Rețele de socializare

Moldova

În doar o lună, două absolvente la Medicină au pierdut procesul cu Ministerul Sănătății și vor plăti câte 240.000 de lei.

Numai în luna octombrie Curtea Supremă de Justiție a emis trei încheieri irevocabile în privința a trei absolvente la buget care nu au respectat obligația de a se angaja pentru cel puțin 3 ani acolo unde Ministerul Sănătății le va repartiza. În consecință, două foste studente au pierdut procesul, deși una dintre ele a încercat să explice în instanță că suma de peste 230.000 de lei solicitată de la ea nu este complet justificată.

Un medic, care a absolvit Universitatea de Medicină în 2016 s-a angajat în 2018. Autoritățile au vrut și de la el 230.000 de lei, chiar dacă s-a angajat în cele din urmă, însă el a fost cea care a câștigat procesul.

Cele trei dosare examinate de Curtea Supremă de Justiție în luna octombrie surprind situații diferite, deși toate au în comun două elemente – studentele la Medicină, care au studiat pe banii statului, nu s-au dus să muncească acolo unde au fost repartizate, iar al doilea element este că Ministerul Sănătății nu a renunțat nici acum la pretențiile de a încasa sumele de la tinerii medici, până la ultimul bănuț.

Primul dosar: 251.000 de lei pentru refuzul de angajare la stat
Unul dintre dosare o vizează pe O.C., absolventă a USMF Nicolae Testemițanu la specialitatea dermatovenerologie. Tânăra a studiat din bani publici, iar după rezidențiat ar fi trebuit să se angajeze conform repartizării. Pentru că nu a respectat contractul, Ministerul Sănătății a dat-o în judecată în iulie 2017 și a cerut de la ea 235.000 de lei. Apoi, autoritatea și-a concretizat pretențiile față de aceasta și a cerut peste 251.000 de lei, sumă ce ar reprezenta instruirea acesteia. Tânăra a pierdut procesul în toate cele trei instanțe, în cele din urmă fiind obligată să plătească atât suma pentru instruire, cât și cheltuielile de judecată ale Ministerului Sănătății (detalii aici).


Dosarul 2: 94.000 de lei și 232.000 de lei
A.G. urma să se angajeze, conform repartizării, în anul 2016 la actuala Agenție Națională de Sănătate Publică, după rezidențiat. Ministerul Sănătății a dat-o în judecată în iulie 2018 și a cerut de la ea 232.000 de lei, în baza contractului încheiat cu ea, atunci când aceasta a intrat la studii. Avocatul tinerei a încercat să argumenteze că deși în contract era precizat că absolventa se obligă să lucreze cel puțin trei ani la stat, documentul nu prevede calcule sau sume care ar urma să fie restituite în caz de nerespectare a prevederilor contractului. De asemenea, avocatul a încercat să convingă judecătorii că tânăra avea doar 18 ani când a încheiat acel contract și nu a conștientizat în deplinătate prevederile lui și angajamentele pe care urma să și le asume.

Judecătorii au fost neînduplecați și în ceea ce privește bursa primită, întrucât autoritățile au solicitat restituirea cheltuielilor de studii, dar și a bursei de care a beneficiat fosta studentă a USMF. Totodată, apărarea a prezentat calcule de la Ministerul Sănătății, conform cărora instruirea ar fi costat 94.000 de lei, nu 232.000 de lei. O copie a recursului, conținând aceste argumente, a fost expediat și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pe 7 august 2019. Instituția însă a solicitat ca acesta să fie respins, menținându-și pretențiile față de tânăra specialistă. CSJ a emis o încheiere irevocabilă, prin care a respins argumentele apărării, urmând ca absolventa să restituie sumele cerute de Ministerul Sănătății.

