Moldova
În doar o lună, două absolvente la Medicină au pierdut procesul cu Ministerul Sănătății și vor plăti câte 240.000 de lei.
Numai în luna octombrie Curtea Supremă de Justiție a emis trei încheieri irevocabile în privința a trei absolvente la buget care nu au respectat obligația de a se angaja pentru cel puțin 3 ani acolo unde Ministerul Sănătății le va repartiza. În consecință, două foste studente au pierdut procesul, deși una dintre ele a încercat să explice în instanță că suma de peste 230.000 de lei solicitată de la ea nu este complet justificată.

Un medic, care a absolvit Universitatea de Medicină în 2016 s-a angajat în 2018. Autoritățile au vrut și de la el 230.000 de lei, chiar dacă s-a angajat în cele din urmă, însă el a fost cea care a câștigat procesul.
Cele trei dosare examinate de Curtea Supremă de Justiție în luna octombrie surprind situații diferite, deși toate au în comun două elemente – studentele la Medicină, care au studiat pe banii statului, nu s-au dus să muncească acolo unde au fost repartizate, iar al doilea element este că Ministerul Sănătății nu a renunțat nici acum la pretențiile de a încasa sumele de la tinerii medici, până la ultimul bănuț.
Primul dosar: 251.000 de lei pentru refuzul de angajare la stat
Unul dintre dosare o vizează pe O.C., absolventă a USMF Nicolae Testemițanu la specialitatea dermatovenerologie. Tânăra a studiat din bani publici, iar după rezidențiat ar fi trebuit să se angajeze conform repartizării. Pentru că nu a respectat contractul, Ministerul Sănătății a dat-o în judecată în iulie 2017 și a cerut de la ea 235.000 de lei. Apoi, autoritatea și-a concretizat pretențiile față de aceasta și a cerut peste 251.000 de lei, sumă ce ar reprezenta instruirea acesteia. Tânăra a pierdut procesul în toate cele trei instanțe, în cele din urmă fiind obligată să plătească atât suma pentru instruire, cât și cheltuielile de judecată ale Ministerului Sănătății (detalii aici).
Dosarul 2: 94.000 de lei și 232.000 de lei
A.G. urma să se angajeze, conform repartizării, în anul 2016 la actuala Agenție Națională de Sănătate Publică, după rezidențiat. Ministerul Sănătății a dat-o în judecată în iulie 2018 și a cerut de la ea 232.000 de lei, în baza contractului încheiat cu ea, atunci când aceasta a intrat la studii. Avocatul tinerei a încercat să argumenteze că deși în contract era precizat că absolventa se obligă să lucreze cel puțin trei ani la stat, documentul nu prevede calcule sau sume care ar urma să fie restituite în caz de nerespectare a prevederilor contractului. De asemenea, avocatul a încercat să convingă judecătorii că tânăra avea doar 18 ani când a încheiat acel contract și nu a conștientizat în deplinătate prevederile lui și angajamentele pe care urma să și le asume.
Judecătorii au fost neînduplecați și în ceea ce privește bursa primită, întrucât autoritățile au solicitat restituirea cheltuielilor de studii, dar și a bursei de care a beneficiat fosta studentă a USMF. Totodată, apărarea a prezentat calcule de la Ministerul Sănătății, conform cărora instruirea ar fi costat 94.000 de lei, nu 232.000 de lei. O copie a recursului, conținând aceste argumente, a fost expediat și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pe 7 august 2019. Instituția însă a solicitat ca acesta să fie respins, menținându-și pretențiile față de tânăra specialistă. CSJ a emis o încheiere irevocabilă, prin care a respins argumentele apărării, urmând ca absolventa să restituie sumele cerute de Ministerul Sănătății.
Dosarul 3: Ministerul Sănătății a insistat să obțină banii chiar dacă medicul s-a angajat
În cel de-al treilea dosar, D.G. s-a obligat să se angajeze la Spitalul Municipal Bălți în calitate de medic în 2016. Pentru că tânăra nu a îndeplinit condițiile din contract, în aprilie 2018 Ministerul Sănătății a dat-o în judecată, solicitând 246.000 de lei, cheltuieli de instruire. (detalii aici) În instanță s-a aflat că de fapt, medicul s-a angajat la spitalul cu pricina în ianuarie 2018, adică cu două luni înainte ca autoritățile să înainteze acțiunea în instanță.
Prima instanță, precum și cea de Apel s-au pronunțat în favoarea medicului. Drept argumente au constituit diligența tinerei de a se angaja în cele din urmă la spitalul la care a fost repartizată, dar și faptul că nu era prevăzut expres în decizia Ministerului în ce interval de timp urma să se angajeze. În luna august, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a declarat recurs și a solicitat ca medicul să restituie totuși banii pentru instruire în totalitate.
Pe 30 octombrie CSJ a emis o încheiere irevocabilă prin care a respins recursul autorității.
Moldova
Reținut după aproape 30 de ani: Un bărbat, trimis în judecată pentru omor cu deosebită cruzime comis în 1996.
După aproape trei decenii de căutări, procurorii din Hîncești au finalizat urmărirea penală și au trimis în judecată un bărbat acuzat de omor cu deosebită cruzime, comis în noaptea de 7 septembrie 1996, într-un club de noapte din centrul țării.

