani.

La controlul efectuat de poliţistul de frontieră împreună cu lucrătorul vamal a fost descoperită, în interiorul unei genţi, ascunsă şi nedeclarată, o armă neletală, respectiv un pistol marca START 3, de calibru 6 mm. Totodată, la control au fost descoperite ascunse pe corpul bărbatului, 400 de țigarete.

Cu privire la cele constatate V.P. a declarat că a achiziționat pistolul de la o persoană necunoscută din oraşul Cahul- R. Moldova, cu scopul de a se proteja, întrucât desfăşoară activităţi de taximetrie.


Arma a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, iar polițiștii de frontieră au întocmit lucrare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de contrabandă şi de nerespectarea regimului armelor și munițiilor prin deținerea sau portul fără drept de arme neletale.

De asemenea, faţă de persoana în cauză a fost instituită măsura interzicerii intrării acesteia în țară pe o perioadă de cinci ani, fiindu-i anulat permisul de mic trafic, iar lucrătorii vamali l-au sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 5.000 de lei.


Citește mai departe

topul săptămânii