Dosarul 3: Ministerul Sănătății a insistat să obțină banii chiar dacă medicul s-a angajat
În cel de-al treilea dosar, D.G. s-a obligat să se angajeze la Spitalul Municipal Bălți în calitate de medic în 2016. Pentru că tânăra nu a îndeplinit condițiile din contract, în aprilie 2018 Ministerul Sănătății a dat-o în judecată, solicitând 246.000 de lei, cheltuieli de instruire. (detalii aici) În instanță s-a aflat că de fapt, medicul s-a angajat la spitalul cu pricina în ianuarie 2018, adică cu două luni înainte ca autoritățile să înainteze acțiunea în instanță.


Prima instanță, precum și cea de Apel s-au pronunțat în favoarea medicului. Drept argumente au constituit diligența tinerei de a se angaja în cele din urmă la spitalul la care a fost repartizată, dar și faptul că nu era prevăzut expres în decizia Ministerului în ce interval de timp urma să se angajeze. În luna august, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a declarat recurs și a solicitat ca medicul să restituie totuși banii pentru instruire în totalitate.

Pe 30 octombrie CSJ a emis o încheiere irevocabilă prin care a respins recursul autorității.

sanatateinfo.md


Moldova

/VIDEO/ Momentul în care un tânăr este spulberat pe trecerea de pietoni. Pietonul a murit pe loc

Momentul în care un tânăr este spulberat pe trecerea de pietoni. Pietonul a murit pe loc.

Totul a avut loc pe o stradā din oraşul Tiraspol, transmite Deschide.md

Presa din stânga Nistrului scrie că la volanul maşinii se afla un şofer de 23 de ani.

La audieri, acesta a declarat că „nu a observat pietonul”.


Impactul a fost atât de puternic, încât victima a „zburat” câțiva metri. Din cauza multiplelor traumatisme, tânărul de 22 de ani a murit pe loc


Citește mai departe

Moldova

Poliția a publicat rezultatul autopsiei copilul găsit mort în toaleta casei din Hâncești

Poliția a publicat rezultatul autopsiei lui Beniamin, copilul care a fost găsit mort în toaleta casei din Hâncești.

În urma autopsiei s-a stabilit că băiatul a suferit asfixie mecanică prin obturarea căilor respiratorii cu lichid, transmite Știri.md.

În plămânii biețelului decedat au fost găsite mase fecale.

Știri.md amintește că Beniamin, băiețelul anunțat dispărut la Hâncești, a fost găsit mort în toaleta din curtea casei în jurul orei 13:20.


Reamintim că minorul a fost dat dispărut marți, 26 mai. Acesta a ieșit din casă și nu a mai fost văzut.

Copilul a fost căutat atât de oamenii legii, cât și de voluntari care s-au mobilizat în urma mediatizării acestui caz.

Ulterior, o clarvăzătoare a fost adusă la locul dispariției băiețelului din Hâncești.


Voluntarii au găsit o pereche de șlapi asemănători cu cei în care micuțul a părăsit casa, ulterior oamenii legii au declarat că șlapii nu i-ar aparține băiatului.

Citește mai departe

Moldova

/FOTO/ Pană de cauciuc: Un șofer s-a inversat cu microbuzul din mers, la Căușeni

Grav accident rutier, în centrul țării. Un micronuz s-a inversat pe porțiunea verde de la marginea drumului.

foto: fb.com/AutomobilistMD

I s-a întâmplat unui șofer de microbuz, în data de 29 mai 2020, în jurul orei 14:50, pe traseul localităților Valea-Perjei – Ecaterinovca din raionul Cimișlia.

Ofițerul de presă de la IP Cimișlia, Cristina Vicol a declarat că la fața locului s-a deplasat grupa operativă din cadrul inspectoratului de poliție Cimișlia. S-a stabilit că un automobil de model Mercedes Sprinter, condus de un bărbat, locuitor al raionului Cimișlia a derapat de pe traseu și automobilul s-a inversat.


Conducătorul nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. Cauza preliminară ar fi din cauza unei pene de cauciuc.

Poliția investighează toate circumstanțele producerii accidentului rutier.


Citește mai departe

topul săptămânii