Făptașul ar fi agresat o adolescentă de 16 ani care i-a respins avansurile, aplicându-i mai întâi lovituri cu palma, iar mai apoi a continuat să o lovească brutal cu pumnii și picioarele.
Fata a încercat să fugă, dar a fost prinsă și bătută până a suferit leziuni incompatibile cu viața.
Pentru a scăpa de răspundere, suspectul și-a falsificat identitatea cu ajutorul unor complici neidentificați, obținând acte false — certificat de naștere, buletin și pașaport — și a părăsit țara.
Metodele moderne de investigare au condus la identificarea și reținerea lui abia acum, la aproape 30 de ani de la comiterea faptei.
Inculpatul riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare sau detențiune pe viață.
Moldova
Accident matinal la Sîngera: O mașină s-a răsturnat, trei persoane au ajuns la spital.
Dimineață cu ghinion în localitatea Sângera din municipiul Chișinău. O mașină s-a răsturnat, iar trei persoane au suferit multiple traumatisme și au ajuns pe patul de spital în urma unei coliziuni violente. Accidentul s-a produs în dimineața zilei de 3 iulie, în jurul orei 07:38.

Potrivit primelor informații, unul dintre șoferi nu ar fi ținut cont de situația rutieră și s-a tamponat violent cu un alt automobil, care circula regulamentar. Impactul a fost atât de mare, încât una dintre mașini s-a întors cu roțile în sus, pe carosabil.
Trei persoane au fost rănite — șoferul din vehiculul răsturnat și doi pasageri din cealaltă mașină. Toți au fost transportați de urgență la Institutul de Medicină Urgentă, pentru investigații și îngrijiri medicale.
Zona a fost securizată de polițiști, care au deschis o anchetă și urmează să stabilească cine se face vinovat de producerea accidentului. Traficul în zonă a fost îngreunat pentru câteva zeci de minute.
Moldova
Jaf armat planificat din închisoare: Trei indivizi, condamnați după o tentativă de tâlhărie la Căușeni.
Un plan de tâlhărie ca-n filme, pus la cale din spatele gratiilor, a fost dat peste cap de poliție chiar înainte să fie dus la capăt. Trei indivizi au fost condamnați, după ce au încercat să jefuiască un cuplu de pensionari din raionul Căușeni, sperând să găsească în casa acestora 100.000 de lei.

Planul a fost coordonat de doi deținuți recidiviști încarcerați la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Unul dintre ei, fost zilier al familiei, executa o pedeapsă pentru viol, având și alte condamnări anterioare pentru furt și răpirea unui vehicul. Cei doi au folosit un telefon mobil introdus ilegal în celulă pentru a organiza atacul împreună cu trei complici aflați în libertate – dintre care doi sunt frați gemeni.
Lovitura trebuia să aibă loc într-o noapte din septembrie 2024. Suspecții, mascați, înarmați cu cuțite și echipați cu lanterne, au pătruns în locuința victimelor. Doar că, în loc să dea peste bani, au dat peste polițiști: oamenii legii, care le monitorizau fiecare pas, i-au reținut în flagrant.
Judecătoria Chișinău a decis: cei doi coordonatori din penitenciar au primit câte 6 ani și 6 luni de închisoare, iar unul dintre frații gemeni a fost condamnat la 3 ani cu suspendare.
Procurorii PCCOCS consideră pedepsele prea blânde, având în vedere gravitatea faptei – tentativă de tâlhărie în grup, cu arme albe și cagule – și au anunțat că vor contesta decizia la Curtea de Apel Centru.
Între timp, procesul celor doi complici care nu și-au recunoscut vina continuă. Potrivit Codului Penal, pentru tâlhărie, legea prevede până la 10 ani de detenție.
-
Moldova7 zile în urmă
Un moldovean, suspectat că a ucis la comandă fiica unui afacerist în Germania, prins la granița României
-
Moldova7 zile în urmă
Imagini apocaliptice, în sudul țării. Zeci de hectare de teren, compromise de incendii. Mai multe locuințe au fost afectate de foc
-
Moldova7 zile în urmă
Un polițist, reținut după ce ar fi ajutat tânăra deținută la Penitenciarul 13 să evadeze
-
Moldova3 zile în urmă
A lovit un vehicul, apoi a ricoșat în alte două și a ajuns în pădure: traseul haotic al unui șofer, soldat cu cinci mașini avariate și doi răniți la Chișinău
-
Moldova4 zile în urmă
După faptă și răsplată: Indivizii care ar fi dat buzna într-o casă din Durlești și au bătut proprietarul, condamnați.
-
Moldova3 zile în urmă
Tragedie pe un drum din Bădiceni: Un tânăr de 19 ani, fără permis și beat criță, a provocat un accident fatal.
-
Moldova3 zile în urmă
/VIDEO/ Șantaj cu 10.000 de euro: o femeie, reținută în timp ce încasa banii pentru un video defăimător.
-
Moldova3 zile în urmă
Descinderi anticorupție la Edineț: șeful Serviciului de Patrulare, acuzat că a luat lemn și bani ca să protejeze afaceri ilegale